Przesunięty przez: maranta Sob 28 Lut, 2009 20:54 |
uprawa w słoju/szklanym ogródku |
| Autor |
Wiadomość |
Leśny Duch
Użytkownik średnioaktywny

Autor tematu Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Maj 2008 Posty: 285 Skąd: Wejherowo
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008 19:07 uprawa w słoju/szklanym ogródku
|
|
|
Hej hej!
Czy posiadacie może informacje o zasadach hodowania roślin w szklanym słoju? Jaki to ma być słój, jak pielęgnować roślinę itd.
Kiedyś w księgarni spotkałam książkę na ten temat, lae już takowej nie posiadają. W internecie też natknęłam się nas nic odpowiedniego.
Będę bardzo wdzięczna!
|
_________________ Pozdrawiam!
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
|
|
|
 |
basiaaa
Użytkownik aktywny basiaaa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 72 Dołączyła: 02 Paź 2008 Posty: 420 Skąd: zachodniopomorskie
|
|
|
|
 |
Leśny Duch

|
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008 23:17
|
|
|
dziękuję baasiu! tę stronkę także umiało mi sie znaleźć. Poszukuję teraz odpowiedniego pojemnika, tylko nie spotkałam się z czymś odpowiednim, a akwarium jest dla mnei za duże.
|
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
|
|
|
 |
basiaaa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 72 Dołączyła: 02 Paź 2008 Posty: 420 Skąd: zachodniopomorskie
|
|
|
|
 |
basiaaa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Leśny Duch

|
Wysłany: Pon 03 Lis, 2008 12:01
|
|
|
basiu moze faktycznie takie 5 litrowe by pasowało, tylko musiałabym kupić takie z zatyczką lub gdziś znaleźć monstrualnej wielkości korek;-) najbardziej właśnie podobałby mi się ogródek w takiej formie. Teściowa mówiła, że widziała ostatnio jakiś ciekawy, b. duży slój, a ja się porozglądam za kulą.
Dziękuję za zdjęcia ogródków dzieciaków - jeśli robiły je same, to należą się im wielkie gratulacje! Pomysły ciekawe, choć niektóre roślinki nie przeżyłyby w takich warunkach, np. aloes, co prawda ich ogródki nie były zamknięte. Taki konkurs to dobry wstęp do zainteresowanie dzieciaków tą tematyką:) i faktycznie najładniej wygląda ogródek w okrągłym akwarium.
Mój ogródek nie będzie zbyt imponujący - kupiłam fitonie i niedośpiany w różnych kolorach, chciałam stworzyć kompozycję w dużej doniczce, wilgotność miało podnosić zraszanie i pojemnik z wodą. Roślinki ładnie rosną nad pojemnikiem, ale już listki wystające poza niego kiepsko wyglądają. Stad pomysł na akwarium.
|
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Leśny Duch Pon 03 Lis, 2008 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
basiaaa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Leśny Duch

|
Wysłany: Śro 26 Lis, 2008 11:17
|
|
|
Słoja/akwarium nadal nie mam:( kończę cpdzoennoe po 18 i wszystko już zamknięte:(
Ale mogę podzielić się ciekawym spostrzeżeniem co do fitonii:
W ksiażkach piszą, iż roślina po przesuszeniu jest nie do odratowania, a jeśli nawet podniesie się, co czyni b. rzadko, ma pomarszczone liście.
Otóż cała rodzina przechodzi grypę żołądkową i przez 2 dni nie byłam w stanie zaopiekować się roślinkami. Potem patrzę, a fitonia leży.. łodyżki zwisały poniżej poziomu doniczki. Byłam załamana, ale po wstawieniu do wody na 20 min. w ciągu kilku godzin fitonia wstała, a nastepnego dnia jest już w świetnej kondycji i nie ma pomarszczonych listków. Warto więc próbować!
|
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|