RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: ania_b
Pon 27 Paź, 2014 18:12
Sposób trzymania drutów
Autor Wiadomość
jokul 
Użytkownik b. aktywny
Jola z Orawy

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 16 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013 14:45   Sposób trzymania drutów

Moje dziecię chce się uczyć dziergać na drutach. hopla Postanowienie chwalebne. Chciałabym ułatwić córce na tyle, na ile się da. Mnie też uczyła Mama. W tamtych czasach nie miałam pojęcia, że są dwie podstawowe metody trzymania drutów: angielska i kontynentalna (czy tam - europejska - zwał, jak chciał). Nauczono mnie po europejsku i tak dziergam. Mam więc pytanie do tych, które znają obie metody. Która z nich jest łatwiejsza do nauki? A później, która jest bardziej ekonomiczna? To znaczy, czy metodą angielską nie trzeba wykonywać więcej ruchów, żeby zrobić oczko?
Jednym słowem proszę o Wasze opinie - którą metodę poleciłybyście dla zupełnego nowicjusza, który nie ma żadnych doświadczeń z drutami, a więc i żadnych nawyków?

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez jokul Wto 16 Kwi, 2013 14:45, w całości zmieniany 1 raz  

Ela55 
Użytkownik małomówny
Stella

Kraj:
Poland

Pomogła: 8 razy

Medale: Brak

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013 16:34   Re: Sposób trzymania drutów

jokul napisał/a:
Chciałabym ułatwić córce na tyle, na ile się da. Mnie też uczyła Mama. W tamtych czasach nie miałam pojęcia, że są dwie podstawowe metody trzymania drutów: angielska i kontynentalna (czy tam - europejska - zwał, jak chciał). Nauczono mnie po europejsku i tak dziergam [......]którą metodę poleciłybyście dla zupełnego nowicjusza, który nie ma żadnych doświadczeń z drutami, a więc i żadnych nawyków?

Ośmielam się zabrać głos , ale od razu proszę o wybaczenie. Nie moim zamiarem jest komuś w domu "rządzić" .

Moje stanowisko w w/w kwestii byłoby takie:
Skoro pięknie robisz na drutach i jest to zasługa twojej Mamy, dlaczego twoja córka też nie miałaby być wdzięczna tobie za przekazanie tajników dziergania. Nawet , jeśli kiedyś "odkryje" kolejne sposoby dziergania ( ach, ten kochany Youtube ). Chwile "oddawania" tego , co same otrzymałyśmy od babci i mamy są bezcenne. Tylko ,że do takich refleksji dochodzi się ciut, ciut później....
Skoro masz córkę i przyszła pora na "nowe pokolenie" , proszę zostań przy tradycji.
Córka kiedyś sobie znajdzie najekonomiczniejsza metodę dziergania. Teraz ważne , by połknęła bakcyla Smile

+4  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Ela55 Wto 16 Kwi, 2013 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013 16:40   

Coś w tym jest, co pisze Ela Wink. A poza tym nie jest tak, że kazdy zachwala swoją metodę, świetnie opanowaną, jako najlepszą?

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

jokul 
Użytkownik b. aktywny
Jola z Orawy

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013 07:59   

Dzięki dziewczyny za rady. Ja zastanawiam się, co zrobić nie bez powodu. Kilka lat temu próbowałam uczyć starszą córkę. Najwięcej problemów miała z nitką na palcu lewej ręki. To ją tak zniechęciło, że zarzuciła dzierganie, chyba na dobre Sad Nie chciałabym, żeby młodsza też uznała, że to "za trudne dla niej". Z drugiej strony jest taka bardziej "robótkowa" od starszej siostry. Ma już na koncie wyhaftowane trzy niewielkie obrazki i wyszydełkowanych kilka drobiazgów. Spodobał jej się też decoupage.

plus minus  Kto ocenił?

Orka 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013 09:48   

jokul, moja córa ma już 15 lat i robiła chyba 3 podejścia do drutów-bez efektu...stwierdziła, że to nie dla niej. Na szydełku też nie chce się nauczyć. Ale za to robi przepiękne hafty matematyczne a od pana od techniki podłapała nową metodę-qulling, i fajnie jej to wychodzi. Coś tam czasem dziubie krzyżykami. Robi świetną biżuterię-najpierw z koralików, a ostatnio z fimo. Myślę, że jak komuś pisane bycie artystą, to zawsze znajdzie niszę i metodę dla siebie Smile

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Orka Śro 17 Kwi, 2013 09:49, w całości zmieniany 2 razy  

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013 09:56   

jokul jak córa będzie chciała "drutować", to jej nitka na palcu nie będzie przeszkadzać, a jak nie będzie chciała, to jak nie nitka, to inny problem wyskoczy Smile. Zadna metoda taka czy siaka nie pomoże.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

em_ce_pe 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013 20:49   

jokul, może się wypowiem, z pozycji dziergającej na oba sposoby (a właściwie dziergającej w sposób jak tu nazwano kontynentalny, jak Mama uczyła i trochę "po chińsku" - bo w obu przypadkach mam nitkę na lewym palcu, a nie jak po angielsku nauczają - na prawym).
W sumie to nie ma większego znaczenia, jak się robi - mnie się wydaje, że oba sposoby są jednakowo trudne na początku i jednakowo proste gdy już się trochę drutami pomacha. Ważne żeby pamiętać, jak się przerabia daną robótkę i jak te oczka się mają pochylać.
Ja bym uczyła tak, jak sama robię - ewentualnie, jak dziergam najczęściej. Zawsze jak się na własne oczy widzi, jak "to się robi" łatwiej samemu powtórzyć. Takie moje zdanie Smile

+1  plus minus  Kto ocenił?

elcja27 
Użytkownik aktywny
Elżbieta K

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013 21:06   

AlaJ napisał/a:
jokul jak córa będzie chciała "drutować", to jej nitka na palcu nie będzie przeszkadzać, a jak nie będzie chciała, to jak nie nitka, to inny problem wyskoczy Smile. Zadna metoda taka czy siaka nie pomoże.

W zupełności się zgadzam, bez chęci nie będzie z nauki nic. Albo nawet jak się nauczy to nie będzie miała do tego serca.

plus minus  Kto ocenił?

jokul 
Użytkownik b. aktywny
Jola z Orawy

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 07:55   

Orka, AlaJ, em_ce_pe i elcja27 dziękuję za Wasze uwagi. Już podjęłam decyzję. Pokażę Krysi obie metody i niech spróbuje która bardziej jej odpowiada, a potem już będziemy konsekwentnie się tego trzymać.

plus minus  Kto ocenił?

Aurelia 
Użytkownik aktywny
Aurelia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 11:24   

Jednak dawna szkoła, gdzie czasem uczyli robótek to było to.
Dzieci czy chciały, czy nie, choć próbowały.
Moja jedna babcia i mama zarówno szydełkowały jak i dziergały. ale nauczyć chęci nie miały.
Gdyby Panie uczące techniki, miały chęć, może potem przez długie lata Ktoś z rozrzewnieniem, będzie o Nich pamiętał.
Tak właśnie wspominam Panią , która podstaw szydełkowanie mnie nauczyła. bye bye

plus minus  Kto ocenił?

theli 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 7 razy

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 13:31   

Europejska jest ponoć szybsza. Smile

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu