To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduchy - Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron.

katrinka - Śro 08 Sie, 2012 10:11
Temat postu: Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron.
Potrzebuję Waszej rady.Muszę ostatniego sierpnia zrezygnowac z pracy,normalnie obowiązuje mnie trzymiesięczne wypowiedzenie i pracodawca może mi nie pozwolic odejść.
Czy są jakies okoliczności zwalniajace mnie z tego obowiązku?np. pracodawca nie wypłacał na czas wynagrodzenia przez ostatnie pół roku.

anle - Śro 08 Sie, 2012 10:43

Najlepiej za porozumieniem stron, najmniejszy problem. Można równieżskrócić okres wypowiedzenia, ale za zgodą obu stron.

W Twoim przypadku, jeśli pracodawca nie płaci wynagrodzenia można by było się pokusić o rozwiązanie stosunku pracy bez wypowiedzenie na podstawie art. 55 Kodeksu Pracy, to dyscyplinarka dla pracodawcy.
Cytat:
Art. 55. § 1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe.
§ 11. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.
§ 2. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy. Przepis art. 52 § 2 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę z przyczyn określonych w § 1 i 11 pociąga za sobą skutki, jakie przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem umowy przez pracodawcę za wypowiedzeniem.

Źródło: LEX

W tym przypadku musisz musisz złożyć wniosek, ale możesz się spodziewać, że pracodawca niezgadzając się z takim rozwiązaniem poda Cię do sądu.

katrinka - Śro 08 Sie, 2012 11:02

anle, wolałabym uniknąć tej ostatniej opcji.Przez okres zimowy pracodawca nie płacił nam prawie wcale,dopiero w czerwcu wypłaciła mi wszystkie zaległe pieniądze.
Wolałabym odejść w zgodzie i mam nadzieję że rozwiąże umowę za porozumieniem stron.Jezeli nie to prawo jest i tak pomojej stronie?Chyba dobrze zrozumiałam.

anle - Śro 08 Sie, 2012 11:13

Oczywiście, że najlepiej odejść w zgodzie, spróbuj porozmawiać z pracodawcą może nie będzie stwarzał Ci problemu z odejściem.
Rozwiązanie, które opisałam to ostateczność, po którym palisz wszystkie mosty u tego pracodawcy, jest to uprawnienie z którego możesz skorzystać, ale musisz dobrze uzasadnić swoją decyzję, ale i tak jest lepsze od porzucenia pracy, bo wtedy Ty otrzymasz dyscyplinarkę, która będzie się za Tobą ciągnęła przez całe życie zawodowe.

katrinka - Śro 08 Sie, 2012 11:20

Dziękuję Aniu.Dzisiaj muszę to załatwić.
siebusania - Czw 09 Sie, 2012 09:34

mąż też ostanio rezygnował z parcy bo pracodawca nie płacił im przez pół roku, sam się zwolnił i przez to nie należy mu się cały zasiłek dla bezrobotnego tylko po 3 miesiącach i na 3 miesiące a nie przez 6 miesiecy. chore mamy prawo puknąć się
katrinka - Czw 09 Sie, 2012 10:53

Ja jestem w dobrej sytuacji bo mam już nową pracę.
Sprawę zwolnienia mam już załatwioną,pracuję tylko do 31.08.Wszystko odbyło się bezproblemowo na szczęście.

anle - Czw 09 Sie, 2012 11:01

katrinka, dobrze, że udało się się załatwić polubownie. Nie pozostało nic innego jak życzyć Ci mniej problemów w nowym miejscu pracy love
katrinka - Czw 09 Sie, 2012 13:02

anle, love