RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zrobić gotyckie rękawy?
Autor Wiadomość
Vanique
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 15:04   Jak zrobić gotyckie rękawy?

Cześć, mam nadzieje ze pytanie umieszczam w dobrym dziale xD Jestem fanką gotyku i od zawsze marzyła mi się bluzka z długim leistymi rękawami w stylu vitorian gothic. Ostatnio coś mnie wzięło i pomyślałam że uszycie nie może być aż takie trudne! nie wiem Mam ładną bluzkę na ramiączkach wiec wystarczyło by kupić jakiś np. koronkowy materiał.
No i zaczęły się schody Przypuśćmy że mam już materiał i jak wyciąć takie rękawy ? Myślę że można by wyciąć coś w kształcie kwadratu (prostokąt) i trójkąta żeby ten kwadrat/prostokąt przyszyć do ramiączka a z reszty zrobić rękaw i ten trójkąt by swobodnie zwisał ale znowu wydaje mi się że to w tedy wyglądało by to jak kawałek szmaty która przypadkiem się doczepiła... A może lepiej coś na kształt rąbu... ? Jeśli tak to jak mierzyć ile musiało by być tego materiału ? Proszę o pomoc ! Bo sama nie wiem... zależało by mi mniej więcej na czymś w tym stylu http://photos05.allegroim....45/863254530_1
A może lepiej poszukać jakiejś bluzki z rękawami 3/4 i w tedy doszyć ?
Pozdrawiam kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Vanique Nie 03 Sty, 2010 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

bjanna 
Gaduła ;)

Zaproszone osoby: 4
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 52 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 15:33   

Vanique, doszyc rękaw nie jest tak trudno, ale potrzebna jest precyzja wesoło mi podkrój pachy jest bardzo ważny, a zrobisz go na podstawie wcięcia pod pachą bluzki, do której chcesz go przyszyć, długość materiału zależy od jego szerokości, jeżeli jest wąski to 2x długość rękawa, jeżeli szeroki to jedna długość wystarczy, oczywiście musisz dodać kilka centymetrów zapasu na wszycie i podszycie, a dalej to juz z górki.........
zdjęcie się nie wyświetla, więc nie mogę więcej napisać bye

plus minus  Kto ocenił?

Vanique
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 16:34   

Teraz powinno być dobrze http://photos05.allegroim.../45/863254530_1 jeśli nadal nie działa http://allegro.pl/item863...goth_44_46.html
Dziękuję Ci Bajanna :* a mogła byś trochę bardziej zrozumiale bo ja jestem trochę opóźniona w rozwoju , jęzorek po za tym pierwszy raz będę coś szyła (pomijając kiecki dla lalek lata temu xD), przyjmijmy że wybiorę bluzkę 3/4 bo nie wiem o co biega z tą pachą Very Happy to jak powinnam wyciąć taki rękaw?

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Vanique Nie 03 Sty, 2010 16:36, w całości zmieniany 1 raz  

Vanique
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 20:03   

w złym miejscu umieściłam temat, teraz zauważyłam że to jest "szydełko ", można go jakoś przenieść na odpowiednie miejsce ?

plus minus  Kto ocenił?

bjanna 
Gaduła ;)

Zaproszone osoby: 4
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 52 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 07:40   

Vanique, na tym zdjęciu jest bluzka, do której są doszyte trójkąty po linii łokcia, wiec sprawa jest prosta, dopasuj długość i szerokość zwisu i po prostu doszyj...ot cała filozofia wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?

Vanique
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 18:11   

tzn. Ja bym chciała podobne rękawy ale doszywane do bluzki 3/4 czyli cos takiego raczej się nie sprawdzi , a przynajmniej a Ja sobie nie umie tego wyobrazić nie wiem a jak bym to zrobiła z rąbu? Jedna z podstaw była by do doszycia rękawa a potem stopniowo by to się rozszerzało na dole mogła bym nawet tego nie zszywać zostawiając takie rozcięcie chociaż w sumie to się zobaczy podczas robienia wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu