|
Problem z odczytaniem wzoru proszę o wytłumaczenie |
| Autor |
Wiadomość |
myszka2011
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 14 Cze 2011 Posty: 113
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 17:29 Problem z odczytaniem wzoru proszę o wytłumaczenie
|
|
|
Mam problem z odczytaniem wzoru, czy może ktoś mi go wytłumaczyć?
I jeszcze ten:
Nie rozumiem tych wozrów, proszę o wytłumaczenie.
|
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Wrz 2013 Posty: 233
|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 17:53
|
|
|
myszka2011, napisz dokładnie czego w tych wzorach nie rozumiesz.
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 18:02
|
|
|
myszko2011, nie wiem, czy ktoś może to jeszcze jaśniej wytłumaczyć niż jest w tych gazetkach. Jest opis po polsku, są schematy, są oznaczenia do schematów. Nic więcej przecież nie wymyślimy mimo najszczerszych chęci.
Weź druty, próbuj robić i ewentualnie pytaj o konkretny kawałek.
I - wybacz, że to napiszę - jeśli naprawdę czujesz się kompletnie bezradna, może jeszcze trochę za wcześnie na takie projekty. Może ćwicz na łatwiejszych wzorach.
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 18:12
|
|
|
Próbowałam wczoraj robić i kompletnie nic mi nie wychodziło jesli chodzi o ten pierwszy. A zrobiłam już niejeden swetr. Z tego co tam jest nic mi nie wychodzi, jest to jak dla mnie wytłumaczone niejasno.
|
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 18:24
|
|
|
myszka2011, dlatego właśnie dobrze by było gdybyś napisała co dokładnie chciałabyś aby Ci wytłumaczyć.
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014 18:33
|
|
|
A, czyli - jak mniemam - nie wychodzą Ci te dziurki. Bo warkocz to warkocz, co mogłoby nie wyjść.
A czy uwzględniłaś, że we wzorze z dziurkami gubienie oczek jest po prawej i po lewej stronie i za każdym razem ciut inaczej. Trzeba uważać, które oczko przy gubieniu ma być na wierzchu.
W sumie trudnym momentem może być ten kawałek, gdzie z jednego oczka robi się pięć. Czy ta dziurka ci się robi?
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 14:17
|
|
|
| ania_b napisał/a: | A, czyli - jak mniemam - nie wychodzą Ci te dziurki. Bo warkocz to warkocz, co mogłoby nie wyjść.
A czy uwzględniłaś, że we wzorze z dziurkami gubienie oczek jest po prawej i po lewej stronie i za każdym razem ciut inaczej. Trzeba uważać, które oczko przy gubieniu ma być na wierzchu.
W sumie trudnym momentem może być ten kawałek, gdzie z jednego oczka robi się pięć. Czy ta dziurka ci się robi? |
No właśnie warkocz wychodzi i później zaczyna się kłopot. Nie wiem co dalej, właśnie problem jest ze wszystkim, to gubienie oczek i te dziurki dalej już nie wychodzi. I o to mi właśnie chodzi co dalej bo nie rozumiem tego.
|
|
|
|
 |
czeremcha
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 16 Kwi 2012 Posty: 441
|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 16:30
|
|
|
Dziewczyno, napisz co ci konkretnie nie wychodzi i czego nie rozumiesz. Schematu wzoru, opisów do schematu czy czegoś jeszcze innego?
Nie sposób ci pomóc, chyba że oczekujesz, że ktoś słowo po słowie przetłumaczy ci z polskiego na nasze cały opis swetra - wzór, sposób robienia poszczególnych części swetra itp.
Ania
|
_________________ http://u-czeremchy.pl/
http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 17:02
|
|
|
myszka2011, czy robiłaś już wcześniej ażury? Czy korzystałaś już wcześniej ze schematów?
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 17:20
|
|
|
Ok, schemat jest skopany. Zrobiłam próbkę, za trzecim razem wzór wyszedł. Z tym, że robiłam tylko tę część z dziurkami, próbka na 13 oczek, 2 brzegowe i 11 oczek wzoru. Czy jesteś zainteresowana?
Aha, żeby zrobić ten wzór trzeba mieć obcykane dwa oczka razem na prawo i lewo, ale tak, żeby albo pierwsze, albo drugie oczko było na wierzchu. Ja ci tego dokładnie nie wytłumaczę, bo ja to robię bardzo po swojemu i lepiej, żebym nie mąciła.
O, tutaj jest objaśnione to, o co mi chodzi.
To jak? Pisać? Bo trochę tego wyszło, a może już rozgryzłaś?
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 22:14
|
|
|
| ania_b napisał/a: | Ok, schemat jest skopany. Zrobiłam próbkę, za trzecim razem wzór wyszedł. Z tym, że robiłam tylko tę część z dziurkami, próbka na 13 oczek, 2 brzegowe i 11 oczek wzoru. Czy jesteś zainteresowana?
Aha, żeby zrobić ten wzór trzeba mieć obcykane dwa oczka razem na prawo i lewo, ale tak, żeby albo pierwsze, albo drugie oczko było na wierzchu. Ja ci tego dokładnie nie wytłumaczę, bo ja to robię bardzo po swojemu i lepiej, żebym nie mąciła.
O, tutaj jest objaśnione to, o co mi chodzi.
To jak? Pisać? Bo trochę tego wyszło, a może już rozgryzłaś? |
Napisz proszę, bo próbowałam kilka razy i nic mi nie wychodzi. Warkocz wychodzi i dalej zaczynają się schody. Nie wiem jak to ma być dalej. Jeśli możesz to bardzo proszę napisz. Tą stronie co podała wczoraj przeglądała właśnie wiem jak zrobić te dwa oczka razem na prawo i na lewo.
Robiłam już ażury i inne. Ale tego nie rozumiem, czegoś takiego jeszcze nie robiłam.
|
| Ostatnio zmieniony przez myszka2011 Nie 19 Sty, 2014 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 22:57
|
|
|
Proponuję, żebyś najpierw nabrała 13 oczek (11 wzoru i 2 brzegowe) i przetestowała tylko fragment z dziurkami. Zmiany w stosunku do schematu będę pisać na czerwono.
1. rząd - o.b. (oczko brzegowe), 11 o. lewych, o.b.
1. rząd - o.b., 11 o. prawych, o.b.
3. rząd - o.b. 11 o. lewych, o.b.
4. rząd - o.b., 6 o. prawych, narzut, 5.o. prawych, o.b
KOMENTARZ: ten narzut nie jest niezbędny, ale moim zdaniem bardzo ułatwi zrobienie dziurki. Tego narzutu nie będziemy przerabiać w następnym rzędzie, tylko go spuścimy i przez to otrzymamy większe oczko, na którym zrobimy 5 oczek
5. rząd - o.b., 2 oczka razem na lewo (odwrócić kolejność 'dwa oczka lewe razem od spodu'), , 3 oczka lewe, spuścić narzut, aby wydłużyć następne oczko, na tym wydłużonym oczku zrobić pięć oczek w kolejności: prawe, lewe, prawe, lewe, prawe (nie umiem za bardzo wytłumaczyć, jak chwytać nitkę, w każdym razie po tej operacji powinna już być widoczna okrągła dziurka), 3 o. lewe, dwa oczka razem na lewo (normalnie), o.b.
6. rząd - o.b., dwa oczka razem na lewo (odwrócona kolejność 'dwa oczka lewe razem od spodu'), 2 o. lewe, 5 o. lewych (ciągle robisz lewe, ale pisząc je oddzielnie, chciałam zaznaczyć, że te pięć robisz nad dziurką, uważaj, żeby nie były przekręcone), 2 o. lewe, dwa oczka lewe razem (normalnie), o.b.
7. rząd - o.b., dwa oczka razem na prawo ('dwa oczka prawe razem od spodu') , 1 o. prawe, (i teraz jesteśmy przy tych pięciu oczkach nad dziurką), narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut (skończyliśmy przerabiać oczka nad dziurką), 1 o. prawe , dwa oczka razem na prawo (normalnie), o.b.
8. rząd - o.b., dwa oczka razem na lewo (odwrócona kolejność, 'dwa oczka lewe razem od spodu'), 11 o. lewych, dwa oczka razem na lewo (normalnie), o.b.
9. rząd - o.b., dwa oczka razem na prawo ('dwa oczka prawe razem od spodu'), 9 o. prawych, dwa oczka razem na prawo (normalnie), o.b.
10. rząd - o.b., 11 o. lewych, o.b.
I od nowa od pierwszego rzędu.
To co pisałam w nawiasach kursywą, odnosi się do opisów, jak robić dwa oczka prawe i lewem razem - z tej stronki, którą podałam w poprzednim poście.
Mam nadzieję, że nie skopałam.
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014 12:04
|
|
|
| ania_b napisał/a: | Proponuję, żebyś najpierw nabrała 13 oczek (11 wzoru i 2 brzegowe) i przetestowała tylko fragment z dziurkami. Zmiany w stosunku do schematu będę pisać na czerwono.
1. rząd - o.b. (oczko brzegowe), 11 o. lewych, o.b.
1. rząd - o.b., 11 o. prawych, o.b.
3. rząd - o.b. 11 o. lewych, o.b.
4. rząd - o.b., 6 o. prawych, narzut, 5.o. prawych, o.b
KOMENTARZ: ten narzut nie jest niezbędny, ale moim zdaniem bardzo ułatwi zrobienie dziurki. Tego narzutu nie będziemy przerabiać w następnym rzędzie, tylko go spuścimy i przez to otrzymamy większe oczko, na którym zrobimy 5 oczek
5. rząd - o.b., 2 oczka razem na lewo (odwrócić kolejność 'dwa oczka lewe razem od spodu'), , 3 oczka lewe, spuścić narzut, aby wydłużyć następne oczko, na tym wydłużonym oczku zrobić pięć oczek w kolejności: prawe, lewe, prawe, lewe, prawe (nie umiem za bardzo wytłumaczyć, jak chwytać nitkę, w każdym razie po tej operacji powinna już być widoczna okrągła dziurka), 3 o. lewe, dwa oczka razem na lewo (normalnie), o.b.
6. rząd - o.b., dwa oczka razem na lewo (odwrócona kolejność 'dwa oczka lewe razem od spodu'), 2 o. lewe, 5 o. lewych (ciągle robisz lewe, ale pisząc je oddzielnie, chciałam zaznaczyć, że te pięć robisz nad dziurką, uważaj, żeby nie były przekręcone), 2 o. lewe, dwa oczka lewe razem (normalnie), o.b.
7. rząd - o.b., dwa oczka razem na prawo ('dwa oczka prawe razem od spodu') , 1 o. prawe, (i teraz jesteśmy przy tych pięciu oczkach nad dziurką), narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut (skończyliśmy przerabiać oczka nad dziurką), 1 o. prawe , dwa oczka razem na prawo (normalnie), o.b.
8. rząd - o.b., dwa oczka razem na lewo (odwrócona kolejność, 'dwa oczka lewe razem od spodu'), 11 o. lewych, dwa oczka razem na lewo (normalnie), o.b.
9. rząd - o.b., dwa oczka razem na prawo ('dwa oczka prawe razem od spodu'), 9 o. prawych, dwa oczka razem na prawo (normalnie), o.b.
10. rząd - o.b., 11 o. lewych, o.b.
I od nowa od pierwszego rzędu.
To co pisałam w nawiasach kursywą, odnosi się do opisów, jak robić dwa oczka prawe i lewem razem - z tej stronki, którą podałam w poprzednim poście.
Mam nadzieję, że nie skopałam. |
Aniu bardzo dziękuję Wyszło mi wreszcie Raz jeszcze ogromne dzięki.
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014 14:07
|
|
|
Miło mi.
Udanego dziergania życzę.
|
|
|
|
 |
tutawka
Milczek tutawka

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 12:59
|
|
|
witam!
Mam problem z odczytaniem wzoru Luna Moth shwal.
Domyślam się tylko co może oznaczać ale prosiła bym o pomoc.
garter sts- brzegowe oczka?
no stich -bez przerabiania? to znaczy zdjąć z lewego drutu i przełożyć na prawy czy co?
K on RS-oczko prawe z prawej strony robótki?
P-on WS-oczko lewe z lewej strony robótktki?
Pomóżcie kobiety 
|
_________________ tutawka |
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 13:15
|
|
|
"garter stitch" to ścieg francuski karbowany
Nie widziałm opisu, więc trudno mi się do tego odnieść, ale zazwyczaj określenie "no stitch" to pusta kratka, która zaznaczona jest na schemacie aby zachować jego przejrzystość ale w rzeczywistości nie ma tam zadnego oczka.
K on RS - oczko prawe na prawej stronie
P on WS - oczko lewe na lewej stronie
|
|
|
|
 |
tutawka
Milczek tutawka

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 13:54
|
|
|
ok dzięki tak myslałam, ale chciałam się upewnić.
czyli w tych popielatych miejscach nie ma oczek? bo na rozpisce rosną pierw 2 potem 3,4,5 itd
|
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 16:33
|
|
|
Nie ma, one są na schemacie aby był czytelny. Nimi się zupełnie nie przejmuj.
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 17:01
|
|
|
Nigdy nie robiłam jeszcze sweterka z gazety, zawsze korzystałam tylko ze wzoru ale teraz chciałam właśnie zrobić z gazety i nie rozumiem o co chodzi.
Zrobiłam na wysokość 20 cm od ściągacza i nie rozumiem co mam dalej zrobić. Jest napisane w gazecie żeby dobrać na rękawy 1x1oczko i w 4. rzędzie 5x1 o co chodzi? Jak mam to dobrać? Skoro w czterech rzędach po jednym oczku mam dobrać to nie będzie 5 tylko 4x1??? Nie rozumiem tego, czy może mi ktoś to wytłumaczyć?

|
|
|
|
 |
Erhe

Kraj:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 18:21
|
|
|
Myszko to oznacza, że raz dobierasz jedno oczko, potem w co 4 rzędzie 1o. - to powtarzasz 5razy, następnie za 2 rzędy 1o i w co 6 rzędzie 1o. - to też powtarzasz 5 razy - to jest rozpiska dla połowy rękawa, tzn. jak dodajesz oczka to robisz to symetrycznie z obu stron
wzór jest rozpisany na 2 rozmiary, drugi rozmiar jest podany w nawiasach
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 19:41
|
|
|
| Erhe napisał/a: | | następnie za 2 rzędy 1o i w co 6 rzędzie 1o. - to też powtarzasz 5 razy |
"W co 2. rzędzie 1x1, 7x4 i 6 (5) x 5 oczek" - a czy to nie będzie:
po dwóch rzędach dobierasz po jednym oczku, potem w co drugim dobierasz po 4 oczka (i tak 7 razy), potem w co drugim rzędzie dobierasz po 5 oczek (i tak 6 razy).
|
|
|
|
 |
myszka2011

Kraj:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 21:36
|
|
|
| Erhe napisał/a: | Myszko to oznacza, że raz dobierasz jedno oczko, potem w co 4 rzędzie 1o. - to powtarzasz 5razy, następnie za 2 rzędy 1o i w co 6 rzędzie 1o. - to też powtarzasz 5 razy - to jest rozpiska dla połowy rękawa, tzn. jak dodajesz oczka to robisz to symetrycznie z obu stron
wzór jest rozpisany na 2 rozmiary, drugi rozmiar jest podany w nawiasach |
Dla połowy rękawa? A sweterek na zdjęciu jest z długim rękawem. Wiem, że w nawiasach są dla większego rozmiaru podane ale tam jest 6 (5) x 5 o. to pięć na większy rozmiar a 6 na mniejszy? Właśnie nad tym myślałam i coś mi się nie podoba w tych oznaczeniach, wydaje mi się, że ta piątka nie jest podana dla większego rozmiaru.
| ania_b napisał/a: | | Erhe napisał/a: | | następnie za 2 rzędy 1o i w co 6 rzędzie 1o. - to też powtarzasz 5 razy |
"W co 2. rzędzie 1x1, 7x4 i 6 (5) x 5 oczek" - a czy to nie będzie:
po dwóch rzędach dobierasz po jednym oczku, potem w co drugim dobierasz po 4 oczka (i tak 7 razy), potem w co drugim rzędzie dobierasz po 5 oczek (i tak 6 razy). |
No właśnie nie wiem, jak dla mnie jest to napisane dosyć niezrozumiale, dlatego zapytałam tutaj, chciałabym żeby mi wyszło dobrze i zatrzymałam się na tych 20 cm i nie wiem jak dalej 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 21:55
|
|
|
Myślę, że Erhe po prostu się przejęzyczyła. Z tego, co dalej napisała, wynika, że chodziło jej o połowę swetra, czyli po drugiej stronie tak samo dodajesz oczka.
Co do rozpiski dodawania oczek, wydaje mi się, że mam rację (bo przecież inaczej bym nie pisała ), więc niech rozsądzi ten dylemat ktoś trzeci.
Co do rozmiaru w nawiasach, to może być pomyłka gazety, bo rzeczywiście w opisie w nawiasach podane są dane dla większego rozmiaru, a tutaj jakby na odwrót - w nawiasie dla mniejszego rozmiaru.
Nie po raz pierwszy okazuje się, że opisy w polskich gazetach (najczęściej tłumaczenia) pozostawiają wiele do życzenia.
Możesz jeszcze zrobić sobie formę z papieru (choćby z gazety, ale tej już przeczytanej ) i przymierzać do niej sweter. To rękaw kimonowy, który wybaczy ci różnicę kilku oczek.
(no i zawsze można spruć i zrobić jeszcze raz )
Edytuję, bo popatrzyłam na wykrój i myślę, że całe dodawanie powinno wyglądać tak:
1x1oczko i w co 4. rzędzie 5x1, w co 2. rzędzie 1x1, 7x4 i 6 (5) x 5 oczek
Dlaczego tak sądzę? Bo jeżeli dodamy cztery razy po jednym oczku w kolejnych rzędach (tak jak sugeruje opis), to otrzymamy dość ostry skos, a przecież na schemacie widać wyraźnie, że początkowo sweterek rozszerza się bardzo łagodnie. Zresztą ta sama formuła powtarza się za chwilę (w co 2. rzędzie)
No dobra, podsumuję, moje wypociny:
jeden raz dodajesz jedno oczko
w co czwartym rzędzie dodajesz po jednym oczku (i tak pięć razy)
w co drugim rzędzie dodajesz po jednym oczku (tylko raz), potem po 4 oczka (7 razy), potem po 5 oczek (i tak sześć albo pięć razy)
|
| Ostatnio zmieniony przez ania_b Wto 21 Sty, 2014 22:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Erhe

Kraj:

|
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 22:37
|
|
|
| ania_b napisał/a: | | Myślę, że Erhe po prostu się przejęzyczyła. Z tego, co dalej napisała, wynika, że chodziło jej o połowę swetra, czyli po drugiej stronie tak samo dodajesz oczka.) |
dokładnie tak chciałam napisać, że rękaw rozszerzasz z obu stron, w tekście jest napisane z obu stron an rękawy dobrac
| ania_b napisał/a: | Co do rozpiski dodawania oczek, wydaje mi się, że mam rację (bo przecież inaczej bym nie pisała ), więc niech rozsądzi ten dylemat ktoś trzeci.) |
ja się zgadzam z Anią, machnęłam się, rzeczywiście dodaje się więcej oczek, a nie jedno jak napisałam, przepraszam
|
|
|
|
 |
tutawka
Milczek tutawka

|
Wysłany: Śro 22 Sty, 2014 11:20
|
|
|
Snedronningen dzięki za pomoc.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 31 |
|
|