RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Natalia
Sob 04 Lut, 2012 18:50
Usterki , drobne naprawy, konserwacje
Autor Wiadomość
Danuta1953 
Milczek
Danuta

Kraj:
Poland

Medale: Brak

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013 16:07   

Witaj Natalia. Dzięki za szybką odpowiedzieć. Nie mogę powiedzieć, że absolutnie nic nie potrafię zrobić.Miałam kiedyś maszynę Modę. Troszkę na niej robiłam dziecięcych rzeczy.Na Toyocie też zaczynam dziać. Na jednej płycie gładką dzianinę. Na dwupłytówce dwa ściągacze, angielski i perłowy. zwykły 1x1 lub 2x2 nie wychodzą. Brzegi dzianiny nie są ładne. Nie potrafię uruchomić mechanizmu na karty perforowane. Nie wiem jak robić dzianinę z wrabianym wzorem korzystając z wodzika który podaje nitkę. Jestem na skaypie pod nazwą Apanowiczka. Załączam zdjęcia mojego rupiecika. Może coś dojrzysz i podpowiesz. Serdecznie dziękuję.
Danuta

plus minus  Kto ocenił?

Marianka50
Milczek

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013 15:36   

Witam.
Chciałam odkręcić szczotki w wózku do MODY. Rozmontowałam cały wózek, szczotek nie odkręciłam ale przy okazji wypchnęłam jedną płytkę spod gałki i nie mogę jej wpasować na miejsce. Kilka osób bardziej biegłych w mechanice oglądało i podobno nie da się naprawić. Może ktoś coś poradzi?
Pozdrawiam Ania

plus minus  Kto ocenił?

gabrysia 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 15 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Czw 14 Sie, 2014 21:14   

Chciałam znowu wrócić do maszyny, bo kiedyś sporo robiłam. Maszynę wyczyściłam, wysmarowałam .... i okazało się, że na środkowych około 10 igłach blokuje się karetka i nie można jej przesunąć ani w przód ani w tył. Bez nitki chodzi super. Pomóżcie mi co robić.

plus minus  Kto ocenił?

henna 
Milczek
Halina

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Sob 04 Paź, 2014 22:25   

gabrysia napisał/a:
Chciałam znowu wrócić do maszyny, bo kiedyś sporo robiłam. Maszynę wyczyściłam, wysmarowałam .... i okazało się, że na środkowych około 10 igłach blokuje się karetka i nie można jej przesunąć ani w przód ani w tył. Bez nitki chodzi super. Pomóżcie mi co robić.

Witaj!

Miałam podobnie. Przyglądnęłam się zapadkom - okazało się, że tam, gdzie karetka się blokowała, zapadki mają ryski - małe nacięcia, które powodowały że włóczka nie szła gładko, tylko się zaczepiała. Przeczytałam podpowiedzi tu na forum, zastosowałam klej, którym wypełnilam ubytki - maszyna działa. Potem, przy okazji rozbierania innej maszyny nauczyłam się, jak zmieniać zapadki.

plus minus  Kto ocenił?

kasia75 
Milczek
kasia

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Wto 03 Lis, 2015 20:47   

Witam cmoknięcie kupiłam maszynę Veritas 360, brakuje w niej kilku elementów, m.in. sprężynki do napinania nici, gdzie mogłabym je dokupić ? Pozdowionka

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 33 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 07:16   

witaj kasia 75
na olx jest Pan który sprzedaje części do różnych maszyn może posiada brakującą część , lub można to dorobić
na pw mogę podać numer tel do Pani która ma veritasa zdekompletowanego wiec myślę że odsprzeda części

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Śro 04 Lis, 2015 09:54, w całości zmieniany 2 razy  

mrober 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 5 razy

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 09:29   

Dziękuję Natalio że o mnie pamiętasz, zaraz zerknę na OLX . Nie wiem jaki wodzik ma veritas, (czy okrągły czy taki prostokątny jak w Twojej maszynie) ale mogę zapytać, możesz więc przesłać numer.W sumie to ten wodzik który zrobiłam z plastyku od kołka wydaje się być solidny,plastyk mocny, nie wygina się, a i zapasowych mogę w każdej chwili naprodukować ( w piwnicy całe pudełko kołków stoi).Maszynie też nie zaszkodzi bo wymiarowo pasuje jak ulał. No ale co oryginał to oryginał. Pozdrawiam. Miłego dnia. idę na imprezę

plus minus  Kto ocenił?

kasia75 
Milczek
kasia

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 10:05   

Dzięki Natalio za odpowiedź, poproszę o kontakt do pani, która posiada części Smile

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 12:16   

wysłałam na pw powodzenia:)

plus minus  Kto ocenił?

mrober 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 5 razy

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 21:31   

Do mnie wiadomość na pw nie dotarła, pewnie poszła do Kasi 75.
Dziś udało mi się udziergać dzianinę "w koło" tak jak robi się skarpetę, można też tym sposobem zrobić wewnętrzną kieszeń w swetrze. Kolejny wzorek z instrukcji to taki jakiś "w krateczkę"

U góry fotki widać kolejny wzorek,ale cośs popsocilam, jutro zrobię probkę jeszcze raz. Po jednej stronie ma grube wyraźne oczka prawe, a po lewej wygląda jak ściągacz 1x1 i oczka są drobne, malutkie. Przypomina mi wzór chyba ściągacza angielskiego, gdzie po jednej stronie oczka prawe przerabia się wkłuwając drut o 2 rzędy niżej ( sa wtedy 2 nitki na drucie). Do tego ściegu miałam chyba przestawić wielkość oczek na większe. No i było tam przesuwanie przedniej płyty co 2 rzędy. Myślałam,że przy przesuwaniu płyty kolumny oczek będą jakieś jak zygzak, a okazuje się, że przesuwanie płyty jedne oczka robi bardziej ścisłe, małe, a drugie grubaśne, duże. Jutro raz jeszcze przetestuję, bo chyba ważna przy tym ściegu jest nastawienie odpowiedniej wielkości oczek. Fot robiłam wieczorem i jakość słaba.

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Śro 04 Lis, 2015 22:08   

już wysyłam:)
co do wzoru to u góry wygląda jak perełka czyli tak jak opisujesz lewa strona przypomina angielski ścieg

plus minus  Kto ocenił?

kasia75 
Milczek
kasia

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 05 Lis, 2015 09:41   

Dzięki Natalio za pomoc, udało mi się kupić co trzeba hopla kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Czw 05 Lis, 2015 12:00   

bardzo się cieszę że mogłam pomóc Smile

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Czw 05 Lis, 2015 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu