Przesunięty przez: ania_b Wto 20 Paź, 2015 23:58 |
Włóczka z owczej wełny |
| Autor |
Wiadomość |
stonesik
Użytkownik aktywny Ewa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Paź 2009 Posty: 594 Skąd: Lublin
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 19:11 Włóczka z owczej wełny
|
|
|
Hej kochane,
Czy któraś z Was dziergała kiedyś z prawdziwej owczej wełny? Już wyjaśniam o co chodzi:
Zanabyłam dzisiaj drogą kupna (uwaga!!!) - 1 kg włóczki z owczej wełny! Napaliłam się jak szczerbaty na suchary, bo: a) nigdy takiego surowca nie posiadałam jeszcze i byłam po prostu ciekawa,
b) cena wydała mi się w porządku ( 100zł za cały kilogram),
c) włóczkę zamawiał mi znajomy, który ma dojście do źródła, więc nie bałam się ew. wtopy.
Ale rozwinęłam toto w domku i mam zagwozdkę... albo kilka
1)Wełna jak to wełna - dosyć gryzie, czy jest szansa, że zmięknie po praniu? Nie żre mocno, ale jednak trochę podgryza. Na sweter przy ciele chyba się nie nada:-)
2)Czy przypadkiem nie przepłaciłam? Niby 10zł w przeliczeniu na 100g za 100% wełnę wydaje mi się niezbyt wygórowaną ceną, ale może jednak emocje mnie poniosły...
3)Spodziewałam się jakiegoś grubasa, a na moje oko grubość włoczki to jakieś 300 - 400m/100g, można wprawdzie dziergać podwójną nitką, ale gdybym dziergała pojedyńczo - nie będzie się rwać?
4) włóczka jest trochę zanieczyszczona (nie bardzo, ale jednak ) i posiada delikatny zapaszek, hmmm sama nie wiem czego - przypomina mi trochę naftalinę... Czy taką wełenkę pierze się przed przerobieniem, czy raczej w gotowym już udziergu? I czy można zaryzykować pranie w pralce (program do wełny) ?
I ostatnie pytanie, które mi się nasuwa:
5) Jak to cholerstwo przewinąć??? Nie mam niestety zwijarki ani motowidła nawet 
|
_________________ http://picasaweb.google.p...feat=directlink |
|
|
|
 |
adamwl
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 19:24
|
|
|
1) raczej bardzo nie zmięknie i nadal będzie trochę gryźć
2) nie wiem
3) rwać się nie powinna, a jeśli jest cienka to znaczy że ktoś się postarał przy np. kołowrotku
4) pewnie naturalnie zalatuje owcą albo rzeczywiście naftaliną żeby mole nie zjadły, ja piorę już gotowe
5) zatrudnić do pracy męża, ewentualnie założyć np. na krzesło
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 66 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 19:44
|
|
|
| adamwl napisał/a: | 1) raczej bardzo nie zmięknie i nadal będzie trochę gryźć
2) nie wiem
3) rwać się nie powinna, a jeśli jest cienka to znaczy że ktoś się postarał przy np. kołowrotku
4) pewnie naturalnie zalatuje owcą albo rzeczywiście naftaliną żeby mole nie zjadły, ja piorę już gotowe
5) zatrudnić do pracy męża, ewentualnie założyć np. na krzesło |
Potwierdzam co Adam pisze, z tą uwagą, że w dawnych czasach (nie wiem jak teraz jest) dodawano do wełny oszukańczo waty i potrafiła się rwać.
Ja mam taki baaardzo stary golf z wełny z Zakopca, dość gruba wełna na grubych drutach - do chodzenia juz sie nie nadaje ale jak bywałam bardzo mocno przeziębiona to zakładałam go na noc na gołe ciałko i rano budziłam sie zdrowa (to sposób da tych co sie nie uczulaję i nie mają swędzionki od wełny, bo sweter mimo swoich prawie 40 lat i wielu prań dalej gryzie jak szalony).
ad 5 - zamów motowidło u chińczyków na eBaju - tanio, zero za przesyłkę - mam i jestem zadowolona.
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Wto 23 Cze, 2015 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
stonesik
Użytkownik aktywny Ewa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Paź 2009 Posty: 594 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 20:41
|
|
|
| adamwl napisał/a: | | 5) zatrudnić do pracy męża, ewentualnie założyć np. na krzesło |
Mąż doznał szoku jak zobaczył ogrooomny wór pełen włóczki. Boję się nawet zapytać, czy zechciałby brać udział w przewijaniu tych wszystkich precli
| calicja napisał/a: | | ad 5 - zamów motowidło u chińczyków na eBaju - tanio, zero za przesyłkę - mam i jestem zadowolona. |
Chętnie bym to uczyniła, ale zapewne jakieś zwariowane i zupełnie mi obce systemy płatności tam funkcjonują. Obawiam się, że poruszanie się po e-bayu mnie przerośnie, choć oczywiście zaraz idę się tam rozejrzeć.
I dziękuję za cenne wskazówki. Już jestem nieco mądrzejsza 
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 21:08
|
|
|
| stonesik napisał/a: | | hętnie bym to uczyniła, ale zapewne jakieś zwariowane i zupełnie mi obce systemy płatności tam funkcjonują. Obawiam się, że poruszanie się po e-bayu mnie przerośnie |
o ile pamiętam to chyba z paypala płaciłam - trzeba założyć konto, bez problemu i zaden kłopot oraz po polsku + dobry telefoniczny helpdesk.
Wiesz co myślę/ Jak ja sobie poradziłam to każdy poradzi - mogę poszukac tego sprzedawcy ..... zreszta chyba już kiedyś pisałam o nim - wrzuć w wyszukiwarke "motowidło". Na przesyłkę czeka sie długo, nawet ponad 2 mies, ale to standard wiec nie ma obawy, ze jakiś przekręt.
|
|
|
|
 |
stonesik
Użytkownik aktywny Ewa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 22:05
|
|
|
calicja, konto na paypalu posiadam, gdyż czasami zakupuję wzory na Rav. Poszalałam za Twoją radą na ebay i faktycznie nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać:-) Motowidło wraz ze zwijarką zakupione. Mam nadzieję, że żadnych problemów z dostawcą/dostawą nie będzie, bo zakup droższy od włóczki
I dzięki za pomoc po raz kolejny:-)
Próbowałam jeszcze wygooglać cenę takiej włóczki, ale nic sensownego nie znalazłam.
Może lepiej nie wiedzieć.... 
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 22:24
|
|
|
http://www.ebay.com/itm/U...=item1e9c671d12
ja tu kupowałam, ma nawet taniej teraz chyba,
o cenę wełny moge sie spytać jeśli chcesz - u Górala znajomego z Zakopanego, co handluje w Warszawie skórami i oscypkami - powinien wiedzieć.
.... a tu znalazłam jeszcze taniej i free przesyłka - moze jeszcze kogos zainteresuje
http://www.ebay.com/itm/W...%3D130924088388
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Wto 23 Cze, 2015 22:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maciachowa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 276 Skąd: Nideggen
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2015 22:31
|
|
|
dobry wieczor
czesto dziergam z takiej welny. Na bazarku pod Szczecinem mozna ja kupic w 2 grubosciach, przy czym cienka nadaje sie na druty numer 3 ( a miejscami jest cienizna) a gruba jest na 5,5 lub wiecej.
Zapaszek "lowieckowy" niestety jest ale TYLKO do 3 -4 prania , Gryzie- owszem gryzie bardzo . Ja dziergam z tego kamizelki na zimowe dni, taka kamizelka jest hohoho zadne mrozy mi nie straszne A jak jeszcze sie zapomne i wrzuce ja do pralki to sie ufilcuje i i szczuplejsze jednostki w rodzinie pod plaszcz wdziewaja szczesliwe bo to juz okropnie cieple wowczas jest
Nie pamietam teraz ceny za kilogram, jutro powinnam byc na tym ryneczku to sprawdze
Ja bardzo wysoko sobie cenie te wloczke ( faktycznie dawniej cos tam z wata pomieszane bylo, ale teraz wyglada na bardzo szorstkie 100%) i od kilku lat na zime ciepluchne swetrzyska, lub kamizele z tego dziergam - jednak jako ze mnie wszystko gryzie dlatego zadnych golfow, wysokich kolnierzy , nic.
EDIT
byalkm dzisiaj na ryneczku w Dolujach pod Szczecinem. Rynek nastawiony na niemieckiego klienta. Cena kilograma (znowu kupilam) welny rowno przedizonej jasnoszarej na grube druty- 14 euro, czyli w zlotowkach jak chcesz zaplacic x4 = 56 zl za kilogram. Byl wybor w 2 odcieniach szarosci, jedna kremowa i wszystko to w dwoch grubosciach... Nie mam motowidla, odwroce krzeslo i na nogach od krzesla umieszcze motek a pozniej recznie wszystko pozwijam... bo skusilam sie beda skarpety chyba takl cos mi sie wydaje 
|
_________________ pozdrawiam serdecznie
Maciachowa
http://poleczko.fotolog.pl/ |
| Ostatnio zmieniony przez maciachowa Śro 24 Cze, 2015 15:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gośka
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Wiek: 65 Dołączyła: 16 Gru 2008 Posty: 617 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Śro 24 Cze, 2015 18:05
|
|
|
Co do ceny to nie wiem bo z takowej wełny robiłam ok. 20 lat temu. Mnie nie gryzła, ale pewnie dlatego, że swetry raczej mnie nie gryzą ale prania w pralce raczej nie polecam. Może to mnie się nie udało, ale dopóki prałam ręcznie wszystko było ok. , a w momencie jak zaczęłam prać w pralce szybko sfilcował się.
Pozdrawiam - Gośka
|
_________________ http://picasaweb.google.com/home |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 24 Cze, 2015 20:59
|
|
|
z takiej wełny można wykonać zimową torebkę, robi się duuuużą a potem do pralki .... i już!
|
|
|
|
 |
marysia54
Gaduła ;) marysia54

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 21 razy Wiek: 71 Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 6645 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 26 Cze, 2015 12:23
|
|
|
stonesik, jeżeli nie jesteś uczulona na podgryzanie ,to jest to idealna wełna na bardzo
ciepłe swetrzyska, skarpety itp. Kiedyś robiłam z tej wełny różne rzeczy ale nie mogłam
nosić bo gryzło potwornie. Moja mama robiła dla taty i nosił przez kilkanaście lat i był
bardzo zadowolony, a dla siebie robiła spódnicę na zimę. Ja do tej pory mam kamizelkę , wygląda już marnie ale w czasie
dużych mrozów grzeje idealnie.
Co do prania to raczej odradzam pralkę, może uprać trzeba ręcznie i lekko odwirować w pralce.
Zwijałam również na krześle, odwracałam do góry nogami i wtedy zupełnie dobrze szła robota.

|
_________________ Pozdrawiam!!!
Robótki na drutach i szydełku
https://goo.gl/photos/mePRXucdX7xcSEhY8
http://www.fotosik.pl/zar...i/album/2027594 |
|
|
|
 |
bryanka0
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 19 razy Wiek: 72 Dołączyła: 14 Cze 2010 Posty: 803 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
stonesik
Użytkownik aktywny Ewa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2015 19:59
|
|
|
Dziękuję serdecznie za wszystkie rady Nie mogłam wytrzymać i przewinęłam jeden precelek ręcznie (czekam na motowidło i zwijarkę zamówione na ebayu za namową calicji). Na próbę zaczęłam dziergać skarpetkę. Zimą potwornie marzną mi stopy, więc skoro wełna tak grzeje - powinny być pierwszą wełnianą robótką... Wełna w preclach wydawała się zdecydowanie milsza. Jak macam tę zaczętą skarpetkę, to wiem, że na goła stopę nosić ich nie będę!!! Ona wręcz żre! A specjalnie wrażliwa nie jestem... A sposób z odżywką, hmmmm... ciekawy i z pewnością wypróbuję.
|
|
|
|
 |
ewasosnowiec
Użytkownik aktywny ewa

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 77 Dołączyła: 06 Sty 2010 Posty: 346 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2015 21:42
|
|
|
Na nogach nie żre.Też ze względu na wciąż marznące stopy dziergam z owczej wełny skarpety.W robocie żrąca na nogach się jej nie czuje.Ja za kg zaplaciłam 50 zł. 
|
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
Asia_117
Użytkownik aktywny Asia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 79 razy Wiek: 46 Dołączyła: 01 Lut 2012 Posty: 950 Skąd: okolice Piaseczna
|
Wysłany: Sob 27 Cze, 2015 21:47
|
|
|
| stonesik napisał/a: | | A sposób z odżywką, hmmmm... ciekawy i z pewnością wypróbuję. |
Może się sprawdzić...
Ja kupiłam wełenkę opisaną na aukcji jako gryząca...wyprałam po zrobieniu swetra w szamponie, a do płukania dodałam właśnie odżywki do włosów...czyli potraktowałam dokładnie jak swoje włosy... efekt bardzo zadowalający 
|
_________________ http://asiawielgat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 28 Cze, 2015 00:38
|
|
|
Myślę, ze ten sam efekt da płyn do prania z lanoliną.
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Nie 28 Cze, 2015 08:16
|
|
|
Niektórzy polecają balsam do włosów Pantene, bo wełna to przecież włosy, a także pranie w "Kokosalu", ale bez płukania.
|
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Wrz 2013 Posty: 233
|
Wysłany: Pon 24 Sie, 2015 21:07
|
|
|
| stonesik napisał/a: | | Czy przypadkiem nie przepłaciłam? Niby 10zł w przeliczeniu na 100g za 100% wełnę wydaje mi się niezbyt wygórowaną ceną, ale może jednak emocje mnie poniosły... | Za taką cenę to ewentualnie bym mogła przy kołowrotku siedzieć. Ewentualnie. Przerobienie 100g wełny, przy metrażu około 400m, to kilka godzin. Czyli wychodzi zaledwie kilka złotych za godzinę.
Za cenę 50 zł za kilogram nikt by mnie do kołowrotka nie zaciągnął, bo to jest kilka godzin nudnej, jednostajnej roboty. Wiele godzin siedzenia i patrzenia jak kawałki wełny przechodzą przez palce i powstaje z nich nić, przy czym pilnować trzeba aby była w miarę równa. Dlatego 100zł za kg wełny to bardzo dobra cena. A ja bardzo prząść lubię.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 30 |
|
|