To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - prośba o rozszyfrowanie symboli ze schematu

XXwieczna - Pon 03 Wrz, 2012 08:11
Temat postu: prośba o rozszyfrowanie symboli ze schematu
Mam prośbę o rozszyfrowanie schematu do bolerka. Chodzi mi o te znaczki z "uśmieszkami" pod strzałkami i same strzałki w dół. Czy te cyfry w trójkącikach oznaczają dodawanie bądź odejmowanie oczek? Pomóżcie!

Violetta21 - Pon 03 Wrz, 2012 10:19

tutaj zobacz;

http://maranciaki.pl/ozna...iczne_druty.htm

XXwieczna - Pon 03 Wrz, 2012 10:42

Patrzyłam, ale jednego symbolu nie ma - tego z uśmieszkiem na dole. A bardzo mi się podoba to wdzianko.
Ada - Pon 03 Wrz, 2012 11:30

Nie bardzo wiem o jakie znaczki konkretnie chodzi. Powinnaś mieć jeszcze oznaczenia do schematu. Mam po rosyjsku. Spróbuję pomóc.
Domyślam się tylko, że chodzi o 3 i 4 od końca w pierwszej kolumnie:

Trzeci od dołu - zrobić z poprzecznej nitki 1o. lewe skręcone
Czwarty od dołu - to samo, tylko prawe skręcone
strzałka w dół - 2 razem przez przeciągnięcie
I jeszcze wykrój, który nie wiem, czy masz.

XXwieczna - Pon 03 Wrz, 2012 11:45

Dzięki Ada, jesteś wielka uklon uklon
XXwieczna - Pią 28 Wrz, 2012 13:26

jeszcze jeden problem mam z tym wdziankiem. Chodzi o sposób gubienia oczek jak już wyjdę poza rozrysowany schemat. Tzn. po 47 rzędzie jak gubić oczka w tych częściach przed i po motywie? Dziwnie napisane jest to w opisie. Nie bardzo rozumiem.
Ada - Pią 28 Wrz, 2012 19:30

Masz problem, bo w polskich gazetkach pracuja nierobotkujace tlumaczki. Dla nich gubienie i zamykanie oczek to jedno i to samo. Kupilam raz, czy dwa razy gazetke i jej wiecej nie kupie. Tyle wzorow w necie.......
No wiec ja tlumacze z rosyjskiego http://dushka-li.ru/post207638591/ ;
Kolejne gubienie /ujmowanie/ oczek robisz w 47rz., potem jeszcze 2 razy w kazdym 4rz. /51, 55/, a nastepnie kazdym 2rz. /57, 59, 61...../ 29razy. Po 114rz. powinnas miec na drucie 120 oczek. Zrobic jeszcze 4 rz. bez ujmowania. Od 118 rz. przejsc na druty 4mm i robic sciagaczem. Na wysokosci 20 cm zamknac wszystkie o.

XXwieczna - Sob 29 Wrz, 2012 11:48

cmok A jak to robić żeby mi się wzór nie rozjechał. Rozrysowane są tylko 44 okrążenia. A te oczka przed motywem idą inaczej niż w motywie. Jestem w 45 okrążeniu i zgłupiałam. Boję się, że mi się wszystko zepsuje.
Ada - Sob 29 Wrz, 2012 17:33

Dlaczego mialby Ci sie wzor rozjezdzac? Przygladnij sie, prosze schematowi. W rzedach 39 i 43 robilas krzyzowanie oczek na warkoczach. To samo masz w rzedach 3 i 7. 45 rzad bedziesz robic jak 9-ty, tylko poczatek musisz zmodyfikowac. Proponuje Ci dorysowanie sobie wzoru, uwzgledniajac gubienie oczek o ktorych pisalam wyzej.
To na pozor jest skomplikowane, ale w rezultacie jest proste. Nawet bardzo proste.

XXwieczna - Sob 29 Wrz, 2012 19:55

Już sobie wcześniej próbowałam rozrysować - ni hu hu mi nie wychodzi. W ogole nie rozumiem co napisałaś. Jak to krzyżowałam nad warkoczami? W ogóle tego nie kumam. Od 2 dni siedzę na 43 rz. Kompletnie nie wiem co dalej. Dlaczego jak 9-ty?
Co mam zrobić żeby zrozumieć i ruszyć z miejsca? placzek placzek placzek

Ada - Sob 29 Wrz, 2012 21:16

Nie nad warkoczami tytlko w warkoczach. A jak robisz warkocze? Przeciez musisz krzyzowac oczka. Niestety, wiecej nie moge pomoc, nie jestem w domu i nie mam technicznych mozliwosci rozrysowania tego. Nie potrafie ci inaczej wytlumaczyc, no bo skoro nie wiesz gdzie jest krzyzowanie oczek, to jak mam Ci wytlumaczyc, ze wlasnie ono jest w tym samym miejscu w rzedach 39 i 43 oraz 3 i 7. i wlasnie tym powinnas sie kierowac.
Moze ktos inny lepiej wytlumaczy.

XXwieczna - Nie 30 Wrz, 2012 19:19

Ada, nie zrozumiałyśmy się do końca. Ja wi8em jak kontynować same motywy i w których okr. gubić oczka. Tylko że oczka gubi się w tych fragmentach po i przed motywami. One są jak kawałki motywów "urwane" w miejscu spuszczania oczek. Czy oczka w tych fragmentach przerabiać identycznie jak w motywie i po prosu "urywać" w momencie gubienia oczek. Czy w tych miejscach, tzn przy przejściach między rękawami i przodem/tyłem, wzór się nie będzie rozjeżdżal? W opisie jest:"zamykania przer. jak opisano nad o. początkowym i końcowym. przer. stopniowo nad 1 i ostatnim z 2 motywów w każdej częśći wg. opisu." Nic mi to niemówi. Do 44 okr. jest rozrysowane jak gubić o. i jak robić te kawałki motywów ze zgubionymi o. Ale jak to robić w dalszych okrążeniach? Chodzi o to co jest na początku i końcu w wyrysowanym schemacie.
Ada - Pon 01 Paź, 2012 13:51

No wiec dlatego musisz to sobie rozrysowac. Ja nie znam programow graficznych, zeby Ci to zrobic. I jeszcze poprawka do tegp co napisalam wczesniej - nie dopatrzylam sie, ze w warkoczach sá 4 rzedy skrzyzowan, a nie 2, rzad 45 bedzie jak pierwszy, oczywiscie z uwzglednieniem oczek przed rapportem.
rz.45 - 2p, 3l, 4p, MS, 1l,3p, 1l, 2p, 5l, 1p
rz.47 - 1p, strzalka, 2l, skrzyz. 2x2, MS, 1l, 4p, <, 2p, 2razeml, 2l, 2razem p
rz.49 - 2p, 2l, 4p, MS, 1l......
rz.51 - 1p, strzalka, 1l, skrzyz. 2x2, MS, 1l...........
rz.53 - 2p, 1l, 2p, > 1p, MS, 1p, 2razeml......
Reszte musisz rozpisac sama.Mam nadzieje, ze sie nie pomylilam.

P.S. Wpadlam na pewien pomysl.
Wydrukuj schemat, odetnij prawa i lewa czesc od gory na rowno z 43 rzedem. Rzad 1 bedzie 45 rzedem, Teraz - tam gdzie ma byc gubienie oczek zaznacz w odpowiednich miejscach [jako 2 oczko]strzalki w dol po prawej stronie i to samo zrob z lewej strony [z odpowiednim znakiem]. Zaznacz "schodki", czyli poczatek i koniec rzedu. Od 55 bedzie co drugi rzad, czyli co jedna kratke. To co zostanie Ci w srodku schematu przerabiasz jak leci. Czy teraz dalej bedziesz miec problem?

XXwieczna - Wto 02 Paź, 2012 07:47

Dzięki Ada. Właśnie o to mi chodziło. Może tępa jakaś jestem. Bardzo mi pomogłaś. uklon uklon uklon
Nie wykluczone, że jeszcze będę miała jakieś zahamowania po drodze co celu. Liczę wtedy na Ciebie.

Elżbieta P. - Śro 21 Lis, 2012 16:16

bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego opisu:
w schemacie jest taka jakby literka r i do niej napisane:
лицевая за переднюю и заднюю половинку петли
nie jestem pewna czy dobrze to sobie tłumaczę: prawe oczko za przednią i tylną połówkę oczka???
ale jak to zrobić?

Ada - Śro 21 Lis, 2012 21:17

Elu, już odpisałam na pw. To jest 2o.w 1, robione jako prawe i prawe przekręcone.
Elżbieta P. - Śro 21 Lis, 2012 21:20

tak, odebrałam już pw. Ada, bardzo dziękuję