To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Gepcia temat z problemami

zamia - Nie 26 Lut, 2012 14:09

Możesz wkleić schemat tego wzoru, który chcesz wykonać.
Widać go dopiero 2 metry od monitora.

guzanna - Nie 26 Lut, 2012 14:30

Gepciu, rzędy nieparzyste (prawa strona, tu gdzie wykonujesz oczka narzucone i zbierasz inne razem) trzeba robić oczkami prawymi, a rzędy parzyste (lewa strona) przerabiać oczkami lewymi. Z tego, co widać na Twojej próbce, to robisz prawe po każdej stronie roboty i dla tego nie widać efektu ażuru.

http://www.youtube.com/watch?v=9QsGh6ozorA
oczka lewe
oczka prawe

M. - Nie 26 Lut, 2012 15:14

Gepcio, jakim sposobem przerabiasz oczka ? kontynentalnym czy po amerykańsku ? czy angielsku?
Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 15:16

Proszę bardzo. To jest schemat wzoru.

I teraz jak robiłem:
Rząd 1: 1 ob., 1 op., 1 narzut na prawo, 2 o. raz. na pr., 5 op.
Rząd 2: 1 ob., same lewe, ostatnie o. brzeg.
Rząd 3: 1 ob., 2 op., 1 narzut na prawo, 2 o. raz. na pr., 4 op.
Rząd 4: jak rząd 2
...

No i tak aż do końca wzoru. I lipa. Nic nie widać... Rozpacz czarną widzę, bo nie umiem go jakoś uwidocznić Sad

Cytat:
Gepcio, jakim sposobem przerabiasz oczka ? kontynentalnym czy po amerykańsku ? czy angielsku?

A to jest dobre pytanie...

M. - Nie 26 Lut, 2012 15:31

Gepcio napisał/a:

A to jest dobre pytanie...

ja całkiem nie dawno uczyłam się azurów Smile)

i właśnie w zależności od sposobu przerabiania 2 oczek razem... można uzyskać różny efekt Wink

Ada - Nie 26 Lut, 2012 15:36

Ciekawa jestem jak robisz te 2o razem na prawo, bo trzeba rozróznić na pochylone
1. w prawo /k2tog/ http://www.youtube.com/watch?v=sBpbLmgwHFA
2. w lewo /ssk/ http://www.youtube.com/watch?v=sBpbLmgwHFA, lub tzw. przeciągnięcie /skp/ http://www.youtube.com/watch?v=Cl4UVu6ndow
Ja wole robić przeciągnięcie.
W tym wzorze masz 2razem pochylone w lewo, xczyli powinieneś robić metoda spod nr 2.

Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 15:52

Jak robię 2 oczka na prawo? A tak:
http://www.youtube.com/watch?v=iFnb9PQUWF0

Grażyna - Nie 26 Lut, 2012 16:11

To źle robisz, bo w ten sposób oczka pochylają się na lewo. Tobie muszą pochylić się na prawo, robisz więc tak, jak tutaj pokazano naprawej stronie robótki

http://www.youtube.com/wa...feature=related

czyli odliczasz 2 oczka na lewym drucie, wbijasz drut w ich środek ale od lewej strony.

Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 16:38

Czyli taki prosty błąd i skopałem cały wzorek... No to... Ćwiczę! Smile Pochwalę się efektami za niedługi czas Smile
Dziękuję Smile

M. - Nie 26 Lut, 2012 16:59

Gepcio napisał/a:
Fotka
Dobrze mi idzie? Moim zdaniem nie za bardzo, bo testuję ciągle TEN wzór i ciągle coś jest nie tak... Na załączonym obrazku nie widać tego wzoru a na tej stronce jest on ładny wyraźny! Co robię nie tak? Już siódmy raz do niego podszedłem i lipnie...

to jest Twoja próbka ? do tego wzoru ?

a jak wygląda na drugiej stronie Twoja próbka? bo ja na tej to widzę w większości oczka lewe hmm jakbyś z lewej strony zrobił fotkę

Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 17:29

Może być ciężko ze zdjęciem, bo sprułem to. Ale wygląda dokładnie tak samo... Się zastanawiam, czy nie robię źle jakichś oczek... Ale raczej nie, bo sprawdzałem z filmikami na necie i robię dokładnie tak samo...
Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 18:13

No dobra. To teraz która pierwsza chce mnie zlinczować?

Przyjrzałem się dokładniej prawym oczkom i... Robiłem lewe -.-'
Bo lewe robi się generalnie z nitką przed drutem a ja robiłem lewe przed drutem, jak i za drutem... Bo nie nawijałem przy 'prawych' na nitkę tylko pod nitkę... Tak czy siak opanowałem już te prawdziwe prawe. I teraz pytanie. Mogę tymi drugimi 'lewymi' robić lewe za drutem, czy jest różnica jak się robi za albo przed?
Bo chore... Robiłem same lewe do tej pory! Można się z tego śmiać, bądź irytować Very Happy

guzanna - Nie 26 Lut, 2012 18:43

Gepciu, załapałeś Smile). Lewe - nitka zawsze przed drutem, czyli u góry robótki, czyli na siebie. Zobacz linki, które Ci załączyłam.
Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 19:42

No już zaczaiłem Smile

Ale to chore... Robiłem przecież 'prawe' i czemu zawsze wychodził taki sam wzór kiedy robiłem np 'na zmianę'? Very Happy
Teraz już wiem xD

A na poważnie to dobrze, że się kapnąłem zanim dostałem białej gorączki, bo musiałbym kupić w najgorszym wypadku nowe druty Razz

Ada - Nie 26 Lut, 2012 19:45

Gepcio napisał/a:

A na poważnie to dobrze, że się kapnąłem zanim dostałem białej gorączki, bo musiałbym kupić w najgorszym wypadku nowe druty Razz

O, nie tu musisz być cierpliwy.

Gepcio - Nie 26 Lut, 2012 22:37

Cierpliwy i rzucić szkołę! Very Happy Bo teraz siedzę i dłubię, zamiast spać iść Razz

I w ogóle to ja nerwowy jestem, jak mnie coś wkurzy to rzucę, okno wybiję, potłuczę a tu... Spokój. Druty jakoś mi pomagają się uspokoić Smile Choć, nie powiem, jak mi piąty raz spada oczko (lewe przeważnie) i nie mogę przełożyć to zdarzy się krzyknąć coś na cały głos, ale tak tylko dwa razy się zdarzyło, więc ogólnie druciarstwo to spokojna i fajna robota Smile

No i teraz, skoro już coś nie coś podłapałem dziewczyna furorę zrobi mną u siebie w szkole i będzie zbierać zamówienia na etui do telefonów Wink

stonesik - Nie 26 Lut, 2012 23:23

Gepcio napisał/a:
No i teraz, skoro już coś nie coś podłapałem dziewczyna furorę zrobi mną u siebie w szkole i będzie zbierać zamówienia na etui do telefonów Wink

No a jak nie, jak tak? Chłopie - talent masz! I w dodatku sam błędy wyłapuje! Ja jak mi palcem kto nie pokaże, to nie zobaczę wściekły
Jeszcze trochę podrutujesz, to i my się pewnikiem od Ciebie uczyć będziemy.
A tak na marginesie, to uparciuszek z Ciebie. Jak ja się uczyłam, to nie raz niecenzuralne słowa leciały a to co wydziergałam duuużo gorzej wyglądało niż Twój szalik hahahihi

Gepcio - Pon 27 Lut, 2012 11:58

Bez przesady, aż takim prosem nie jestem Very Happy Ale dziękuję Smile I tak wiem, że bardzo dużo mi brakuje. Jak coś robię to wymagam od siebie na maksa. Planuję nauczyć się żakardów w niedługim czasie, więc to nie koniec Smile

Aktualnie robię inny szalik, pod kolor tego etui. To będzie dla mamy Wink