|
Gepcia temat z problemami |
| Autor |
Wiadomość |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

Autor tematu Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2012 Posty: 41 Skąd: Wągrowiec/Złotów
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 11:55 Gepcia temat z problemami
|
|
|
Jestem zapewne jedynym mężczyzną na tym forum i przypuszczam, że jedynym najmniej doświadczonym, więc pozwoliłem sobie założyć taki temacik tutaj, żeby nie zaśmiecać forum milionem moich tematów z gatunku tych "pomocy! Nie wiem co robić!"
Jeśli Drogie Panie (i Panowie, jeśli jeszcze jacyś są ) zechcą od czasu do czasu rzucić okiem do tego tematu, byłbym wdzięczny i w przyszłości, jeśli będzie możliwość odwdzięczę się za pomoc
Zatem na początku chciałbym poruszyć taki temat jakim jest robienie ubrań wszelakich. Swetrów, rękawiczek i innych. Totalnie nie wiem jak mam się do tego zabrać. Znam sporo oczek, które opanowałem perfekt i... Praktycznie nic poza tym. Na razie robię swój pierwszy szalik (którym później się pochwalę) i idzie mi w miarę. Ale... Taki szalik zrobić to prosta sprawa -> po prostu dziergasz i dziergasz a szalik sam wychodzi. Ale jak zrobić rzeczy inne, takie jak choćby najprostszą rękawiczkę, taką z jednym palcem? Jeśli ktoś umiałby mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co i jak ugryźć byłbym megawdzięczny! 
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 12:01
|
|
|
Dziękuję, byłem tam i nieco podłapałem ale i tak to jest dla mnie trochę jeszcze czarna magia.
Na przykład taki problem mam teraz. Robię sobie wzór. TUTAJ LINK
No i teraz sprawa wygląda tak. Tam jest, że dwa oczka prawe razem na prawo. I teraz jak mam przerabiać? Napisane jest, że rzędy parzyste przerabiać na lewo, to znaczy, że mam tutaj wykorzystać dwa oczka lewe razem? Bo tam są też lewe razem od spodu i prawe razem od spodu i taki dylemat się pojawia 
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 17:50
|
|
|
Rozumiem, że olać po prostu te dwa razem i przerobić te dwa na lewo? A narzuty wykonać tylko, że na lewo?
|
| Ostatnio zmieniony przez Gepcio Śro 22 Lut, 2012 22:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 18:27
|
|
|
Gepcio jeśli masz napisane, że dwa oczka razem na prawo, to z tego powstanie jedno oczko, które w następnym rzędzie masz zrobić na lewo.
|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 22:43
|
|
|
Już mam! Wielkie dzięki!
I kolejny problem... (Jej... Współczuję Wam takiego usera jak ja ^^ )
Mam w moim szaliku dwa kolory i to jest zrobione tak, że są tam takie niepotrzebne nitki gdzie te kolory się łączą... Wiem, że to na samym końcu się coś robi ale... Co z nimi zrobić? Jak się ich pozbyć? Jak utnę to mi się szalik spruje 
|
|
|
|
 |
MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 23:02
|
|
|
Musisz ładnie schować te nitki- wziąć szydełko i na odpowiednim kolorze poprzeciągać nitkę tego samego koloru,a końcówkę uciąć.
|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 11:34
|
|
|
| MagdaSL napisał/a: | | Musisz ładnie schować te nitki- wziąć szydełko i na odpowiednim kolorze poprzeciągać nitkę tego samego koloru,a końcówkę uciąć. |
A wiesz może jak to zrobić? Babcia mi mówiła, że też coś w tym stylu się robi ale pod względem technicznym wymiękam...
|
|
|
|
 |
guzanna
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 14 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 287 Skąd: Biecz
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 11:46
|
|
|
Jeśli szydełko jest Ci obce, to zaopatrz się w grubą igłę z wielkim uchem, przełóż ją przez kilka oczek po lewej stronie, nawlecz koniec nitki i przeciągnij. Odetnij koniec i już 
|
| Ostatnio zmieniony przez guzanna Czw 23 Lut, 2012 11:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pierdruty
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 12:05
|
|
|
| Gepcio napisał/a: | | MagdaSL napisał/a: | | Musisz ładnie schować te nitki- wziąć szydełko i na odpowiednim kolorze poprzeciągać nitkę tego samego koloru,a końcówkę uciąć. |
A wiesz może jak to zrobić? Babcia mi mówiła, że też coś w tym stylu się robi ale pod względem technicznym wymiękam... | A moja babcia mówiła, żeby nie karmić trolla.
|
_________________ Podaruj 1% |
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 21:00
|
|
|
@guzanna: Już pokombinowałem i doszedłem ostatecznie do ładu, dziękuję
| pierdruty napisał/a: | | Gepcio napisał/a: | | MagdaSL napisał/a: | | Musisz ładnie schować te nitki- wziąć szydełko i na odpowiednim kolorze poprzeciągać nitkę tego samego koloru,a końcówkę uciąć. |
A wiesz może jak to zrobić? Babcia mi mówiła, że też coś w tym stylu się robi ale pod względem technicznym wymiękam... | A moja babcia mówiła, żeby nie karmić trolla. |
No właśnie. I się nie posłuchali i zobaczcie co wyrosło...
Nie rozumiem. Czy jest w tym coś złego, że chcę się douczyć i proszę o radę? Ty też wszystko od razu umiałaś perfekt? Szczerze wątpię. Łatwo ludziom cisnąć, ciężej jest jednak normalnie porozmawiać, prawda? Ech...
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 21:43
|
|
|
Gepcio, nie irytuj sie - po prostu wszystkie jesteśmy w głębokim szoku, że zawitał do nas PRAWDZIWY MĘŻCZYZNA i do tego taki młody!
No i pewnie połowa z nas podejrzewa, że to jakaś ściema (sama trochę tak podejrzewam ) - sam rozumiesz? że trudno uwierzyć!
No ale jeśli to nie żart to ja trzymam za Ciebie kciuki - nie zniechęcaj się. i generalnie
A tak przy okazji - w liceum moim (jakies 100 lat temu) w sąsiedniej klasie był taki fajny chłopak, który przyjmował od dziewczyn zamówienia na swetry, które robiła jego mama. Dopiero po maturze przyznał sie, ze to on te swetry robił ... I gdzieś w sieci widziałam męskie forum dla drutujących .. jak znajdę to wkleję!
|
_________________ moja galeria |
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 21:56
|
|
|
To nie ściema! Dla wiarygodności mogę wrzucić zdjęcie początku ładnego, różowiutkiego szalika, który robię dla mojej dziewczyny. To nie jest żart ale jak mam się nie zniechęcać, skoro wiem, że nikt nie traktuje mnie poważnie? Babcia moja mieszka 80 km ode mnie i nie mam nikogo pod ręką, kto by mi pomógł...
Btw swetry... Jak mi szaliki wychodzą koślawo to sweter wyjdzie... Eee... Albo raczej coś, co miałoby być swetrem. Najpierw nauczę się szybko machać prawe i lewe... Znaczy w sumie to to umiem ale chodzi mi, że np rzędy mi wychodzą jedne dalej, drugie bliżej.
Btw 2, męskie forum dla drutujących? O.O Googlowałem trochę ale za cholerę nie mogłem znaleźć... Byłbym wdzięczny za link, chociaż z tego forum nie zrezygnuję. Jednak chciałbym aby Panie potraktowały mnie jakoś serio...
I nie irytuję się tak łatwo, choć, prawda, jestem nerwowy. Zwróciłem tylko uwagę 
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 22:46
|
|
|
| Gepcio napisał/a: | | jak mam się nie zniechęcać, skoro wiem, że nikt nie traktuje mnie poważnie | no co Ty??? prawdziwy facet nie pęka!!! Nawet jak mu oczka spadają!
| Gepcio napisał/a: | | męskie forum dla drutujących? | to forum było jakies zagraniczne i panowi w wiekszości występowali tam ... parami
Ale np. jest taki pan Kaffe Fassett, który wydaje swoje książki drutowe wiec nie jesteś wyjątkiem
http://mirknig.com/knigi/...tterns-for.html
| Gepcio napisał/a: | | Btw 2, męskie forum dla drutujących? O.O Googlowałem trochę ale za cholerę nie mogłem znaleźć |
wystarczy wrzucić 3 słowa w google - man, knitting, forum:
http://knitting.about.com....com/community/
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Czw 23 Lut, 2012 23:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pierdruty
Użytkownik małomówny

|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Docia60
Użytkownik średnioaktywny Docia60

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Paź 2011 Posty: 145 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 23:46
|
|
|
Gepcio pokaż ten szaliczek.
Powiem wam, że mój mąż jak jeszcze byliśmy bardzo młodzi i chciał mi zaimponować to
też próbował robić, ale chyba tylko ze chciał mi pokazać, że lubi jak robię na drutach, teraz tego nie lubi.
Nie rozumiem czemu bo siedzę cichutko, liczę sobie oczka i nic nie mówię...... 
|
_________________ Pozdrawiam Docia60.
Moje prace można obejrzeć tutaj. |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
guzanna
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 14 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 287 Skąd: Biecz
|
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 10:41
|
|
|
Gepcio, pokonasz trudności; nie od razu Kraków zbudowano . A TU męskie forum.
|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 11:52
|
|
|
O dzięki Wam wielkie!
Chyba Was przekonałem?
Jeszcze znalazłem coś o drutujących facetach ale to nie jest raczej przyjemne, my to robimy dla przyjemności, oni aby się utrzymać i mieć co jeść, bo bieda jest...
Taquile
Tak poza tematem, to hiszpańskie jest zapewne, więc mi się skojarzyło. Widziałem, że były tam gdzieś wzory po hiszpańsku. Chętnie je potłumaczę na polski Z angielskiego również mogę tłumaczyć, więc jak coś to jestem
I dzięki za te wszystkie linki! ^^ Chętnie skorzystam.
W ogóle jak już piszę to pytanie. Czy robiłyście coś kiedyś z takich kolorowych włóczek?
Np coś takiego? I w ogóle czym się różni ta włóczka akrylowa od zwykłej?
Bo te kolorowe fajnie wyglądają i ciekawe jakby coś z nich zrobić... 
|
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
|
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 11:56
|
|
|
Zajrzyj też do podstaw czyli tu http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=16 .
Znajdziesz tam odpowiedzi na temat m.in włóczek,drutów,zakańczania robótki.
Są też filmiki na YouTube z robótkami na drutach.
|
| Ostatnio zmieniony przez zorza Pią 24 Lut, 2012 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Gepcio
Milczek Szalikowiec ;)

Kraj:

|
Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 15:02
|
|
|
Co do tych forum druciarskich dla facetów to szukałem ale tylko na polskich i nie wpadłem, aby na angielskie się wbić
Co do podstaw i reszty linków to dzięki, bardzo się przydały
No i w końcu obiecany szalik, pokażę
Pierwsze zdjęcie
Drugie zdjęcie
Wrzuciłem sobie na mój hosting, gdzie mam stronę to i nie muszę się przejmować limitami, dzięki czemu zachowałem oryginalną rozdzielczość, więc lepiej widać.
Ale co do tego szaliczka to znowu brzydko mi idzie, bo raz jest dalej, raz bliżej te rzędy... I oczka takie koślawe. Nie wiem na czym się skupić podczas robienia... Może ktoś ma jakiś pomysł co chrzanię?
I wybaczcie proszę, że ciągle tyle pytań ale no co zrobię... 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 31 |
|
|