Przesunięty przez: ciapara Śro 24 Lis, 2010 18:19 |
Co najbardziej lubisz jeść ??. |
| Autor |
Wiadomość |
kuela
Użytkownik aktywny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2005 Posty: 339 Skąd: Wejherowo
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 09 Paź, 2005 19:58
|
|
|
Pierogi, pierogi i pierogi
Oczywiście żartowałam, mój jadłospis nie zamyka się na tych trzech potrawach. Jest ich dużo, ale .... w mojej rodzinie - jak pamiętam od dzieciństwa robią fantastyczne pierogi z kapustą i grzybkami. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenia. Robiono je tylko na święta - więc kojarzą się z świąteczną atmosferą, pełną ciepła i radości. Wspólnie je przygotowywaliśmy i spożywaliśmy przy pięknej choince oraz kolędach.
Jako najmłodsze pokolenie dam w rodzinie nie przestrzegam zasady tylko w święta - dlatego pojawił się dodatek kiełbaski oraz farsz ruski.
Moja już własna rodzina świętuje kilka razy w roku jedząc przepyszne pierożnik. A mimo tego nadal, gdy nadchodzą święta nikt nie może się doczekać momentu lepienia pierogów - już nie wspomnę o jedzeniu.
To tak krótko o mojej jednej z wielu ulubionych potraw. 
|
|
|
|
 |
Violetta21
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 73 razy Wiek: 52 Dołączyła: 28 Lip 2005 Posty: 14912 Skąd: Jelenia Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 09 Paź, 2005 23:12 Co najbardziej lubisz jeść ??
|
|
|
UUUUU Temat rzeka:) ja tam lubię jeść i to dużo:) a najbardziej ciasta te serniki i makowce a o szarlotce już nie wspomnę To chyba najulubieńsze moje ciasto od dziecka może dlatego że moja babcia robiła najlepszą szarlotkę jaką jadłam? I w końcu nauczyłam się tak piec A tak pozatym oczywiście pierogi ruskie w każdej ilości i skrzydełka w miodzie Pycha!
|
|
|
|
 |
Fantazja
Milczek

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 21 Paź, 2005 13:40
|
|
|
A ja najbardziej lubię jeść potrawę , która nazywa się : prażuchy.To jest potrawa dla biedaków.W skład wchodzą ziemniaki,mąka i okrasa.Pycha.Lubię jeszcze zupę szczawiową i spagetti po bolońsku ( robię je po domowemu) )))
Prażuchy uwielbiam , ponieważ gdy byłam mała gotowała to moja Babcia.echhh , dawno temu....
|
|
|
|
 |
Magus
Milczek :)

Kraj:

|
Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 22:05
|
|
|
Ja lubie prawie wszystko byle ładnie pachniało i smakowało .(aromatyczne dania)uwielbiam pierogi,pyzy,naleśniki, przecieraki i wszelkie pieczenie ale tak samo zachwycvam się daniami ze dalekiego wschodu czy afryki Uwielbiam eksperymentować i np. do mięs dodawać owoce bakalie różne marynaty wymyślone na poczekaniu.Często zdarza się że ktoś coś u mnie jadł prosi o przepis a ja niestety robiłam wszystko na winie(co się nawinie w lodówce )i nie pamiętam.Taka radosna twórczość.Ale mam też swoje standarty zwłaszcza na święta mam dania które robię zawsze w taki sam sposób ja uczyła mnie mama i babcie.
|
|
|
|
 |
ania78
Milczek

|
Wysłany: Pią 02 Gru, 2005 19:02
|
|
|
Aktualnie to mam mdłości i mało smaków, ale tak normalnie to uwielbiam kurczaczka, w różnych postaciach, najbardziej udka z piekarnika i do tego fryty i suróweczki, pyszota. Poza tym piersi z kurczaka, ale nie jako kotlety (bo kotlety wolę tłuściejsze ), tylko w chińszczyżnie, od tego specem jest mój mężuś
, bawi się z moczeniem w winku itd, też smakołyk :fajnie:
|
_________________ www.polskieszlaki.pl
www.szycie.org.pl - forum o szyciu i robótkach ręcznych |
|
|
|
 |
Renulek
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 694 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 12 Gru, 2005 09:47
|
|
|
ja uwielbiam zupę pomidorową, ale zrobioną przeze mnie
no i pierogi namiętnie kocham wszystkie - no może z wyjątkiem tych z mięsem 
|
_________________ http://renulek.pl
 |
|
|
|
 |
zmijka2001
Milczek

Pomogła: 2 razy Wiek: 52 Dołączyła: 15 Lis 2005 Posty: 19 Skąd: NY
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 16:15
|
|
|
Salatka jazrynowa , ale taka domowej roboty czyli ziemniaki, marchew, groszek, kukurydza, por (ta biala czesc), jaja na twardo z sosem (smietana, majonez, musztarda) mniam mniam
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 10:16 ]
To mozna jesc o kazdej porze roku, nigdy sie nie nudzi, zawsze zdrowe i pasuje prawie do kazdego posilku!!! 
|
_________________ Sylwia |
|
|
|
 |
Wiesia
Milczek

|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 17:19
|
|
|
Spróbój dodać seler ze słoika i jabłko. Pyszota.
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 18:27 ]
Bardzo smakują mi sosy jakie dodają do zamawianej pizzy. Dowiedziałam się, że można je robić domowym sposobem:
1.suszona pietruszka + woda+czosnek mielony+ majonez - to oczywiście czosnkowy.
2.sól+cukier+oregano+chili+camu+koncentrat pomidorowy+ketchup-to pomidorowy
3.kwasek cytrynowy w płynie+cukier+woda+majonez+ketchup - ten będzie różowy
4.cebula suszona w kostkach+chili+suszona natka pietruszki+ketchup - ten to cebulowy
I jeszcze się dowiedziałam, że wszelkie zioła dodawane do sosów rozpuszcza się w wodzie, wtedy lepiej łączą się z pozostałymi składnikami.
|
|
|
|
 |
zmijka2001
Milczek

Pomogła: 2 razy Wiek: 52 Dołączyła: 15 Lis 2005 Posty: 19 Skąd: NY
|
Wysłany: Sob 28 Sty, 2006 19:19
|
|
|
Co do pomidorowego sosu, a robie go najczesciej do golabkow i pulpetow mam prosty sposob: sos jasny pieczeniowy z torebki (lub woda, 2 lyz maki, kostka rosolowa, wegeta) + sos chili, ketchup i 2-3 lyzki grape jelly (cos jak dzem winogronowy ale wyglada ujak galaretka w sloiku) - pychotka!!!!! Wszyscy uwielbiaja moje golabki bo dusze je w tym sosie godzinami;
a propos przepis na sosy skopiowalam i zastosuje - wielkie dzieki!!!!
|
_________________ Sylwia |
|
|
|
 |
jusstina
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 22 Lut, 2006 17:52
|
|
|
bigosik domowy roboty mojej mamy, wogóle każde danie które wyszło z kuchni mamusi...
A ja ostatnio razem ze swoim misiorem zajadamy się kotlecikami sojowymi... 
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Sob 06 Maj, 2006 08:54
|
|
|
Wigilijne pierogi mojej mamy - proste, są raz do roku.
Kotlety ziemniaczane z sosoem grzybowym. Ale dlaczego? Pyszne są i tyle
Babka ziemniaczana.
Spaghetti domowe z cukinią.
A z gotowców:
Wiatraczki Złotokłose
Pizza
i kawa mrożona w ilościach przemysłowych
A i Karmi Poeme 
|
|
 |
alwisia
Użytkownik średnioaktywny alwisia

Kraj:

Wiek: 83 Dołączyła: 05 Cze 2006 Posty: 221 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: Pią 30 Cze, 2006 19:58
|
|
|
Moje ulubione danie to sernik, torty, makowiec i mogą też być bezy.To by mi starczyło na cały dzień.Moja rodzinka mówi,że się odchudzam w następujący sposób: gorzka herbata i cały tort. Stąd te kilogramy - waga ciężka.
|
_________________ Szanujcie staruszki, bo kiedyś też nimi będziecie. |
|
|
|
 |
magdalena
Użytkownik b. aktywny mama 2 łobuzów :-)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 1299 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: Pią 30 Cze, 2006 20:41
|
|
|
Uwielbiam kuchnię włoską w wykonaniu mojego męża.Gdy wracam z pracy miło jest usiąść do stołu i zjeść gotowy obiad a nie męczyć się z nim.
A pozatym uwielbiam też kapustę z grzybami .Mogę jeść ją bez opamiętania,gdyż wracam wtedy wspomnieniami do dzieciństwa beztroskiego,.... 
|
|
|
|
 |
Penelopa
Milczek Penelopa

Kraj:

|
Wysłany: Śro 18 Paź, 2006 12:07
|
|
|
A ja uwielbiam dwie potrawy wigilijne i całą masę innych..Do tych wigilijnych należy zupa gotowana jak rosół tylko na rybie, potem dodaje się pierniki namoczone w czerwonym winie i przetarte przez sito, i rodzynki..Podaje się ją z kluskami ( ciasto takie jak na lane kluseczki tylko mocniejsze).PYCHA..Ale rozumiem tych którzy jej nie cierpią..No i pierogi( na drugi dzień przysmarzam je na tłuszczu-palce lizać...
A tak w ogóle uwielbiam słodycze...Całe szczęcie że nie muszę się ograniczać...
|
_________________ Uśmiechajcie się do siebie....Uśmiech potrafi zdziałać cuda... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|