|
Bigos- temat stary jak swiat |
| Autor |
Wiadomość |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 03 Lis, 2010 11:12 Bigos- temat stary jak swiat
|
|
|
Bigos przepis ktory wiekszosc gospodyn ma w malym palcu
Ale jesli ktoras Pani nie ma a chcialaby sie nauczyc prosze bardzo
Kapuste kiszona mozna jesc na kilka sposobow jesli nie kilkanascie. Bigos mozna zrobic z grochem, mozna postny nie kraszony a mozna taki jak dzisiaj prezentuje.
Bigos ktorego zdjecie znajdziecie ponizej jest takim daniem ktore mozna zrobic jak sie rozmraza lodowke jak sie ma zapas wedlin ktorych musimy sie szybko pozbyc
SKŁADNIKI
- kapusta kiszona ilosc jej zalezy jaki duzy gar gotujemy ja gotuje srednio z 1- 1.5 kg a nadmiar zamrazam i rozmrazam sobie potem do obiadu jak brakuje mi dodatku
- mozna dolozyc odrobine slodkiej kapusty jesli została mi z golabkow skrawam ja i zamrazam, dorzucam potem do zupy jarzynowej albo do bigosu
-sliwki
-pomidorowy koncentrat
-grzyby suszone
- 1-2 srednie cebule
-sol, pieprz,ziola jakie lubimy, listek laurowy albo nawet kilka
- rozne miesa, wedliny, moze byc brzuszek, boczek, kielbasa, parowki, martadela co tam nam zawadza
Ja do tego bigosu wlozylam kawlek szynki, kielbase, mortadele, boczek
Kapuste kroimy zeby sie nie ciagnela za bardzo. Musimy sprobowac czy jest bardzo kwasna jesli za bardzo czesc pierwszej wody ktora zalalismy kapuste po zagotowaniu odlewamy i uzupelniamy woda z kranu.
Wedliny kroimy, zesmazamy dorzucamy do garka, mieso kroimy zesmazamy na tluszczu dorzucamy do garka. Bigos najlepiej gotowac na podkladce pod garnek zeby nie przywieral.Kroimy cebulke zesmazamy dorzucamy. Dokladamy reszte skladnikow. Grzyby kruszymy albo jesli mamy ogony kroimy- dorzucamy na poczatku.Dosc dlugo dusimy na malym gazie czesto mieszajac. Dodajemy wszystkie przyprawy, pieprz kilka ziarenek w calosci wrzucamy reszte mozna zmielic.
Ja lubie dodac sliwki dla koloru i pomidorowy koncentrat.
Moj bigos w garnku wyglada tak.
Serdecznie zapraszam do sprobowania.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
makramka
Użytkownik aktywny makramka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Lis 2010 Posty: 683 Skąd: małopolskie
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|