|
Jak to jest w innych krajach ? |
| Autor |
Wiadomość |
kitek
Milczek

Autor tematu Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Lip 2007 Posty: 15
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2009 00:31 Jak to jest w innych krajach ?
|
|
|
Witam was wszystkich serdecznie. Zastanawiałam się dzisiaj jak to jest w innych karajach z szydełkowaniem, robieniem na drutach, lepieniem z masy solnej itp. Ja obecnie mieszkam na Islandii i muszę się przyznać że bardzo mile zaskoczyła mnie tu tradycja szycia samemu ubrań , robienia własnoręcznie ozdób na choinkę czy dziergania sweterków.Kobiety umawiają się tu na wspólne szydełkowanie do kawiarni. A jak to jest w krajach w których wy mieszkacie?
Pozdrawiam KITEK
|
| Ostatnio zmieniony przez kitek Wto 06 Sty, 2009 01:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bożena- 2000
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 70 Dołączyła: 18 Wrz 2006 Posty: 2702
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 16:43
|
|
|
W Danii też robi się różności. Tyle, że to raczej średnie i starsze pokolenie. Robi się ozdoby świątecznie, sweterki i ... zabawki dzieciom. Ostatnie szaleństwa to lalki i torebki. Jest mnogo klubów i kusów robótkowych. Specjalne sklepy dla hobbystów, gdzie można kupić różności do robótek ręcznych, ale co ciekawe w tych sklepach nie ma włóczek, drutów, szydełek. Ja tam kupuję różności ze styropianu , główki dla lalek, elementy do biżuterii, kawałki materiałów, wstążki, różności do decu itp. I w dobrym guście jest mieć w domu rzeczy robione ręcznie. To taka elegancja, mieć zawieszkę w oknie ręcznie robioną. Można te rzeczy kupić w galeriach, ale ceny wysokie bardzo. Podobno jednak dobrze się to sprzedaje.
|
_________________ http://bozena4315.fotosik.pl/
i mini kursik skrzacikowy
http://bozena4315.fotosik.pl/albumy/549734.html |
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 51 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1155 Skąd: MV
|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 14:26
|
|
|
W Niemczech tez spotyka sie dzierganki na ludziu na ulicy. Latem widzialam mloda "studentke" z przepiekna torba szydelkowa! W oknach czesto wisza szydelkowe ozdoby (kupne tez). Wiem, ze w moim regionie jest jakies kolo hobbystyczne (niestety nie mam czasu na "wpadniecie" do nich, a szkoda). Jezeli idzie o pasmanterie - widzialam poki co 3. 1 juz nie ma, druga jest "uboga" i droga, w 3 jeszcze bym cos zakupila, wybor wiekszy, ale te ceny!
Sasiadka dowiedziala sie ze dziergam i...jak czas pozwoli to przyjdzie "na nauki" 
|
|
|
|
 |
we_st
Użytkownik b. aktywny Weronika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 40 razy Wiek: 58 Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1690
|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 14:40
|
|
|
Co | Phoebe napisał/a: | | Jezeli idzie o pasmanterie - widzialam poki co 3. 1 juz nie ma, druga jest "uboga" i droga, w 3 jeszcze bym cos zakupila, wybor wiekszy, ale te ceny! |
co racja, to racja. Na ogół kupuję w sklepach internetowych. Chciałabym nauczyć się frywolitki, ale w mojej okolicy w sklepach nikt nic nie wie o tej technice.
|
_________________ Zapraszam na bloga http://westlandowo.blogspot.de/ |
|
|
|
 |
Aniela41
Gaduła ;) Mariola

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Wiek: 58 Dołączyła: 18 Lis 2008 Posty: 3087
|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 14:52
|
|
|
no wlasnie,mnie tez marzy sie umiec frywolitki (juz nawet przesledzilam caly temat na forum) | we_st napisał/a: | | Chciałabym nauczyć się frywolitki, ale w mojej okolicy w sklepach nikt nic nie wie o tej technice. | jak pytalam o czolenko,albo igle do frywolitek to Panie ze zdziwieniem -co to takiego
|
_________________ Chetnych zapraszam
https://www.facebook.com/...f=page_internal |
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 51 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1155 Skąd: MV
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 12:58
|
|
|
we_st, Aniela41, - tylko na ebay widzialam czolenko do frywolitek (w DE) Swoje kupilam w PL. Ostatnio moja kolezanka pytala o czolenko ( w tej lepiej zaopatrzonej pasmanterii) i Pani zrobila wielkie oczy!
Jedyna szansa w sklepach internetowych, albo przy okazji w Polsce.
Szkoda ze ja mieszkam na "koncu swiata" bo tak moglybysmy sie spotkac. Umiem "flipniecia" i cos tam zaczyna mi wychodzic 
|
|
|
|
 |
mala100gosia
Użytkownik b. aktywny Szperacz

Kraj:

Pomogła: 78 razy Wiek: 36 Dołączyła: 30 Sie 2007 Posty: 2682 Skąd: Tarnów
|
|
|
|
 |
Kachaaa
Milczek

Kraj:

Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2012 Posty: 18 Skąd: Londyn, UK
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2012 00:04
|
|
|
mieszkam w UK
gazetek o szydelkowaniu jest masa ale wszytsko ciuchy, nie jak u nas w PL serwetki
nie znam nikogo kto by sie tym zajmowal osobiscie wiec nie moge powiedziec czy to popularne czy nie, na pewno card making jest bardzo popularny i decoupage tu
|
_________________ Someday there will be someone in your life - Who will let you understand, why all your other relationships didn't work out ♥
http://katrinaszydelkuje.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
 |
volpina
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 07 Sty, 2013 21:43
|
|
|
We Włoszech w każdym kiosku można znalesc rózne gazetki na temat szydełkowania, drutów, decoupage i innych...
często można na ulicy spotkać kogos w ręcznie robionym ciuszku
ostanio bardzo modne są róznego rodzaju torebki robione glownie na szydełku
w zeszłym roku wybrałam się na targi hobbystyczne do Bergamo i najwięcej stoisk było poswięconych własnie wełnie i włoczce
ale z tego co widzę, to włoszki lubią proste prace, jeżeli cos jest bardzo pracochłonne, to Włoszka nie da się na to namowić, a zwłaszcza te młode 
|
_________________ ja też bloguję
www.ilmondoaquattrozampe.blogspot.it |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|