|
Schemat wzoru kwadratu |
| Autor |
Wiadomość |
ania205
Milczek Blanka

Autor tematu Dołączyła: 03 Lut 2014 Posty: 9
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 14 Lut, 2014 22:15 Schemat wzoru kwadratu
|
|
|
Witam kochane widzę ze jesteście bystre-)ja proszę o wyjasnienie tego wzorku na szydle... http://stylowi.pl/18333015 ) 
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Nie 16 Lut, 2014 15:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 14 Lut, 2014 23:10
|
|
|
Jeśli klikniesz na obrazek, przekieruje cię na tę stronę. Jest to strona na raverly.com. Jeśli nie jesteś tam zarejestrowana, warto to zrobić (skarbnica wzorów). W opisie tego wzoru masz: 'free Raverly download'. Klikasz i masz 'download PDF', znowu klikasz i otwiera ci się PDF z opisem wzoru (po angielsku)
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Nie 16 Lut, 2014 15:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ania205
Milczek Blanka

|
Wysłany: Sob 15 Lut, 2014 19:46
|
|
|
Dzięki Aniu..znalazłam ale niestety angielskiego nie znam((
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Sob 15 Lut, 2014 21:16
|
|
|
Ponieważ nie jest to bardzo skomplikowane, mogę po trochu potłumaczyć. Dłużej będzie trwało klikanie.
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Nie 16 Lut, 2014 15:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ania205
Milczek Blanka

|
Wysłany: Nie 16 Lut, 2014 21:28
|
|
|
Aniu jak tylko możesz...proszę potłumacz)ja nic nie kumam po angielsku ... 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 16 Lut, 2014 22:07
|
|
|
Zacznijmy od tego, że do zrobienia tego kwadratu trzeba umieć robić słupki reliefowe.
Dla tych, co nie wiedzą, tutaj jest stosowny filmik. Jest tam pokazane, jak zrobić dwukrotnie nawijany słupek reliefowy od przodu. W opisie angielskim jest on oznaczany jako fptr. Jak widać tajemnica słuka reliefowego polega na tym, że szydełko wbijamy nie pod łańcuszek, tylko owijamy nóżkę słupka z poprzedniego rzędu.
Potrzebny jeszcze będzie dwukrotnie nawijany słupek reliefowy od tyłu, czyli w opisie angielski bptr. Nie znalazłam idealnego filmiku, ale na tym filmie widać fajnie różnicę między reliefowym od przodu i od tyłu.
Zaczynamy od regulowanego kółeczka. Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi, to może później znajdę obrazki.
1. okrążenie: 4 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka dwukrotnie nawijanego), *2 słupki, 1 słupek dwukrotnie nawijany*, powtórzyć to, co między ** trzy razy; 2 słupki, zamknąć okrążenie oczkiem ścisłym. Mamy 4 słupki dwukrotnie nawijane i 8 słupków raz nawijanych.
2. okrążenie: 4 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka dwukrotnie nawijanego), 2 słupki w to samo oczko, *bptr w następne oczko, fptr w następne oczko, **zrobić róg (2 słupki, 1 słupek podwójnie nawijany, 2 słupki) w następne oczko*; powtarzać od * do * trzy razy, kończąc na ** w ostatnim okrążeniu, 2 słupki w to samo oczko co zaczynające okrążenie 4 oczka łańcuszka; zamknąć okrążenie oczkiem ścisłym. Mamy 4 bptr, 4 ftpr, 4 słupki podwójnie nawijane i 16 słupków raz nawijanych.
3. okrążenie: 4 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka dwukrotnie nawijanego), 2 słupki w to samo oczko, *3 razy bptr w trzy następne oczka, 3 razy fptr w trzy następne oczka, ** zrobić róg (2 słupki, 1 słupek dwukrotnie nawijany, 2 słupki) w następne oczko*, powtarzać od * do * 3 razy, kończąc na ** w końcowym powtórzeniu, 2 słupki w to samo oczko co otwierający okrążenie łańcuszek, zamknąć okrążenie oczkiem ścisłym. Mamy 12 fptr, 12 bptr, 4 podwójnie nawijane i 16 słupków.
4. okrążenie: 4 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego dwukrotnie nawijanego), 2 słupki w to samo oczko, *5 razy bptr w 5 następnych oczek, 5 razy fptr w 5 następnych oczek, ** zrobić róg (2 słupki, 1 słupek dwukrotnie nawijany, 2 słupki) w następne oczko*, powtarzać od * do * 3 razy, kończąc na ** ostatnim powtórzeniu, 2 słupki w to samo oczko co otwierający okrążenie łańcuszek, zamknąć okrążenie oczkiem ścisłym. Mamy 20 fptr, 20 bptr, 4 słupki podwójne i 16 słupków raz nawijanych.
5. okrążenie: 4 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka dwa razy nawijanego), dwa słupki w to samo oczko, *7 razy bptr w 7 następnych oczek, 7 razy ftpr w 7 następnych oczek, ** zrobić róg (2 słupki, 1 słupek dwukrotnie nawijany, 2 słupki) w to samo oczko*, powtarzać od * do * 3 razy, kończąc na ** w ostatnim powtórzeniu, 2 słupki w to samo oczko co rozpoczynający okrążenie łańcuszek z 4 oczek, zamknąć okrążenie oczkiem ścisłym. Mamy 28 fptr, 28 bptr, 4 słupki podwójnie nawijane, 16 słupków.
6. okrążenie: 1 oczko łańcuszka, 3 półsłupki w to samo oczko, *półsłupek w każdym z 18 oczek, **zrobić róg (3 półsłupki w jedno oczko)*, powtarzać od * do * 3 razy, kończąc na ** w ostatnim powtórzeniu, zamknąć okrążenie, zakończyć robótkę.
Jak widać, kwadrat ten można dowolnie powiększać. Wystarczy w każdym okrążeniu robić odpowiednio więcej powtórzeń fptr i bptr. Rogi kwadratu robimy zawsze tak samo.
Gdyby były błędy, to będziemy poprawiać. W sumie łatwo można by narysować schemat, to tylko 6 okrążeń.
Ja wiem, że jak się czyta taki opis, to wydaje się to kosmiczną czarną magią, ale trzeba wziąć szydełko i... jakoś pójdzie.
Pomożecie? Pomożemy!
|
| Ostatnio zmieniony przez ania_b Nie 16 Lut, 2014 22:37, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 10:14
|
|
|
Uwaga, uwaga! Chyba coś skopałam w kwestii, ile razy nawijać nitkę. Sprawdzę wieczorem.
|
|
|
|
 |
ania205
Milczek Blanka

|
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 15:20
|
|
|
Anulka jak sprawdzisz nawijanie....będę próbować robić) dzięki ! punkcik dodany...zdolna dziewczynka z Ciebie-) 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 17:25
|
|
|
Nie, jednak powinno być dobrze. Słupki reliefowe powinny mieć więcej nawinięć (dwa a nie po jednym) chyba dlatego, że wkłuwamy się przecież niżej niż normalnie, więc słupek musi być dłuższy, żeby cały bok kwadratu był równy. Niestety, nie mam teraz czasu, aby przetestować to na próbce (nie mam nawet czasu pomyśleć, gdzie mam szydełko). Jak będą problemy, to będziemy się zmóżdżać i kombinować.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 18 |
|
|