RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Barszcz czerwony
Autor Wiadomość
gabi12 
Użytkownik aktywny
cogito ergo sum



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 13 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 08 Gru 2007
Posty: 595
Skąd: Kamienica

Medale: Brak

  Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 09:09   Barszcz czerwony

Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań wściekły wściekły
Napiszę jak to robię ja. Jak zwykle bywa jest mnóstwo różnych dodatków, przypraw itp. Każdy gotuje jak mu smakuje!!!
ok. 2 kg buraczków czerwonych (najlepiej czerwona kula) lub jakie tam znajdziecie na straganie
rosół z niedzieli lub wywar z kości i jarzyn
Liście laurowe
jarzynka(vegeta)
ziele ang. pieprz
czosnek duuużo czosnku (ja tak lubię rotfl rotfl )
majeranek
kwasek cytrynowy
cukier (tak, tak cukier)
No więc do dzieła. Mam dwa sposoby robienia barszczu:
Sposób 1: (barszcz będzie na następny dzień)
Obieramy buraczki, myjemy i szatkujemy lub kroimy jak najdrobniej. Zalewamy gorącą przegotowaną wodą tak żeby woda zakryła buraczki. Dodajemy przyprawy ok 1 łyżeczka wegety trochę kwasku łyżeczka cukru, łyżeczka majeranku, zgniecione ze dwa ząbki czosnku (ja daję 4 ale ja szaleję za czosnkiem rotfl rotfl ).
dwa liście cztery ziela ang. To wszystko mieszam i zostawiam na drugi dzień. Barszcz tym sposobem ma piękny kolor i jest przepyszny.
Na drugi dzień mieszam moją zaprawę z buraków z wywarem lub rosołem. Doprawiam jeszcze jeśli tego wymaga. Podgrzewam wszystko razem. I to co najważniejsze w gotowaniu barszczu : NIE WOLNO BARSZCZU ZAGOTOWAĆ!!!!!! Tu jest cała sztuka w otrzymaniu pięknego kolorku barszczu; ma zawrzeć a nie zagotować. Jeśli mocno zagotujemy barszcz zrobi się brązowy, a nie czerwony. Może i będzie smaczny, bo to nie wpływa na smak tylko na wygląd estetyczny.
Sposób 2:
obrane i pokrojone drobno buraki zasypujemy cukrem i czekamy ok. pół godziny, aż puszczą sok. Podgrzewamy wywar lub rosół, dodajemy buraki ze sokiem i takie same przyprawy jak w pierwszym sposobie. Dobrze podgrzewany (NIE GOTUJEMY!!!!!). Ma zupka tylko zawrzeć!.
Można zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami lub czysty z krokietem. My z mężem lubimy czysty z gotowaną fasolką Jaś

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM
 
 
 
we_st 
Użytkownik b. aktywny
Weronika



Kraj:
Germany

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 40 razy
Wiek: 56
Dołączyła: 06 Mar 2007
Posty: 1688

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 14:10   

gabi12 napisał/a:
Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań

Osobiście nie przepadam za barszczem z torebki. Nie zawsze też barszcz mi wyjdzie. Jednak zawsze w zapasie mam kartonik barszczu z Krakusa. Jedyna gotowa zupa, którą w domu mam zawsze. Wystarczy podgrzać i przyprawić i tadam gotowe.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Zapraszam na bloga http://westlandowo.blogspot.de/
 
 
te_sia
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 446
Skąd: zachodniopomorskie

Medale: Brak

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 18:44   

Barszcz robie tak jak robiła mama-wywar zależy czy ma byc postny-wtedy tylko wywar warzywny i podsmażona cebulka na masle, czy normalny wtedy na mięsie i u mnie lubią jak dodaje wędzonkę. przyprawy to pieprz ,sól, majeranek,kwasek cytrynowy, trochę cukru , magi,może byc vegeta.Buraki gotuje w mundurkach wcześniej jak wywar jest już gotowy to dodaję ugotowane pokrojone buraki ,doprawiam i tylko zagotowuję , zostawiam a nabiera intensywnego koloru i jest smaczny. Na święta wystarczyłby u mnie barszcz , uszka i pierogi a rodzinka juz szczęsliwa

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://te-sia.fotosik.pl
 
 
ciapara 
ciapara



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 63 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 05 Lip 2009
Posty: 7646

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 19:17   

http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=8339

tutaj podawalam przepis na swoj barszczyk w komplecie z nalesnikami z miesem.
Wychodzi mi zawsze. Polecam.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Moje Picassa
Moje Robótkowanie
 
 
basga
[Usunięty]




Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 22:08   

Ja także zakwaszam octem.Nawet gdy gotuję zabielany to po dodaniu octu kolor wraca.

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16