RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
ile kordonku i czy kordonek się nada?
Autor Wiadomość
Ena
Milczek

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 06:13   ile kordonku i czy kordonek się nada?

Na sukienkę.
Letnią sukienkę chcę zrobić Smile, wzorem takim średnio ścisłym, tzn nie całkiem słupek przy słupku, ale też nie same dziury. Wolałabym z jakiejś bawełnianej włóczki, ale kordonek chyba na lato lepszy, nie? Z tego co widzę polecany jest perle lub aria, więc nad zakupem granatowej arii dumam. Ile tego powinnam zamówić? Tak w przybliżeniu, bo pojęcia nie mam, pierwszy raz się na takie coś porywam Wink. Sukienka z krótkim rękawem, długość do kolan, lekko rozkloszowana, rozm ok. 38-40.
Boję się że zamówię za mało, a za pół roku jak mi braknie to nie dokupię już takiego samego Wink. A zapasów niepotrzebnych też nie chcę robić. Jak myślicie 800 g?
I czy faktycznie kordonek to dobry wybór? Może włóczkę lepiej?

plus minus  Kto ocenił?

MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 09:17   

Ja robiłam z bawełny włóczki i kordonka, każda jest w innym stylu. Z kordonka jest delikatniejsza. Mnie wystarczyło ok. 50 dag, na rozmiar 38-40.

plus minus  Kto ocenił?

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 09:31   

Najlepiej, jakbyś się zdecydowała na określony model najpierw. Potem sprawdź ile dla oryginalnego modelu potrzeba nici. Porównaj, czy jesteś w stanie kupić nici o porównywalnej długości i grubości i wtedy sobie przelicz.

Co do pół kilograma Arii to nie do końca jestem przekonana. Siostrze na bluzkę rozmiar 38 ananaskami wyszło mi coś około 25 dag, więc chyba zaryzykowałabym i kupiła trochę więcej nitki. Ale też wszystko zależy od wzoru, na jaki się zdecydujesz.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

Ena
Milczek

Autor tematu

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 18:44   

Nie mam gotowego schematu, myślałam o czymś takim, żeby górę zrobić tak jak bluzkę typu GAD (skąd ta nazwa hmm Wink?), a dół wg schematu spódnicy (o ile uda mi się go dobrze rozszyfrować):

plus minus  Kto ocenił?

Nessie 
Milczek

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013 14:43   

A robisz zwięźle, czy luźno? 0,8 kg powinno wystarczyć, ale nie chcę udawać wróżki i od razu mówię, że nie ponoszę odpowiedzialności Smile
A co do dylematu włoczka czy kordonek, to różnica jest co najwyżej w sposobie splecenia i twardości nitki: włóczki są zazwyczaj bardziej miękkie i luźniejsze, dlatego wyroby z nich mniej są serwetkowate i sztywne.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu