|
słupek popcornowy |
| Autor |
Wiadomość |
Gabriela36
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 50 Dołączyła: 29 Sty 2011 Posty: 329 Skąd: Lagiewniki Wielkie
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Dorka
Użytkownik małomówny Dorka

Kraj:

|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
|
|
|
 |
Gabriela36
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 50 Dołączyła: 29 Sty 2011 Posty: 329 Skąd: Lagiewniki Wielkie
|
|
|
|
 |
Dorka

Kraj:

|
|
|
|
 |
marzenatejs

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: Pon 14 Lis, 2011 19:04
|
|
|
no tak mi się udało a za co dostałam ujemny punkt 
|
_________________ Pozdrawiam Marzena |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Dorka

Kraj:

|
Wysłany: Pon 14 Lis, 2011 20:36
|
|
|
marzenatejs, jeżeli to ja Ci "sprezentowałam" ujemny punkt, to bardzo przepraszam!!!! Stronkę przeglądałam w telefonie, z ekranem dotykowym i próbowałam kliknąć w podanego linka. Nie mogłam w to trafić swoim grubym paluchem na tym małym ekraniku i chyba przez to wyskoczył ten -1. Jeszcze raz bardzo, bardzo przepraszam, proszę, wybacz mi. 
|
_________________ Dorota
http://wjundzikowie.blogspot.com |
|
|
|
 |
marzenatejs

Kraj:

|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 07:29
|
|
|
Dorka ok nic się przecież nie stało takiego już jest wyzerowane.M pewnie masz rację ,ale Wiecie co przegladałam stronki intenetowe i ile stron tyle wersji popcornu i właśnie te nieszczęsne pęczki też nazywają popcornem I tak sobie nabiłam głowę tym pem ,że ruszyłam moje stare ksiązki jeszcze z przed 20 lat .I tam z kolei pęczek można robić na dwa sposoby jeden to ze słupków niedokończonych czyli z tych nawijanych tak jak opisuje makatka a drugi pęczek jest i tu jest on nazwany kukurudzianym (chyba wtedy nie było popcornu) robi się tak ...CYTUJĘ!
zrobić 4 słupki pojedyncze(mogą być również wyższe),po czym wyjąć szydełko z oczka,ponownie włóżyć od przodu roboty za całą grupą przerobionych słupków i wkłuć szydełko w oczko łańcuszka zamykające ostatni słupek.Narzucić nitkę i zamknąć cały pęczek oczkiem łancuszka ,mocno dociskając nitkę umocowując dodatkowo 1 o. lub 2 o. łańcuszka.Taki pęczek jest bardzo wypukły ,przypomina kształtem koszyczek lub ziarna kukurydzy . I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze 
|
| Ostatnio zmieniony przez marzenatejs Wto 15 Lis, 2011 07:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dorka

Kraj:

|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 12:53
|
|
|
marzenatejs, na moją prośbę Maranta usunęła ten minusowy punkt, więc teraz już masz plusika 
|
_________________ Dorota
http://wjundzikowie.blogspot.com |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 17:47
|
|
|
| marzenatejs napisał/a: |
I tak sobie nabiłam głowę tym pem ,że ruszyłam moje stare ksiązki jeszcze z przed 20 lat .I tam z kolei pęczek można robić na dwa sposoby jeden to ze słupków niedokończonych czyli z tych nawijanych tak jak opisuje makatka a drugi pęczek jest i tu jest on nazwany kukurudzianym (chyba wtedy nie było popcornu) robi się tak ...CYTUJĘ!
zrobić 4 słupki pojedyncze(mogą być również wyższe),po czym wyjąć szydełko z oczka,ponownie włóżyć od przodu roboty za całą grupą przerobionych słupków i wkłuć szydełko w oczko łańcuszka zamykające ostatni słupek.Narzucić nitkę i zamknąć cały pęczek oczkiem łancuszka ,mocno dociskając nitkę umocowując dodatkowo 1 o. lub 2 o. łańcuszka.Taki pęczek jest bardzo wypukły ,przypomina kształtem koszyczek lub ziarna kukurydzy . I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze  |
i ja zajrzałam do książek
- "Album splotów szydełkowych" - Irena Kotecka (1988 r 10 wydanie) , ma tylko pęczki z nawijanych oczek, nie ma popcornu,
- "ABC robót szydełkowych" Helena Gawrońska (1974 r. 3 wydanie) z nawijanych ma pęczki , i nie ma popcornu,
i moja ulubiona książka "Robótki szydełkowe" Heidi Fuchs i Maria Natter (2003) z nawijanych nitek ma pęczki , popcorn nie występuje ...
stąd ta rozbieżność w nazewnictwie, mamy różne książki 
|
| Ostatnio zmieniony przez M. Wto 15 Lis, 2011 17:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marzenatejs

Kraj:

|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 19:44
|
|
|
No mówiłam w swoim poście ,że popcornu wtedy nie było a ja korzystałam z Wery Tuszyńskiej z *71 i Teresy Otkałło z*88 a książce Koteckiej ,którą też mam jest opisany jako pęczek z 4 słupków zamkniętych ,zobacz na tym filmiku który wleiłś jest identyczny nie przepraszam różni się tym ,że na filmiku nie ma tych 2 oczek łańcuszka
|
|
|
|
 |
aniaso4
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 29 razy Wiek: 52 Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 657 Skąd: wołomin
|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 20:07
|
|
|
Dorka, M., Dzięki za filmiki 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 20 |
|
|