Przesunięty przez: Grażyna Sob 22 Lip, 2006 15:03 |
Nici do szydełkowania |
| Autor |
Wiadomość |
gabrysia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 03 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: Ruda Śląska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 06:21
|
|
|
sklepik na Mariackiej w Katowicach mogę polecić, potwierdzam, pani jest bardzo miła i kompetentna, chętnie doradza i sama też robi, ma całkiem niezłe rozeznanie
|
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 09:09
|
|
|
Z jakich nici najlepiej robić serwetki i firaneczki? Doradźcie...
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
barbara.o
Milczek

Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 09:25
|
|
|
Firanki to przede wszystkim z bawełny. Możesz robić nićmi "10" jest cieńka, długo się robi ale super efekt. Można też kordonkiem MAXI, lub Ariadny 30x6, 525m/100g - podobny jak MAXI tylko bardziej skręcony. Muza Ariadny też dobra i też cieńka. Jeszcze jest cała masa kordonków tureckich cieńkich. Też bardzo ładnych i dobrze się robi. To z tych tańszych.
Anchor czy DMC też są ładne tylko droższe.
A serwetki możesz robić chyba ze wszystkiego. (Krochmali się najlepiej bawełna , chociaż ja krochmaliłam polyester)
|
|
|
|
 |
szydeleczko
Użytkownik aktywny Ela N

Kraj:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Maj 2006 Posty: 947 Skąd: KONIN
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 11:21
|
|
|
witajcie, ja obecnie robie z Hemery to włoczka turecka tak jak maxi ale fimry Madame tradicion bardzo dobrze sie z niej robi - jak skoncze i wykrochmale powiesze na oknie to zrobie fotke
- z maxi robilam do tej pory biezniki
|
|
|
|
 |
alienor
Użytkownik b. aktywny vel 3nereida

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 62 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 2601 Skąd: Katowice
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 19:24
|
|
|
Cześc dziewczęta
Zaliczłam dzis wycieczkę do Chorzowa na floriańską nie robiłam zakupów , tylko towarzyszyłam koleżance i to chyba bedzie miejsce mojego stałego zaopatrzenia , multum bawełny , ogromny wybór kolorow a ceny nawet 40 zł w porywach do 50 taniej na kg niż oferują katowice , można wejść za ladę i szperać do woli . Chorzowiankom dziękuję za namiary.
Chyba powinnysmy wiodrębnić temat bo tak się ladnie rozwinął.
|
_________________ Oddam lenia w dobre ręce |
|
|
|
 |
magdalena
Użytkownik b. aktywny mama 2 łobuzów :-)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 1299 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006 20:57
|
|
|
Chyba się też tam wybiorę.Mieszkam rzutewm beretu od Chorzowa.
Dziewczyny dajcie jakieś namiary ,bo na Chorzowie wcale się nie znam.
Wiem tylko,gdzie jest ten nieszczęsny ZUS.
|
|
|
|
 |
asia12
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 1 raz Wiek: 44 Dołączyła: 20 Wrz 2006 Posty: 290 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 07:19
|
|
|
to od ZUS jest jeszcze kawałek i to dość spory, najkrótsza droga z ZUS jest następująca: należy dojść do ul. Wolności - tzn deptak i kierować się do góry (pod górkę), choć jak jesteś z Świętochłowic to pewnie wiesz która to ulica mijasz kino PANORAMA i jest uliczna w lewo (na rogu jest restauracja a to chyba jest ul. Sienkiewicza (nigdy tego nie umie zapamiętać a mieszkam tam całe życie))
idziesz ciągle prosto i przed sobą masz most (u góry pociąg jeździ), przechodzisz pod mostem i jesteś na ul. Floriańskiej potem idziesz ciągle tą droga ok 200 - 300m, mijasz po drodze LiderPreisa i jeszcze chyba z jakieś 50m, tam jest taka kamienica szyld tez jest, i są schodki, tylko tak jak pisałam wcześniej godziny otwarcia są dość dziwne i niestety mnie nie pasują wiec proszę moja drugą połowę aby mi robiła zakupy
jeszcze można podjechać tam tramwajem: dojechać do rynku a potem przesiąść się na i wysiąść przed kościołem św. Barbary to będzie chyba 2 przystanek od rynku, i potem jeszcze trochę podejść i jak się kończy kościół a zaczyna LO im. Ligonia to jest uliczna w lewo może ok. 20m i jest już ten sklepik.
No i jeszcze 3 opcja:)
Jak się jest na rynku należy wejść na Estakadę i kierować się w stronę Bytomia, następnie jak się będzie przy placu Powstańców Śl skręcić w lewo tam zaraz jest Biedronka (po lewej stropie) a po prawej będzie się mijać pomnik i kąpielisko miejskie, potem iść to końca tej drogi aż się przetnie ona z Floriańska i skręcić w prawo i po ok. 20m jest sklepik
Mam nadzieję że zrozumiale wyjaśniłam drogę,
|
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 07:44
|
|
|
ania super
a mysmy wybrały opcję - przepraszam pana /panią jak dojechać do floriańskiej ? 
|
|
|
|
 |
asia12

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 08:01
|
|
|
no tak opcja też jest dobra mi zawsze mówiona "koniec języka za przewodnika"
|
|
 |
Hala72
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 10 Mar 2006 Posty: 737 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 09:52
|
|
|
pięknie asia12opisałaś, ja co prawda mieszkam dopiero 14 lat w chorzowie a też ciągle mam problem jesli chodzi o nazwe ulic, szkoda ze te godziny pracy sa takie jakie sa, szkoda że w sobote jest zamknięte 
|
_________________ Kobieta ma tyle siły, że zadziwia... |
|
|
|
 |
magdalena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 11:35
|
|
|
Dzięki Asia ,teraz musze tylko poprosić moją drugą połowę ,aby mnie tam zabrał.
Albo poczekam ok.miesiąc i pojadę tam sama (zdałam prawo jazdy ,teraz czekam na dokument).
Te godziny otwarcia nie są takie złe.
Nie daleko mojego miejsca pracy Pan ma sklep otwary w godz:10-13 i 15-17.To dopiero beznadzieja!
A potem skarży się,że on nie ma klientów.No bo i kiedy??
|
|
|
|
 |
AnnaSZ
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 12:43
|
|
|
Jeśli ze Świętochłowic najlepiej wsiąść w 11 wysiąśc na pierwszym lub drugim (nie pamiętam) przystanku w Chorzowie a tam juz rzut beretem zapytac kogos bo to juz blisko.
|
|
|
|
 |
magdalena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 12:50
|
|
|
Dzięki Aniu .To w ten sposób i bez chłopa pojadę. 
|
|
|
|
 |
asia12

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2006 14:06
|
|
|
| magdalena napisał/a: |
Te godziny otwarcia nie są takie złe.
Nie daleko mojego miejsca pracy Pan ma sklep otwary w godz:10-13 i 15-17.To dopiero beznadzieja!
A potem skarży się,że on nie ma klientów.No bo i kiedy?? |
ja znów bym wolała Twój sklepik jeżeli chodzi o godziny otwarcia, bo niestety nie pracuje w Chorzowie - tylko tam mieszkam choc teraz to tylko na weekendy bo przez prace musiałam sie wyprowadzic do rodziny na wies, wiec jestem w domu dopiero w piatek i to najwcześniej o 16 wieć jeżeli chcę jakaś włóczkę to albo ide na rynek w Chorzowie (i przepłacam) albo daję zamówienie drugiej połowie (jak ostatnio) i on mi robi zakupy na Floriańskiej
|
|
|
|
 |
gabrysia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 09:21
|
|
|
Byłam na Floriańskiej, jest jak mówicie. Ceny bardzo przystępne, o wiele taniej niż gdzie indziej.Pani przemiła, po długiej rozmowie i oglądaniu wyszłam obładowana zakupami, a poszłam tylko zobaczyć. Kupiłam między innymi włóczkę "Baśka" 30 wełny i 70 akrylu 100g 300m 60 zł/kg zaczęłam na drutach próbkę , wychodzi cudnie, mięciutka i szybko się robi. Kolory zjawiskowe. Mogę polecić ten sklep.
|
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 13:22
|
|
|
ja tez ja też byłam wczoraj , wyobrażcie sobie , że pani wpuszcza nawet do magazynu calkowicie na zapleczu , szukałyśmy bawełny bo mi zabraknie a już miała "lato " schowane , zapłaciłam 2,50 na motku taniej niż w katowicach za 50g . bedę tam wpadać z koleżanką raz w miesiącu bo trzeba to co się kupiło przerobić ale to już jest mój ulubiony sklep.
|
|
|
|
 |
asia12

|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2006 07:29
|
|
|
cieszę się że mogłam pomóc 
|
|
 |
gabrysia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 02 Lis, 2006 18:08
|
|
|
Znów byłam w Chorzowie... Pani przyjęła zwrot motka, który mi pozostał bez problemu, a z nowości mnóstwo wyprzedaży wełna po 50 zł za kg chociaż kolory w małym wyborze. Jest też "czterdziestka" Arelan w pięknym kolorze brudnego różu, a kolory Pani zamawia wg chęci klientów, ma próbniki. Coraz bardziej jestem zadowolana i nawet nie przeszkadza mi, że z rynku piechotą to ładny spacerek (szczególnie dziś, gdy pada śnieg). Co do godzin otwarcia: to pół etat: pn - śr 10 - 15.30 czw 12 - 16.30 pt 10 - 15.30 sobota nieczynne.
|
|
|
|
 |
teris
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Sie 2006 Posty: 1016 Skąd: Pilica
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 19:08
|
|
|
teris można ale ja jej nie polecam , kupiłam rok temu , wtedy nie bylo jeszcze stalej ceny tylko licytacja. nitka jest cienka i slaba , wyglada ladnie jak się robi podwojnie ale sie zbiega tylko nie pamiętam czy po praniu czy już po samym zamoczeniu, wykorzystuję ją do robienia ozdob , robiłam z niej koszyczki na wielkanoc .Wyrób jest miekki i bardzo miły w dotyku, ale jeżeli chcesz mieć z tego ciuszek to musisz zrobić wiekszy bo będzie malał .Mnie ta przędza skojarzyła się z niedokończonym wyrobem , taki półprodukt.
|
|
|
|
 |
teris
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Sie 2006 Posty: 1016 Skąd: Pilica
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
mordka
Użytkownik b. aktywny na co dzień Monika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 46 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 1328
|
Wysłany: Czw 09 Lis, 2006 08:43
|
|
|
Ja bym nie byla taka ufna co do tych nici, bo zdjecie jest niewyraźne, a poza tym sama posiadam nici na podobnej cewce i to sa jakies odpady z zakladow w ktorych robic ie materialy ja mam takie nici z czech od ciotki i nadaja sie tylko na serwetki i jakies ozdoby nic poza tym.
Poza tym czy to jest włoskie to watpie penie tylko po to to napisali zeb cena nie wydawala sie za wysoka a jest strasznie wysoka. Ale to jest tylko moje zdanie.
|
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

|
Wysłany: Czw 09 Lis, 2006 08:49
|
|
|
Poprosiłam o dodatkowe zdjęcia tych nici. Nitka wyglada nie za ciekawie. Mordka dzięki za odpowiedź. Tak wogóle to kupujecie na allegro? Macie jakiegoś ulubionego i uczciwego sprzedawcę włóczek itp.
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Lis, 2006 09:18
|
|
|
kupowałam u użytkownika mielniczek1, solidna dziewczyna i ma dobry towar, kupiłam od niej Maxi po 6 zł za 10 dag
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|