|
Poszukiwany dobry odkurzacz |
| Autor |
Wiadomość |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 13:09 Poszukiwany dobry odkurzacz
|
|
|
Od kilku lat poszukuję odkurzacza do dywanów,zwykłego,dobrze ssącego bez filtrów, które co chwilę trzeba płukać, wymieniać. Nie musi prać,myć podłóg tylko porządnie zbierać brud z dywanów. Są teraz takie odkurzacze co zbierają wszystko? Takie jak były z 20 lat temu?A czym Wy odkurzacie?
|
|
|
|
 |
wiesia-kal
Użytkownik średnioaktywny wiesia-kal

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 22 Lut 2007 Posty: 251
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 16:32
|
|
|
Nie znam się dokładnie na odkurzaczach, ale mnie w zeszłym roku zepsuł się "stary Zelmer" i koleżanka strasznie chwaliła odkurzacze bez workowe, że jak jej się zepsuje to sobie taki kupi. I w zasadzie na jej sugestie kupiłam taki. Stanowczo odradzam, więcej czasu zajmuje czyszczenie filtrów , jak odkurzanie mieszkania. Ja mam takie zdanie i tylko czekam jak ktoś ze znajomych mnie od tego uwolni i będzie chciał wziąć - oczywiście znając moją opinie, a wyrzucić trochę szkoda. Pozdrawiam Wiesia
|
|
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 17:23
|
|
|
Chyba rok a może już dwa lata temu kupiłam na Allegro odkurzacz bezworkowy.
Sam odkurzacz- świetny, ale filtry tragedia. Póki nowe, to odkurzacz pochłania wszelki brud przez... kilka dni.
Czyszczenie filtrów dzień w dzień a do tego po każdym kolejnym czyszczeniu już niestety odkurzacz gorzej się sprawuje.
Udało mi się na Allegro u tego sprzedawcy dokupić dwa filtry, ale to głupiego robota.
Tłumaczyłam sobie, że może w mieszkaniu w bloku, bez zwierzaków taki odkurzacz się dobrze sprawuje, jednak u mnie- masakra.
Stare odkurzacze działały dobrze przez ponad 30 lat.
Nowe, również i te workowe- masakra.
Ostatnio tata naprawił taki ponad 40- letni odkurzacz i jak mamy dość nowości, to do niego wracamy.
Do tego staruszki mają i ssanie i wydmuch- można rurę podpiąć z drugiej strony i choćby kompa odkurzyć w środku czy podłączyć zraszacz do rury i roślinki na podwórku skropić.
Nowe pralki, lodówki- na pierwszy rzut oka biją starsze na głowę.
Tylko, że te dawne działały bezawaryjnie kilkadziesiąt lat, mniej prądu żarły itd.
Nowe aparaty telefoniczne mają super funkcję, tylko, że ja tęsknię do tych zwykłych, najprostszych- tylko wybieranie numeru i powtarzanie ostatnio wybranego i koniec.
Nie chcę bajerów, chcę najzwyklejszy telefon.
Oczywiście mam taki, bezawaryjny, ulubiony. Niestety schowany, bo nie ma wybierania tonowego a bez tego teraz z jakimś urzędem, czy choćby przychodnią się dogadać, to...
Chyba się starzeję...
Podłączam się do pytania o dobry odkurzacz. Dodam- mam sporo zwierzaków w domu, nie tylko zwykły kurzyk.
Prać dywanów odkurzaczem nie zamierzam, maili z odkurzacza też wysyłać nie muszę itp 
|
_________________ Pozdrawiam, Anna
http://maranciaki.pl
Galeria prac:
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 18:20
|
|
|
mam zelmera solaris z mocą 2200 wat,
nie narzekam , przy zakupie pytałam sprzedawcę o MOC i możliwość odkurzania sierści. Mam kota persa, kiedyś zwijałam wiosną dywan i kładłam go jesienią, bo sierść łatwiej było zebrać z podłogi niz z dywanu!
Nie pamiętam czy szczotka do sierści (z kręcącym sie wałkiem) była dobierana czy razem z odkurzaczem. Worki są co prawda sporym wydatkiem, ale... są dość pojemne i ja je opróżniam 3-4 razy, zanim wyrzucę
Ułamała mi się rączka... jakoś jej nie naprawiłam, bo odkurzacz ma dodatkowy uchwyt, który pozwala na jego przenoszenie. Mam go juz 3 lata.
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 18:22
|
|
|
Aniu ja mam od 15 lat firmy Rainbow
i za żadne skarby świata nie zamienię go na nowszy model. 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 18:26
|
|
|
| kabyr napisał/a: | Aniu ja mam od 15 lat firmy Rainbow
i za żadne skarby świata nie zamienię go na nowszy model.  |
on swego czasu kosztował tyle co używany samochód!!! ciekawe ile teraz kosztuje?
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 18:33
|
|
|
| M. napisał/a: | | kabyr napisał/a: | Aniu ja mam od 15 lat firmy Rainbow
i za żadne skarby świata nie zamienię go na nowszy model.  |
on swego czasu kosztował tyle co używany samochód!!! ciekawe ile teraz kosztuje? |
To prawda ale wg mojej oceny jest wart tej ceny.
Dzisiaj nie wiem ile kosztuje.
Coś słyszałam, że 12000 ale czy to prawda.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 56 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Zaproszone osoby: 31
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 10 Sie 2010 Posty: 363 Skąd: Stalowa Wola
|
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 21:27
|
|
|
Odradzam odkurzacze bezworkowe a szczególnie gdy ktoś ma dom,psy,koty.Kupiłam sobie takowy 4 lata temu,no bo taki fajny,worków nie trzeba wymieniać, nie za tani i nie za drogi.No właśnie na początku był idealny a później zaczęły się problemy, nie można było poodkurzać nawet jednego pokoju,czyszczenie, płukanie filtrów.
Po jakimś czasie kupiłam 2 odkurzacz trochę droszży wodnik(nie do prania tylko z filtrem wodnym),mówię sobie będzie lepszy(tamten ofiarowałam kuzynce,oczywiście wiedziała jaki jest,ale na 1opokojowe mieszkanie może wystarczy-też się go pozbyła),myliłam się,historia się powtórzyła.Teraz stoi w piwnicy.
Kupiłam 3 odkurzacz w tamtym roku Zelmera piorącego.Odkurzanie na mokro,sucho,pranie i tylko aż 5 filtrów.Najbardziej jestem zadowolona z odkurzania na sucho czyli tradycyjnego.Filtry trzeba czyścić, wymieniać,kupować worki a i tak całkowicie sierści nie zbierze.
No właśnie stare Zelmery, ciągnęły i wydmuchiwały.Odkurzyło się 2 pokoje,dało mu się"odpocząć", żeby się nie przegrzał(krótka przerwa dla odkurzającego) i można było dalej odkurzać,wszystko na jednym worku wielorazowego użytku.Teraz wszystko jest antyalergiczne,przefiltrowne a coraz więcej ludzi cierpi na alergię,nawet mój pies.
Powiecie jaka ona rozrzutna ale czym mam posprzątać , a może ja już zapomniałam jak się odkurza.
Co do Rainbow to dużo słyszałam pozytwnych opini i są długowieczne. Z tego co wiem to można wziąć na raty ale nie wiem czy wszędzie.
To by było na tyle. Jeszcze nigdy nie napisałam tak długiego posta.
|
|
|
|
 |
iwonaDGmdc
Milczek iwonaDGmdc

|
Wysłany: Sob 15 Sty, 2011 21:49 Re: Poszukiwany dobry odkurzacz
|
|
|
ja dziś nabyłam odkurzacz amica VK4011 i pierwsze odkurzanie zaliczone,pierwsze wrażenie to:cicho pracuje,ssanie ma bardzo porządne /myślałam ,że mi od razu dywan wciągnie:)/,cena przystępna ,a przede wszystkim naczytałam się opinii i wszystkie były pozytywne!
|
|
|
|
 |
Mao
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 13 razy Wiek: 59 Dołączyła: 06 Maj 2006 Posty: 1321 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 14:44
|
|
|
Ja starego zelmerowskiego Meteora zamieniłam na zelmerowskiego Odyseya i jestem zadowolona .
Ma regulowaną moc ssania ,metalowe rurki teleskopowe ,szczotki do parkietów i turbo do dywanów ,ssawki do tapicerki dłuugi kabel i jest prosty,tani bez udziwnień i sprawuje się super parę lat jak poprzednik ,który też działa i używany jest podczas odgruzowywania mieszkania podczas remontów 
|
_________________ Albumy:
http://mao1.fotosik.pl/albumy/66848.html
http://picasaweb.google.com/Mao.maosia1
Bloguję: http://szydelkownia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 19:57
|
|
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.Widzę,że jednak większość stawia na Zelmera.Cieszę się,że Wam dobrze służą,ja niestety jeszsze nie trafiłam na swojego.
A możecie coś wiecie na temat odkurzaczy o mniejszych gabarytach,nadających się do odkurzania schodów i o takich do których można używać worków materiałowych? 
|
| Ostatnio zmieniony przez zorza Wto 18 Sty, 2011 20:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 23:00
|
|
|
| zorza napisał/a: |
Po jakimś czasie kupiłam 2 odkurzacz trochę droszży wodnik(nie do prania tylko z filtrem wodnym),mówię sobie będzie lepszy(tamten ofiarowałam kuzynce,oczywiście wiedziała jaki jest,ale na 1opokojowe mieszkanie może wystarczy-też się go pozbyła),myliłam się,historia się powtórzyła.Teraz stoi w piwnicy.
|
ja z wodnika też nie byłam zadowolona !!!
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
|
Wysłany: Śro 19 Sty, 2011 14:46
|
|
|
Też mnie zaciekawił ten temat, bo mam psa cocker - spaniela i mase sierści w domu.
Ja mam Elektroluxa Clario Higienica. Sprawowal się dobrze i miał elektroszczotkę. która elegancko ściągała sierść z dywanów.
Ale:
- filtry są bardzo drogie, szczególnie ten przy silniku, a trzeba je często wymieniać
-filtry pozostałe i worki papierowe dosyc, że drogie, to trudno ich kupić. Biegamy po całym mieście, kupujemy w pudełkach po 12 sztuk albo wiecej, aby miec zapas
- zepsuła się elektroszczotka, myślałam, że się zapłaczę, nikt jej nie chce naprawić, a nowa kosztuje tyle ile kolejny, nowy odkurzacz znanej podrzędnej firmy,
- ponadto pękła rura, ktorej ze wzgledu na cenę też nie warto wymieniać. Zakleilismy plastrem, bo szkoda nam 100-paru złotych na rurę.
Pozostaje mi kupno kolejnego odkurzacza. Zamierzam go kupic w marcu za "trzynastkę". Zelmer był na sierść mojego psa za słaby niestety. Musiałam palcami zbierac sierść ze szczotki i podawć sierśc do ssącej rury, a odkurzanie jednego dywanu trwało 2 godziny. Nie wspomnę o bólu rąk i pleców. Zelmerem bylismy wykończeni i oddalismy teściowej. Biedzimy sie teraz nad tym, jaki odkurzacz kupić. nie wiem jak inne zwierzaki, ale mój cocker-spaniel ma długa sierść, która strasznie przyczepia się do dywanów. A jest jej tak dużo w okresie od jesieni do wiosny, że musimy codziennie odkurzac mieszkanie. Latem łatwiej, bo ide do psiego fryzjera i ścinam psu futeko do skóry. Troche psa defasonuję, bo odbiega wtedy wyglądem od swoich rasowych kolegów, ale co mam zrobić? Czasami, oczywiście ze wzgledu na tą sierść mam mysli straszne o żywocie mojego psa, marze, by go nie było.
I co radzicie?
|
_________________ mój albumik http://grazyna1.fotosik.pl/albumy/3996.html
drugi album z pracami http://blouses.fotosik.pl/albumy/706533-9.html
Mój blog: http://handmadebygrazyna.blogspot.com/
https://www.facebook.com/grazyna.szczepaniak.58 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 22 |
|
|