Przesunięty przez: Grażyna Wto 21 Sie, 2007 16:21 |
CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH |
| Autor |
Wiadomość |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
buziaczek
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 44 Dołączyła: 14 Paź 2007 Posty: 4854 Skąd: Radlin, woj.śląskie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 18:40
|
|
|
to jest to, ludziom wydaje się że takie robótki powstają jak pstryknięcie palcem, niestety trzeba nad nimi spędzić wiele godzin. Ja powiedziałam kumpeli że nie wiem ile zapłaci za tą firanę bo nie robiłam takie dużego zlecenie . Uprzedziłam tylko że z pewnością cena dobije ok 300zł i się zgodziła. Jak dawała mi dziś te pieniądze to było widać że z "małym żalem" ale cóż...... Na szczęście nie wycofała się z tego. Dobrze wiemy że nasze robótki są bezcenne i powinnyśmy za nie dostawać dużo większe pieniądze. Może kiedyś.....
|
_________________ miłośniczka robótek ręcznych wszelkiego rodzaju
moja galeria: http://buziaczek26.fotosik.pl
moje gazetki: http://picasaweb.google.com/buziaczek36 |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 21:52
|
|
|
Jasne. I przede wszystkim piekna i na lata. Zawsze bedzie modna i nietuzinkowa.
Osobiscie uwazam ze za taka duza rzecz tanio powiedzialas. Ale sadze tez ze wiecej moglaby nie chciec kolezanka zaplacic. Coz takie czasy. Pelno tanich rzeczy. Fakt ze kiepskich.
Osobiscie uwazam ze to byla robota za 900 zl ale nikt by Ci tyle nie zaplacil, to inna sprawa. Prawde mowiac polaczylas przyjemne z pozytecznym a kase sobie spozytkujesz przyda sie jak znalazl na prezenty.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
Bozenka7
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Wiek: 73 Dołączyła: 03 Sty 2008 Posty: 1203 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 01:24
|
|
|
| buziaczek napisał/a: | Dobrze wiemy że nasze robótki są bezcenne i powinnyśmy za nie dostawać dużo większe pieniądze. Może kiedyś.....
|
... święta prawda
buziaczek, a za to co stworzyłaś 
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Mariola
Użytkownik aktywny Mariola:)

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 62 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 961 Skąd: Orle
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 19:55
|
|
|
Dziewczyny ile moge wziąc za ten komplecik

|
_________________ Mariola
mojerobotkowo.blogspot.com |
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 21:42
|
|
|
dokladnie mam takie same odczucia..
jesli dla swojego musisz do ceny welny doliczyc ilosc godzin jaka robilas taki zestaw razy stawke jakas godzinowa.
Ja takie zwykle zestawy na wyprzedazy widzialam za 70 zł.........
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Mariola

Kraj:

|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 08:18
|
|
|
| saba52 napisał/a: | | mariola196412, A wełna Twoja?Dla obcego czy swojego? |
tak welna moja tez tak myśle zeby nie za drogo to ok. 70 zl. dla obcego, mysle mze to nie za drogo , ale ludzie by chcieli najlepiej za darmo.......dzieki wam za odp. 
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 10:43
|
|
|
My dziewiarki ze złotymi paluszkami niestety jesteśmy niedoceniane.Ot taki mechanik od pralki za wymianę łożyska policzy sobie 100zł + cena łożyska+ dojazd.Roboty przy samej pralce ma na godzinkę- wiem bo sama wymieniałam i za łożyska zapłaciłam jedynie 24 zł. Niestety za godzinę serwetki, swetra czy szalika nie da się wydziergać. Mechanik stuknie młotkiem tu i tam rozkręci i skręci, nie wspomnę,że bałagan zostawi po sobie. My dłubiąc serwetkę pracujemy rękami, oczami i umysłem.( jak się pomylisz w serwetce czy dużym obrusie i dojedziesz do błędu w kolejnym rzędzie to jesteś do tyłu i to sporo- dlatego myśleć i skopić się trzeba). Co do cen- biedniejszy człowiek kupi na targowisku od wietnamki, bo go nie stać na kupno ręcznej roboty- nawet jeśli cenę zaniżymy. Kiedyś zadałam sobie trud i liczyłam skrupulatnie czas wykonania męskiego swetra =50 godzin (zrobienie próbki, obliczenie wzoru,wykonanie,zszywanie).Średnia grubość włóczki, wzór taki co wystarczy zerknąć tylko przy warkoczach. łatwe liczenie 50 godzin x najniższa stawka 5zł i daje nam to250zł za sama robociznę. Niestety tych co stać na taki swetr, a trzeba jeszcze doliczyć cenę wełny o wolą kupować ciuchy w markowych buikach bo często uważają,że to obciach chodzić w swetrze drogim ale bez marki. No właśnie zona tego mechanika pralek w życiu by nie ubrała się w sweterek kupiony od kogoś kto wieczorami sobie dzierga, ale z chęcią wyda 500zł na sweterek z butiku. A ten z butiku to to samo co nasze tyle że dziewiarka dostała 100,opodatkowanie zjadło kolejne 200zł, a butik zarobił też swoje. żeby może w przyszłości zaczęto nas doceniać musiały byśmy się skrzyknąć i wspólnie ustalić cennik i z niego nie schodzić. Krzywdzące jest fakt, jak się komuś mówi ,że sweter to 50 godzin dłubania i trzeba to pomnożyć przez stawkę, a ten ktoś uderza w alarm że zdzierstwo. Tylko dlaczego ludzie akceptują, jak za 20 minutową wizytę u fryzjera- obcięcie włosów,albo tylko podcięcie trzeba zapłacić 20 zł,za wyskubanie brwi 5zł,no i za ta nieszczęsna pralkę 100zł plus koszty materiału i dojazdu???
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
Mariola

Kraj:

|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 11:23
|
|
|
| mrober napisał/a: | | My dziewiarki ze złotymi paluszkami niestety jesteśmy niedoceniane.Ot taki mechanik od pralki za wymianę łożyska policzy sobie 100zł + cena łożyska+ dojazd.Roboty przy samej pralce ma na godzinkę- wiem bo sama wymieniałam i za łożyska zapłaciłam jedynie 24 zł. Niestety za godzinę serwetki, swetra czy szalika nie da się wydziergać. Mechanik stuknie młotkiem tu i tam rozkręci i skręci, nie wspomnę,że bałagan zostawi po sobie. My dłubiąc serwetkę pracujemy rękami, oczami i umysłem.( jak się pomylisz w serwetce czy dużym obrusie i dojedziesz do błędu w kolejnym rzędzie to jesteś do tyłu i to sporo- dlatego myśleć i skopić się trzeba). Co do cen- biedniejszy człowiek kupi na targowisku od wietnamki, bo go nie stać na kupno ręcznej roboty- nawet jeśli cenę zaniżymy. Kiedyś zadałam sobie trud i liczyłam skrupulatnie czas wykonania męskiego swetra =50 godzin (zrobienie próbki, obliczenie wzoru,wykonanie,zszywanie).Średnia grubość włóczki, wzór taki co wystarczy zerknąć tylko przy warkoczach. łatwe liczenie 50 godzin x najniższa stawka 5zł i daje nam to250zł za sama robociznę. Niestety tych co stać na taki swetr, a trzeba jeszcze doliczyć cenę wełny o wolą kupować ciuchy w markowych buikach bo często uważają,że to obciach chodzić w swetrze drogim ale bez marki. No właśnie zona tego mechanika pralek w życiu by nie ubrała się w sweterek kupiony od kogoś kto wieczorami sobie dzierga, ale z chęcią wyda 500zł na sweterek z butiku. A ten z butiku to to samo co nasze tyle że dziewiarka dostała 100,opodatkowanie zjadło kolejne 200zł, a butik zarobił też swoje. żeby może w przyszłości zaczęto nas doceniać musiały byśmy się skrzyknąć i wspólnie ustalić cennik i z niego nie schodzić. Krzywdzące jest fakt, jak się komuś mówi ,że sweter to 50 godzin dłubania i trzeba to pomnożyć przez stawkę, a ten ktoś uderza w alarm że zdzierstwo. Tylko dlaczego ludzie akceptują, jak za 20 minutową wizytę u fryzjera- obcięcie włosów,albo tylko podcięcie trzeba zapłacić 20 zł,za wyskubanie brwi 5zł,no i za ta nieszczęsna pralkę 100zł plus koszty materiału i dojazdu??? |
świeta prawda tez wymienialam łożyska 120 zl. i pompa 80 zl. a nie robil tego godziny ale tak to jest jak ktos nie ma pojecia to nie docenia naszej pracy to mowicie ze troche tanio ?????????? sama juz nie wiem ile tu zacenic rzućcie jakąś kwote 
|
| Ostatnio zmieniony przez Mariola Wto 11 Sty, 2011 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 11:37
|
|
|
Robocizna minimum 70-90 zł zalezy czy dla swojego czy obcego plus koszt włóczki wiesz ile jej zeszło i za ile
Ja mowilam ze na wyprzedazy pod koniec sezonu taki zestaw kosztowal 70... pewnie w dodatku najbrzydszy zostal nie kupiony...
a Twoj zestaw jest sliczny w sezonie i z gatunkowo dobrej wloczki 
|
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
mala100gosia
Użytkownik b. aktywny Szperacz

Kraj:

Pomogła: 78 razy Wiek: 36 Dołączyła: 30 Sie 2007 Posty: 2682 Skąd: Tarnów
|
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
mala100gosia
Użytkownik b. aktywny Szperacz

Kraj:

Pomogła: 78 razy Wiek: 36 Dołączyła: 30 Sie 2007 Posty: 2682 Skąd: Tarnów
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 12 Sty, 2011 11:56
|
|
|
ja niedawno za bieżnik 100x 50cm skasowałam 50 zł + 20 zł za nici. Bieżnik był dla kolegi z pracy, ale chłopak wie ile to jest dłubania. Zapłacił mi "z góry" Za serwetki takie o średnicy 25 cm brałam mu po 15 zł,ale tak na uszko wam powiem,że serwetki dziergałam w pracy.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Nietoperek
Użytkownik średnioaktywny wpadłam po uszy :D

Kraj:

Wiek: 39 Dołączyła: 14 Wrz 2006 Posty: 149 Skąd: NWE/Kraków
|
Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 17:33
|
|
|
A co powiecie na takie ceny?
kolczyki
|
|
|
|
 |
romualda
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 75 Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 423
|
Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 19:37
|
|
|
Powaliły mnie te ceny za srebro! 
|
|
|
|
 |
Nietoperek
Użytkownik średnioaktywny wpadłam po uszy :D

Kraj:

Wiek: 39 Dołączyła: 14 Wrz 2006 Posty: 149 Skąd: NWE/Kraków
|
Wysłany: Czw 10 Lut, 2011 20:51
|
|
|
Niedawno kupiłam sobie trochę droższe kolczyki, ale całe ze srebra z cyrkonią i perłą...
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|