RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
[ na drutach] sweterek Neige
Autor Wiadomość
gardenia15 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 37 razy

Medale: Brak

Wysłany: Nie 16 Wrz, 2012 10:07   [ na drutach] sweterek Neige

Kochane forumowiczki proszę o pomoc . "Rzucił" się ostatnio na mnie pewien sweterek, nazywa się Neige niestety nie mogę sobie poradzić z rozgryzieniem opisu. Albo mój rosyjski jest taki kiepski albo są w nim jakieś "smaczki" których nie pojmuję. Może ktoś ma pewne doświadczenia z tym sweterkiem i pomoże?

plus minus  Kto ocenił?

gabrysia 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 15 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 09:37   

Tutaj jest wątek dotyczący sweterków z koła. Nie jest to dokładnie to samo, ale przejrzyj i napewno znajdziesz pomoc.
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=4202

plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:08   

Dzięki. Poczytałam.Ten model niestety jest inny.Z tego co się zdążyłam zorientować to najpierw robi się go jak reglan, od góry, a potem na wysokości pach, dobiera się oczka tylko nie mogę dojść gdzie , na których brzegach. placzek Jakiś niejasny ten opis. Stąd ponawiam moją prośbę: może ktoś go robił i w praktyce sprawdził ten opis, będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę. Jeżeli nie to może któraś z forumowiczek ma własny sposób na zrobienie takiego sweterka i się nim podzieli.Czekam niecierpliwie.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez gardenia15 Wto 18 Wrz, 2012 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

Beata61 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 7 razy

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:38   

Może wtrącę swoje trzy grosze Smile . Jeśli dobrze zrozumiałam, to dobiera się oczka z reglanu i góry pleców( na oczkach początkowych). Czyli dosłownie część opisu: Przenieść oczka rękawów na drut pomocniczy, oczka pleców zostawić na roboczym drucie. Dobrać oczka ze strony przedniej reglanu, wzdłuż szyjnego odcinka pleców, i ze strony drugiego reglanu, wstawić marker i dalej przerabiać w okrążeniach prawymi oczkami. Mam nadzieję, że jest to w miarę zrozumiałe i dobrze przetłumaczone.

plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:48   

Przepraszam że dopytuję ale ile dobrać tych oczek z brzegów reglanu żeby to miało jakiś wygląd? Bo góra ma 50o , plecy 20 albo 30, nie jestem pewna a reglan 84 rz wysokości, więc na mój "chłopski" rozum, tutaj muszą być dobrane jakieś oczka , albo za głupia jestem żeby to ogarnąć.
Ps. Rozrysowałam sobie "wzór" i coś mi zaczyna świtać, muszę się z tym przespać to może nabierze konkretnego kształtu.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez gardenia15 Wto 18 Wrz, 2012 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

Beata61 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 7 razy

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 22:16   

Góra ma 50 oczek , reglan 84 rzędy i nie jest napisane ile konkretnie tych oczek należy dobrać. Żeby się nie falowało na każde 3 rzędy nabiera się 2 oczka. To już z opisów i nnych swetrów np tak nabieram na listwę na guziki. Sorki, ale nie robię tego swetra i nie potrafię konkretnie doradzić.

+1  plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 22:34   

Dzięki, nic innego mi nie pozostaje tylko zrobić kawałek "na brudno" a potem , jak wyjdzie, robić z docelowej włóczki. A wszelkie niewiadome rozwiązywać metodą prób i błędów.Na drutach robię już od wielu lat ale takiego cudaka to jeszcze nie. Nic to, całe życie człowiek uczy się czegoś nowego. Dobrej nocy życzę

plus minus  Kto ocenił?

irenka10 
Użytkownik b. aktywny
irenka10

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 10:16   

Po mojemu to jest tak Zaczynamy od szyi nabieramy 50 oczek robimy ściegiem pończoszniczym ,z prawej prawe oczka z lewej lewe .2 rzędy
W trzecim rzędzie rozliczamy oczka 1 oczko brzegowe ,3 prawe dobieramy jedno oczko jako przekręcone żeby nie było dziur 6 oczek prawych (to reglan rękawa ) dobrać 1 oczko 30 oczek prawych to tył dobrać 1 oczko 6 oczek prawych (drugi reglan) dobieramy jedno oczko 3 oczka prawe 1 oczko brzegowe.
Dodajemy oczka w co 2 rzędzie az długość będzie 30 cm (84 rzędy)
Myślę ze ta długość to już trzeba dopasować do rozmiaru jaki się robi i z jakiej włoczki .
Nie mam czasu w tej chwili dalej tłumaczyć ,jeżeli będzie taka potrzeba zrobię później .
A nie było więcej opisu do swetra ? Mam wrażenie ze to mało i zwykle jest wykrój podany.
Mam nadzieję ze rozjaśniłam trochę

+1  plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 12:22   

Pani Irenko po mojemu to też niby tak jest z naciskiem na niby. Wzór ten pochodzi z raverly i jest darmowy mam ściągnięty w formie pdf po angielsku, ale nie umiem go tu wstawić. Jednak sądząc po długości opisu to chyba tam więcej nie ma. Mogę go wysłać na pw, acha w tym rosyjskim opisie jest link do strony na raverly. Gdyby mogła Pani zerknąć na niego w wolnej chwili to byłabym bardzo wdzięczna.
To jest link do strony; http://www.ravelry.com/patterns/library/neige

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez gardenia15 Śro 19 Wrz, 2012 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

irenka10 
Użytkownik b. aktywny
irenka10

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 12:32   

Ściągnęłam ten opis rzeczywiście tam nic więcej niema .Jeżeli chcesz przetłumaczę dalej tylko nie dzisiaj .Chyba ze wieczorem znajdę chwilę .
Zrozumiałaś jak to się robi w tym co opisałam do tej pory ?

plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 12:40   

Wiem jak zrobić reglan tylko wydaje mi się ze tam trzeba dodawać w rękawie po 1 oczku co dwa rzędy albo po 2 co cztery , bo jeśli dobrze zrozumiałam to po 86 rz. ma być 48o. na rękawie. Bardzo proszę o przetłumaczenie całego wzoru , oczywiście w wolnej chwili, bo mam wrażenie, ze się porywam z motyką na słońce. Acha, pozdrawiam krajankę, ja też jestem z podkarpacia.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez gardenia15 Śro 19 Wrz, 2012 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

irenka10 
Użytkownik b. aktywny
irenka10

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 15:51   

Napisałam Ci wyżej ten rząd co rozpisałam ,dodaje się oczka co 2 rzędy, to przetłumaczyłam z tego opisu .Trzeci rząd cały czas się powtarza ,tylko wiadomo ze wtedy będzie się zwiększać liczba oczek miedzy tymi które trzeba dodawać .
Dziękuje za pozdrowienia wzajemnie kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 17:57   

Zacznę od próbki i spróbuję dojść do pach. Tylko nadal kombinuję jak się zmieścić w tych 84 rz i mieć 48 oczek rękawa, jak będę dobierać obustronnie to mi wyjdzie coś koło 90o.Natomiast tam, w opisie rękawa, kobieta pisze ,że nabrać z powrotem odłożone 48o. Jak jej to wyszło z tej rozpiski to ja nie mam bladego pojęcia, no cuda chyba jakieś. Za głupia chyba jestem na ten opis. Zresztą dalsza część też jest "super", opisu, znaczy się, nie swetra. Matko jak ja nie cierpię robić z opisów, wściekły schematy to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Muszę chyba zaparzyć sobie melisę i spokojnie kombinować dalej. puknąć się

plus minus  Kto ocenił?

irenka10 
Użytkownik b. aktywny
irenka10

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 19:33   

Źle mnie zrozumiałaś z tym dodawaniem oczek ,przeczytaj jeszcze raz uważnie.jak opisałam 3 rzad

4 rzd przerabiamy oczka lewe
5 rzd 1 oczko brzegowe 3 prawe 1 oczko dodane 8 prawych 1 dodane 30 prawych 1 oczko dodane 8 prawych 1 oczko dodane 3 oczka prawe 1 oczko brzegowe
w każdym co drugim rzędzie będzie dodane 4 oczka
Jeżeli tak będziesz dodawać to w 84 rzędzie będziesz mieć ponad 200 oczek .
Czt teraz to rozumiesz ?

plus minus  Kto ocenił?

gardenia15 

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 19 Wrz, 2012 19:49   

Tak wiem o co chodzi, chyba ten opis wywalę do kosza i zrobię na "chłopski rozum.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu