Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:05 |
Maszyny dziewiarskie |
| Autor |
Wiadomość |
blush
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 09 Sty, 2014 22:26
|
|
|
To więc idę zwiedzać dział "chwalimy się" by przywrócić sobie wiarę i zapał do pracy. Bardzo dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam 
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 10:38
|
|
|
A czy maszyna dziewiarska Brother KH-585 jakby z takimi dwoma sankami ale jednopłytowa robi ściągacze? Bo znalazłam aukcję która takową oferuje i jestem ciekawa czy taka maszyna to potrafi bardzo proszę o szybką pomoc bo to aukcja pozdrawiam
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 11:36
|
|
|
Na maszynach brother się nie znam, niestety. Może spróbuj się skontaktowac z dziewczyną, do której bloga podałam Ci link?
A czemu nie bierzesz pod uwagę maszyny dwupłytowej? Z tego co widzę na aukcjach, to też mozna niedrogo kupć.
Tylko miej świadomość, że żadnych ryzów, ani francuzów na dwupłytówce też nie zrobisz.
|
| Ostatnio zmieniony przez AlaJ Nie 12 Sty, 2014 11:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 12:25
|
|
|
A na czym idzie? Bo maszynę dwupłytową też biorę pod uwagę ale obecnie nie znalazłam nic na aukcjach niestety Proszę poleć mi coś Widziałam na youtubie jak się robi warkocze na jednopłytówce nawet ale chodzi mi głównie o robienie takich kratek bo francuzem zawsze mogę ręcznie wykończyć lub szydełkiem 
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 12:49
|
|
|
A czy ta maszyna jest kąpletna? Nie wiem czy mogę tutaj linki do aukcji podawać brother-kh-868
wklejam więc zdjęcia z tej aukcji.
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 14:19
|
|
|
Taką kratkę pewnie udałoby się zrobić na dwupłytowej, ale przekładając oczka z płyty na płytę, czyli: ustawiasz igły np. 10-10-10. Robisz coś w rodzaju ściągacza 10/10. Po okreśłonej przez Ciebie ilości rzedów przekładasz oczka z płyty przedniej na tylną i z tylnej na przednią. Znowu robisz ileś tam rzędów. Potem znowu przekładasz...
Trochę pracochłonne, ale wykonalne.
Chyba, że ktoś zna lepszy sposób.
Jak pisałam, ja na maszynie już lata nie robiłam nic.
|
| Ostatnio zmieniony przez AlaJ Nie 12 Sty, 2014 14:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 18:58
|
|
|
AlaJ a czy ta Brother powyżej jest kompletna? Czy da się nią robić ściągacze?
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
asjaknits
Milczek

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 19:57
|
|
|
Witajcie Drogie Koleżanki po fachu
To pierwszy mój post na tym forum, szczerze powiedziawszy jakiś czas temu tu zaglądałam, ale miałam wrażenie, że temat maszynowego dziewiarstwa jakby u Was przestał istnieć, a teraz widzę, że znów się tu dzieje wiele dobrego więc zaglądam i ja:)
Od niedawna pracuje na maszynach i wciąż się uczę. Ale na kilka tu zadanych pytań pozwolę sobie odpowiedzieć. Może którejś z Was pomoże 
|
_________________ Asja
blog o dziewiarstwie maszynowym i nie tylko: http://asjaknits.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
asjaknits
Milczek

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 20:04
|
|
|
| Blush napisał/a: | | A czy maszyna dziewiarska Brother KH-585 jakby z takimi dwoma sankami ale jednopłytowa robi ściągacze? Bo znalazłam aukcję która takową oferuje i jestem ciekawa czy taka maszyna to potrafi bardzo proszę o szybką pomoc bo to aukcja pozdrawiam |
Blush, chcąc wykonać ściągacze na brotherach musisz mieć tak czy inaczej dwie płyty. Brothery - poza kilkoma udogodnieniami, nie różnią się praktycznie niczym od innych maszyn, nawet tych najprostszych. A drugie sanki prawdopodobnie służą do wykonywania ażurów. Jeśli to maszyna na karty lub elektroniczna, które dają możliwość wykonywania wzorów - to drugimi sankami właśnie przerzuca się oczka pomiędzy igłami, w ten sposób niektóre igły stają się wolne,i na nich - po przejechaniu już zwykłymi sankami, powstaną oczka ażurowe.
|
_________________ Asja
|
|
|
 |
asjaknits
Milczek

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 20:13
|
|
|
| Blush napisał/a: | | A czy ta maszyna jest kąpletna? Nie wiem czy mogę tutaj linki do aukcji podawać brother-kh-868 |
To trudne pytanie, na tych zdjęciach jest maszyna jednopłytowa a są dołączone do niej akcesoria do maszyny dwupłytowej (długie metalowe grzebienie - służą do rozpoczęcia pracy na maszynie dwupłytowej), nie ma na zdjęciach ani ciężarków, ani małych akcesorii czy instrukcji, które do takiej maszyny są konieczne absolutnie, a i stan tej maszyny - mam wrażenie pozostawia wiele do życzenia - zwróć uwagę, że jeden przycisk na sankach wygląda jakby miał zaraz odpaść.
Najlepiej by pewnie było taką maszynę odwiedzić i bezpośrednio obejrzeć - jeśli sprzedawca pozwoli, inaczej można się strasznie przejechać.
Pozdrawiam
|
_________________ Asja
| Ostatnio zmieniony przez asjaknits Pon 13 Sty, 2014 20:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 22:49
|
|
|
No właśnie też mi się coś w tej maszynie nie podobało coś mi tam tego mało było. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Bo kupiłam na własną odpowiedzialność jednopłytówkę i myślałam, że cuda na tym zrobić idzie a tu lipka niestety Bardzo się rozczarowałam swoim brakiem cierpliwości w zakupach. Maszyna jest fajna robi równiutko nic mi nie spada ale po prostu myślałam, że idzie na tym zrobić coś więcej Tak się naoglądałam tego prucia oczek by je ręcznie robić jako lewe (tj. prawe) no ale mi się ta włóczka tak ciasno plecie że takie prucie potem to tragedia jest naprawić. Ostatnio jak mi kilka oczek spadło w środku robótki to łapałam je z 30 minut i to jeszcze brzydko widać że jest tam coś "kopane". Może jakąś włóczkę elastyczną kupić czy coś. Na youtubku babka na doplecie lub innej modzie robi z dość grubej włóczki i jedzie aż miło patrzeć.
http://www.youtube.com/watch?v=BXp6Sl9b0J0
http://www.youtube.com/watch?v=deaXLXkZYec
Co do tego drugiego linka to mi się zdaje, że to jest maszyna dziewiarska Moda albo coś podobnego jednopłytowa czy moja też by to potrafiła? Ta pani tak to sprytnie zakłada że robi ściągacz 
|
|
 |
asjaknits
Milczek

|
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 12:01
|
|
|
Blush, taki ściągacz jak na drugim filmiku to taki udawany ściągacz, dwie igły są w pracy, jedna nie - poza polem pracy - wyłączona z dziergania, następne dwie również w pracy, i znów jedna wyłączona, i tak na dowolną szerokość, na krawędziach musisz mieć zawsze igły w pracy.
Taki ściągacz zrobisz na każdej jednopłytowej maszynie, oczko niby lewe, to taki sznureczek pomiędzy dwoma prawymi, a jakby wyszedł za cieniutki - to proponuję zrobić dwa razy dłuższy i potem go podwójnie złożyć - jak juz wydziergasz całość, to zbierasz oczka z pierwszego rzędu (powinien być otwarty) zawieszasz na igły i już normalnie przerabiasz wszystkie na raz.
|
_________________ Asja
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 13:45
|
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc ! Właśnie listonosz mi przyniósł "Dziewiarstwo na aparatach" to mam co czytać + twoja instrukcja AlaJ
Ten filmik z yutubka też już przetrawiałam 
|
| Ostatnio zmieniony przez blush Wto 14 Sty, 2014 13:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 23:44
|
|
|
To tak .... pierwszy rządek jak nakładałam oczka źle ustawiałam nitkę bo nie pod tymi zapadkami i dlatego ciężko mi się zaczynało, i za ciasno też nie można jak widzę tego zakładać. Co do wózka to jak nitka była zbyt mocno naciągnięta to też bardzo ciężko szło a jak była za luźna to oczka zaczynały spadać a nabieranie ich to koszmar A wydawało mi się, że ta nitka nie jest mocno naciągnięta a jednak była, jak sobie zaczęłam pomagać ręką to prowadzenie włóczki i obciągać już dzianinę która mi wychodziła to szło już ładnie. Po zrobionym rządku dociskałam te zapadki by równo były i wszystko równałam. Wiem, że to może chaotyczne tłumaczenie ale to wszystko razem w efekcie dało mi ładny kocyk Niestety dzianinę lewo-prawą chyba tak się na to mówi ale coś tam coś tam wyszło
Dowiedziałam się też o książkach Hand-manipulated stitches for machine knitters, które są skarbnicą zbiorów na maszynę dziewiarską ale niestety są tak kosmicznie drogie, że dech zapiera
To tyle się nauczyłam na razie

|
| Ostatnio zmieniony przez blush Wto 14 Sty, 2014 23:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 15 Sty, 2014 17:21
|
|
|
Zajrzyj do instrukcji doplety - tam masz kilkadziesiąt wzorów w tym ażurowych i między innymi bardzo podobny do tego ze zdjęcia. Generalne obowiązuje zasada; na jednopłytówce zrobisz ażury te, w których obowiązuje zasada: jeden rząd, "prawy" z kombinacjami, typu dodawanie oczek, ujmowanie. "Lewy" - wszystkie oczka na lewo, czyli jak w klasycznych ażurach.
|
| Ostatnio zmieniony przez AlaJ Śro 15 Sty, 2014 17:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 15 Sty, 2014 19:46
|
|
|
Blush witaj:)
postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania
ten wzorek ażurowy zrobisz na maszynie oraz wiele innych , nawet takie które sobie sama wymyslisz
drugi link sie u mnie nie otwiera wiec nie wiem o co pytasz
co do 7 oczek z jednego hmmmm raczej jest to niewykonalne , mozesz zrobic oczka nabierane na wysunietych iglach do przodu da to wzor tzw waflowy /dzieciaczkom sukienki i sweterki sie kiedys tym wzorem robiło
na maszynie mozna wykonac wszystko zalezy to tylko od Twoich umiejetności i weny:)
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Śro 15 Sty, 2014 19:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Śro 15 Sty, 2014 22:40
|
|
|
Po pierwsze AluJ oraz Natalio chcę was przeprosić za męczenie tematu bo mam wrażenie, że chyba się tylko ze mną użeracie Za co bardzo dziękuję
Można powiedzieć, że powoooli zaczynam się do tej swojej "Pomarańczy" (bo tak ją nazwałam by zaczęła współpracować) przekonywać. Udało mi się dzisiaj zmajstrować "ściągacz" oraz "warkocz". ściągacz zrobiłam usuwając igły by nie pracowały 2/1/2 a warkocz prułam i robiłam prawe oraz jak to warkocz poprzekładałam oczka. Same oceńcie efekty
A chciałam się o ten ścieg waflowy zapytać jak to wygląda? Bo na necie to zbytnio znaleźć nie mogę :/
Co do tego linku nie działającego to chodzi o schemat pawiego oczka peacock eye z książki "100 splotów..." Krasuskiej i Jarosz
http://www.lorki.pl/patterns/peacockeyes.pdf mi działa ten link 
|
| Ostatnio zmieniony przez blush Śro 15 Sty, 2014 22:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|