Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 18:50 |
Usterki , drobne naprawy, konserwacje |
Autor |
Wiadomość |
Danuta1953
Milczek Danuta
Kraj:
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2013 16:07
|
|
|
Witaj Natalia. Dzięki za szybką odpowiedzieć. Nie mogę powiedzieć, że absolutnie nic nie potrafię zrobić.Miałam kiedyś maszynę Modę. Troszkę na niej robiłam dziecięcych rzeczy.Na Toyocie też zaczynam dziać. Na jednej płycie gładką dzianinę. Na dwupłytówce dwa ściągacze, angielski i perłowy. zwykły 1x1 lub 2x2 nie wychodzą. Brzegi dzianiny nie są ładne. Nie potrafię uruchomić mechanizmu na karty perforowane. Nie wiem jak robić dzianinę z wrabianym wzorem korzystając z wodzika który podaje nitkę. Jestem na skaypie pod nazwą Apanowiczka. Załączam zdjęcia mojego rupiecika. Może coś dojrzysz i podpowiesz. Serdecznie dziękuję.
Danuta
|
_________________ Danuta |
|
|
|
|
Marianka50
Milczek
|
Wysłany: Czw 28 Lut, 2013 15:36
|
|
|
Witam.
Chciałam odkręcić szczotki w wózku do MODY. Rozmontowałam cały wózek, szczotek nie odkręciłam ale przy okazji wypchnęłam jedną płytkę spod gałki i nie mogę jej wpasować na miejsce. Kilka osób bardziej biegłych w mechanice oglądało i podobno nie da się naprawić. Może ktoś coś poradzi?
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
|
gabrysia
Użytkownik aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 03 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: Ruda Śląska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 14 Sie, 2014 21:14
|
|
|
Chciałam znowu wrócić do maszyny, bo kiedyś sporo robiłam. Maszynę wyczyściłam, wysmarowałam .... i okazało się, że na środkowych około 10 igłach blokuje się karetka i nie można jej przesunąć ani w przód ani w tył. Bez nitki chodzi super. Pomóżcie mi co robić.
|
|
|
|
|
henna
Milczek Halina
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lut 2009 Posty: 5
|
Wysłany: Sob 04 Paź, 2014 22:25
|
|
|
gabrysia napisał/a: | Chciałam znowu wrócić do maszyny, bo kiedyś sporo robiłam. Maszynę wyczyściłam, wysmarowałam .... i okazało się, że na środkowych około 10 igłach blokuje się karetka i nie można jej przesunąć ani w przód ani w tył. Bez nitki chodzi super. Pomóżcie mi co robić. |
Witaj!
Miałam podobnie. Przyglądnęłam się zapadkom - okazało się, że tam, gdzie karetka się blokowała, zapadki mają ryski - małe nacięcia, które powodowały że włóczka nie szła gładko, tylko się zaczepiała. Przeczytałam podpowiedzi tu na forum, zastosowałam klej, którym wypełnilam ubytki - maszyna działa. Potem, przy okazji rozbierania innej maszyny nauczyłam się, jak zmieniać zapadki.
|
|
|
|
|
kasia75
Milczek kasia
Kraj:
Pomogła: 2 razy Wiek: 49 Dołączyła: 16 Lis 2012 Posty: 45
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 07:16
|
|
|
witaj kasia 75
na olx jest Pan który sprzedaje części do różnych maszyn może posiada brakującą część , lub można to dorobić
na pw mogę podać numer tel do Pani która ma veritasa zdekompletowanego wiec myślę że odsprzeda części
|
Ostatnio zmieniony przez Natalia Śro 04 Lis, 2015 09:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mrober
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 5 razy Wiek: 60 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 09:29
|
|
|
Dziękuję Natalio że o mnie pamiętasz, zaraz zerknę na OLX . Nie wiem jaki wodzik ma veritas, (czy okrągły czy taki prostokątny jak w Twojej maszynie) ale mogę zapytać, możesz więc przesłać numer.W sumie to ten wodzik który zrobiłam z plastyku od kołka wydaje się być solidny,plastyk mocny, nie wygina się, a i zapasowych mogę w każdej chwili naprodukować ( w piwnicy całe pudełko kołków stoi).Maszynie też nie zaszkodzi bo wymiarowo pasuje jak ulał. No ale co oryginał to oryginał. Pozdrawiam. Miłego dnia.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
|
kasia75
Milczek kasia
Kraj:
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 12:16
|
|
|
wysłałam na pw powodzenia:)
|
|
|
|
|
mrober
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 5 razy Wiek: 60 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 21:31
|
|
|
Do mnie wiadomość na pw nie dotarła, pewnie poszła do Kasi 75.
Dziś udało mi się udziergać dzianinę "w koło" tak jak robi się skarpetę, można też tym sposobem zrobić wewnętrzną kieszeń w swetrze. Kolejny wzorek z instrukcji to taki jakiś "w krateczkę"
U góry fotki widać kolejny wzorek,ale cośs popsocilam, jutro zrobię probkę jeszcze raz. Po jednej stronie ma grube wyraźne oczka prawe, a po lewej wygląda jak ściągacz 1x1 i oczka są drobne, malutkie. Przypomina mi wzór chyba ściągacza angielskiego, gdzie po jednej stronie oczka prawe przerabia się wkłuwając drut o 2 rzędy niżej ( sa wtedy 2 nitki na drucie). Do tego ściegu miałam chyba przestawić wielkość oczek na większe. No i było tam przesuwanie przedniej płyty co 2 rzędy. Myślałam,że przy przesuwaniu płyty kolumny oczek będą jakieś jak zygzak, a okazuje się, że przesuwanie płyty jedne oczka robi bardziej ścisłe, małe, a drugie grubaśne, duże. Jutro raz jeszcze przetestuję, bo chyba ważna przy tym ściegu jest nastawienie odpowiedniej wielkości oczek. Fot robiłam wieczorem i jakość słaba.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 22:08
|
|
|
już wysyłam:)
co do wzoru to u góry wygląda jak perełka czyli tak jak opisujesz lewa strona przypomina angielski ścieg
|
|
|
|
|
kasia75
Milczek kasia
Kraj:
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2015 12:00
|
|
|
bardzo się cieszę że mogłam pomóc
|
Ostatnio zmieniony przez Natalia Czw 05 Lis, 2015 14:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 25 |
|
|