Przesunięty przez: Grażyna Śro 17 Lis, 2010 20:21 |
wzory żakardowe/norweskie |
| Autor |
Wiadomość |
doorcia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 12 razy Wiek: 42 Dołączyła: 08 Lip 2005 Posty: 588 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 11:49 wzory żakardowe/norweskie
|
|
|
poszukuję wszelkich wskazówek na temat jak poprawnie wykonać takie wzory, kupiłam naparstek dziewiarski i mam nadzieję, że wreszcie się uda, do tej pory nitki zawsze były ściągnięte i wzór nie wychodził płaski, nie wiem jak to przeskoczyć... proszę o jakąkolwiek pomoc w tym temacie...
|
_________________ mój nowy album https://picasaweb.google.com/110341417982336507624 |
|
|
|
 |
bieta
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 56 razy Dołączyła: 06 Cze 2009 Posty: 2660 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
doorcia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 12 razy Wiek: 42 Dołączyła: 08 Lip 2005 Posty: 588 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2010 11:16
|
|
|
dziewczyny poddaję się, a tak mi się spodobał ten wzorek:
chciałam synkowi kamizelkę wydziergać ale nie wychodzi... już nie wiem jak mam to robić, żeby robótka się nie ściągała, ponadto ten naparstek dziewiarski nie pomaga tylko przeszkadza bo nitki trzeba krzyżować, co powoduje, że się skręcają, muszę je prosotwać i znowu naciągać na naparstek i tak co chwilę, więc nie rozumiem co robię źle...
potrzebuję w.w. motyw z 16 oczek powtórzyć 5 razy 2 kolorami, ile powinnam mieć zatem motków? i ludzie jak wy to robicie, że robótka się nie marszczy?
|
_________________ mój nowy album https://picasaweb.google.com/110341417982336507624 |
|
|
|
 |
Pyziulka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 16 razy Wiek: 42 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 501 Skąd: Toruń
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2010 11:38
|
|
|
doorcia, nie naciagaj nitki! Pozwól żeby nitka z tyłu była luźna. Z czasem sie nauczysz jak luźna, żeby nei zwisała za bardzo.
Do "fair isle" używa się po jednym motku z każdego koloru, a do "intrasia" po tyle motków ile części kolorów.
Do tego co pokazałaś użyłabym po jednym motku z każdego koloru i albo nitkę krzyżowała co max 2 oczka lub pozwalała na to aby nitka luźno zwisała z tyłu i potem ewentualnie bym ją przecięła i wszyła (to tak troszkę "na około"). robisz w okrążeniach czy prosto?
|
_________________ "Życie chwilą obecną nie jest łatwe, życie przyszłością absurdalne, a życie przeszłością niemożliwe"
Jim Bishop
Pyzia dzierga |
|
|
|
 |
doorcia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Pyziulka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 16 razy Wiek: 42 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 501 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2010 12:14
|
|
|
Naparstek teoretycznie pomaga aby nitki się nei plątały. Mi jednak tylko przeszkadza. :/ Aktualnie uczę się dziergac "na dwie ręce" i jest to zdecydowanie lepsze dla mnie wyjście
Luźno nie oznacza baaardzo luźno. Musisz sama wyczuć na ile. Jak robiłam czapkę, niektóre nitki były bardzo luźne (na prawdę wisiały) ale oczka się nie rozciągały. Ponieważ takie nitki mogą przeszkadzać, niektóre po prostu przecięłam i zabezpieczyłam po lewej stronie. Ważne jest żebyś pamiętała że przy takim dzierganiu nitka nie może byc za bardzo napięta, musi być luźna - wtedy nic sie nie ściąga. Przeplatanie nitek co 2 oczka jest dobrym wyjściem - nitki raczej nie będą zbyt luźne z tyłu, pamiętaj tylko aby ich nei napinać za bardzo.
|
_________________ "Życie chwilą obecną nie jest łatwe, życie przyszłością absurdalne, a życie przeszłością niemożliwe"
Jim Bishop
Pyzia dzierga |
| Ostatnio zmieniony przez Pyziulka Śro 06 Sty, 2010 12:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2010 16:13
|
|
|
Ja nie nawijam nitki na palec. Zakładam nitke na palec wskazujacy i dalsza część nitki trzymam pozostałymi palcami. Dziergam jednym kolorem, zaczynając rząd np. prawy, trzymam ją poziomo, łapię druga nitkę, drugiego koloru, przerabiam 1 oczko ta nitką, a poprzednia nitke puszczam wolno w dół. Łapię kolejny kolor, nitka jest z lewej strony, przerabiam pierwsze oczko tym kolorem i wtedy puszczam poprzedni kolor w dół. I tak do końca rzędu. nitki sie krzyżują. Przechodzę potem na lewy rząd, oczka lewe. Mam teraz nitki przed sobą. To wtedy przerabiam jednym kolorem, trzymam nadal nitke poziomo, Łapię kolejną nitkę, przerabiam 1 oczko i wtedy puszczam poprzednią nitkę. I tak sie nitki krzyzuja na lewej stronie.
Romb twojego wzoru jest duży, bo naliczyłam 16 oczek, dlatego proponuje każdy fragment kolorystyczny robic z osobnego klębka. Idą też linie poprzeczne na tych rombach. Ja je tez bym dziergała z osobnych klębków.
Szczególnie dla dzieci technika przeciagania nitek jest uciazliwa, bo jak te nitki sa , niby nam estetycznie nie przeszkadzają, ale gdy dziecko zaklada sweterek, to czesto zahacza paluszkami o te nitki, czasem i zerwie nitkę. Wiem cos o tym z autopsji.
|
_________________ mój albumik http://grazyna1.fotosik.pl/albumy/3996.html
drugi album z pracami http://blouses.fotosik.pl/albumy/706533-9.html
Mój blog: http://handmadebygrazyna.blogspot.com/
https://www.facebook.com/grazyna.szczepaniak.58 |
|
|
|
 |
doorcia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 19:18
|
|
|
chyba się udało, nie jest perfekcyjnie, przy zmianie kolorów powstało nieco dziur, zwłaszcza na plecach gdzie chciałam jeszcze wpleść imię synka, a jeśli chodzi o nitki to przy zmianie koloru wkówałam się w kolejne oczko i mocno naciągałam poprzednie oczka w kontrastującym kolorze, w ten sposób nitka się naciągała tak, że robota się nie marszczyła... przeważnie, zresztą tu jest efekt:

|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 13:21
|
|
|
dorocia - super
| Grażyna napisał/a: | | Ja nie nawijam nitki na palec. Zakładam nitke na palec wskazujacy i dalsza część nitki trzymam pozostałymi palcami. Dziergam jednym kolorem, zaczynając rząd np. prawy, trzymam ją poziomo, ................................ |
ja tak samo - uf, a już myślałam, że jakaś dziwna jestem jak się naoglądałam różnych filmów ... z innymi technikami.
Jeden sposób nawet mi się, podobał: http://www.youtube.com/wa...feature=related - chodzi o ten ostatni sposób na filmie, kiedy każda nitkę trzyma w innej ręce - muszę spróbować, może sobie palców nie połamię - p.s. teraz doczytałam, że pyziulka pisała wyżej o tym sposobie .
Kiedyś robiłam bardzo dużo żakardów, właściwie były to moje ulubione wzory, bo się przy nich nie nudziłam i sama wymyślałam wzory - wiec satysfakcja podwójna. Nic się z tamtych czasów chyba nie ostało poza jednym swetrem i getrami. Na zdjęciu sprzed lat moja córa w sweterku odziedziczonym po mnie, sweterek jako jedyny chyba jeszcze gdzieś w szafie zalega.
zaciekawiła mnie technika robienia Fair Isle Knitting http://www.youtube.com/wa...feature=related , w której robi się wzór na okrągłych drutach i przecina robótkę (STRASZNE!!!) - domyślam się, że to dlatego, że łatwiej robi się te wzory zawsze na prawej stronie, stąd to barbarzyńskie cięcie - wzory bowiem wyrabia się w każdym rzędzie, zarówno prawym jak i lewym i po lewej stronie trzeba bardzo uważać, ponieważ wzorku nie widać. - no ale to wiecie przecież.
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Pią 14 Sty, 2011 14:50, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
dona61
Użytkownik aktywny

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 30 Mar 2010 Posty: 345
|
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 14:07 żakard-pomoc
|
|
|
uparłam się na sweterek z wzorem żakardowym chyba już z 4 razy prułam,bo wciąż przebija mi nitka spodnia próbowałam różnych technik i wciąż mam ten sam problem może ktoś mi wytłumaczy co robię źle pozdrawiam Danka
|
|
 |
Ewa Block
Milczek wiatr-od-morza

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lut 2014 Posty: 48 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 14:27
|
|
|
Czy nitki są równej grubości ? prawdopodobnie robisz zbyt luźno - spróbuj na cieńszych drutach, a najlepiej zdjęcie wklej 
|
|
|
|
 |
fralusia
Użytkownik aktywny Ala

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Dołączyła: 04 Gru 2011 Posty: 558
|
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 14:31
|
|
|
Może nic nie robisz źle, tylko jeżeli robisz za luźno, to przy rozciąganiu w poprzek widać delikatnie spodnią nitkę. Powodzenia
|
|
|
|
 |
dona61
Użytkownik aktywny

|
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 14:33
|
|
|
dziękuję próbuję dalej ale już na małych próbkach może w końcu coś z tego wyjdzie ale nie poddam sie tak się uparłam na ten sweterek że muszę go zrobić
pozdrawiam Danka
| Ostatnio zmieniony przez dona61 Śro 07 Sty, 2015 14:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ewasosnowiec
Użytkownik aktywny ewa

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 77 Dołączyła: 06 Sty 2010 Posty: 346 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
 |
dona61
Użytkownik aktywny

|
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 17:10
|
|
|
...oto mój problem nie wiem czy za mocno ściągam nitkę czy za luźno robię
prawa strona (na czarnym w rzeczywistości widać wyraźniej jak przebija fiolet)
lewa strona
|
|
 |
Ewa Block
Milczek wiatr-od-morza

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lut 2014 Posty: 48 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 13:11
|
|
|
Musisz zwrócić uwagę, aby nitka czarna zawsze zostawała z tyłu robótki, a nie była skręcona z nitką szarą w trakcie zmiany koloru. Powodzenia.
|
|
|
|
 |
antosia
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 21 Lip 2005 Posty: 117
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 15:10
|
|
|
Danka,
Powyżej Ewa podała wspaniały link. Wiem, że wiele osób skorzystało z wiadomości przekazywanych przez Intensywnie Kreatywną, świetnie uczy, naprawdę!!!
Zajrzyj Tam, z pewnością Twoje problemy zostaną rozwiązane.
Początki są trudne, ale poradzisz sobie na pewno.
Antosia
|
_________________ Udanego dnia
Antosia
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 15:45
|
|
|
Pewnie wszystko byłoby OK, gdybyś robiła, zostawiając wiszące z tyłu nitki. Moje żakardy robione w ten sposób wychodzą ładnie. Ale rękę do rękawa trzeba wkładać ostrożnie
Już jakiś czas temu znalazłam ten sposób, w którym luźną nitkę zahacza się między oczka koloru aktualnie robionego. I dziwi mnie, że tej tylnej nitki nie widać z przodu. Sama przymierzam się do takiego "unowocześnionego" żakardu, ale jeszcze nie próbowałam. Znalazłam na YT sporo filmików pokazujących, jak chwytać nitkę. Niestety, nie po polsku, tylko po rosyjsku. Ale widać wszystko doskonale, np. na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=8s-CsNnH3AY
Możesz wyszukać inne wpisując жаккард без протяжек
Ciekawa jestem powodu tego prześwitywania. W końcu wolę uczyć się na cudzych, niż własnych błędach Napisz, jak poszło. Trzymam kciuki 
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 17:02
|
|
|
Zaawansowanym polecam ten filmik, w którym Elizza pokazuje, jak można wykonywać wzory żakardowe:
film
Wszystko zależy od tego, jak trzyma się nitki i od sposobu przerabiania oczek. Film jest wprawdzie po niemiecku, ale lektorka pokazuje poszczególne czynności w zwolnionym tempie.
Tak wykonany żakard nie ma żadnych luźno zwisających nitek z tyłu robótki, i nie trzeba ich też w trakcie roboty krzyżować.
|
|
|
|
 |
dona61
Użytkownik aktywny

|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 19:18
|
|
|
dziękuję wszystkim ja nie chciałam, żeby nitki mi z tyłu wisiały tylko wyglądało jak by były tkane biorę się dalej do pracy podobno trening czyni mistrza będę tak długo próbowała,aż się nauczę
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2015 19:26
|
|
|
to ten filmik na youtube powinien ci pomóc.
Ważne jest żeby tak trzymać nitki jak to pokazuje Elizza. Ona zaczęła dwa rzędy dwoma nitkami naraz, ale ty możesz oczywiście użyć tylko jedną, a dodać drugą dopiero wtedy kiedy jej będziesz potrzebowała.
Jej tył robótki mógłby być też prawą stroną, tak fajnie wygląda-
Ona też mówi, że trzeba to poćwiczyć aż się dojdzie do wprawy-. 
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|