RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Pią 17 Lut, 2006 15:47
łącze radiowe
Autor Wiadomość
Anna B. 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Cze 2005
Posty: 971
Skąd: Ziemia Lubuska

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 05 Paź, 2005 15:30   łącze radiowe

Specjalisto,
znasz się może na radiówkach? Parę razy próbowałam szukać na ten temat w sieci, ale wszysko, co znalazłam, było dla mnie niezrozumiałe.
Mam od roku łącze radiowe i nigdy nie wiem, czy to, że akurat połączenie mi się zrywa,albo tak jak dzis -strona otwiera się przez kilka minut, albo nie otwiera się wcale, to moja wina, czy nie. A administrator sieci do najuprzejmiejszych nie należy. Twisted Evil
Czy deszcz jest przeszkodą dla fal radiowych? Albo liście? CB ? nie wiem
Będę wdzięczna za pomoc.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Pozdrowionka!
Anna B.
******************
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

 
 
Don Emilio 
Użytkownik średnioaktywny



Kraj:
Japan

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Cze 2005
Posty: 136
Skąd: Z kątowni

Medale: Brak

  Wysłany: Śro 05 Paź, 2005 18:10   Łącze radiowe.

Jak to możliwe żeby Specjalista nie znał się na łączach radiowych szalony


A teraz konkret. Predkość łącza internetowego jest uzależniona od wielu czynników
przytoczenie ich wszystkich niejednego może przyprawić o ból głowy. Nie będę Ci robił
wody z mózgu i postaram się odpowiedzieć prosto i klarownie.


1. Zrywanie połączenia internetowego może być spowodowane poprzez szereg czynników
tak jak - Przeciążenie łącza (łącze nie wyrabia aż w końcu bęc), dlatego podczas korzystania z internetu i przeglądania stron internetowych warto mieć na uwadze
programy które pracują w tle np: e-mule, kazaa bo to one spowalniają łącze.
Komunikacja w internecie działa na 2 strony wysyłasz i odbierasz - wiec jeżeli zapchasz
łącze tylko wysyłając to odbieranie również będzie kulało.

2. Zależy jak łącze radiowe jest rozdzielone czy jesteś sama w sieci, czy przypadkiem nie
współdzielisz jej z innymi "kolegami" którzy ustawicznie zapychają łącze a przez to cierpisz
między innymi Ty. Każdy kij ma 2 końce.

3.To że strona internetowa sie nie odpala i nie da się przeglądać np: takich stron jak forum Maranty Smile, może tkwić po stronie twojego komputera, serwera na którym umieszczona jest strona docelowa, lub gdzieś pomiędzy, de facto informacje w internecie "przechodzą"
poprzez wiele serwerów, ruterów brzegowych, serwerów proxy, awaria jednego z nich
może narobić sporo bigosu, lecz niestety Ty na to nic nie poradzisz. Zakładamy więc że
wina tkwi po twojej stronie rety .

4. Jeżeli administrator sieci nie należy do uprzejmych pewnie jego "usługi" również
do najlepszych nie należą ( może poblokował Ci porty dla "jaj" lub robi to tylko czasami - strony internetowe oglądamy używając portu 80) oraz nałożył ograniczenie w przepustowości "dla zasady". A może poprostu ten gość to totalny amator i pora wysłać go na jakiś kurs dla dzieci. Tak czesto bywa ale na chamstwo nic poradzić się nie da.

5. Oczywiście warunki pogodowe mają decydujące znaczenie przy transmisji radiowej
Znane są przypadki że po uderzeniu pioruna łącze radiowe zrywa połączenie - reszte dopowiedz sobie sama, równierz dzeszcz, przeszkody terenowe jak krzaki, drzewa,
inne budynki, może poprostu AP (acces point - nie pokrywa sygnałem radiowym
obszaru tak jak powinien). Warto zwrócić uwagę na ustawienie komputera, czy nie stoi on
blisko urzadzeń generujących duże pola magnetyczne, mające bezpośredni wpływ
na fale radiowe i na pracę samej karty Wi-Fi.

6. Nie piszesz nic niestety o przepustowości łącza, o łączu do jakiego jesteś podpięta,
o sposobie podłączenia, czy jesteś za Nat-em czy też nie, i o innych ustawieniach
w sieci niezbędnych do właściwego i co ważne skutecznego usuniecia błędu.

7. Może masz jakiegoś wirusa (czasami one potrafią nieżle namieszać).
A może sprzet z którego korzystasz jest niskiej klasy. Przetestuj predkość łącza
na stronie www.numion.com .

8. Uważam że szczera i konkretna rozmowa z administratorem w tym przypadku
może okazać się niezbędna, jeżeli to nie pomoże zawsze możesz szukać alterntywnych
metod dostępu do sieci.

Pozdrawiam.

Specjalista.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Tanie i dobre to może być tylko wino.
 
 
Anna B. 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Cze 2005
Posty: 971
Skąd: Ziemia Lubuska

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 05 Paź, 2005 20:27   

Dzięki za obszerną i zrozumiałą odpowiedż!

Co do danych na temat mojego łącza, to ja po prostu nie wiem, jakie one tak do konca są.
Wiem, że jak np. ktos w sieci złapie wirusa, to wszyscy w sieci maja kłopoty.
Sama z żadnych osiołków nie korzystam (ale wiem,że są i mniej więcej do czego służą ), ale innni w sieci i owszem, korzystają.
Sama w tej chwili wirusów nie mam na pewno. Jestem świeżo po reinstalce, zabezpieczenia są. Skanuję kompa codziennie.

Cytat:
6. Nie piszesz nic niestety o przepustowości łącza, o łączu do jakiego jesteś podpięta,
o sposobie podłączenia, czy jesteś za Nat-em czy też nie, i o innych ustawieniach
w sieci niezbędnych do właściwego i co ważne skutecznego usuniecia błędu.

gafa Wiem tylko, że przy pobieraniu danych (o ile da się cokolwiek pobierac) to mam transfer tak do 60 kb. Szybkość 5,5 Mb/s (to często się zmienia). Ale ta szybkość to jakoś chyba jest dzielona, czy co?

Lecę jeszcze na tę stronę podaną przez Ciebie. Póki jeszcze połączenie mam. oczoplas

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Pozdrowionka!
Anna B.
******************
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

 
 
Don Emilio 
Użytkownik średnioaktywny



Kraj:
Japan

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Cze 2005
Posty: 136
Skąd: Z kątowni

Medale: Brak

  Wysłany: Śro 05 Paź, 2005 22:35   Łącze radiowe.

Ale ten transfer to 60 kilobajtów na sekundę czy 60 kilobitów na sekundę ??

Żeby przeliczyć kilobity na kilobajty dzielisz ilość kilobitów przez 8 i otrzymujesz
wynik w kilobajtach.

Teraz trochę matematyki.

128 kilobitów :8 = 16 kilobajtów/sekundę
256 kilobitów :8 = 32 kilobajty na sekundę
512 kilobity :8 = 64 kilobajty na sekundę
1024 kilobity (1 megabit) :8 = 128 kilobajty na sekundę
i tak dalej.

5,5 Mb/s przy takiej predkości to byś odleciała w kosmos, gdzie widzisz taką predkość ????????

Jeżeli inni w sieci korzystają z osiołków i tym podobnych to być może to jest przyczyną
poprostu zapychają ci "rurę" jak to się zwyczajowo mówi.

Wyjaśnij bliżej najlepiej zamieść jakiś print screen (zrzut ekranu) tych parametrów łącza.


Pozdrawiam.


Specjalista.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Tanie i dobre to może być tylko wino.
 
 
Anna B. 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Cze 2005
Posty: 971
Skąd: Ziemia Lubuska

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 18:20   

Wczoraj wreszcie się dowiedziałam, że znowu jakąś awarię mamy w sieci. Mają naprawiać w sobotę. Do tego czasu będzie, jak jest. Wczoraj nie bylam w stanie wejść tutaj. Evil or Very Mad
Moje połączenie to na pewno nie żadna rewelacja, więc loty w kosmos mi nie grożą. Wink
A tak wygląda moje okienko z infromacjami o połączeniu.
Transfer to nie wiem, chyba kilobity. Widzę to w menegerze pobierania plików.
Ależ się czuje niedouczona! gafa
Ale fajnie, że się nam tu frafiłeś! :fajnie:
uklon

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Pozdrowionka!
Anna B.
******************
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

 
 
Don Emilio 
Użytkownik średnioaktywny



Kraj:
Japan

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Cze 2005
Posty: 136
Skąd: Z kątowni

Medale: Brak

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 18:49   Wi-Fi

Te 5,5 Mb/s to Megabity na sekundę to jest prędkość pomiędzy lokalnymi użytkownikami
w sieci (czyli predkość z jaką wymieniacie się danymi wewnątrz sieci).

Teraz mała dygresja matematyczna

5,5 Mb/s * 1024 = 5632 Kb/s :8 = 704 kb/s

Wynika z tego że 5,5 Mb/s to jest 704 kilobajty na sekundę.

Przetestuj łącze na stronce http://www.numion.com i tam dopiero
zobaczysz realną predkość.

Po teście na tej stronce zrób zrzut ekranu wyniku i wklej na forum.

Pozdrawiam

Specjalista.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Tanie i dobre to może być tylko wino.
 
 
Anna B. 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Cze 2005
Posty: 971
Skąd: Ziemia Lubuska

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 19:06   

Aha! To chodzi o ten wynik?

Oj, cos tu chyba nabroilam.






Post został poprawiony

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Pozdrowionka!
Anna B.
******************
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

 
 
Don Emilio 
Użytkownik średnioaktywny



Kraj:
Japan

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Cze 2005
Posty: 136
Skąd: Z kątowni

Medale: Brak

  Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 19:21   Wi-Fi

Łooooo Matko Boska ale ty masz wolny ten internet, tu nie ma co się
dziwić że wszystko chodzi jak by umierało.

10746 bity na sekundę

86 kilobitów na sekundę (84Kb/s) to jest 10,5 kilobajta na sekundę (10,5 kb/s)
jest to predkość internetu nieco szybsza od zwykłego modemu telefonicznego
czyli de facto totalna klapa.


Pozdrawiam


Specjalista

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Tanie i dobre to może być tylko wino.
 
 
Anna B. 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Cze 2005
Posty: 971
Skąd: Ziemia Lubuska

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 19:37   

nie wiem
Alternatywą jest własnie modemi tepsa.
Ale bywa lepiej. Tylko niezby często.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Pozdrowionka!
Anna B.
******************
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

 
 
artnow 
Użytkownik średnioaktywny



Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Wrz 2005
Posty: 168
Skąd: Łódź

Medale: Brak

Wysłany: Śro 22 Mar, 2006 14:04   

Zakładam, że płacisz za ten internet.
Masz jakąs tam umowę, a w niej są określone jakiekolwiek parametry łącza.
Zajrzyj do niej i porównaj z tym co Ci się wyświetliło.
Awarie sieci nie powinny Cię interesować.
Jeśli w umowie nie jest określone po jakim czasie należy Ci się zwrot części zapłaconego abonamentu to powinnaś wysłac do nich pismo z żądaniem zwrotu częsci abonamentu za okres kiedy sieć nie działała zgodnie z podpisaną umową.

Nie trzeba się mocno znać jakoś na tym wszystkim. Ale za to trzeba wiedzieć za co się płaci i czego mozna wymagać.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
Moje Zapiski || Usługi Informatyczne Łódź || Ja na Facebook'u
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 22