To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Dania główne - Bigos- temat stary jak swiat

ciapara - Śro 03 Lis, 2010 11:12
Temat postu: Bigos- temat stary jak swiat
Bigos przepis ktory wiekszosc gospodyn ma w malym palcu
Ale jesli ktoras Pani nie ma a chcialaby sie nauczyc prosze bardzo
Kapuste kiszona mozna jesc na kilka sposobow jesli nie kilkanascie. Bigos mozna zrobic z grochem, mozna postny nie kraszony a mozna taki jak dzisiaj prezentuje.
Bigos ktorego zdjecie znajdziecie ponizej jest takim daniem ktore mozna zrobic jak sie rozmraza lodowke jak sie ma zapas wedlin ktorych musimy sie szybko pozbyc

SKŁADNIKI
- kapusta kiszona ilosc jej zalezy jaki duzy gar gotujemy ja gotuje srednio z 1- 1.5 kg a nadmiar zamrazam i rozmrazam sobie potem do obiadu jak brakuje mi dodatku
- mozna dolozyc odrobine slodkiej kapusty jesli została mi z golabkow skrawam ja i zamrazam, dorzucam potem do zupy jarzynowej albo do bigosu
-sliwki
-pomidorowy koncentrat
-grzyby suszone
- 1-2 srednie cebule
-sol, pieprz,ziola jakie lubimy, listek laurowy albo nawet kilka
- rozne miesa, wedliny, moze byc brzuszek, boczek, kielbasa, parowki, martadela co tam nam zawadza
Ja do tego bigosu wlozylam kawlek szynki, kielbase, mortadele, boczek

Kapuste kroimy zeby sie nie ciagnela za bardzo. Musimy sprobowac czy jest bardzo kwasna jesli za bardzo czesc pierwszej wody ktora zalalismy kapuste po zagotowaniu odlewamy i uzupelniamy woda z kranu.
Wedliny kroimy, zesmazamy dorzucamy do garka, mieso kroimy zesmazamy na tluszczu dorzucamy do garka. Bigos najlepiej gotowac na podkladce pod garnek zeby nie przywieral.Kroimy cebulke zesmazamy dorzucamy. Dokladamy reszte skladnikow. Grzyby kruszymy albo jesli mamy ogony kroimy- dorzucamy na poczatku.Dosc dlugo dusimy na malym gazie czesto mieszajac. Dodajemy wszystkie przyprawy, pieprz kilka ziarenek w calosci wrzucamy reszte mozna zmielic.
Ja lubie dodac sliwki dla koloru i pomidorowy koncentrat.
Moj bigos w garnku wyglada tak.

Serdecznie zapraszam do sprobowania.

makramka - Sob 13 Lis, 2010 10:57

A oto mój przepis na bigos i inne smakowitości zapraszam na mój blog kulinarny http://ciastodomowe.blox.pl/2010/11/Bigos.html