RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Dzielenie się opisami - wątek dyskusyjny
Autor Wiadomość
Debra 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 16 Paź, 2015 21:34   Dzielenie się opisami - wątek dyskusyjny

Nie wiem co się dzieje?Założony wątek online i jak proszę o schemat to cisza.Czy zmieniły się zasady udostępniania wzoru ?...Też z przyjemnością podłubałabym nowym sposobem.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Czw 22 Paź, 2015 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

jaśkiewicz 
Milczek
jaśkiewicz

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 1 raz

Medale: Brak

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 09:38   

Ja też prosiłam już jakiś czas temu o opis niestety bez odpowiedzi. Przykro mi ale trudno próbowałam bez opisu ale wychodzi za bardzo spiczasty na dole widocznie coś robię źle.

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 79 razy

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 11:46   

Ze względu na to, że tłumaczenia, które udostępniałam do tej pory bez większych ograniczeń, zaczęły krążyć bez mojej wiedzy i zgody na innych forach, zmuszona jestem ograniczyć grono osób, którym tłumaczenia te przesyłam.

Wspominałam o tym już nie raz.

Proszę też zrozumieć, że czasami są na głowie sprawy ważniejsze niż udzielanie się na forum np. odpisywanie na PW.

Zdaję sobie sprawę, że decyzja taka może być krzywdząca dla większości osób, ale nie mam innego pomysłu na to jak opisany problem rozwiązać.

+1  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:02, w całości zmieniany 2 razy  

Debra 

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 13:21   

Ok.To proszę nie zakładać wątku online bo to zobowiązuje na forum, który jest dostępny dla zarejestrowanych.A jeśli ktoś priv robi na forum to proponuję utworzyć portal społecznościowy z opcją tylko dla znajomych.
Mam nadzieję,że admin wypowie się w kwestii zakładania wątków online.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:02, w całości zmieniany 2 razy  

kabyr 
Super gaduła :))
Kabyr

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 68 razy

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 14:59   

Debra, ja w pełni popieram Asię.
Kupuje wzór i go tłumaczy a on następnie wpada w nie powołane ręce.
Asia problem już wyjaśniała i jakbyście czytały cały wątek nie było by problemu.
Z drugiej strony proponuję bardziej udzielać się na forum.

maranta 

Kraj:
Poland

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 16:09   

Debra napisał/a:

Przed chwilą dostałam maila od Ciebie, przeczytałam też te ostatnie wpisy w tym temacie i powiem, że widzę problem, ale nie za bardzo wiem co z nim zrobić.

Faktycznie Asia ma rację - ktoś kupuje opis i poświęca czas na tłumaczenie.

Z drugiej strony po to jest temat on-line, żeby wspólnie rozgryzać opis i pomagać sobie wzajemnie w dzierganiu konkretnego modelu.

Najlepiej byłoby gdyby każdy kto chce przystąpić do dziergania dysponował własnym opisem (jego sumienie czy kupionym czy zdobytym gdzieś na lewo) i wtedy wspólne rozgryzanie i tłumaczenie na zrozumiały język powinno odbywać się w gronie wszystkich zaiteresowanych osób.
Dopiero wtedy wątek online na forum nabiera sensu.

Inna możliwość - wątek tylko dla wybranych /staż na forum, ilość postów/.
Ponieważ w tej chwili takiego ograniczenia nie ma, to nie dziwi mnie to, że osoby które są użytkownikami forum, chcą przystąpić do dziergania wpólnego i temat dziergania online jest dla nich widoczny i dostępny - mogą poczuć się odsunięte, gorsze itd.

Debra jest na forum od dawna i nie nam sądzić dlaczego mniej się udziela czy rzadziej bywa na forum.

Tym razem Asiu - decyzję pozostawiam Tobie komu i co zechcesz udostępnić.
Ja za Debrę i innych chętnych poręczyć nie mogę, bo nie znam na tyle tych osób.

Na przyszłość, albo od razu należy wprowadzić ograniczenie komu opis/tłumaczenie może być udostępnione, tak żeby każdy od razu wiedział czy taką pomoc otrzyma, albo - jeśli takiego ograniczenia wyraźnie nie będzie, a temat online zostanie założony, to należy każdemu chętnemu tłumaczenie udostępnić.
Albo wszyscy albo nikt - jeśli temat dla wszystkich.
Jeśli temat dla wybrańców, to powiadomić w pierwszym poście o ograniczeniach i opis udostępniać tylko wybrańcom.

Nie ma dobrego rozwiązania.

Wzór płatny, tłumaczony może być na użytek własny, tłumaczenie można udostępnić bliskim.
Czy się je udostępni na PW czy w ukrytej wiadommości na forum, czy jawnie na forum - zawsze wycieknie, bo ktoś komuś zaprzyjaźnionemu w tajemnicy udostępni, a ten kolejny już wrzuci gdzieś, gdzie każdy będzie miał dostęp.

Tę sprawę musimy jakoś rozwiązać, bo skoro temat dostępny, to nie może być tak, że część osób czuje się dyskryminowanych (modne ostatnio słowo).

Ja jeszczę nad tym pomyślę, ale proszę też i Was o pomoc w myśleniu co z tym fantem zrobić.

http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl

Jolwit 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 17:16   

Witam późnym i mocno pochmurnym popołudniem radocha
Przy okazji problematyki udostępniania płatnych wzorów na innych forach publicznych, naszła mnie taka oto wątpliwość. Męczę (dosłownie, zaliczając kilka pruć, ponieważ jest to projekt niestandartowy, tj. na nietypowe wymiary) bluzunię V line. Jak skończę to się nią tutaj oczywiście pochwalę. A czy na forum fejsbukowym, bywam często w jednej z grup robótkowych, też mogłabym ewentualnie pokazać wydzierganą tę samą bluzeczkę?
Przyznam szczerze, że gdybym wcześniej nie czytała tutaj, nie pierwszy raz zresztą, że są osoby wykorzystujące dobre serca Pań tłumaczących wzory - zapewne bezmyślnie też wkleiłabym gdzieś wydzierganą przez siebie robótkę, zapominając o takim drobiazgu - a mianowicie, że nie jestem autorką projektu i nie wiem czy mam prawo go pokazać, skoro za niego nie zapłaciłam.
Zrobiłam z Wami szal "wymarzony ptak", też tylko tutaj dałam fotkę, bo nie wiem, czy mogę gdzie indziej.
Zrobiłam tunikę still ale tę już mogę uczciwie zaprezentować bo kiedyś tam kupiłam angielską wersję wzoru.
Tak, że w swej gorliwości mam zagwozdkę hmm
A co koleżanki sądzą na ten temat?

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 18:02   

maranta napisał/a:
Nie ma dobrego rozwiązania.

Wzór płatny, tłumaczony może być na użytek własny, tłumaczenie można udostępnić bliskim.

A no właśnie...ja dobrego rozwiązania też nie znalazłam - dlatego też ograniczyłam udostępnianie tłumaczeń - do osób, które znam nieco bliżej i kojarzę z działu drutowego - te własnie osoby uważam za osoby bliskie. Chyba nie zdarzyło się, że jakiś aktywny użytkownik działu drutowego spotkał się z odmową...

Zawsze wydawało mi się, że jestem jedną z najbardziej szczodrych osób, jeżeli chodzi o dzielenie się wzorami...A jak pojawiły się pewne nieprzyjemne sytuacje i rozdawnictwo tłumaczeń byłam zmuszona ograniczyć, to okazało się, że jestem ta zła nie wiem

Aniu/maranto - Ty zawsze do sporów na forum podchodzisz bardzo rozsądnie. Twoje podsumowanie racji stron konfliktu/sporu zawsze trafia w sedno i na wiele spraw otwiera mi oczy...

Nie pomyślałam o tym, że ktoś kto nie dostanie tłumaczenia poczuje się dyskryminowany - to akurat moja wina, że w pierwszym poście nie wspomniałam o dostępności tłumaczenia dla aktywnych użytkowników. Zawsze jednak zamieszczam link do strony, gdzie wzór można sobie kupić...

Moim zdaniem osoba zakładająca temat on-line próbuje zainteresować innych użytkowników ciekawym projektem....
Przeglądam teraz tematy on-line...i mam wrażenie, że to ja niechcący wytyczyłam ten standard... - zakładasz temat, więc tłumaczysz wzór i udostępniasz każdemu...
Nie byłam więc świadoma, że zakładając temat mam podobno obowiązek przesłania wzoru każdemu, kto do mnie napisze....

Szkoda, że tak wyszło przykro mi

maranta 

Kraj:
Poland

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 18:13   

Asia_117 napisał/a:
Nie byłam więc świadoma, że zakładając temat mam podobno obowiązek przesłania wzoru każdemu, kto do mnie napisze....

Asiu, absolutnie nie masz takiego obowiązku, to jedynie Twoja dobra wola Smile

Wystarczy w pierwszym poście wspomnieć o ograniczeniu wysyłania tłumaczeń i wtedy osoby, które się nie "załapią" będą mogły podpytywać stopniowo na forum jeśli będą miały jakiś problem w trakcie dziergania, bo forum od tego jest, żeby sobie pomagać.

Myślę, że dużą pomocą będzie też wstawianie fotek prac na różnych etapach, kto zdolniejszy, to podpatrzy Wink

Faktycznie jest problem i nie jest to Twoja Asiu wina nie wiem

plus minus  Kto ocenił?

Barbara2006 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Germany

Pomogła: 32 razy

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 20:52   

Asiu, zawsze podziwiałam Cię za chęć dzielenia się płatnymi wzorami z wieloma innymi osobami. love
I nigdy też nie myślałam, że ten kto zakłada wątek on-line, musi, czy też powinien udostępnić wzór wszystkim chętnym. Dlaczego też? Każdy może się o taki wzór sam postarać. bye bye

Rozumiem też to co napisała Jolwit. Jak człowiek coś ładnego zrobi, to chce się też tym pochwalić. Tym bardziej, że umieszczając fotkę na innym forum czy na facebooku nie pisze się, czy ten wzór jest kupiony czy podarowany. Tak ja to przynajmniej rozumię.

Ale w pełni Cię popieram. Nie jesteś w żadnym wypadku zobowiązana udostępniać wzory i nie musisz się nawet tłumaczyć dlaczego. Myślę, że gdybyś nie była tak szczera, i nie napisała dlaczego tego więcej nie robisz, nie byłoby teraz tej dyskusji. cmoknięcie

+2  plus minus  Kto ocenił?

maranta 

Kraj:
Poland

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015 21:15   

Ewentualnie można nie pisać w ogóle w temacie o tym, żeby w sprawie tłumaczenia zgłaszać się na PW, bo to tylko robi nadzieję każdemu kto zapragnie zrobić ciuszek i faktycznie mogą wyniknąć problemy takie jak teraz.

Jeśli wzór jest płatny, to zakładamy, że osoby chcące dziergać taki wzór nabyły (kupiły bądź otrzymały od kogoś bliskiego) a w tematach jedynie pomagamy sobie w dzierganiu, wyjaśniamy zawiłości językowe jeśli wzór nie jest po polsku itd.

Ja zrobiłam inaczej, bo wzór na pewną chustę kupiłam i tłumaczenie na polski wrzuciłam do tematu w ukrytej wiadomości, jednocześnie napisałam,, że nie wyrażam zgody na udostępnianie tłumaczenia, a jeśli ktoś to zrobi to już sprawa jego sumienia.

Tak więc albo temat dla wszystkich forumowiczów i dzielimy się wiedzą wspólnie i bez wyjątków, albo temat dla wszystkich z informacją, że niektóre wiadomości takie jak tłumaczenia płatnych wzorów będą dostępne dla pewnej określonej grupy, albo temat dla wszystkich i dzielimy się tym czym chcemy a do wybranych osób możemy puścić na pw info - słuchaj mam tłumaczenie, jesli chcesz skorzystać, to nie ma sprawy, wtedy innym nie będzie przykro, że zostali pominięci.

Inaczej nie wiem jak to rozwiązać, bo faktycznie, ktoś kto poświęca czas na tłumaczenie może z takim tłumaczeniem zrobić co chce i udostępnić tylko tym, którym chce.
Chodzi jedynie o to info w pierwszym poście tematu: "W sprawie tłumaczenia proszę o kontakt na PW."

Ta informacja daje nadzieję, a gdy nadzieja zostanie komuś odebrana, to mamy to co mamy i ja dostaję e-maile że komuś jest przykro i że nie rozumie dlaczego Sad

+5  plus minus  Kto ocenił?

qrka 
Użytkownik aktywny
ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 12 razy

Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 12:27   

a czy można podzielić się oryginalnym wzorem ???

chyba forum w złym kierunku zmierza Sad

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:03, w całości zmieniany 3 razy  

fralusia 
Użytkownik aktywny
Ala

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 37 razy

Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 13:29   

qrka, ten opis jest dzisiaj bezpłatny http://www.ravelry.com/patterns/library/xol a ja go jutro przetłumaczę i udostępnię swoje tłumaczenie, czy przez to forum zmierza w złym kierunku? Inna sprawa, wzór wygląda na bardzo prosty, zrobię czapkę inspirując się nią, to też będzie naruszenie prawa? Trzydzieści lat temu miałam bluzeczkę jak V-line, zrobioną przez moją mamę, dziś jest to wzór płatny, czy autorka tego wzoru na pewno go wymyśliła? Nie dajmy się zwariować, bo nasze prace przestaną nam przynosić radość, a osoby które chcą się z nami dzielić swoją pasją zamilkną na tym forum.

Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:03, w całości zmieniany 2 razy  

qrka 
Użytkownik aktywny
ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 13:54   

[fralusia,
fralusia napisał/a:
ja go jutro przetłumaczę i udostępnię swoje tłumaczenie, czy przez to forum zmierza w złym kierunku?
oczywiście nie to miałam na myśli, nie spodobało mi się tylko "szufladkowanie " użytkowników forum wściekły wściekły

plus minus  Kto ocenił?

Bratek 
Użytkownik aktywny
Bratek

Kraj:
Poland

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Wto 20 Paź, 2015 19:06   

Bardzo mało udzielam się na forum choć czasami niektóre rzeczy robię jeśli mama czas i dostęp do kompa.W sprawie wzorów płatnych sprawa ma się tak że do korzystania z zapłaconego wzoru prawo ma tylko osoba która wzór zakupiła (może najwyżej podzielić się wzorem z siostrą). Takie są przepisy nie tylko na ravelly.Tak więc zalecam ostrożność . Choć trzeba przyznać że Chinki łamią je nagminnie choć i sprytnie (wymarzony ptak).Może dobrym pomysłem jest chwalenie się poszczególnymi etapami swojej pracy jako chęć pokazania postępu pracy. Prace przeglądam choć nie komentuję.Pozdrawiam forumowiczki. brawo

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:03, w całości zmieniany 2 razy  

Ula_K 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Canada

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 01:14   

Debra napisał/a:
Ok.To proszę nie zakładać wątku online bo to zobowiązuje na forum, który jest dostępny dla zarejestrowanych.A jeśli ktoś priv robi na forum to proponuję utworzyć portal społecznościowy z opcją tylko dla znajomych.

Moi drodzy nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc. Widze Debra ze jestes bojowo nastawiona...... i troche jestem zszokowana Twoja postawa. Jestem juz od dawna na tym forum i chociaz bywam tutaj czesto to nie zawsze zostawiam jakis komentarz. Kiedys zostawialo sie komentarze..teraz wystarczy dodac plusik.....chyba ze chcemy cos wiecej napisac od siebie albo jesli mamy jakis problem.
Poniewaz sie nie odzywam mogloby sie wydawac, ze mnie tutaj poprostu nie ma....Smile))) ale jestem i wiem dokladnie..kto przetlumaczyl dany projekt i do kogo moge zwrocic sie o udostepnienie wzoru...ale tez wiem ze dana osoba wcale nie musi mi tego wzoru udostepnic.....tylko dlatego ,ze jestem czlonkiem forum ( to tylko jej dobra wola ,ze to robi )
Gdybys przesledzila watek od poczatku to bys o tym wiedziala...., ze mozesz oficjalnie zakupic wzor albo poprosic o to........
Ja przez tyle lat co tutaj jestem nie spotkalam sie jeszcze z tym...zeby ktos nie udzielil mi pomocy jesli o cos poprosze.........
Nie wiem jak inni...ale ja odebralam Twoje posty jako rzadanie..." Jestem zarejestrowana i mi sie nalezy wściekły
a tak na prawde to nic Ci sie nie nalezy .....to jest tylko dobra wola innych ludzi...naucz sie prosic ..a nie rzadac.

+11  plus minus  Kto ocenił?
Album Picasa

Moj Blog

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 09:18   

Miałam już nic nie komentować, ale ciężko mi czytać jak ktoś mnie obwinia o to, że forum zmierza w złym kierunku...
Zamiarem moim nie było dyskryminowanie kogokolwiek, czy szufladkowanie...
To, że kogoś wspomogę tłumaczeniem, to taka moja osobista forma nagrody - ze to, że współtworzy tą naszą społeczność, że jest zaangażowany w życie forum.
Jak zakładam temat on-line nigdy nie zapominam o tym, żeby podać link, gdzie we wzór można się zaopatrzyć - nie są to więc tematy zamknięte dla określonej grupy osób...
A jeżeli jakakolwiek osoba potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu technicznego, który może się pojawić w trakcie dziergania, to na pewno taką pomoc dostanie.

Ten się nie myli co nic nie robi...
Bardzo wygodna postawa...i nawet miałam ochotę taką przyjąć, ale na szczęście jedna z forumowych koleżanek wybiła mi ją z głowy.

Żeby nie zaśmiecać wątku i nie dokładać pracy moderatorowi moje wpisy nie związane z zasadniczym tematem znikną za 3 dni

Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:03, w całości zmieniany 1 raz  

qrka 
Użytkownik aktywny
ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 10:07   

Asia_117 napisał/a:
Miałam już nic nie komentować, ale ciężko mi czytać jak ktoś mnie obwinia o to, że forum zmierza w złym kierunku...

Zamiarem moim nie było dyskryminowanie kogokolwiek, czy szufladkowanie...

napisałam dość duży post , ale zanim go wysłałam to mnie wylogowało i go zżarło Smile

Nie chcę się opowiadać po żadnej ze stron konfliktu.

Wczuwając się w sytuację Debry: weszła na forum po jakieś tam przerwie , zobaczyła fajną bluzkę i chciała się dołączyć i nagle posypały się na nią gromy za kogoś kto wcześniej dostał wzór z tłumaczeniem i gdzieś go "puścił " (pewnie było jej przykro- mnie by było )

Asia_117, Ty "odwaliłaś " całą robotę ( za mnie całą kwiatek dla ciebie ) : znalazłaś fajny wzór ( kupiłaś ) , otworzyłaś wątek, przetłumaczyłaś wzór , no i dałaś chętnym gotowca ( za co ja bardzo dziękuję) a ktoś to wykorzystał i potraktował jak coś co się otrzymuje za darmo, nie uszanował .

wnioski:

Na pewno wszystkim jest przykro

Czy ktoś otworzył jakiś nowy wątek on-line ???????

Proszę moderatora o usunięcie wszystkich wpisów nie związanych z tematem

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Śro 21 Paź, 2015 11:04, w całości zmieniany 2 razy  

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 117 razy

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 11:27   

Ja już kilka razy pisałam o swoich wątpliwościach w kwestii dzielenia się wzorami.
W moim sumieniu rozwiązuję to tak: jeśli ktoś nabywa płatny wzór, nie może według tego wzoru robić rzeczy na sprzedaż, nie może tego wzoru (ani tłumaczeń) odsprzedawać, ale może go udostępnić koleżance (również tylko do jej własnego użytku). I ja tak to rozumiem.
Dlatego bardzo nie podobało mi się, gdy widziałam (przy okazji sprzątania różnych wątków), że wiele osób wpadało na forum, rejestrowało się, pisało jeden (!) post i po otrzymaniu wzorów... cisza.
Rozumiem, że ktoś może się poczuć odsunięty, mnie również z tego powodu przykro, bo chciałabym, aby każdy czuł się tu równie mile widziany. I tak jest! To nie jest zamknięte grono krewnych i znajomych królika. Każdy może do tego grona dołączyć, wystarczy z nami... być, pisać, od czasu do czasu pomóc (nawet niekoniecznie wiedzą techniczną).

+9  plus minus  Kto ocenił?

qrka 
Użytkownik aktywny
ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 11:38   

ania_b, bardzo ładnie napisane, DZIĘKUJĘ kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?

anpar 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 12:27   

jak to zwykle bywa - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

dlatego prosze was bardzo o to żeby w wątkach online nie wrzucac już gotowych tylko prac ale również żeby wrzucac szczegóły z dziergania i nimi się dzielić tak jak to robią rosjanki (już to ktoś napisał)

sama jeden wątek założyłam online ale przyznaję ze wrucam tam tylko sweterki które sa do nabycia bezpłatnie

Asia - nie musi!!! zakładając wątek online udostępniac wzoru - to jest tylko jej dobra wola - wspólne dzierganie polega na rozwiązywaniu problemów związanych z danym opisem lub wzorem a nie na wzięciu gotowca od osoby która wątek założyła
dlatego jeśli komuś odmówi to trzeba tą pigułke przełknąć

mnie też się zdarzyła że otrzymałam odpowiedzi na moją prośbę i nie wnoszę z tego powodu zadnych uwag bo rozumiem druga osobę i to że nie ma ona obowiązku

wiec skończmy to gadanie i wrócmy do wspólnego dziergania z większa iloscią szczegółów i fotek w trakcie robótek Wink Smile

Relka 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 30 razy

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 12:28   

Witam
Na forum jestem zarejestrowana od około 3 lat ,powróciłam do dziergania po długoletniej przerwie. Jestem nieaktywnym uczestnikiem ,ale systematycznie przeglądam dział drutów i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Od dłuższego już czasu w rubryce dziergamy on-line są prezentowanie są wzory dostępne dla wybranej grupy osób a osobom mojego typu przypada rola biernego uczestnika-podglądacza
Jeśli będę chciała kupić wzór to muszę kogoś poprosić aby mi pomógł w zakupie i jeszcze poprosić żeby go przetłumaczył. Problemem jest bariera językowa. Zastanawiałam się czasami dlaczego osoby które zakupiły wzór i przetłumaczyły nie proponowały autorce umieszczenie polskiego tłumaczenia( nie znam tych zasad) ,wtedy osobom nie znającym języka łatwiej byłoby się zdecydować na zakup.
Jak widzę na forum ciekawy niedostępny dla ogółu wzór to przeczesuję Internet i zawsze znajdę podobne wzory w różnych językach, brakujące elementy wyszukuję na zdjęciach , przeliczam rzędy i oczka i tworzę swoją wersję. Oczywiście łatwiej i szybciej się dzierga kiedy ma się przeliczone rzędy i oczka.
Ja musiałam nauczyć się wielu rzeczy typu ,rzędy skrócone, dzierganie od góry itp. Itd. przy okazji oswajam się z podstawowymi zwrotami dziewiarskimi w języku angielskim i odświeżyłam język rosyjski.
Latem śledziłam (i dziergałam) na forum rosyjskim wykonanie bluzki Wodospad , podany był ogólny schemat ,dziergając e same wybierały sposób jej wykonania i dzieliły się informacjami na ten temat. Każdy mógł coś wnieść do wykonania ale też i nauczyć się.
W ten sposób wg mnie powinno działać nasze forum
Dlatego też aby wilk był syty i owca cała może proponować dzierganie np. sweterka w podobnym fasonie i zaproponować wzór ogólnie dostępny a swoim znajomym i znajomym królika udostępnić wzór płatny .Bo przecież część osób nie potrzebuje dokładnej rozpiski tylko podpowiedzi jak zacząć robótkę ,jakie wymiary czy pomocy przy trudniejszych technicznie kwestiach.
Bo gdyby przy wzorze na V-line były pokazane ogólnie dostępne w sieci wzory na podobne bluzki np. z Dropsa (jest chyba po polsku) czy po rosyjsku lub angielsku to przypuszczam, że nie byłoby tego problemu.
Pozdrawiam
Elżbieta

plus minus  Kto ocenił?

kabyr 
Super gaduła :))
Kabyr

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 15:55   

Relka napisał/a:
Latem śledziłam (i dziergałam) na forum rosyjskim wykonanie bluzki Wodospad , podany był ogólny schemat ,dziergając e same wybierały sposób jej wykonania i dzieliły się informacjami na ten temat. Każdy mógł coś wnieść do wykonania ale też i nauczyć się.

Ja mam inną propozycję a mianowicie:
zacznij bardziej udzielać się w życiu forum.
Forum to nie tylko brać, ale i należy dawać.
Należy też finansowo wspomagać, aby forum mogło istnieć
ponieważ jest to prywatne forum i nie mamy sponsora.

Proponuję abyś była pierwszą osobą ,
która zaistnieje w dziale on-line w ten sposób aby wilk był syty i owca cała.
Co Ty na to?????????????

maranta 

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 16:03   

W sumie najbezpieczniej byłoby w ogóle omijać szerokim łukiem płatne wzory, bo to będzie zawsze balansowanie na granicy prawa, a w temacie online rozgryzać coś, co nam gdzieś wpadło w oko i nie ma na to nigdzie dostępnego wzoru czy opisu.
Zobaczymy fajnie przyodzianą aktorkę czy spikerkę, czy sąsiadkę - to możemy spróbować dobierać odpowiednie wzory i razem dłubać krok po kroku aż efekt nas zadowoli i wydłubiemy coś podobnego, a może nawet ciekawszego niż oryginał.

Faktycznie pomysł będzie nie całkiem nasz, bo podpatrzony, ale sposób wykonania tylko nasz własny. W tym wypadku współpraca w rozgryzaniu obiektu naszych westchnień miałaby jeszcze większy sens.
W przypadku wzorów dostępnych /płatnych i darmowych/ ogranicza się jedynie do tłumaczenia na polski, doboru odpowiedniej włóczki i pomocy w zrozumieniu opisu czy schematu, no i dopingu i chwalenia się postępami.

Może więc całkowicie zrezygnować z rozgryzania płatnych wzorów.
Zawsze jeśli ktoś ma z takim problem, to może w dziale pomoc, poprosić o przetłumaczenie fragmentu, czy wyjasnienie jakichś niejasności.

A dział dziergania on-line pozostawić do rozgryzania rzeczy, na które nie ma opisów.

Nawet jeśli zaczniemy jakiś markowy ciuch rozgryzać, to chyba nikt się nie przyczepi, bo identyczne toto nie będzie /wzory podobne, fason podobny, ale tylko podobne/.
Poza tym dziergamy dla siebie, a nie na handel.

Nie wiem, jak myślicie? hmm

plus minus  Kto ocenił?

aptenia 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Śro 21 Paź, 2015 16:26   

Nie dajmy sie zwariowac wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez aptenia Czw 11 Lut, 2016 20:52, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu