|
Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron. |
| Autor |
Wiadomość |
katrinka
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 10 razy Wiek: 57 Dołączyła: 14 Lip 2009 Posty: 1990 Skąd: Warmińsko-mazurskie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 10:11 Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron.
|
|
|
Potrzebuję Waszej rady.Muszę ostatniego sierpnia zrezygnowac z pracy,normalnie obowiązuje mnie trzymiesięczne wypowiedzenie i pracodawca może mi nie pozwolic odejść.
Czy są jakies okoliczności zwalniajace mnie z tego obowiązku?np. pracodawca nie wypłacał na czas wynagrodzenia przez ostatnie pół roku.
|
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 10:43
|
|
|
Najlepiej za porozumieniem stron, najmniejszy problem. Można równieżskrócić okres wypowiedzenia, ale za zgodą obu stron.
W Twoim przypadku, jeśli pracodawca nie płaci wynagrodzenia można by było się pokusić o rozwiązanie stosunku pracy bez wypowiedzenie na podstawie art. 55 Kodeksu Pracy, to dyscyplinarka dla pracodawcy.
| Cytat: | Art. 55. § 1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe.
§ 11. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.
§ 2. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy. Przepis art. 52 § 2 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę z przyczyn określonych w § 1 i 11 pociąga za sobą skutki, jakie przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem umowy przez pracodawcę za wypowiedzeniem. |
Źródło: LEX
W tym przypadku musisz musisz złożyć wniosek, ale możesz się spodziewać, że pracodawca niezgadzając się z takim rozwiązaniem poda Cię do sądu.
|
|
|
|
 |
katrinka
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 10 razy Wiek: 57 Dołączyła: 14 Lip 2009 Posty: 1990 Skąd: Warmińsko-mazurskie
|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:02
|
|
|
anle, wolałabym uniknąć tej ostatniej opcji.Przez okres zimowy pracodawca nie płacił nam prawie wcale,dopiero w czerwcu wypłaciła mi wszystkie zaległe pieniądze.
Wolałabym odejść w zgodzie i mam nadzieję że rozwiąże umowę za porozumieniem stron.Jezeli nie to prawo jest i tak pomojej stronie?Chyba dobrze zrozumiałam.
|
_________________ Pozdrawiam Kasia. |
|
|
|
 |
anle

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:13
|
|
|
Oczywiście, że najlepiej odejść w zgodzie, spróbuj porozmawiać z pracodawcą może nie będzie stwarzał Ci problemu z odejściem.
Rozwiązanie, które opisałam to ostateczność, po którym palisz wszystkie mosty u tego pracodawcy, jest to uprawnienie z którego możesz skorzystać, ale musisz dobrze uzasadnić swoją decyzję, ale i tak jest lepsze od porzucenia pracy, bo wtedy Ty otrzymasz dyscyplinarkę, która będzie się za Tobą ciągnęła przez całe życie zawodowe.
|
| Ostatnio zmieniony przez anle Śro 08 Sie, 2012 11:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
katrinka
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:20
|
|
|
Dziękuję Aniu.Dzisiaj muszę to załatwić.
|
|
|
|
 |
siebusania
Gaduła ;) malutka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 16 razy Wiek: 37 Dołączyła: 29 Maj 2012 Posty: 4151 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 09:34
|
|
|
mąż też ostanio rezygnował z parcy bo pracodawca nie płacił im przez pół roku, sam się zwolnił i przez to nie należy mu się cały zasiłek dla bezrobotnego tylko po 3 miesiącach i na 3 miesiące a nie przez 6 miesiecy. chore mamy prawo 
|
_________________ malutka
moj blog: http://sznurkiani.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
katrinka
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 10:53
|
|
|
Ja jestem w dobrej sytuacji bo mam już nową pracę.
Sprawę zwolnienia mam już załatwioną,pracuję tylko do 31.08.Wszystko odbyło się bezproblemowo na szczęście.
|
|
|
|
 |
anle

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 11:01
|
|
|
katrinka, dobrze, że udało się się załatwić polubownie. Nie pozostało nic innego jak życzyć Ci mniej problemów w nowym miejscu pracy 
|
|
|
|
 |
katrinka
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 13:02
|
|
|
anle, 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|