|
robienie wlasnej wloczki |
| Autor |
Wiadomość |
koteccek00
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 22 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 647
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016 19:35 robienie wlasnej wloczki
|
|
|
Chetnie dorobilabym sobie na kocykach dla dzieci, ale wloczka taka droga.... czasami tez nie ma ciekawych kolorow. Zamowilabym z Chin nawet moge czekac 6 tygodni na dostawe jesli wyjdzie mi to taniej, ale nic ciekawego nie widze.
Wpadlam wiec na pomysl robienia wlasnej wloczki. Zastanawiam sie czy wyszloby mi to taniej niz kupowanie gotowych motkow.
Nic nie wiem o robieniu wlasnych wloczek, czy myslicie ze to sie oplaca?
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=WyxtILU4ULQ
http://crochetandknitart.blogspot.com/
http://learneasywaytocrochet.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Ala z Byczyny
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Maj 2013 Posty: 258
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2017 00:12
|
|
|
To już stary post, ale ciekawy, więc odkopię
1. Przędzenie włóczki na kołowrotku.
Plusy:
- wspaniale relaksuje
- możesz uprząść włóczkę w taki sposób w jaki chcesz (cienko, grubo, wielonitka, singiel..)
- możesz ubarwić włóczkę naprawdę bezpiecznymi barwnikami (można kupić takie bez barwników azowych, utrwalanych octem)
- możesz wybrać sama włókno (gatunek owcy, czy len, czy puch wielbłądzi..) bądź je wymieszać
- koszt czesanki to od parunastu złotych za 100 g za wełnę. Im włókno bardziej luksusowe (jedwab, kaszmir itd), tym cena idzie w górę, więc jest to mniej niż za motek 100% wełny z niewiadomo-jakiej-owcy przędzionej fabrycznie
Minusy:
- przędzenie to czynność naprawdę czasochłonna, więc uczciwie licząc swoją pracę nigdy taka włóczka nie wyjdzie taniej niż kupna, przędziona fabrycznie. Taka włóczka to luksus sam w sobiegł
- koszt kołowrotka to również min 1500 zł, chyba że znajdziesz na olx jakimś stary, muzealny eksponat za 100 - 200 zł, który sobie zreperujesz i będziesz znosić jego humory, bo drewno może być rozeschnięte, bo korniki, bo skrzypi, bo krzywe.
2. Cięcie różnych materiałów tworzenie grubych pasów, np. koszulek z lumpeksu (t-shirt yarn), torebek nylonowych. Tu już można wyjść lepiej finansowo, ale będzie się materiałowo ograniczonym do okropnie malusich partii, bo skąd wziąć 10 identycznych t-shirtów na jakiś projekt
Na koniec tylko dodam, że jeśli ktoś chciałby się zabrać za przędzenie to musi się przygotować na to, że to nie będzie sposób na robienie włóczki, tylko urodzi się z tego nowe hobby, bo to mega zajmujące i ciekawe 
|
_________________ Mój blog: www.wool-f.com
Mój fejsbuczek: www.facebook.com/HandmadeByWoolf |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|