|
Ceny wyrobow" drutowych" |
| Autor |
Wiadomość |
guzanna
Użytkownik średnioaktywny

Autor tematu Pomogła: 14 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 287 Skąd: Biecz
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 18 Sie, 2010 14:02 Ceny wyrobow" drutowych"
|
|
|
Bardzo proszę o sugestie, ile można policzyć za wykonanie ażurem chusty-szala z cienkiego moheru(230m/5g x ok.2 motki). Zupełnie nie mam pojęcia, jak wycenić taką robotę, bo dotychczas robiłam szale dla bliskich i na prezenty.
|
|
|
|
 |
Pyziulka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 16 razy Wiek: 42 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 501 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Śro 18 Sie, 2010 15:07
|
|
|
Z tego co się zorientowałam to ceny szali ażurowych (estońskich) są w granicach 120-180zł.
|
_________________ "Życie chwilą obecną nie jest łatwe, życie przyszłością absurdalne, a życie przeszłością niemożliwe"
Jim Bishop
Pyzia dzierga |
|
|
|
 |
guzanna

Autor tematu Pomogła: 14 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 287 Skąd: Biecz
|
Wysłany: Śro 18 Sie, 2010 23:26
|
|
|
Dzięki, Pyziulka 
|
|
|
|
 |
graza5111
Użytkownik małomówny graza5111

Kraj:

|
|
|
|
 |
AlicjaWanda
Milczek

|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 18:31
|
|
|
Jestem w szoku! To ja tyle roznych chust, szali, czapek i innych narobilam za frajer, a tu widze, ze mozna z tego miec niezly dochod! Ooooo! Moi kochani znajomi i rodzino! Koniec tego balu!
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 18:50
|
|
|
| AlicjaWanda napisał/a: | | To ja tyle roznych chust, szali, czapek i innych narobilam za frajer, |
Pochwal się.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Gośka
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Wiek: 65 Dołączyła: 16 Gru 2008 Posty: 617 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 07:34
|
|
|
| AlicjaWanda napisał/a: | | Jestem w szoku! To ja tyle roznych chust, szali, czapek i innych narobilam za frajer, a tu widze, ze mozna z tego miec niezly dochod! Ooooo! Moi kochani znajomi i rodzino! Koniec tego balu! |
No bo co to takiego usiąść i zrobić chustę? Pstryk i już! 
|
_________________ http://picasaweb.google.com/home |
| Ostatnio zmieniony przez Gośka Wto 07 Gru, 2010 07:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
iwona150
Użytkownik aktywny

Pomogła: 2 razy Wiek: 55 Dołączyła: 13 Cze 2010 Posty: 920
|
|
|
|
 |
anpar
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 30 Lis 2007 Posty: 802
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Awenturyn
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 1748
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ona_1
Użytkownik małomówny drutuser;)

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 58
|
Wysłany: Śro 30 Lis, 2011 21:10
|
|
|
Dziewczyny, podpowiedzcie proszę, ile mam wziąć za zrobienie skarpet ? ... choć w przybliżeniu 
|
_________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
 |
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 02 Gru, 2011 09:26
|
|
|
Policz ile godzin dziergasz i pomnóż przez stawkę godzinową tej osoby dla której dziergasz. Jak bliska znajoma,albo wypada stawkę obniżyć to coś opuść.
Dzierganie na zarobek się nie opłaca -proste taki mechanik od pralki zażyczy sobie za pół godzinki dłubania 50zł albo i więcej, fryzjerka za obcięcie włosów ile kasuje?-a pomacha rękami z 15minut. Ja z zasady robię tylko dla siebie.Nie mam wyrzutów ,że dziergałam za grosze,nie mam wyrzutów,że oskubałam koleżankę z kasy. 
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 02 Gru, 2011 11:25
|
|
|
Nie wydaje mi się, żeby cena wg stawki godzinowej to był dobry pomysł, takie skarpetki to się kilka godzin dzierga i doliczając koszty wełny wyjdzie duża kwota. Poza tym jedna osoba wydzierga je w 5 godzin, a drugiej 10 nie wystarczy.
Zastanawiam się jakby ujednolić metodę ustalania ceny, żeby każda z nas, niezależnie od tempa dziergania mogła ją wykorzystać. Czy nie lepiej byłoby ustalić stawkę za 1 metr przerobionej włóczki, z tym, żeby stawkę zróżnicować w zależności od zastosowanego wzoru, za dzianinę gładką liczyć mniej, za ażury, wrabiane wzory więcej.
Co o tym sądzicie? Może macie jakiejś inne propozycję?
Podkreślam, że sama mam kłopoty z wyceną swoich robótek, jeszcze do tej pory żadnej nie sprzedałam i robię głównie do szuflady. Głównym powodem jest właśnie cena. Zainteresowani nawet są, ale tylko do momentu podania kwoty, nawet dzisiaj miałam taką sytuację. Co zrobić, żeby zarówno jedna i druga strona była zadowolona.
|
|
|
|
 |
firletka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 21:16
|
|
|
Och, w tym temcie chyba ciężko ustalić jakiś sztywny schemat... Powiem Wam, że ja ostatnio robiłam komplet zimowy: rękawiczki, czapka i dość długi szalik - dla młodej osóbki - moje dziecko z grupą przyjaciół u mnie zamówiło - studenci:) Dzierganie zajęło mi więcej niż 4 dni (całe dnie;) A za komplet wzięłam ok 100 zł, no bo jak liczyć więcej? Z tymi cenami tak jest...
|
_________________ wejdźcie, zapraszam Was serdecznie
na szydełku i na drutach - mój dziergany świat |
|
|
|
 |
Lete

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 06 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Czw 22 Gru, 2011 22:43
|
|
|
Ja nie lubię dziergać na zamówienie, bo po prostu dla mnie to praca za za małe pieniądze, tym bardziej, ze zawsze staram się jak najładniej zrobić a to wymaga czasu i staranności.
I nie mam żadnych wyrzutów sumienia mówić jaka jest stawka za moje wyroby, bo poświęcam mój czas (a on jest dla mnie najcenniejszy) na kogoś innego niż rodzina. Jak komuś za drogo polecam sklep sieciowy
Poza tym w to miejsce wolę zaprojektować wzór i go wydać, niż ślęczeć godzinami nad czymś nie dla syna, męża czy siebie.
Równie często i z przyjemnością dziergam prezenty, ale to tylko jak kogoś lubię 
|
|
|
 |
nutinka
Użytkownik aktywny Nutinka

Kraj:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 24 Lis 2007 Posty: 605 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
ewasosnowiec
Użytkownik aktywny ewa

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 77 Dołączyła: 06 Sty 2010 Posty: 346 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
 |
pierdruty
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 11:59
|
|
|
| Lete napisał/a: | Równie często i z przyjemnością dziergam prezenty, ale to tylko jak kogoś lubię  | O, właśnie!
Jeśli robię dla kogoś, to tylko komu chcę, kiedy chcę i jak (co) chcę ja sama
I na pewno nie wydziergam komuś, kto twierdzi "nic nie robisz, tylko siedzisz i drutami machasz", lub "a w ... {tu nazwa marketu itp.} szalik widziałam za dychę".
|
_________________ Podaruj 1% |
|
|
|
 |
JustMe
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 23:12
|
|
|
| firletka napisał/a: | | [...] Dzierganie zajęło mi więcej niż 4 dni (całe dnie;) A za komplet wzięłam ok 100 zł, no bo jak liczyć więcej? Z tymi cenami tak jest... |
I tym sposobem stawka wyniosła 25zł za dzień, czyli ok 3,12 zł za godzinę.
Tu trochę inna sytuacja, gdyż Firletka dziergała dla swego dziecka i jej przyjaciół.
Ale drogie Panie i Panowie, to jest rękodzieło, to z nazwy nie może być tanie - gdyż nie jest produkcją masową. Nie ma co się przejmować i obniżać cenę, gdy ktoś nie chce dać "dużych" pieniędzy za nasz wyrób. Nie można dziergać za grosze i obniżać stawek tylko dlatego, że ktoś kto by chciał taką rzecz, nie chce dać tyle ile to jest warte. W sklepach nikt nam nie obniża ceny, tylko dlatego, że chcemy to kupić taniej - a tym bardziej nikt nie obniża ceny poniżej kosztów. A jak ktoś widział szalik za dychę, to niech sobie taki szalik kupi - a nie wymaga rękodzieła w takiej cenie
Ceńmy swoją pracę!
Pozdrawiam!
|
_________________ moje prace:
http://druting.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
makramka
Użytkownik aktywny makramka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Lis 2010 Posty: 683 Skąd: małopolskie
|
|
|
|
 |
kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012 13:53
|
|
|
| makramka napisał/a: | Wszystko prawda i tym sposobem mam niezłą kolekcję w szufladzie  |
Z tego też powodu ja nie robię "za pieniądze",
ponieważ wiem ile to wymaga nakładu pracy.
Z głodu nie przymieram więc sobie odpuściłam.
Co innego gdyby mnie potrzeba przycisnęła to myślę,
że za 3,12 za godzinę też bym robiła.
Wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdziemy.
|
Barbara |
|
|
|
 |
JustMe
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012 00:00
|
|
|
Tylko, robienie za 3,12 za godzinę może okazać się błędnym kółkiem. Jeżeli ktoś kupił za taką cenę coś od Ciebie - to następnym razem nie da więcej - bo niby czemu?
|
_________________ moje prace:
http://druting.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
theli

Kraj:

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Kwi 2011 Posty: 129
|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 09:43
|
|
|
| anle napisał/a: | Nie wydaje mi się, żeby cena wg stawki godzinowej to był dobry pomysł, takie skarpetki to się kilka godzin dzierga i doliczając koszty wełny wyjdzie duża kwota. Poza tym jedna osoba wydzierga je w 5 godzin, a drugiej 10 nie wystarczy.
Zastanawiam się jakby ujednolić metodę ustalania ceny, żeby każda z nas, niezależnie od tempa dziergania mogła ją wykorzystać. Czy nie lepiej byłoby ustalić stawkę za 1 metr przerobionej włóczki, z tym, żeby stawkę zróżnicować w zależności od zastosowanego wzoru, za dzianinę gładką liczyć mniej, za ażury, wrabiane wzory więcej.
Co o tym sądzicie? Może macie jakiejś inne propozycję?
Podkreślam, że sama mam kłopoty z wyceną swoich robótek, jeszcze do tej pory żadnej nie sprzedałam i robię głównie do szuflady. Głównym powodem jest właśnie cena. Zainteresowani nawet są, ale tylko do momentu podania kwoty, nawet dzisiaj miałam taką sytuację. Co zrobić, żeby zarówno jedna i druga strona była zadowolona. |
A dlaczego masz robić za grosze tylko dlatego, żeby kogoś było na to stać? Jeśli nie stać - niech kupuje zwykłe skarpetki w sklepie. Jeśli chcesz zrobić komuś przyjemność tymi skarpetkami, to po prostu wydziergaj na prezent albo policz tylko za materiały.
Podoba mi się propozycja tu wcześniej podana, by liczyć stawkę godzinową osoby, dla której się robi.
Jeśli ktoś ci powie, że dużo chcesz, mimo że napracujesz się ileśtam godzin, to spytaj, czy ten ktoś przyjdzie i posprząta ci mieszkanie za powiedzmy 5 zł? Przecież to tylko kilka godzin roboty, a i tak zrobi to w wolnym swoim czasie.
Na szczęście nie żyjemy już w czasach, gdy jeśli ktoś nie ma ręcznie dzierganego swetra, to nie ma w ogóle co na siebie włożyć.
Też dziergam tylko dla siebie, rodziny i znajomych na prezenty.
Dziewczyny, ceńmy się, to i inni będą nas cenić.
|
_________________ http://nitkowo-theli.blogspot.com/
http://icalareszta.blogspot.com |
|
|
|
 |
kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 25 Kwi, 2012 12:50
|
|
|
| theli napisał/a: | | Dziewczyny, ceńmy się, to i inni będą nas cenić. |
Bardzo słuszne stwierdzenie. 
|
Barbara |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 36 |
|
|