Przesunięty przez: Grażyna Pon 26 Paź, 2015 21:59 |
Czytanie opisów i schematów |
| Autor |
Wiadomość |
Kelsie
Milczek

Kraj:

Autor tematu Wiek: 42 Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 12 Skąd: Łódź
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
qrka
Użytkownik aktywny ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 53 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 564
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 08:20
|
|
|
Kelsie, to trzeba zacząć od początku, wybrałaś włóczkę i druty o dł podanej we wzorze . następnie nabrać ilośc oczek podaną we wzorze , póżniej zaczynamy robić schemat
1 rząd - tak jak rozrysowano, czyli 2 oczka prawe, 2 lewe ....
2 rząd tak jak schodzą z drutu, czyli te oczka które w 1 rz były prawe w 2 są lewe .
Motyw to oczka, które się powtarzają , czyli raport
jak coś to pytaj
|
_________________ www.annaqrek.blogspot.com |
|
|
|
 |
fralusia
Użytkownik aktywny Ala

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Dołączyła: 04 Gru 2011 Posty: 558
|
Wysłany: Pon 31 Sie, 2015 18:34
|
|
|
Podziwiam Twoją determinację Faktycznie trudno jest się samemu nauczyć robić na drutach
Poćwicz samodzielnie przerabianie oczek prawych i lewych. Tu znajdziesz całą podstawę http://www.abc-robotek-na...r/poczatek.html
A następnie zacznij od projektów, które możesz realizować z filmem? np z tej strony http://intensywniekreatyw...-czyli-jak.html , czy z youtube, a dopiero wtedy przejdź do prac z opisem. Ten wybrany przez Ciebie opis jest bardzo czytelny, jeżeli poznasz sztukę dziewiarską, zrozumiesz w nim wszystko
Powodzenia 
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2015 08:23
|
|
|
fralusia - podstawy i robienie "do przodu" mam w miarę opanowane. Szukałam czegoś prostego do zrobienia z filmem, ale trafiałam głównie na filmiki po angielsku. Nie wszystkie terminy rozumiem po polsku a co dopiero po angielsku.
qrka - zacytuje, od którego momentu opis wykonania scoodie jest dla mnie niejasny "Po 75 cm od początku na skos kaptura na lewym brzegu dobrać 10 x w co 2. rzędzie i 40 x w każdym rzędzie po 1 oczku = 96 oczek."
Dzięki dziewczyny za pomoc 
|
|
|
|
 |
qrka
Użytkownik aktywny ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2015 09:00
|
|
|
Kelsie, tzn ,że po zrobieniu 75 cm robótki musisz ją poszerzyć na lewym brzegu dodając po 1 oczku na lewym brzegu 10 razy na początku rzędu a później dodajesz po jednym oczku na początku i na końcu tego samego rzędu 40 razy .
Jak dojdziesz do końca dodawania oczek to powinnaś mieć na początku robótki szer np. 15 cm i dł 75cm a później powinno być poszerzenie i na końcu szer np. 30 cm. Podane szer sa przykładowe, bo nie wiem jak jest w opisie. rozrysuj sobie może to Ci pomoże 
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2015 09:04
|
|
|
Hmmm, zobaczmy czy dobrze zrozumiałam. Mam 75cm robótki i powiedzmy, że każdy rządek ma 46 oczek. Kończąc przerabianie rządku dodaję jedno oczko i tak przez 10 rządków czyli na koniec rządek ma 56 oczek. Następnie dodaję po dwa oczka na każdy rządek - jedno na początku, drugie na końcu przez 40 rządków, czyli w ostatni rządku powinnam mieć 136 oczek. Zgadza się???
|
|
|
|
 |
qrka
Użytkownik aktywny ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2015 10:24
|
|
|
| Kelsie napisał/a: | | Mam 75cm robótki i powiedzmy, że każdy rządek ma 46 oczek. Kończąc przerabianie rządku dodaję jedno oczko i tak przez 10 rządków czyli na koniec rządek ma 56 oczek | tak, dodajesz z jednej i tej samej strony
| Kelsie napisał/a: | | Następnie dodaję po dwa oczka na każdy rządek - jedno na początku, drugie na końcu przez 40 rządków, czyli w ostatni rządku powinnam mieć 136 oczek. | , nie nie , tu też dodajesz z tej samej strony , ale na końcu rzdu, odwracsz robótkę i dodajesz na początku rzędu kolejne oczko
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2015 21:20
|
|
|
qrka mam wrażenie, że napisałyśmy to samo tylko innymi słowami chyba po prostu zacznę to robić i będę podpytywać w trakcie.
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 12:31
|
|
|
Chyba miałam jakieś zaćmienie umysłu i nie zrozumiałam co qrka napisała, dopiero teraz po jakimś czasie zrozumiałam, ale mam już tą część z dodawaniem zrobioną i to źle zrobioną no cóż, czeka mnie teraz trochę prucia, dobrze, że siedzę w domu po szpitalu i mam sporo czasu.
|
| Ostatnio zmieniony przez Kelsie Wto 20 Paź, 2015 12:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
qrka
Użytkownik aktywny ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 17:37
|
|
|
| Kelsie napisał/a: | | czeka mnie teraz trochę prucia, |
nie zniechęcaj się - prucie - normalna rzecz - nawet u doświadczonych dziergaczek 
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 18:14
|
|
|
| nula napisał/a: | nie zniechęcaj się - prucie - normalna rzecz - nawet u doświadczonych dziergaczek  |
Coś ostatnio wiem na ten temat. 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 17:51
|
|
|
Dzięki kochane 
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 08 Mar, 2016 22:52
|
|
|
A ja znowu po prośbie. Mam taki opis "Wzór podstawowy: Między o. brzeg. przer. śg. gładkim prawym techniką norweską drutami nr.5. Powt. rz. 1-8" nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tą techniką norweską. Przeszukałam net i nie znalazłam sensownego wyjaśnienia. Najbardziej mi pasuje to http://www.garnstudio.com/lang/pl/video.php?id=7, aczkolwiek nie znalazłam wersji na oczka prawe; albo to: http://www.garnstudio.com...&thumbnails=on, ale tu są używane cztery druty, a w moim opisie nic na ten temat niema. Czy ktoś ma jakieś pomysły?
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 16:46
|
|
|
Kelsie czy jest możliwe, abyś dała link do tego co masz wykonać?
Łatwiej coś doradzić jak się widzi niż z suchego opisu.
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 17:20
|
|
|
Kelsie, a czy tam są wrabiane jakieś wzory żakardowe ?
faktycznie - pokaż co chcesz zrobić - będzie łatwiej doradzać ....
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 19:33
|
|
|
Już dodaję:
Chodzi o poduszkę z guzikami. Wzór pochodzi z "Akcesoria na druty, na szydełko" nr.1/2015
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 20:03
|
|
|
| Kelsie napisał/a: | | Między o. brzeg. przer. śg. gładkim prawym techniką norweską drutami nr.5. Powt. rz. 1-8" |
kocham polskie opisy .....
naprawdę wolę robić z rosyjskiego np. - tam jakoś wszystko zawsze rozumiem
a z polskimi opisami mam zawsze problem, bo niby po polsku a i tak trzeba je tłumaczyć na zrozumiały język .....
robisz wszystko normalnym gładkim prawym ściegiem, "technika norweska" to po prostu wrabiany wzór - tu akurat ta kratka
(dlatego pytałam czy tam się wrabia jakiś wzór)
poza tym na zdjęciu wyraźnie widać, że obie plisy są robione ściągaczem (albo ja źle widzę ? ) a z opisu wynika zupełnie co innego
cały ten opis jest do ....
ta poduszka jest tak prosta, że naprawdę nie zwracaj uwagi na opis - rób patrząc na zdjęcie jeżeli chcesz taka samą ....
plisa ściągaczem, potem kawałek w krateczkę (techniką norweską ) potem ciemny pasek, tył jasny i na końcu plisa ściągaczem....
|
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 20:28
|
|
|
Dzięki za pomoc . A co do opisów to czasem się zastanawiam, czy nie rozumiem bo jestem początkująca czy może za głupia 
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 20:46
|
|
|
Kelsie rzadko się zdarza, aby tłumacz, który na język polski tłumaczy wzór z obcego pisemka czy książki miał pojęcie o dzierganiu czy innych robótkach ręcznych. Tłumaczy na "żywca" i często wychodzą z tego absurdy. dlatego ratunkiem jest zdjęcie lub schemat wzoru, aby się jakoś w tym można było połapać.
Nie miej z tego powodu żadnych kompleksów.
Tu na forum, nieraz kilka tęgich głów rękodzielniczych łamie sobie głowę jak przetłumaczyć z polskiego na nasze, aby było zrozumiałe.
Jak czegoś nie rozumiesz zawsze możesz zapytać, a oszczędzisz sobie niezdrowego podniesienia ciśnienia i będziesz zdrowsza. 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 21:06
|
|
|
| japoneczka01 napisał/a: | | rzadko się zdarza, aby tłumacz, który na język polski tłumaczy wzór z obcego pisemka czy książki miał pojęcie o dzierganiu czy innych robótkach ręcznych. |
i to jest właśnie największy problem "polskich" opisów, bo tak naprawdę to one wcale nie są polskie ....
ale czy nie można zlecić tłumaczeń osobom mającym pojęcie o czym piszą ?
| japoneczka01 napisał/a: | | Tu na forum, nieraz kilka tęgich głów rękodzielniczych łamie sobie głowę jak przetłumaczyć z polskiego na nasze, aby było zrozumiałe. |
dokładnie tak 
|
|
|
|
 |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2016 08:33
|
|
|
| nula napisał/a: | | japoneczka01 napisał/a: | | rzadko się zdarza, aby tłumacz, który na język polski tłumaczy wzór z obcego pisemka czy książki miał pojęcie o dzierganiu czy innych robótkach ręcznych. |
i to jest właśnie największy problem "polskich" opisów, bo tak naprawdę to one wcale nie są polskie ....
ale czy nie można zlecić tłumaczeń osobom mającym pojęcie o czym piszą ? |
Ja już kiedyś próbowałam podyskutować z wydawnictwem, które wydaje książki z dziedziny rękodzieła i oferowałam, że przy kolejnych wydaniach mogę poprawić bardzo niefachowe słownictwo, ale wydawnictwo nie widziało problemu, jeżeli chodzi o język profesjonalny . Tak gwoli ciekawości, miałam też ogromną chęć przetłumaczyć książkę o podstawach ankars, ale niestety, wydawnictwo nie było kompletnie zainteresowane.
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2016 08:49
|
|
|
dom_Klary, jak miło, że znowu wpadłaś do nas. 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Kelsie
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2016 17:29
|
|
|
Prawie jak na lekcji polskiego przy pytaniu "co autor miał na myśli pisząc to" 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|