Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:05 |
Maszyny dziewiarskie |
Autor |
Wiadomość |
HARCERZ
Milczek DOROTA
Kraj:
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015 21:43
|
|
|
Przyznam że nie czytałam wrócę tam i jeśli będzie coś niejasne będę pytać. Jestem z województwa świętokrzyskiego. Dziękuję
|
|
|
|
|
HARCERZ
Milczek DOROTA
Kraj:
|
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015 22:15
|
|
|
Droga Natalio czytam posty dotyczące działania maszyn i wpadam w panikę bo niewiele rozumiem , jestem w tym zupełnie zielona:(((( Czy istnieje możliwość spotkania w realu i praktycznych konsultacji? Zbliżają się ferie i mam trochę wolnego czasu
|
|
|
|
|
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1901 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 03 Lut, 2015 06:54
|
|
|
HARCERZ przeczytaj jeszcze w dziale maszyny dziewiarskie Pomocna dłoń tam są podane linki do filmików z kursami krok po kroku. Podałam tam także adres linka do blogu, na którym blogowiczka tłumaczy od czego zacząć, jak radzić sobie z usterkami i jaki sprzęt należy dokupić, aby maszyna pracowała poprawnie. Nadal nie odezwałaś się na moje pytanie o nr typu maszyny, bo o takim jaki podałaś wcześniej to internet milczy.
|
|
|
|
|
Gosia.Ł
Milczek
|
Wysłany: Czw 05 Lut, 2015 19:53
|
|
|
Witam
Dostałam maszynę Simac DX 4000 ale bez instrukcji i mam ogromną prośbę czy może ktoś ma taką książeczkę lub by mógł udzielić mi wskazówek jak zacząć prace na tej maszynie.
|
|
|
|
|
kduh
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 13:14
|
|
|
Witam kolezanki po fachu...
Kilka dni temu kupilam maszyne pfaff e6000 i mimo przestudiowania instrukcji (mam po polsku wiec nie ma problemow) i zrozumienia komputera moja maszyna nie pracuje tak jak powinna... Niestety, pewnie gdzies popelniam blad, ogolnie... jedna igla wygieta, jedna zlamana no i ja zalamana! Jestem taka zawzieta ze sie nie dam i nie spoczne puki jej nie rozszyfruje i tu niezbedny mi 'przyjaciel'
Czy ktos z Was bylby w stanie krok po kroku wyjasnic mi jak rozpoczac prace...? proszeee
U mnie jest wiec tak:
Robie co komputer wskazuje - ale nie umiem nawet wykonac pierwszego rzadka!!!!
wybieram wzor 1 (igly na przemian, na przedniej plycie wusuniete tez sa te wybijaki dolne pod iglami), zamek ustawiam najpierw tylny GX, przedni CX i robie pierwsze pchniecie bez nitki, potem znowu ustawiam do trzeba, zamek LX przedni , tylny na N i nitka + pomaranczowe popychacze. Pcham wiec i Co sie dzieje... nitka zachacza sie o igly na tylnej plycie. Potem trzeba wrocic wczesiej przestawiajac tylny zamek na CX. Nitka sie tak zachacza o tylne igly, o niktore - musze ja wiec recznie zdjac ((( - no nie ma opcji zeby to sie zachaczylo o igly na obu plytach przy ustawieniu zamku CX/LX. POTEM w R3 zmieniam tylny zamek na N. Przedni jest na LX. i nic nie zachacza sie naprzemian.
- Jesli natomiast przestawie przedni zamek na N czyli jest N/N to zachacza o obie plyty i robi sciagacz.... Jednak komputer nie kaze mi zmienic zamka przedniego na N... Jak to ma byc? Tu zakoncze pytanie w oczekiwaniu na przyjaciela )) Bardzo dziekuje ... mam nadzieje ze znajde tu pomocna dlon.
|
Ostatnio zmieniony przez kduh Nie 15 Mar, 2015 13:34, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
kduh
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 13:35
|
|
|
musze wymienic dwie igly ale narazie je poprostu omijam
|
|
|
|
|
AlaJ
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 70 razy Wiek: 68 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
|
kduh
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 16:17
|
|
|
Dziekuje AlaJ probowalam znalezc cos na yt, te filmiki znam - ale mi nie pomoga bo nie widze co sie dzieje na iglach... oni sobie ustawiaja i robia, a ja wlasnie nie moge rozpoczac... dlatego tu napisalam
moze uda mi sie ruszyc z wasza pomoca
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 08:29
|
|
|
witaj kduh
pierwsza podstawowa sprawa --należy wymienić uszkodzone igły!!!!!!! omijanie ich nie jest wyjściem czy wiesz jak to zrobić?
dwa
sprawdz jak masz ustawione płyty! muszą być igły ustawione naprzemiennie , w żadnym wypadku nie może nachodzić igła na igłę !! w tym celu korbką przesuń płyty
trzy
ustaw zamki na N/N , tylna płyta wyprzedza przednią o jedną igłę i wykonaj jeden rząd , pomarańczowe popychacze
wykonaj jeden obrót korbką w prawo i wykonaj drugi rząd
to będzie początek Twojej dzianiny
jeśli jest to jasne to próbuj jeśli nie podam Ci numer tel. na pw
powodzenia
|
|
|
|
|
kduh
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 08:59
|
|
|
Natalia, dziekuje!
tak wiem jak wymienic igly.
o ustawieniu plyt pamietam - ja wykonywalam co komputer kazal i wlasnie z filmow na yt widze ze model passap na starcie wymaga krecenia korbka a pfaff nie tzn - komputer nie nakazuje mi tego robic (kaze tylko kiedy wlasnie igly nachodza)
ale sprobuje zrobic tak jak mowisz
sprobuje zaczac tak jak mowisz i dam znac
|
|
|
|
|
kduh
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 18:36
|
|
|
im dluzej przy niej siedze tym bardziej jestem przekonana ze zostalam oszukana ((
na N/N robi sciagacz ale....... nie da sie ustawic naprezenia nici - przy ustawie 1 (czyli najluzniej) nitka tak sie zaciaga ze musze ja reka wyciagac, jak reka nie pomoge to brzegi sciagacza sa tak sciagniete ze czasami zamek nie chce isc bo sie blokuje...
nie wiem czy ja cos powinnam zrobic z tym naprezaczem??? czy mam te talerzyki polac olejem???
probowalam zrobic wzor ale masakra - w ogole nie wyszlo nic
po czym mozna rozpoznac ze komputer jest uszkodzony???
bo rozumiem ze jak sobie ustawiam ze chce wzor 1066 i wybieram metode dziania 149 (przypisana do tego wzoru) to ja poprostu przesuwam zamek i wzor powinien wychodzic!? ustawiam co komputer kazal na poczatku pusty rzadek i przestawienie zamka KX/N i suwam, suwam... liczy rzedu i lipa
plakac mi sie chce, dalam ponad 3000zl za ta maszyne ((
|
|
|
|
|
beti380b
Milczek
Kraj:
Pomogła: 2 razy Wiek: 86 Dołączyła: 15 Sty 2011 Posty: 15 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon 09 Lis, 2015 21:29
|
|
|
Gosia.Ł napisał/a: | Witam
Dostałam maszynę Simac DX 4000 ale bez instrukcji i mam ogromną prośbę czy może ktoś ma taką książeczkę lub by mógł udzielić mi wskazówek jak zacząć prace na tej maszynie. |
Witam. Rzadko zaglądam do Maranciaków i dopiero dzisiaj zobaczyłam twoją prośbę. Mam również taką maszynę i mam do niej instrukcję po polsku. Jeżeli twoja prośba jest aktualna, chętnie ci instrukcję zeskanuję. Beata
|
_________________ Beata
https://picasaweb.google.com/beti380ster |
|
|
|
|
mrober
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 5 razy Wiek: 60 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
|
|
|
|
wyrosnieta11
Użytkownik aktywny wyrosieta11
Kraj:
Pomogła: 3 razy Wiek: 38 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 353 Skąd: Piława Górna
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2015 20:36
|
|
|
mam grzebień długi , kiedyś go kupiłam na olx jednak jest mi niepotrzebny
|
Ostatnio zmieniony przez Natalia Czw 12 Lis, 2015 20:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mrober
Użytkownik aktywny
Kraj:
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 14:02
|
|
|
wyrosnieta11 - Obciążniki można dorobić. Ja niedawno kupiłam maszynę i 2 obciążniki są dorobione ze stalowego pręta, mają jakieś 7 cm długości, średnica 2 cm i wkręcone haczyki żeby zawiesić je na grzebieniu. Myślę,że każdy ślusarz albo majsterklepka dorobi. A jak nie masz takiego speca pod ręką to najprościej w markecie kupić kilka kłódek odpowiedniej wagi.
Ja szukam wodzika do SIMAC DX 4000. Może ktoś ma do odsprzedania, albo przydała by się fotka takiego wodzika i wymiary. Dała bym dorobić tylko nie wiem jak wygląda ta część która " wchodzi" pod "sprężynkę" ( widoczną od strony szczotek na łączniku wózków).
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
|
wyrosnieta11
Użytkownik aktywny wyrosieta11
Kraj:
Pomogła: 3 razy Wiek: 38 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 353 Skąd: Piława Górna
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 18:26
|
|
|
właśnie w tym problem że mój majsterkowicz raczej nie nadaje się do niczego :/ myślałam już o kupnie jakiś ciężarków takich do ćwiczeń tylko jak ciężkie są takie obciążniki oryginalne?
|
_________________ http://picasaweb.google.com/wyrosnieta11 |
|
|
|
|
mrober
Użytkownik aktywny
Kraj:
|
Wysłany: Pią 13 Lis, 2015 20:26
|
|
|
wyrosnieta11 -Moje wyglądaja tak jak na fotce, widać że te największe są dorabiane z pręta stalowego żebrowanego ( ma zastosowanie w budownictwie- zbrojenie). Waga od najmniejszych to 167 g, 220 g, 275 g, 486 gram. Które do czego zawieszać to najlepiej będzie wiedzieć Natalia. Ale myślę,że lżejsze do węższej dzianiny, a cięższe do szerokiej dzianiny. Też dokładnie nie wiem bo jestem dopiero na etapie nauki " maszynodziergania", robię na razie próbki więc zawieszam te po 275 gram. Też chciała bym wiedzieć czy waga ciężarków ma jakieś znaczenie dla struktury dzianiny. W zasadzie to te średniej wielkości ciężarki wystarczająco "naciągają " dzianinę.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
|
orzeszek
Milczek orzeszek
Kraj:
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 27 Wrz 2015 Posty: 39
|
Wysłany: Sob 08 Paź, 2016 05:35
|
|
|
Zacznę chyba tak jak wszyscy, otóż kupiłam maszynę Brother KH940 KR850 i chyba mnie przerosła. Jak ją kupowałam wszystkie tłumaczenia wydawały się proste , a teraz czarna magia nie potrafię nawet nawlec włóczki instrukcja z książki do mnie nie przemawia.Czy mógłby ktoś pokazać mi na zdjęciach jak to zrobić?
|
|
|
|
|
anialub
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2022 18:49
|
|
|
beti380b, Dzień dobry , bardzo proszę mi pomóc .Potrzebuję instrukcję do Simac dx4000.Bardzo będę wdzięczna .
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1901 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Wto 18 Sty, 2022 22:24
|
|
|
anialub źle napisałaś. Trzeba było kliknąć w ikonkę pod jej postem ze znakiem koperty i wtedy napisać poprzez skrzynkę mailową.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|