RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
SZUKAM SCHEMATU NA TAKA CZAPECZKE
Autor Wiadomość
siebusania 
Gaduła ;)
malutka

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 16 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 29 Lis, 2013 06:29   

a zapomniałam dodac ze nie robisz wszystkich rzedów jakie sa w schemacie tylko na wymiar twoich potrzeb ja robiac na córe(nie całe2 latka ) chyba szydełkiem 3 włoczka red heart lisa 5 -6 rzedów ze schematu a reszte słupki bez dodawania ale ilosc rzedów zalezy od wóczki i szydełka

plus minus  Kto ocenił?

angel26 
Milczek

Kraj:
Poland

Medale: Brak

Wysłany: Pią 29 Lis, 2013 12:15   

siebusania, dzięki za pomoc o ja sobie na oko dodawałam i chyba dlatego taka krzywa mi wyszła Sad
ch - to oczko łańcuszka, a dc to słupek ... chyba że coś pomyliłam Razz
Zaraz szukam jak rozpracować ten schemat Smile (bo tego nie umiem) Razz
Lepiej nauczyć się od razu dobrze Smile Wielkie dzięki (Ps. Dopiero zaczynam więc jestem zielona i sorki za "głupie pytania"
A powiedz mi czy ja mogę robić wg tego schematu ale całość słupkami?

A i jeszcze czy możesz mi powiedzieć jak dodać uszy, tzn żeby zawiązać czapkę pod szyją? To robi się na połowie czy muszę córce przymierzyć?

Punkcik dla Ciebie cool

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez angel26 Pią 29 Lis, 2013 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

siebusania 
Gaduła ;)
malutka

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 16 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 29 Lis, 2013 20:08   

angel26 napisał/a:
ch - to oczko łańcuszka, a dc to słupek ... chyba że coś pomyliłam
może tak jest ja sie na skrótach nie znam tymbardziej nie polskich, ja poprostu sobie pisze sł i o.ł
angel26 napisał/a:
Ps. Dopiero zaczynam więc jestem zielona
każdy kiedys zaczynał ja tez byłam zielona rok temu i tez 23 pytałam o rzeczy które teraz wydaja mi sie oczywiste, troche czasu i tez sie nauczysz

angel26 napisał/a:
A powiedz mi czy ja mogę robić wg tego schematu ale całość słupkami?

A i jeszcze czy możesz mi powiedzieć jak dodać uszy, tzn żeby zawiązać czapkę pod szyją? To robi się na połowie czy muszę córce przymierzyć?
wg tego schematu całosc robisz słupkami tak ze mozesz robic jak tylko masz ochote,a co do uszy to sama do konca nie wiem 1 robiłam na poł ale nie zakryła idalnie uszków nastepna przymnierzyłam i wyszło mi ze musze zrobic z tyłu mniejszy odstep a z przodu wiekszy wiec lepiej domierzyc zeby nie musiec próc.
A jesli masz problem z odczytaniem schematy to robisz czapke wg wzoru nastepujaco:
robisz 6 oczek łańcuszka łaczysz je w połeczko oczkiem ścisły(tzn ja tak łacze)
1rzad- 3oczka łańcuszka(poczatek rzedu zamiast słupka)i dalej 11 słupków zamykasz rzad
2 rzad- 3 oczka łacuszka słupek w 1oczko z poprzedniego rzedu 2 słupki w 1 oczko z poprzedniego rzedu i tak powtarzasz zeby miec 12 razy po 2 słupki (24słupki)

3rząd 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu 1 słupek w 1 oczko z poprzedniego rzedu,; 2 słupki w oczko z poprzedniego rzedu 1 słupek w kolejnie oczko z poprzedniego rzedu i ma byc 12 powtórzeń zeby uzyskac 36słupków

4rzad - 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu , 2 słupki w 2 kolejne oczka z porzedniego rzedu, 2 słupki w oczko z poprzedniego rzedu 2 słupki w 2 kolejne oczka z porzedniego rzedu i znów ma byc 12 popwtórzen (48słupków )

5 rzad- 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu, 3 słupki w 3 kolejne oczka z poprzedniego rzedu,; 2 słupki w 1 oczko z poprzedniego rzedu i 3 słupki w 3 kolejne oczka z poprzedniego rzedu,12 razy (60słupków)
i tak dalej do odpowiednich wymiarów denka
nastepnie słupki bez dodawnia czyli wg tego co rozpisałam to przez kila rzedów po 60 słupków w 1 rzedzie i zawsze 1 słupek zastepuje 3oczka łańcuszka uszka i 59 słupków mysle ze jasno ci objasniłam schemat

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu