Przesunięty przez: Grażyna Śro 17 Lis, 2010 20:21 |
Siatkowy wzor patentowy - jak zrobic??? |
| Autor |
Wiadomość |
HIBISKUS [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Lis, 2008 03:11 Siatkowy wzor patentowy - jak zrobic???
|
|
|
Witam,
Juz od jakiegos czasu prubuje rozgrysc opis siatkowego wzoru patentowego.
Prubowalam na wiele sposobow ale mi nie wychodzi.
Nie wiele rozumiem z opisu.
Czy ktos moglby to przetlmaczyc z polskiego na nasze?
Bylabym wdzieczna.
Zalaczam dwa skany z Burdy special "Druty i oczka" - poradnik dla poczatkujachych (!!) 1/2002
Pozdrawiam
Magda
|
|
|
|
 |
grzewa
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Lip 2007 Posty: 1397 Skąd: Jelenia Góra
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
HIBISKUS [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Lis, 2008 21:11
|
|
|
Prubuje dolaczyc jeszcze raz
Pozdrawiam,
Magda
|
|
|
|
 |
irenka10
Użytkownik b. aktywny irenka10

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Wiek: 56 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 1722 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Sob 15 Lis, 2008 22:04
|
|
|
Witam ale w czym masz konkretnie problem bo jak widze jest to dokładnie opisane .Robisz oczko prawe narzucasz jakbys chciała zrobic lewe i lewe przekładasz bez przerabiania .W kolejnym rzedzie oczko wraz z tym narzutem przerobisz jako prawe a lewe znow narzuti przekładasz .mysle ze to Ci cos pomoze jezeli zrobiłam to nie jasno pytaj powodzenia 
|
_________________ irenka |
|
|
|
 |
HIBISKUS [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 01:09
|
|
|
Hej,
Moze zaczne od tego ze ja nigdy nie obracam robotki takze zawsze przod robotki mam przed soba.
Jak rozumiem rzad odchodzacy to rzad nieparzysty od prawej do lewej (<---)
a rzad powrotny to rzad parzysty od lewej do prawej (--->).
Nabralam nieparzysta liczbe oczek.
1rzad
o. brzegowe, o. prawe, i teraz nie wiem co znaczy "oczko zdjac na lewo z jednym narzutem"
czy mam
zdjac jedno oczko z jednego druta na drugi tak jak oczko lewe bez przerobienia i potem narzucic nitke od tylu robotki do przodu
czy tez
mam najpierw przelorzyc nikte z tyl robotki do przodu (tak jak do przerabiania lewego oczka), zdjac oczko na lewo a potem narzucic nitke od przodu robotki do tylu.
2 rzad
o. brzegowe, o. prawe, oczko przed narzutem przerobic na prawo (rozumiem ze to jest to samo oczko prawe juz wczesniej wspomniane),
"narzut zdjac nalewo, prowadzac nikte z tylu narzutu, 1 oczko prawe" - tutaj sie juz zupelnie gubie bo nie wiem jak mam przerobic narzut na lewo bez przekladania nitki na przod robotki
Nie wiem czy cos bedzie widac ale na tazie wychodzi mi tylko cos takiego jak na zalaczonej fotce . Ukosne kreseczki wychodza tylko w jedna strone.
Za wszekla pomoc bede wdzewczna
Magda

|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 13:40
|
|
|
| HIBISKUS napisał/a: | Hej,
Moze zaczne od tego ze ja nigdy nie obracam robotki takze zawsze przod robotki mam przed soba. |
Wogóle sobie nie wyobrażam jak można nie obracać robótki,oczywiście przy dzierganiu na drutach prostych.Jak Ty to robisz?Nie mam zielonego pojęcia.Przecież zawsze robimy od strony prawej do lewej,czyli chcąc zrobić "lewą" stronę dzianiny musimy ją odwrócić.Może dlatego ten wzór wychodzi Ci tak jak wychodzi.
Daję Ci inny opis,może z niego Ci wyjdzie,ale musisz robótkę odwrócić.
Liczba oczek parzysta.
1rząd-oczka prawe
2 rząd-1o.brzeg.*1prawe,1narzut,1 przełożone bez przerabiania*,1o.brzeg.
3 rząd-1o.brzeg.,*1p,narzut przełożyć bez przerabiania na prawy drut,1p*,1o.brzeg
4 rząd-1o.brzeg.*1przełożone bez przerabiania,1narzut,1prawe przerobić na prawo razem z narzutem z poprzedniego rzędu*1o.brzeg.
5 rząd-1o.brzeg.,*2p,narzut przełożyć bez przerabiania*,1o.brzeg.
6rząd-1o.brzeg.,*1prawe przerobić na prawo razem z narzutem z poprzedniego rzędu,1przełożone bez przerabiania*1o.brzeg.
Powtarzać od rzędu 3.
UWAGA: narzuty powstają z nitki narzuconej od przodu do tyłu robótki na oczko przekładane bez przerabiania.
|
_________________ https://picasaweb.google.com/100423251002105837923/MojePraceMyWorks#
http://picasaweb.google.com/adamalaxxx
http://picasaweb.google.com/lenusiaa |
|
|
|
 |
HIBISKUS [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 18 Lis, 2008 02:09
|
|
|
Dzieki za opis. Sprobuje.
Ja zawsze zaczynam prawa reka i robie od prawej do lewej a potem lewa reka od lewej do prawej strony. Moze faktycznie gdybym robila tylko jedna reka to wzor by wyszedl. tego jeszcze nie probowalam.
Magda 
|
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 18 Gru, 2008 23:17
|
|
|
Ja jestem ciemnota bo...też nic mi nie wychodzi,jeszcze gorzej niż HIBISCUS . 
|
|
|
|
 |
irenka10
Użytkownik b. aktywny irenka10

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Wiek: 56 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 1722 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Pią 19 Gru, 2008 09:23
|
|
|
BASGA w czym masz problem nie mozna sie tak zniechcecac .niema rzeczy niemozliwych tylko trzeba miec duzo cierpliwosci i checi poczatki nie zawsze sa łatwe .pozdrawiam
|
_________________ irenka |
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 19 Gru, 2008 09:27
|
|
|
A tak chcę się nauczyć dwukolorowego wzoru patentowego...
No ni czorta nie wychodzi mi z tym narzutem,już wiem,że robiłam go żle bo nabierałam narzut od tyłu ale ...od przodu też wychodzi MI JAKAŚ PLĄTANINA.
|
|
|
|
 |
HIBISKUS [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 19 Gru, 2008 14:26
|
|
|
Ja probowalam i pewne postepy poczynilam ale to ciagle nie to.
Probowalam odwracac robotke po skonczeniu kazdego rzedu, probowalam bez obracania,
probowalam przekladac oczka jak schodza z druta, probowalam z przekrecaniem oczek prz przekladaniu i ciagle nic.
Jestem bliska zalamania...
|
|
|
|
 |
ABA
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 10 Lip 2008 Posty: 1140 Skąd: Jawor
|
Wysłany: Pią 19 Gru, 2008 18:55
|
|
|
Hibiskus poczekaj . Zaraz po swiętach zglos sie na moje gg. Powolutku razem z Toba bede robila ten wzor i od razu wszystko zostanie wyjasnione. Tym wzorem robilam kilka sweterków i opasek na głowe. Wieczorkiem 28.12. bede na kompie. nawet jak bede niewidoczna zaczep mnie.
Serdecznie pozdrawiam i czekam.
ABA
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 24 |
|
|