|
Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec |
| Autor |
Wiadomość |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 31 razy Wiek: 66 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 21:33 Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
|
|
|
Wpadłam jednak w nałóg . Znów..... Więc mam nadzieję, że będą miała tutaj co pokazywać .
Jest też szansa, że w krótkim czasie wyrobię te dwie szuflady włóczek, które zalegają w komodzie ..... i wielką torbę.
Same resztki, końcówki i małe kłębuszki. Z tego wynika, że większość prac to będą różne łatanki - wrabianki.
Ale chusty też będą - niech no tylko te drutki do mnie dojadą - bo pierwsze KP akryle się złamały w połowie drugiej chusty ćwiczebnej.
Zanim była chusta zrobiłam szal i czapkę - smerfetkę - oczywiście z resztek - ledwo mi na zszycie starczyło. Ale nareszcie szalik pozszywany i mogę pokazać:
a tu reszta: http://picasaweb.google.c...55/MojeRobotki#
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Nie 13 Lis, 2016 10:54, w całości zmieniany 37 razy |
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 07:47
|
|
|
Śliczne 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 10:36
|
|
|
Wszystkie prace są po prostu rewelacyjne. To wyrabianie resztek bardzo im służy. Szaleństwo kolorów, świetne zestawienia.
|
|
|
|
 |
gracha
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 4 razy Wiek: 64 Dołączyła: 01 Cze 2006 Posty: 517 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 10:38
|
|
|
Piękne, kolorowe wyroby!
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 31 razy Wiek: 66 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 11:09
|
|
|
anle, ania_b, gracha, bardzo mi miło - dzięki 
|
|
|
|
 |
woalka

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 677 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 12:26
|
|
|
WOW!!! to mało powiedziane.
Sweterek z liceum położył mnie na łopatki.
Bardzo lubię robótki na drutach, ale wrabiania po prostu nie cierpię.
Więc podziwiam I czekam na kolejne inspiracje 
|
_________________ woalka
http://za-woalka.blogspot.com |
|
|
|
 |
danuta_50
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 18 Lut 2006 Posty: 1020 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 13:17
|
|
|
calicja, Superowe i gratuluję pomysłowości wprowadzaniu kilku kolorków aby wykorzystywać kłębuszki które zalegają . 
|
|
|
|
 |
balbinka1965
Użytkownik aktywny Ania

Kraj:

Pomogła: 14 razy Wiek: 60 Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 349 Skąd: Gdansk
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 13:54
|
|
|
calicja,
czapka i szalik bardzo ladne, udany i pomyslowy zestaw kolorkow 
|
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 14:55
|
|
|
woalka, po prosty każdy ma swoją domenę - dla mnie wrabiane wzory to ... pikuś i bardzo je lubię, bo się nie nudzę, jak zaczynam coś robić to nigdy nie wiadomo jak skończę bo w trakcie mam nowe pomysły - i to mnie bawi:). Jeśli komuś mogę w tym pomóc to bardzo proszę pytać. Bloga nie mam i nie planuję ale chętnie tu opisze jeśli coś będzie trzeba. Zresztą Grażynka w tym wątku http://maranciaki.pl/foru...p=377644#377644 wrzuciła bardzo fajne obrazki instruktażowe.
Natomiast jak popatrzyłam na Twoim blogu na frywolitki to dla mnie jest jakiś KOSMOS!!! - nawet bym nie próbowała zaczynać bo wiem, że nie dam rady. Niby wiązania podobne jak przy makramach co je kiedyś namiętnie robiłam - ale wiesz, tam był gruby sznurek albo sizal. A TU??? Ja ledwo tą nitkę widzę a co dopiero z niej zrobić. Genialne!
danuta_50, saba52, balbinka1965, dzięki Dziewczyny - nie ma to jak pozbywanie się zapasów. A tych mi na kilka lat chyba starczy ....
Ale tak na prawdę to ja chcę chusty robić!!!
Takie piękne, jak Wy robicie - lecę do skrzynki zobaczyć, czy druciki przyszły.... 
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Pon 17 Sty, 2011 14:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 15:28
|
|
|
calicja szacun dla Ciebie, ależ piękne rzeczy robisz... 
|
_________________ moja stronka:
http://www.karmelek.info |
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
MaBa
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
gosias
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 49 razy Wiek: 65 Dołączyła: 20 Sie 2006 Posty: 11495 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 21:12
|
|
|
calicja, super 
|
_________________ Pozdrawiam Gosia (gosias)  |
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 55 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
marysia54
Gaduła ;) marysia54

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 21 razy Wiek: 71 Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 6645 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 23:49
|
|
|
karmelek, lamika88, MaBa, gosias, Madzia, marysia54, bardzo dziękuję za miłe słowa
Tak mnie tu pięknie chwalicie .....
chociaż ja mam wrażenie, że nie zasługuję za tą dłubaninę - bo np. mojemu dziecku prawie nic się nie podoba wiec jestem raczej do krytyki przyzwyczajona )
że się zmobilizowałam, wdrapałam się do pawlacza i wytargałam torby ze starymi ciuchami, co udało mi się ich nie rozdać albo wyrzucić. Kolorowy-licealny już trochę zmechacony jednak ma ponad 30 lat to mu wolno. Dziecko się zainteresowało - może jeszcze pochodzi bo ja to się już nie wcisnę .
Z tym swetrem to była taka historia, że moja Mama pracowała w biurze, w którym w wolnym czasie wszystkie panie dziergały - to były czasy prawda? Jak szefowa szła, to wrzucały do szuflady. Szefowa nie dziergała - ale bluzeczki zamawiała . No i te Mamy koleżanki wiedziały, że ja tez drutuje - najchętniej różne takie obrazki - i dawały Mamie wszystkie końcówki i niepotrzebne moteczki dla mnie. Miałam tego cały kosz - takę wielką, okrągłą kobiałkę, jak na wsi się jajeczka zbiera i wiezie na targ (przynajmniej u nas na Kole na bazarze z takich sprzedają ). Zresztą kobiałkę mam do dziś - jest wypełniona wełną owczą w motkach, kupioną 100 lat temu w Zakopcu - cienka, ładnie tkana, ale gryzie i nie wiem co z niej zrobić.
Może ufarbuję, zrobię torby na drutach do filcowania? - nigdy nie filcowałam .... ale fajnie to wygląda
A wracając do kolorowego-licealnego to tak naprawdę jest to STRASZNIE PROSTE!!! Zauważcie, ze wzorek robi się 2 lub 3 nitkami, nitki się za bardzo nie plączą bo są to małe kłębuszki i trzeba je zmieniać często - więc nie zdążą się poplątać. Zachęcam do spróbowania - daje to dużo radości, jeśli samemu wymyśli się wzorek i kolorystykę zamiast kopiować wzory z gazet. No i pewność, że nikt inny takiego samego nie będzie miał.
Kilka zbliżeń mojego kolorowca.: (żaden motyw kolorystyczny się nie powtarza:))
p.s. znalazłam jeszcze jeden zapomniany fajny sweter - bardzo gruby i ciepły, kolorowy, ale pasujący dla kobitki i dla faceta i dla dziecka - w zależności od doboru kolorów - tylko zdjęcia z lampą nie za bardzo wyszły - muszę powtórzyć . I mam gdzieś rozpiskę wzorów - bo to taki kolorowy ale i "strukturalny" jednocześnie. Nie spotkałam nigdzie tego wzoru ..... ok, jak zrobię foto to wrzucę
p.s.2 wyszło mi na to, że muszę zmienić tytuł wątku 
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Wto 18 Sty, 2011 12:13, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
Violetta21
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 73 razy Wiek: 52 Dołączyła: 28 Lip 2005 Posty: 14912 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 19:20
|
|
|
Fajny sweter
I nie źle się trzyma, jak na 30 lat
| calicja napisał/a: | | takę wielką, okrągłą kobiałkę, jak na wsi się jajeczka zbiera |
O to moje klimaty. Prawie całe moje życie mieszkałam na wsi, u nas kobiałki, jeśli mówimy o tym samym, używało się m. in. do zbierania ziemniaków. Porażka sama ważyła sporo, a ze ziemniakami ciężko było unieść.
|
|
|
|
 |
minia.agnieszka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomógł: 1 raz Wiek: 55 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 79 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 19:42
|
|
|
calicja, bardzo ładne rzeczy robisz, gratulacje 
|
|
|
|
 |
iwona150
Użytkownik aktywny

Pomogła: 2 razy Wiek: 55 Dołączyła: 13 Cze 2010 Posty: 920
|
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 21:05
|
|
|
Łał...a ja chętnie jeszcze pooglądam podziwiając pomysłowość,ja chyba nie miałabym cierpliwości z tyloma nitkami i pewnie wszystko by mi sie rozlazło.
|
|
|
|
 |
woalka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 677 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 22:22
|
|
|
| calicja napisał/a: | | każdy ma swoją domenę - dla mnie wrabiane wzory to ... pikuś i bardzo je lubię (...) Natomiast jak popatrzyłam na Twoim blogu na frywolitki to dla mnie jest jakiś KOSMOS!!! (...) Genialne! |
| calicja napisał/a: | | Tak mnie tu pięknie chwalicie ..... chociaż ja mam wrażenie, że nie zasługuję za tą dłubaninę |
Jak to przeczytałam, to tak sobie pomyślałam, że większość z nas ma tendencję do umniejszania swoich osiągnieć, za to w prawdziwy i szczery zachwyt wprawiają nas prace innych. Bo przecież moje ukochane frywolitki naprawdę nie są aż taką filozofią, na jaką w pierwszej chwili dla niewtajemniczonych wyglądają
calicja, Twoje kolorowe druciaczki są nieziemskie i nawet, jeśli nie każdy z Twojego otoczenia to docenia, to na tym forum są fachowcy, którzy zupełnie uczciwie widzą w nich prawdziwy kunszt. Pamiętaj o tym, proszę 
|
_________________ woalka
http://za-woalka.blogspot.com |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011 23:22
|
|
|
Violetta21, minia.agnieszka, saba52, dzięki
anle, fakt - kobiałka ciężka jak diabli - targałam ją z wakacji na Mazurach + plecak ze stelażem - one są robione chyba z korzeni sosny czy coś w tym guście - ja mam taki raczej większy rozmiar; Aniu - raz jeszcze dzięki za pomoc, wiesz przy czym
woalka, dzięki - chyba masz rację
To jeszcze pokażę Dywanowiec - tylko trochę młodszy od licealnego.
Ten sweter tez ma swoją historię. - kogo nudzą takie wspominki - proszę od razu przejść do zdjęcia .
Otóż na przełomie lat 70 i 80-tych zdobycie jakiejkolwiek włóczki graniczyło z cudem - pewnie dlatego, że włóczki nie były na kartki w związku z czym nasze państwo nie gwarantowało nawet minimalnej ilości na głowę każdej drutującej . Aby zdobyć cokolwiek na sweterki ii inne wyroby trzeba było posiąść wiedza tajemną o różnych dziwnych miejscach .... takim miejscem w W-wie była Gręplarnia na Ochocie, przy ul. Grójeckiej. Schowana w bramie i do tego w suterenie - miejsce wg dzisiejszej nomenklatury należałoby nazwać kultowym .
W tym tajemnym miejscu, do którego dziewiarki - hobbystki broniły dostępu jak lwice do młodych (tzn. nikt się za bardzo nie chwalił, że zna i wie) co jakiś czas przybywał transport włóczki. Oczywiście nie była włóczka pięknie zwinięta w motki w kolorach do wyboru!
To były odpady z produkcji ........ dywanów.
Włóczka była pakowana w paczki po ok 2-3 kg i składała się z kawałków różnej długości i w różnych kolorach (zależnych oczywiście od kolorystyki dywanu).
Aby zakupić taką włóczkę należało:
1. często odwiedzać Gręplarnię ponieważ mili właściciele na kilka dni przed dostawą wywieszali kartkę z jej terminem (przypominam, że netu jeszcze nie było, a telefon też nie był zbyt rozpowszechnionym urządzeniem - nie wiadomo dlaczego zresztą więc o dostawie można było się dowiedzieć tyko osobiście);
2. wstać bardzo wcześnie rano w dniu dostawy
3. ustawić się w długiej kolejce (mimo tajemniczości miejsca kilka osób o nim wiedziało
4 i dorwać się do najlepszych worków - tzn. takich z fajnymi kolorami oraz umiejętnie ocenić, czy w środku są długie nitki czy tylko jakieś ścinki.
Ponieważ ja nigdy tak wcześnie nie wstawałam aby być na początku kolejki to załapywałam się na takie mniej atrakcyjne kolorki, co jednak nie zmniejszało mojego szczęścia .
Dalszy ciąg zabawy to już sama przyjemność i zajęcie na długie zimowe wieczory - należało podzielić nici na kolory, powiązać ze sobą i zwinąć w kłębki.
UF!!!
Nie muszę dodawać, że sweterek po lewej stronie na milion supełków, ponadto jest ciężki i baaardzo ciepły - Dywanowiec po prostu. Tak na dotyk jest to wełna ze sztucznym dodatkiem
Wzór jest dość prosty do rozszyfrowania ale jeśli ktoś potrzebuje schemacik to znalazłam moje stare bazgroły - mogę zeskanować i wysłać mailem - piszcie proszę na pw.
Wzór ma też tą zaletę, że można go łatwo modyfikować - ja wymyśliłam chyba z 5 czy 6 wersji.
się rozgadałam 
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Śro 19 Sty, 2011 00:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|