|
Islandzka wełna - lopi |
| Autor |
Wiadomość |
Ala z Byczyny
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Maj 2013 Posty: 258
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 12 Lip, 2015 17:39 Islandzka wełna - lopi
|
|
|
Mam nadzieję, że nie skrzyczy mnie nikt za pisanie o włóczce i sweterkach drucianych tutaj W tym dziale jest tak fajnie wyodrębniony dział na nitki, niteczki, że postanowiłam, że opiszę to co znalazłam tutaj.. włóczką można przecież i działać szydełkiem
Do rzeczy: lecę 31 lipca na wakacje na Islandię i z tej okazji zaczęłam szukać info na temat jakichś dziewiarskich zdobyczy i.. znalazłam prawdziwe cudo - wełna lopi
Jest to nieprzędziona (ma delikatniuchny tylko skręt) wełna powstała z runa islandzkich owiec. Runo to składa się z dwóch warstw - zewnętrznej, o włosiu długim na 20 cm, które chroni owieczkę przed przemoknięciem, i puchowej, ciepłej warstwy spodniej, która chroni przed wiatrem i zimnem. Z tego powstała wełna zachowuje obie właściwości a swetry z niej zrobione, czyli lopapeysa mają (podobno) mieć niezwykłe własności grzejące i oddychające zarazem. A jeśli lopapeysa zrobiony jest między bożym narodzeniem a nowym roku, to jego właściwości już nie są niezwykłe, a nadprzyrodzone Taki islandzki folklor
Oto jak wyglądają niteczki:
Tak wyglądają sweterki, czyli lopapeysa:
A tak oto łączy się końce nitek:
https://www.youtube.com/watch?v=Rio-WQaFCxQ
Zdjęcia sweterków pochodzą ze strony miniiceland.com, która też sprzedaje taką włóczkę. Mam nadzieję, że się nie pogniewają za ich użycie, w końcu to troszkę dla nich jest reklamą
No i to tyle Nie mogę się doczekać wycieczki, mam nadzieję, że przywiozę stamtąd parę kilo tego cuda i zrobię w domu własny sweterek. Ciekawostką na ich temat jest to, że robi się je na okrągło i nie ma różnicy między tyłem i przodem. A jeśli chce się zrobić sweterek rozpinany, wtedy.. przerabia się miejsce na rozcięcie szydełkiem i .. rozcina się sweterek nożyczkami!
Zastanawiam się teraz jakby wyglądało zamówienie takiej włóczki bezpośrednio z Islandii, jak pojadę, zorientuję się w cenach na miejscu.. wiem, że jeśli ceny będą przystępniejsze niż w miniiceland.com, na pewno będę zamawiać i chciałam się wstępnie zorientować czy byłybyście ewentualnie chętne na takie zbiorowe zamówienie?? Niczego nie obiecuję, na razie tylko chciałabym się rozeznać czy w ogóle komuś się ta wełenka spodoba 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 12 Lip, 2015 17:59
|
|
|
Wielką propagatorką wełny lopi jest kuacja
TU jest jej blog, w którym mówi o swoim życiu na Islandii.
A TU sklep, w którym można kupić wełny lopi w różnych grubościach. Są też wzory swetrów.
PS. W dziale drutowym też jest dział o włóczkach. O tutaj. 
|
|
|
|
 |
Ala z Byczyny
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Maj 2013 Posty: 258
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|