|
[szydełko] Problem z odczytaniem schematu |
| Autor |
Wiadomość |
Gonia80
Milczek

Autor tematu Dołączyła: 15 Lut 2013 Posty: 4
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 15 Lut, 2013 22:19 [szydełko] Problem z odczytaniem schematu
|
|
|
Witam
Choć mam na swoim koncie kilka niemowlęcych prostych swetrków , to moim częstym problemem jest odczytywanie schematów. Zapragnęłam zrobić komplecik dla mojej córci, z poradnika Sabrina (wydanie specjalne, zeszyt 2/2009), Projekt – „w deszczu kwiatów” ale za nic nie mogę rozgryźć jak rozpocząć podstawowy kwiatek. Podaję schemat: Zrobić 5 o. łańc. i zamknąć w kółko 1 o. scisłym zamyk. 1. okr.: ( tu pojawia się mój problem?) 10 o. scisłych w kółku. ( o co w tym chodzi? Mam nadzieję że znajdzie się ktos bardziej rozgarnięty kto mi to wyjasni tak na chłopski rozum, bo ja kombinuję cały wieczór i nic mi nie wychodzi). 2. okr.: zrobić 5 płatkow: 1 o. scisłe, 3 o. łańc., dwa słupki w miejsce wkucia o. scisłego, 3 o. łańc., 1 o. scisłe w następne o.
Tak naprawdę to zaczęłam się zastanawiać czy nie ma gdzies tu błędu, bo nic w tym opisie nie jest składne.
z góry wielkie dzięki za wyrozumiałosć
|
|
|
|
 |
kaska27s
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 49 Dołączyła: 03 Gru 2005 Posty: 113
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 15 Lut, 2013 22:35
|
|
|
hej, robisz 5 oczek lancuszka i laczysz w kolku, potem robisz 10 oczek scislych owijajac, a nie wkluwajac sie
tu masz filmik jak sie robi kwiatek
http://www.youtube.com/watch?v=p1LjWdHr2qg
warto czasem pogrzebac w sieci i popatrzec 
|
_________________ kasias |
|
|
|
 |
Gonia80
Milczek

|
Wysłany: Pią 15 Lut, 2013 23:00
|
|
|
Dzięki, oglądałam wczoraj ten filmik i wiele innych. Chodzi mi o konkretne słowo. czy oczka scisłe nie powinny być tu zastąpione półsłupkami. Dziwnie to może zabrzmi ale nigdy wczesniej nie znalazłam takiego opisu.
|
|
|
|
 |
kaska27s
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 49 Dołączyła: 03 Gru 2005 Posty: 113
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2013 14:02
|
|
|
nie wiem jak to ma wygladac, ale oczka scisle sa bez nawijki a polslupki z nawijka i sa ciut wyzsze, ale skoro pisze ze scislymi to scislymi, a jak sie koleczka sciaga to zrob tylko 4 oczka lancuszka albo 3...
|
_________________ kasias |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Gonia80
Milczek

|
Wysłany: Nie 17 Lut, 2013 23:25
|
|
|
Grażyno dzięki za opinię i cieszę się że alternatywa półsłópków nie jest zabroniona. Przychylam się do stwierdzenia o lepiej prezentującym się ostatecznie wyglądzie.
|
|
|
|
 |
Gonia80
Milczek

|
Wysłany: Nie 17 Lut, 2013 23:52
|
|
|
Gdzies tu na forum znalazłam sobie odpowiedź na nurtujące mnie pytanie
" | maranta napisał/a: | Witam, masz rację co do tych rozbieżności w nazewnictwie i oznaczeniach.
Starłam się tutaj podawać nazwy najczęściej u nas używane. Jednak ostatnio coraz częściej można się spotkać z tłumaczeniami z różnych języków i stąd się przede wszystkim biorą dziwolągi w nazewnictwie. Sama nieraz spotykam się z określeniem np. oczko ścisłe, gdy chodzi o półsłupek, miejsce zwykłego półsłupka zajmuje wówczas półsłupek nawijany itd... Kiedyś zabiło mi niezłego ćwieka oczko... powietrzne
Z oznaczeniami graficznymi jest niestety podobnie. W moich tabelkach starałam się uwzględnić różne sposby oznaczeń, jednak jest ich więcej, czasem wygląda to tak, jakby każdy na własny użytek wymyślał nowe oznaczenia
Przydałoby się jakieś ujednolicenie nazewnictwa... | "
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|