Przesunięty przez: Grażyna Nie 30 Mar, 2014 19:36 |
Tłumaczenie z rosyjskiego |
| Autor |
Wiadomość |
bieta
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 56 razy Dołączyła: 06 Cze 2009 Posty: 2660 Skąd: Lublin
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Sie 2010 Posty: 28 Skąd: Stargard
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 12:27
|
|
|
Bieta. Dzięki za tak szybki odzew. Zaglądałam do tego słowniczka i do innych, jednak nie natrafiłam na te oznaczenia.
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 12:42
|
|
|
Spróbuje wkleić część opisu.
Znak: kółeczko z kropeczką - za nic nie wiem jak to rozumieć. Narzut i lewe - czy powstają wtedy dwa oczka?
Proszę o pomoc.
|
_________________ Ela |
| Ostatnio zmieniony przez elakwasn Pią 25 Lip, 2014 12:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 13:17
|
|
|
Kółeczka z kropka: 1 narzut i 1 lewe zrobione z jednego oczka. Narzuty zrzucisz w następnym rzędzie. Chodzi o wydłużenie petelek w oczkach.
Skrzyżowania: 5 oczek zdjąć jak lewe bez przerabiania, zrzucając narzuty i wyciągając długie petelki. Te 5 oczek przenieść z powrotem na lewy drut i przerobić razem jako prawe przekrecone.
|
|
|
|
 |
bieta
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 16:35
|
|
|
Bieta, Vichta po stokroć dzięki. Nie poradziłabym sobie bez Waszej pomocy. 
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Czw 07 Sie, 2014 18:24
|
|
|
Dziewczynki dostałam od znajomej opis wykonania spódnicziki dreambird po rosyjsku. Proszę mi przetłumaczyć
При пряже 500м/100г и спицах №2,5 для длины 30 см набираем 75 петель,все ряды вяжутся лицевыми(кроме ствола пера,об этом напишу позже).Провязываем первый ряд полностью лицевыми,2-й ряд вводим нить другого цвета(перо), идут укороченные ряды , вяжем 2-й ряд ,недовязывая до конца 24 петли,работу поворачиваем,вяжем 26 петель,работу поворачиваем,вяжем до поворота+4 петли,поворачиваем работу,вяжем 26 петель, получается недовяз до поворота 4 петли,работу поворачиваем,и так по этому принципу еще 5 раз. Там где +петли после всех плюсов довяжем до края полотна. Поворот,вяжем 3 петли лицевыми,потом изнаночными,не довязав 1 петлю до поворота(27 п),поворачиваем,вяжем лицевыми 26п,работу поворачиваем,вяжем лицевыми 26 петель,потом+ 4 петли изнаночными,поворот,26 лицевых,поворот,затем снова 26 лицевых +4 изнаночных и так далее до последнего поворота. Ряд,где последний поворот,провязываем до конца ряда, нить перышка обрываем(нить можно не обрывать,а ввязывать в опушку).Далее вязать основным цветом,ряд до конца(там кончик листика). С этой стороны опять укороченными рядами вяжем 3 петли,поворот,до кромки,потом 6 петель,поворот,до кромки,потом 9 петель,поворот,до кромки.Так вяжем пока увеличение не достигнет 30 петель, поворот,до кромки,потом вяжем до другого конца полотна,поворачиваем и вяжем 21 петлю,поворот,до кромки,снова укороченные ряды,увеличиваем количество петель 6 раз по 4 петли,(25,29,33,37,41,45),обратный ряд до кромки.Потом 2 полных ряда от кромки до кромки.Затем вниз к кончику перышка,убавляем 30 петель в обратном порядке,вяжем 30 петель,поворот,до кромки,затем 27 петель,поворот,до кромки,и т.д. по 3 петли до 3-х петель.Затем полный ряд до верха и новое перышко. В результате вверху получается 10 изнаночных дорожек(то есть 20 рядов),внизу 22 дорожки(44 ряда).Вяжем столько перышков,сколько надо по окружности талии.
Może ktoś jeszcze z tego skorzysta spódnica
spodnica2  
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Pią 08 Sie, 2014 22:06, w całości zmieniany 12 razy |
|
|
|
 |
darria33
Milczek

|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014 20:00
|
|
|
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w przetłumaczeniu symboli
Domyślam się że:
-изнаночная ( в лицевых рядах изнаночной, в изнаночных рядах- лицевой) - to oczko lewe
лицевая (в лицевых рядах -лицевая, в изнаночных изнаночная) - to oczko prawe
накид - narzut
Z pozostałymi to nie mogę sobie poradzić.
Pozdrawiam
|
| Ostatnio zmieniony przez darria33 Pon 29 Wrz, 2014 20:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 60 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014 22:03
|
|
|
Ponieważ stukanie na klawiaturze z cyrylicą długo trwa, to bez ruskich bukw napiszę wszystko po polsku. Chyba dopasujesz co do czego.
Schemat wzoru:
Na schemacie są pokazane tylko rzędy z prawej strony robótki, rzędy po lewej stronie przerabiać, jak schodzą z drutu, narzuty przerabiać na lewo. Raport wzoru: 32 oczka na szerokość, na wysokość powtarzać od pierwszego do 36 rzędu.
Oznaczenia do schematu:
(pozioma kreska) oczko lewe na prawej stronie robótki i prawe na lewej stronie robótki,
(pionowa kreska) oczko prawe na prawej stronie robótki, oczko lewe na lewej stronie robótki,
(kreski pochylone w prawo) dwa oczka prawe przerobić razem na prawo z pochyleniem w prawo (drut wbić najpierw w drugie oczko potem w pierwsze - zaczynamy od drugiego - i przerobić je razem na prawo)
(kreski pochylone w lewo) - dwa oczka prawe przerobić na prawo z pochyleniem w lewo (pierwsze oczko zdjąć bez przerabiania, drugie oczko przerobić na prawo i przeciągnąć przez zdjętą pętlę)
(kółeczko) narzut
(piramidka z trzech kresek) trzy oczka przerobione razem na prawo z pochyleniem w prawo
(następna piramidka z trzech kresek) trzy oczka przerobić razem na prawo z pochyleniem w lewo (jedno oczko zdjąć bez przerabiania, dwa następne przerobić razem, chwytając za przednie nitki, przeciągnąć powstałe oczko przez wcześniej zdjęte)
(pierwsze oznaczenie warkoczowe) dwa oczka zdjąć a drut pomocniczy i zostawić je z przodu, przerobić dwa oczka na prawo i przerobić na prawo oczka z drutu pomocniczego
(drugie oznaczenie warkoczowe) - zdjąć dwa oczka na drut pomocniczy i zostawić je z tyłu robótki, dwa oczka przerobić na prawo, przerobić na prawo dwa oczka z drutu pomocniczego
Powodzenia. Jakby co, pytaj dalej i koniecznie pochwal się, jak tylko coś zacznie wychodzić.
|
| Ostatnio zmieniony przez ania_b Pon 29 Wrz, 2014 22:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014 22:11
|
|
|
Na schemacie pokazane sa tylko prawe rzedy. W lewych rzedach przerabiac, jak schodza z drutu, narzuty na lewo. Raport ma szerokosc 32 oczek. Na wysokosc powtarzac od 1 do 36 rzedu.
* oczko lewe po prawej stronie robotki, prawe po lewej
* oczko prawe po prawej stronie robotki, lewe po lewej
* 2 prawe razem pochylone na prawo
* 2 prawe razem pochylone w lewo
* narzut
* 3 prawe razem pochylone w prawo
* 3 prawe razem pochylone w lewo (1 oczko zdjac bez przerabiania, 2 nastepne przerobic razem lapiac od przodu i przeciagnac je przez zdjete oczko)
* 4 oczka skrzyzowac na lewo (2 oczka zdjac na zapasowy drut i zostawic z przodu robotki, 2 oczka przerobic na prawo, 2 oczka z drutu zapasowego przerobic na prawo)
* 4 oczka skrzyzowac na lewo (2 oczka zdjac na drut zapasowy i zostawic w tylu robotki, dalej j.w.
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014 22:21
|
|
|
No widzisz darria33, jak rzuciłyśmy się do pomocy. Prawie się z vichtą przepychamy, kto pierwszy ci pomoże.
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014 23:06
|
|
|
Hi hi
Jak kliknelam wysylanie, to zaraz sie okazalo, ze juz mnie uprzedzilas...
|
|
|
|
 |
darria33
Milczek

|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 07:59
|
|
|
Bardzo dziękuję Paniom za szybkie przetłumaczenie znaczeń.
Mam jeszcze jedną prośbę : szukałam i nie znalazłam na youtube z '' pochylone w prawo, lewo " - a nie rozumiem tego . Proszę o pomoc, gdzie to mogę znaleźć
pozdrawiam
|
|
|
|
 |
bieta
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
darria33
Milczek

|
Wysłany: Śro 01 Paź, 2014 10:54
|
|
|
dziękuję za pomoc
|
|
|
|
 |
lusi63
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 63 Dołączyła: 21 Paź 2011 Posty: 139 Skąd: Braniewo
|
Wysłany: Pon 03 Lis, 2014 09:47
|
|
|
Witam serdecznie. Bardzo mi się podoba ta czapka http://www.liveinternet.r.../post340066093/ ale niestety nie rozumiem (właściwie można by powiedzieć, że się tylko domyślam jak zrobić) czy znalazłaby się jakaś dobra duszyczka i przetłumaczyła albo wyjaśniła jak tę czapę zrobić.. Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie lusi63
|
_________________ lusi63
https://plus.google.com/photos/102268908647318359896/albums - album |
| Ostatnio zmieniony przez lusi63 Pon 03 Lis, 2014 11:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 03 Lis, 2014 17:17
|
|
|
Przetłumaczę co i jak, ale bez dokładnych liczb, bo i tak musisz to dostosować do swojej włóczki, obwodu głowy itp.
Czapka jest robiona na płasko (na prostych drutach) i potem zszywana, ale można ją dziergać równie dobrze w okrążeniach tylko trzeba to uwzględnić, robiąc według schematu.
Zaczynasz od 4 rzędów ściągacza 1x1 (albo innego dowolnego, jak lubisz i ilość rzędów też według życzenia).
Teraz przechodzisz do wyrabiania wzoru według schematu. Zwykle po zakończeniu ściągacza przechodzi się na większe druty i/lub dodaje oczka, ale ta czapka ma być na początku mało rozszerzana. W każdym razie musisz mieć tyle oczek, żeby powtórzyć kilkakrotnie schemat. W opisie 10 razy. Zawsze możesz zwiększyć nieco ilość oczek między rombami, żeby dopasować wzór do wymiarów swojej głowy, włoczki i drutów.
Po zakończeniu wzoru według schematu, robisz 8 rzędów ściągacza 1x1.
Teraz robimy sprytną sztuczkę, aby utworzyć taki rąbek u góry (między otokiem a denkiem). W tym celu, przerabiając każde oczko, łapiesz jednocześnie za tylną pętelkę lewego oczka 8 rzędów niżej. Czyli te 8 rzędów ściągacza składa się jakby na pół.
Na koniec dzielisz wszystkie oczka na 7 części, zakładasz markery i w każdym rzędzie na prawej stronie robótki zbierasz po dwa oczka razem przed każdym markerem. Jeśli robisz na okrągło, zbierasz po dwa oczka w co drugim okrążeniu. Kiedy na drucie zostanie ci 14 oczek (lub inna liczba zależnie od tego, ile oczek miałaś na początku) zbierasz je igłą, zaciskasz, zszywasz czapkę i się nią cieszysz.
Oczywiście denko można też podzielić nie na 7 klinów, bo to znowu zależy od... wszystkiego.
|
|
|
|
 |
lusi63

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 63 Dołączyła: 21 Paź 2011 Posty: 139 Skąd: Braniewo
|
|
|
|
 |
joka

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 4 razy Wiek: 49 Dołączyła: 03 Lip 2012 Posty: 299 Skąd: slask
|
Wysłany: Wto 04 Lis, 2014 18:05
|
|
|
Witam.Czy ktoś miałby chwilkę czasu , żeby przetłumaczyc mi chociaż początek tego sweterka? Robi się go od góry ? Może jeśli się spodoba kilku osobom założymy wątek online ?
http://domosed-ka.ru/vitievatyiy/
|
|
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Wto 04 Lis, 2014 18:34
|
|
|
Mnie podoba się ta czapusia http://domosed-ka.ru/shelley
Niestety, rosyjski opis to dla mnie prawdziwa chińszczyzna. 
|
| Ostatnio zmieniony przez Barbara2006 Wto 04 Lis, 2014 18:43, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 04 Lis, 2014 19:22
|
|
|
Też mi się podoba ta czapka.
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
jokul
Użytkownik b. aktywny Jola z Orawy

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 24 Mar 2006 Posty: 1019
|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014 08:58
|
|
|
частично урезание oznacza "rzędy skrócone" (short rows)? Czy ma inne znaczenie?
Proszę o pomoc, bo w żadnym robótkowym słowniku nie znalazłam.
|
_________________ Zapraszam do wirtualnych odwiedzin:mój blog
 |
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014 12:10
|
|
|
Barbara2006, elakwasn
Pracuję nad tym opisem. Gdzieś tak połowę mam za sobą. Cierpliwości. 
|
|
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014 16:12
|
|
|
Aniu, jesteś wspaniała. Dzięki 
|
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014 18:25
|
|
|
Aniu super.Już wełenkę szykuje. Dzięki za pomoc.
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 34 |
|
|