RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
[druty] prośba o pomoc w tworzeniu własnej chusty
Autor Wiadomość
Anatolijka 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 17:24   [druty] prośba o pomoc w tworzeniu własnej chusty

Witam!
Jestem nową forumkowiczką tutaj, ale poszukując "przepisu" na chustę trafiłam często na Maranciaki. To czysty skarbiec dobrych porad, wzorów, schematów itp. Zauważyłam też, że jesteście bardzo miłe i skore do pomocy, dlatego postanowiłam się zarejestrować i zwrócić z prośbą o porady.
Znalazłam na http://haft.blox.pl/2010/01/Tak-robie-chusty.html bardzo "łopatologiczny" przepis na chusty - świetny, ale nie ma tam tego czego szukam by urzeczywistnić powstały w mojej głowie pomysł. Otóż chciałam zrobić chustę według własnego "widzimisię" czyli włączyć jakiś ładny ażurek. Wszystko do zrobienia niby, jednak dla takiej "drutującej" niedoświadczonej jak ja to nie takie proste. Pojawiły się pytania: jak dodawać oczka przy ażurach aby zachować trójkątny kształt, jak powtarzać motyw i wreszcie co jest dla mnie największą zagadką - jak zrobić własne ażurowe zakończenie(jak przeliczać oczka, ewentualnie - co dla mnie zdecydowanie byłoby łatwiejsze - jak wmontować ażurowe zakończenie bez konieczności liczenia oczek). W poszukiwaniu różnych schematów najczęściej trafiałam na angielskie bądź rosyjskie schematy i tu kolejny problem- nie rozumiem oznaczeń więc niestety nie skorzystałam nic a nic. Może Wy macie jakieś dobre rady? Proszę o pomoc!

plus minus  Kto ocenił?

Antonina
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 18:04   

Skoro nie masz doświadczenia w robieniu chust, to może na początek wykonaj chustę na podstawie prostego, sprawdzonego wzoru np. "Kiri". To da ci pojęcie, jak robi się chusty. Jak już zrobisz swą pierwszą chustę i "załapiesz" sposób wykonania, to być może następnie wymyślisz swoją.
Bo ja tu czegoś nie rozumiem, chciałabyś robić chustę swoją, oryginalną, a jednocześnie chcesz przepis jak to zrobić. No powiem, że trzeba mieć pewne doświadczenie, żeby porywać się opracowanie własnego wzoru chusty. Naucz się czytać schematy, zrób pierwsze chusty zgodnie z nimi, wtedy doświadczenie pozwoli ci na wymyślenie własnego wzoru.

plus minus  Kto ocenił?

Snedronningen 
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 22 razy

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 18:11   

Anatolijka, jak uczyłam się robić chusty korzystałam z tego opisu: http://www.hypermail.pl/a...anie_wzoru.html

+1  plus minus  Kto ocenił?

ewasosnowiec 
Użytkownik aktywny
ewa

Kraj:
Poland

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 18:47   

http://www.intensywniekre...c-pierwsza.html przeczytaj temat ,poglądaj filmiki

+1  plus minus  Kto ocenił?

Anatolijka 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 20:41   

Snedronningen napisał/a:
Anatolijka, jak uczyłam się robić chusty korzystałam z tego opisu: http://www.hypermail.pl/a...anie_wzoru.html

Dziękuję to rzeczywiście fajny "przepis". Ja jedną chustę już wydziergałam - "Kiri" tyle, że pogubiłam się przy bordiurze i zakończyłam wcześniej niż pokazywał wzór. Może niezbyt jasno wyraziłam się w moim poście wcześniejszym - zaczęłam się zastanawiać, czy ażurki (tu dziękuję raz jeszcze Snedronningen uklon bo na tej stronce są fajnie opisane ściegi ażurowe) można "po swojemu" wmontować w przepis o którym pisałam, tylko, że nigdzie nie piszą jakie ściegi najlepiej pasują na bordiurę (jeśli dobrze rozumiem ten termin - ozdobne wykończenie). Co do nauki odczytywania schematów to - ufff - ciężka dla mnie rzecz, bo trafiłam na różnorodne oznaczenia tych samych oczek (np. w angielskich schematach narzut oznaczony jest inaczej niż w rosyjskich-przynajmniej te które widziałam). Byłabym wdzięczna za podpowiedzi prostych i efektywnych ściegów. Dziękuję Smile

plus minus  Kto ocenił?

Snedronningen 
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 22 razy

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 21:15   

Na tej stronie jest sporo wzorów ażurowych, które ładnie wpasujesz w chustę, są też wzory, które świetnie będą się nadawały na bordery.
Tu, na forum, znajdziesz masę linków do bardzo ładnych wzorów ażurowych.

plus minus  Kto ocenił?

Anatolijka 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 22:37   

A może któraś z Was ma jakieś ulubione wzory na zakończenia -proszę o podzielenie się Smile Na razie udało mi się wmontować prościutkie wzorki - jak zrobię zdjęcie to zamieszczę. Chustę tą traktuję jako eksperyment więc mieszam co mi do głowy przyjdzie i dlatego chętnie spróbuję Waszych ulubionych motywów

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu