Barszcz czerwony |
Autor |
Wiadomość |
gabi12
Użytkownik aktywny cogito ergo sum
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 13 razy Wiek: 47 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 595 Skąd: Kamienica
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 09:09 Barszcz czerwony
|
|
|
Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań
Napiszę jak to robię ja. Jak zwykle bywa jest mnóstwo różnych dodatków, przypraw itp. Każdy gotuje jak mu smakuje!!!
ok. 2 kg buraczków czerwonych (najlepiej czerwona kula) lub jakie tam znajdziecie na straganie
rosół z niedzieli lub wywar z kości i jarzyn
Liście laurowe
jarzynka(vegeta)
ziele ang. pieprz
czosnek duuużo czosnku (ja tak lubię )
majeranek
kwasek cytrynowy
cukier (tak, tak cukier)
No więc do dzieła. Mam dwa sposoby robienia barszczu:
Sposób 1: (barszcz będzie na następny dzień)
Obieramy buraczki, myjemy i szatkujemy lub kroimy jak najdrobniej. Zalewamy gorącą przegotowaną wodą tak żeby woda zakryła buraczki. Dodajemy przyprawy ok 1 łyżeczka wegety trochę kwasku łyżeczka cukru, łyżeczka majeranku, zgniecione ze dwa ząbki czosnku (ja daję 4 ale ja szaleję za czosnkiem ).
dwa liście cztery ziela ang. To wszystko mieszam i zostawiam na drugi dzień. Barszcz tym sposobem ma piękny kolor i jest przepyszny.
Na drugi dzień mieszam moją zaprawę z buraków z wywarem lub rosołem. Doprawiam jeszcze jeśli tego wymaga. Podgrzewam wszystko razem. I to co najważniejsze w gotowaniu barszczu : NIE WOLNO BARSZCZU ZAGOTOWAĆ!!!!!! Tu jest cała sztuka w otrzymaniu pięknego kolorku barszczu; ma zawrzeć a nie zagotować. Jeśli mocno zagotujemy barszcz zrobi się brązowy, a nie czerwony. Może i będzie smaczny, bo to nie wpływa na smak tylko na wygląd estetyczny.
Sposób 2:
obrane i pokrojone drobno buraki zasypujemy cukrem i czekamy ok. pół godziny, aż puszczą sok. Podgrzewamy wywar lub rosół, dodajemy buraki ze sokiem i takie same przyprawy jak w pierwszym sposobie. Dobrze podgrzewany (NIE GOTUJEMY!!!!!). Ma zupka tylko zawrzeć!.
Można zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami lub czysty z krokietem. My z mężem lubimy czysty z gotowaną fasolką Jaś
|
_________________ MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM |
|
|
|
|
we_st
Użytkownik b. aktywny Weronika
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 40 razy Wiek: 56 Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1688
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 14:10
|
|
|
gabi12 napisał/a: | Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań |
Osobiście nie przepadam za barszczem z torebki. Nie zawsze też barszcz mi wyjdzie. Jednak zawsze w zapasie mam kartonik barszczu z Krakusa. Jedyna gotowa zupa, którą w domu mam zawsze. Wystarczy podgrzać i przyprawić i tadam gotowe.
|
_________________ Zapraszam na bloga http://westlandowo.blogspot.de/ |
|
|
|
|
te_sia
Użytkownik aktywny
Kraj:
Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 446 Skąd: zachodniopomorskie
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 18:44
|
|
|
Barszcz robie tak jak robiła mama-wywar zależy czy ma byc postny-wtedy tylko wywar warzywny i podsmażona cebulka na masle, czy normalny wtedy na mięsie i u mnie lubią jak dodaje wędzonkę. przyprawy to pieprz ,sól, majeranek,kwasek cytrynowy, trochę cukru , magi,może byc vegeta.Buraki gotuje w mundurkach wcześniej jak wywar jest już gotowy to dodaję ugotowane pokrojone buraki ,doprawiam i tylko zagotowuję , zostawiam a nabiera intensywnego koloru i jest smaczny. Na święta wystarczyłby u mnie barszcz , uszka i pierogi a rodzinka juz szczęsliwa
|
_________________ http://te-sia.fotosik.pl |
|
|
|
|
ciapara
ciapara
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 63 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
|
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 22:08
|
|
|
Ja także zakwaszam octem.Nawet gdy gotuję zabielany to po dodaniu octu kolor wraca.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|