Przesunięty przez: Grażyna Sob 15 Lip, 2006 15:28 |
Problemy nowicjuszki |
| Autor |
Wiadomość |
maja
Milczek

Kraj:

Autor tematu Wiek: 33 Dołączyła: 11 Lip 2006 Posty: 1
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 12 Lip, 2006 12:08 Problemy nowicjuszki
|
|
|
Wydaje mi się ze już pisalam ale..... jakos chyba mi się nie udało więc pisze jeszce raz :mrug: mam problemik po pierwsze nie mam ziellonego pojęcia jak sie robi cztery słupki przerobione trazem a po drugie nie wiem jeszcze wielu innych rzeczy więc prosze o przesłanie jakiś stronek czy innych pomocnych materiałów do nauki szkdełkowania( dla blizej wtajemniczonych na stopniu bardzo początkujacym) mam nadzieje że ktoś mnie usłyszy i moze pomoże :mrug:
pierwszy raz udzielam się na jakimkolwiek forum więc podpisze się a co
MAJA
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Pon 20 Sie, 2007 17:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Violetta21
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 73 razy Wiek: 52 Dołączyła: 28 Lip 2005 Posty: 14912 Skąd: Jelenia Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 12 Lip, 2006 19:04
|
|
|

to jest początek robótki.Robisz tak:
1. narzucić nitkę na szydełko/D45B/,wkłuć szydełko tam gdzie ma się zaczynać pierwszy słupek/z potrójnego/,wyciągnąc petelkę/3/ D51,narzucić nitkę i przeciągnąć przez 2 pętelki D52a/na szydełku powinny zostać 2 pętelki/
2.powtórzyć to samo,zacząć od narzucenia nitki na szydełko D52B...itd/na szydełku zostaną 3 pętelki/
3.jeśli mają być 3 słupki razem,powtórzyć jeszcze raz/na szydełku znajdą się 4 pętelki/
4.a jśli 4 słupki razem,to jeszcze raz to samo /na szydelku będzie 5 pętele
5.i teraz narzucić nitkę i przeciągnąc przez wszystkie pętelki jakie są na szydełku
|
|
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
pasklilia
Milczek delfinka

Kraj:

|
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007 12:59 pocztakujaca
|
|
|
Witam,
Jestem mocno poczatkujaca osoba zarowno na tym forum jak i w dziedzinie szydelkowania, w zwiazku z tym moje malo ambitne pytanie. Jak " odwrocic robotke, ktorej schemat i opis zamieszczam ponizej, gdy juz zrobilam jej 1rzad? Czy chodzi o dowrocenie z prawej strony na lewa, tak abym robotke miala na dole szydelka, choc z lewej strony nawet lanscuszek wyglada inaczej i trudno jest liczyc oczka. Bo chyba w szydelku chodzi o to by robic splot od prawej strony do lewej (jestem praworeczna). Czy tez chodzi o robienie robotki zawsze na prawej jej stronie, ale wowczas musialabym odwrocic to co juz zrobilam do gory nogami, lacznie ze schematem z rysunku... Ale wowczas robotke mam na gorze szydelka...
Prosze o pomoc
Dziekuje i pozdrawiam

|
_________________ Usmiechy kazdego dnia  |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Wiek: 43 Dołączyła: 03 Wrz 2006 Posty: 482 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007 13:13
|
|
|
W szydełku robi się od strony prawej na lewej (oprócz łańcuszka). Robótka zazwyczaj jest pod szydełkiem, raz na prawej stronie, raz na lewej (no chyba, że robisz wzór dookoła jak przy serwetkach, to wtedy tylko na prawej).
W twoim wzorze łańcuszek nie jest liczony jako rząd, więc jeśli zrobiłaś już rząd pierwszy, czyli te półsłupki i słupki, to odwracasz robótkę na lewą stronę (tak, żeby mieć szydełko i początek robótki po prawej stronie) i robisz dalej - rząd drugi: 2 oczka łańcuszkowe, słupek itd (czyli schemat czytasz od lewej do prawej strony).
Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam. Pozdrawiam
|
_________________ Mój album |
|
|
|
 |
porzeczka
Milczek

|
Wysłany: Pią 23 Mar, 2007 16:13 półsłupek
|
|
|
Hej:) jestem baaaardzo początkująca i uczę się z marantowej szkółki, ale mam problem: jak zrobić cały ciąg półsłupków? no bo robię łańcuszek, robię ten pierwszy półsłupek i do czego mam się "wczepić" żeby zrobić następny??? Wiem, że to idiotyczne pytanie, no ale zaryzykuje.... pozdrawiam
|
|
|
|
 |
magdalena
Użytkownik b. aktywny mama 2 łobuzów :-)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 1299 Skąd: Mikołów
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
elinka
Milczek elinka

Kraj:

Wiek: 46 Dołączyła: 30 Sie 2006 Posty: 28 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon 30 Lip, 2007 14:44 gdzie się wsadza szydełko? :-)
|
|
|
Witam wszystkich!
Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć coby się nauczyć szydełkowania. A nie idzie mi to strasznie niestety...
Mam pytanie, na które nie potrafiłam znaleźć odpowiedzi w Internecie... albo znalazłam i nie zrozumiałam....
Chodzi mi gdzie się wtyka szydełko Zrobiwszy łańcuszek każde jego oczka składa się z 3 nitek (2 dziurki), i teraz w którą dziurę się wsadza to szydełko? Tak żeby jedna nitka była nad szydełkiem czy 2 nitki? Czy to może zależy od tego czy robótka jest po prawej stronie czy po lewej?
Mam szczerą ochotę na ten: http://crochet.about.com/...Dstash%2Ddiving szaliczek ale to chyba marzenia
Swoją drogą naprawdę śliczny wzór!
Pozdrawiam!
|
_________________ life is what happens when you have different plans
 |
|
|
|
 |
Poranna
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 50 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 2113 Skąd: Lębork
|
Wysłany: Pon 30 Lip, 2007 15:12
|
|
|
jeśli idzie o to 'wsadzanie' szydełka - obojętnie, byle konsekwentnie; ja zahaczam za dwie nitki, bo mi tak wygodniej zrób kawałek za dwie i kawałek za jedną i zobacz, co Tobie odpowiada, ale pamiętaj, żeby do końca łańcuszka robić tak samo, bo inaczej ten brzeg robótki będzie się nieładnie układał!
a szaliczek jest bardzo ładny, wzór łatwy, także poradzisz sobie z pewnością 
|
_________________ BLOG
 |
|
|
|
 |
malenka_8
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 03 Paź, 2007 21:34 Prosze pomóżcie...
|
|
|
Od dłuższego czasu obserwuje to forum lecz sie jakoś nie ujawniałam... mam 15 lat i strasznie mi się spodobało szydełkowanie. znam juz podstawy znam słupki nie słupki itp ale mam problem z użyciem tego w praktyce tzn potrafię to zrobić ale mam problem z połączeniem tych elementów. Ogromnym problemem jest dla mnie połączenie łańcuszka tak by powstało koło. czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mam przejśc z łańcuszka do 1 rzędu? bo kompletnie mi to niewychodzi... a i jeszcze jedno gdy zaczynam robic pierwszy rząd np słupków to za ile nitek łańcuszka mam chwytać? gdzie mam wbijać szydełko??? bardzo was proszę niech mi ktoś pomoże.... tak strasznie mi sie to spodobało a niema mi kto pokazać!! z góry serdecznie dziękuje 
|
|
|
|
 |
Laura S.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 11 Cze 2006 Posty: 475 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 03 Paź, 2007 21:57
|
|
|
Malenko,spróbuję i mam nadzieję , że zrozumiesz moje tłumaczenie.
Kółeczko-masz kilka oczek łańcuszka tak? Żeby zrobić kółeczko musisz wbić szydełko w pierwsze oczko które robiłaś,przeciągnąć nitkę z motka przez właśnie to pierwsze i to co masz na szydełku.Razem. Masz teraz kółeczko więc robisz (jeśli to mają być słupki) najpierw 3 oczka łańcuszka i w ten sposób masz pierwszy słupek nowego rzędu. Potem już normalnie dziabiesz słupki w kolejne oczka łańcuszka.
Nie wiem czy coś zrozumiałaś z tego co napisałam. Potem się zaczynają schody, bo musisz dodawać słupki lub oczka,żeby Ci rurka nie wyszła.
Teraz mnie oświeciło-zaglądnij na szkółkę Maranty. Tam są świetnie obfotografowane poszczególne etapy szydełkowania.
Nic nie pomoże-musisz cierpliwie próbować i wierz mi nie będziesz żałowała 
|
_________________ "jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"
http://drutamidziabnieta.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Poranna
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 50 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 2113 Skąd: Lębork
|
Wysłany: Czw 04 Paź, 2007 07:06
|
|
|
chwytasz dwie nitki lub jedną z oczek łańcuszka - to jest obojętne, byle konsekwentnie, jesli zaczniesz chwytać jedną nitkę to do końca łańcuszka tak rób, bo później brzeg robótki brzydko wygląda; mnie się bardziej podoba chwytanie dwóch nitek
|
_________________ BLOG
 |
|
|
|
 |
grygana
Milczek

Wiek: 43 Dołączyła: 30 Gru 2007 Posty: 1 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: Śro 02 Sty, 2008 20:00
|
|
|
Hej dziewczyny
Jestem tutaj nowa i oczywiście początkująca jeżeli chodzi o szydełko mam kilka gazet z różnymi wzorami i wszystko jest fajne tylko może mi ktoś wytumaczyć o co chodzi z tymi półsłupkami tzn jest schemat i tam jest napisane zrobic łańcuszek np. z 15 oczek połączyć oczkiem ścisłym i na bazie kółeczka robimy 28 półsupków i tego nie rozumie jak z 15 oczek łancuszka może wyjsc 28 półsupków chyba że przeoczyłam jakąś lekcje Proszę was o pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
alicja11
Użytkownik b. aktywny alicja11

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 56 Dołączyła: 08 Wrz 2006 Posty: 1094 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 29 |
|
|