|
wzoru lub rozpracowania bransoletki |
| Autor |
Wiadomość |
lilia
Użytkownik średnioaktywny

Zaproszone osoby: 12
Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 39 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 229
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 19 Maj, 2008 16:50 wzoru lub rozpracowania bransoletki
|
|
|
Witam!
Prawie dokańczam mój pierwszy frywolitkowy naszyjnik, a już zachwyciłam się tą bransoletką
czy ktoś z was może mi pomóc w rozpracowaniu schematu na to cudo? Jestem początkująca i nie wiem jak się za to zabrać na ten czas potrafię zrobić kółeczka i łańcuszki z koralikami nie wiem jednak jak zrobić aby wsadzić te koraliki - tutaj róże, w środek, pomiędzy kółeczkami.
Co i jak... robić?
|
|
|
|
 |
Bet
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 53 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 557 Skąd: Bełchatów
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 19 Maj, 2008 17:19
|
|
|
wydaje mi się że robisz jedno kółeczko potem drugie i przeciągasz obie nitki przez koralik,
i dalej kółeczko łącząc kółeczka na pikotce wrabiasz koralik
wielki znawca ze mnie nie jest ale ja bym tak próbowała
|
|
|
|
 |
skrzacik

Kraj:

Pomogła: 21 razy Dołączyła: 20 Wrz 2005 Posty: 682 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 19 Maj, 2008 18:03
|
|
|
to jest bardzo piekna bransoletka i prosta w wykonaniu:
zaczynasz od 'koniczynki (na rysunku po lewej stronie). dolaczasz koraliki w trakcie pracy. to znaczy w czasie wykonywania bocznego pikotka, dlatego musi on byc dosc dlugi ale dopasowany do koralika.
koleczka robisz raz jednym czolenkiem raz drugim. przechodzisz do nastepnego 'kompletu' kółeczek zostawiajac w srodku nici z czolenka na taka odleglość jaka winiknie z wielkosci koralika i robisz kolejna pare koleczek.
jak juz osiagniesz wlaściwa długość bransoletki bierzesz rózyczke i najnormalniej w swiecie przyszywasz ja do tych nici ktore sa w środku.
powodzenia
skrzacik
|
|
|
|
 |
Renulek
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 694 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 20 Maj, 2008 09:16
|
|
|
Skrzacik ma rację - najprostsze rozwiązania zawsze są najlepsze
można jeszcze zrobić tak, że po zrobieniu kółeczka górnego i dolnego można obie nitki przeciągnąć szydełkiem przez ten różyczkowy koralik tworząc pętelkę, przez którą przekładamy oba czółenka - potem pociągamy czółenkami tak aby nitka się naprężyła - potem znowu robimy kółeczko górne i dolne.
Przy tym sposobie odpada nam mierzenie koralika i ewentualne ryzyko zrobienia nierównych odstępów. w rezultacie i tak pod koralikiem będą dwie nitki - niezależnie od tego czy wpleciemy ten koralik od razu czy wszyjemy go później - ale tych nitek i tak nie widać bo są pod spodem różyczek.
mam nadzieje że zrozumiale napisałam
...a swoją drogą, bransoletka fajna i może też taką zrobię 
|
_________________ http://renulek.pl
 |
| Ostatnio zmieniony przez Renulek Wto 20 Maj, 2008 09:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
skrzacik

Kraj:

Pomogła: 21 razy Dołączyła: 20 Wrz 2005 Posty: 682 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 20 Maj, 2008 10:13
|
|
|
hehehehe, ja juz zaczełam, tylko nie rozowa bo poza koszula nocna nie mam nic w tym kolorze a branzoletka do koszuli troche dziwnie by wygladala
skrzacik
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|