|
Schemat bolerka |
| Autor |
Wiadomość |
_alutka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 09 Sie 2005 Posty: 128 Skąd: Żory
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2015 15:30 Schemat bolerka
|
|
|
Witam wszystkie Panie.
Jestem początkująca na szydełku i nie wszystkie schematy potrafię odczytać.Tak też jest ze schematem bolerka.Czy mogłabym prosić o rozpisanie motywu tak rząd po rzędzie?

|
_________________ Pozdrawiam Alicja |
|
|
|
 |
alutka171
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 42 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 1357 Skąd: =REDA=
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2015 21:49
|
|
|
Od lewej do prawej:
podstawa 17 oczek łańcuszka
1 rząd: 3 oczka łańcuszka na podniesienie, *1 słupek w czwarte oczko podstawy (właściwie, to wygląda jak pomiędzy czwartym a piątym, ale mniejsza o to) (ten słupek wygląda na rysunku jak (, tylko pochylone i przekreślone), następnie 3 oczka łańcuszka, nawijamy nitkę na szydełko i robimy słupek w miejscu, gdzie znajduje się górna pętelka poprzedniego słupka, czyli tam, gdzie zaczęliśmy te trzy oczka łańcuszka (ten słupek wygląda jak uśmiech), dalej robimy dwa słupki złączone górą, oba wbite w to samo czwarte oczko podstawy, i tak zrobiliśmy (), następnie 3 oczka łańcuszka, omijamy 2 oczka podstawy i należałoby zrobić oczko ścisłe, którego nie ma na schemacie, w siódme oczko podstawy, znowu 3 oczka łańcuszka*
Powtarzamy *-*, tą różnicą, że na początku będą dwa słupki połączone górą wbite w dziesiąte (licząc od początku) oczko podstawy, dalej już tak samo...
Pisać dalej, czy już wiadomo, o co chodzi?
|
| Ostatnio zmieniony przez vichta Sob 05 Wrz, 2015 22:06, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2015 22:23
|
|
|
Głowa mnie od myślenia rozbolała. Od biedy wymyśliłam pierwszy rząd, ale to jakaś kombinacja alpejska .
Szloby to tak: 17 oczek łańcuszka + 3 oczka jako pierwszy słupek pęczka, 1 slupek, potem 3 oczka łańcuszka i slupek w czubek pierwszego pęczka, teraz drugi pęczek z dwoch słupków w to samo oczko, co pierwszy pęczek.
No i teraz kombinacja się zaczyna: 3 oczka łańcuszka w trzecie kolejne oczko podstawy, polslupek, 6 oczek łańcuszka przyczepiamy polslupkiem do czubka ostatniego pęczka. Teraz odwracamy robótkę i robimy slupek, który wbijamy w trzecie oczko z tych szesciu. Możemy teraz robić kolejny pęczek z dwóch slupkow w trzecie kolejne oczko łańcuszka podstawy.
A dalej nie mam pomysłu na razie. I wcale nie dam głowy, że to tak leci. 
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2015 09:24
|
|
|
| AlaJ napisał/a: | | drugi rzad mi nie wychodzi |
Rzeczywiście. Przyjrzałam się dopiero teraz na ten drugi rząd. Trzeba zrobić 3 oczka łańcuszka na podniesienie, a potem zamiast tych trzech kolejnych oczek idących w dól, trzeba zrobić słupek. Następnie ten poziomy płatek z "uśmiechem"....
Powinno wyjść, choć pewności nie mam, bo nie odrabiałam wzoru.
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2015 10:40
|
|
|
zaintrygował mnie ten wzór
sama niestety nie wymyśliłam jak to ma iść ale znalazłam coś takiego (trzeci model na tej stronie) - i myślę,, że to jest najlepsze rozwiązanie
http://www.liveinternet.r.../post281173520/
po prostu zamiast tych nieszczęsnych 6 oczek łańcuszka robić słupki
tu jest to fajnie rozrysowane 
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2015 12:07
|
|
|
| AlaJ napisał/a: | | Marzenko, nie wychodzi |
Teraz już chyba powinno
W pierwszym rzędzie robimy tylko pięć poziomych płatków. Ten szósty, ostatni trzeba zrobić od strony boku. Czyli, za* będzie tak: 2 słupki połączone górą wbite od boku w środkowe oczko kwiatka, i zaczynamy drugi rząd
2 rząd:
3 oczka na podniesienie, 1 słupek zamiast trzech oczek łańcuszka idących w dół, a potem już poziomy płatek...
Napisałaś, żeby te 6 oczek przyczepić z boku półsłupkiem. Chodzi o to, ze nie półsłupkiem, tylko dwoma słupkami złączonymi. W ten sposób zrobimy właśnie ostatni, brakujący poziomy płatek.
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
_alutka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 09 Sie 2005 Posty: 128 Skąd: Żory
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2015 14:55
|
|
|
| vichta napisał/a: | | AlaJ napisał/a: | | Marzenko, nie wychodzi |
Teraz już chyba powinno
W pierwszym rzędzie robimy tylko pięć poziomych płatków. Ten szósty, ostatni trzeba zrobić od strony boku. Czyli, za* będzie tak: 2 słupki połączone górą wbite od boku w środkowe oczko kwiatka, i zaczynamy drugi rząd
2 rząd:
3 oczka na podniesienie, 1 słupek zamiast trzech oczek łańcuszka idących w dół, a potem już poziomy płatek...
Napisałaś, żeby te 6 oczek przyczepić z boku półsłupkiem. Chodzi o to, ze nie półsłupkiem, tylko dwoma słupkami złączonymi. W ten sposób zrobimy właśnie ostatni, brakujący poziomy płatek. |
Bardzo,bardzo dziękuję za pomoc.Chyba jak na moje umiejętności wybrałam kłopotliwy wzorek.Będę próbowała w/g Waszych opisów,jak nie dam rady zrobię innym wzorkiem.
|
_________________ Pozdrawiam Alicja |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|