|
Maxi |
| Autor |
Wiadomość |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 22 razy Wiek: 43 Dołączyła: 03 Wrz 2006 Posty: 482 Skąd: Wrocław
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 06 Wrz, 2006 16:24 Maxi
|
|
|
Witam wszystkie Panie po raz pierwszy,
mam pytanie odnosnie wloczki Maxi. Nabylam piekny czerwony kolor i od pewnego czasu robie na sobie sweterek. Zauwazylam jednak, ze zafarbowal mi paznokiec od trzymania tej wloczki?
Nie wiecie moze jak ta wloczka sie zachowuje? Czy farbuje podczas noszenia albo prania?
Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Pią 30 Sty, 2009 13:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ewcia
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 284
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Wrz, 2006 17:35
|
|
|
własnie również jestem na etapie tej włóczki robiłam czarną i nie rzuciło mi się co bym miała czarne ręce teraz robię teraz robię z brudengo różu i również nie zauważyłam nic podobnego co do prania to nie mam pojęcia czy farbuje 
|
_________________ pozdrawiam ewcia
http://ewelinarotko.blox.pl/html  |
|
|
|
 |
szydeleczko
Użytkownik aktywny Ela N

Kraj:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Maj 2006 Posty: 947 Skąd: KONIN
|
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 11:41
|
|
|
witam włóczki maxi jak i inne sa farbowane - gdyz bawełna naturalna jest jasno bezowa nawet nie biala, ja zauwazylam ze -bo obecnie robie włóczka maxi kolory jasny bez nr kolor 300, 310, 311 sa miekkie w robote mimo szydelka 1,5 zas gdy robilam biala z tej serii robotka jest troche sztywniejsza widocznie barwniki nadaja jej inna strukture, nie robilam jeszcze z czarnej choc mam w planach, robilam z bezu i kolor sie nie zmienil, pozdr
|
|
|
|
 |
alienor
Użytkownik b. aktywny vel 3nereida

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 62 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 2601 Skąd: Katowice
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 16:58
|
|
|
Witam ja dużo robie z Maxi , robilam też z czerwonwej sukienkę dla córuni
http://www.fotosik.pl/pok...20461bde6f.html
prana jest już duzo razy, piorę piorę ręcznie bo lekko puszcza kolor ale suienka nie straciła nic na wybarwieniu nadal jest intesywnie czerwona ale nie pamiętam , żeby mi barwiło palce w czasie pracy . Proszek do prania to taki dla dzieci ale nie ze względu na włóczkę tylko właścicielkę.
|
_________________ Oddam lenia w dobre ręce |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 22 razy Wiek: 43 Dołączyła: 03 Wrz 2006 Posty: 482 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 21:05
|
|
|
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Ja mam dlugie paznokcie i zabarwily mi sie na rozowo te, ktorymi trzymam robotke (robie male elementy wiec inaczej ich trzymac nie moge). Palce natomiast sa czyste 
|
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 14:40 Kto mi wytlumaczy czym sie roznia te nitki?
|
|
|
Nie jestem jeszcze biegla w niciach i wloczkach do szydelkowania. Kupilam sobie czerwona Altin Basak MAXI. Ma ona etykiete taka.
Na necie znalazlam MAXI z taka etykieta:
taka etykieta.
Pytanie pierwsze:
czym one sie roznia?
Chcialabym zamowic sobie
to
ale wczesniej chcialam zobaczyc na zywo jak to wyglada, niestety nigdzie w moich sklepach tego nie ma, wiec moje drugie pytanie:
co to jest ten Basak z Niteczki?
Czym sie rozni od Maxi (oprocz dlugosci) i czy nadawal by sie na jakies poncho, torebke wieczorowa albo na taka spodnice.
Czy ma polysk jak ta moja MAXI? (tzn czy sie troche swieci)
|
| Ostatnio zmieniony przez Eve Pon 11 Wrz, 2006 15:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
barbara.o
Milczek

|
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006 09:31
|
|
|
Te MAXI różnią się tylko etykietą a poza tym są takie same, tylko wysyłane na inny rynek (np. niemiecki)
Jeżeli będziesz kupowała kolor to podobno musi być z tej samej partii, bo może się różnić odcień (to pisały dziewczyny na forum).
BASAK z NITECZKI jes zupełnie inny od MAXI, bo po pierwsze jest o połowę cieńszy i moim zdaniem bardziej sztywny. Myślę, że spódniczka czy ponczo wyglądało by super ale zajęło by Ci dużo czasu. Jeżeli jesteś cierpliwa, to efekt jest super. Ja robiłam z tego koszyczek, aniołki i serwetki. Ładnie wygląda...
|
|
|
|
 |
ewcia

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 284
|
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006 17:09
|
|
|
róznią się grubością ten pierwszy maxi m chyba 565 m /100g a ten drugi ma 1000m/100g ja również nie widziałam tego z 1000 m u nas to chyb mało sprowadzają ale jeżeli na ponczo to ja bym wybrała ten 565 m bo ten z 1000 to chyba za cieńki na ubrania nie wiem może sie mylę jestem na etapie robienia z maxi 565m i jest to syzyfowa praca a z 1000 to chyba bym oszlała 
|
_________________ pozdrawiam ewcia
http://ewelinarotko.blox.pl/html  |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006 17:21
|
|
|
Dziekuje za rady.
Wlasnie wrocilam ze sklepow, gdzie jak glupia ogladalam wszystkie wloczki, porownywalam bez konca i ogladalam kolory. A wszystko po to, zeby zamowic przez neta to co chce, bo jak zobaczylam cene MAXI i Perle 5 okolo 20 zl (18,50 zl) to zaniemowilam z wrazenia.
Na razie mysle o czarnej spodnicy co podalam linke w poprzednim poscie. Chce ja zrobic z Perle 5, bo jest grubsza od MAXI (aktualnie robie sweterek z MAXI z elementow i jakos mi to sprawnie idzie).
Poncho chce zrobic takie delikatne, cieniutkie, azurkowe. Raczej jako ozdoba niz cos cieplego do noszenia.
A z Basaka z Niteczki chyba zrezygnuje, chociaz cena mnie wciaz kusi:)
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
Alma
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 13 Wrz, 2006 11:20
|
|
|
Eve jak będziesz miała czas to przejżyj sąsiedni wątek "nici do szydełkowania" tam jest trochę informacji o tym cieńszym Basaku z Niteczki, Grażyna umieściła nawet zdjęcia swojej robótki z tej nici. Ja je zamówiłam, narazie zrobiłam tylko próbki, nitka jest bardzo cienka, na szydełko 0.75mm, ma połysk (Maxi nie widziałam więc nie wiem czy taki sam), robótka sprężysta i miła w dotyku. Nie orietuję się za dobrze, do niedawna robiłam wyłącznie z włóczek z "domowego magazynu", w mojej ocenie nadaje się na cienkie letnie bluzeczki ale na ponczo raczej nie. (Pod linkiem "spódnica" mam stronę ze sklepu Niteczka)
Jeszcze coś: zamówiłam tę w kolorze jasny ecru i blady niebieski i mam wrażenie że ta błękitna jest bardziej mięka, robótka jest niemal aksamitna w dotyku, poprostu super, ta w kolorze ecru jest trochę bardziej twarda. Ale koniec końców oceniam ją bardzo dobrze.
A to przykłady robótek z :
Maxi:
http://show.7ya.ru/privat...ID=1197976&ob=0
Klasik z Niteczki:
http://show.7ya.ru/privat...ID=1197940&ob=0

|
_________________ Pozdrawiam Alma |
| Ostatnio zmieniony przez Alma Śro 13 Wrz, 2006 11:33, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 13 Wrz, 2006 11:49
|
|
|
Alma, własnie pod wływem opini tego watku "nici do szydełkowania" chcialam zamowic tego Basaka. Ale co innego zobaczyc zdjecie nici i probki, a co innego "pomacac" . Na razie zdecydowalam sie zamowic MAXI (wlasnie robie sweterek ) i zrobic cos z tego. Co do Basaka to sie jeszcze zastanowie.
Musze jeszcze czegos poszukac cienkiego na druty (z Maxi mojej mamie nie za bardzo wychodzi). Myslalam o Perle 5 albo 8, ale na necie nie znalazlam jakis rozsadnych cen tych produktow.
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
Alma
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 14:05
|
|
|
Przymierzałam się do czegoś podobnego. Czy ten sweterek w orginale nie jest czasem różowy, a modelka trzyma na rękach dziewczynkę w bluzeczce z tych kwiatów?
A wracając do Niteczki i basaka, to teoretycznie możesz zamówić próbki. Tylko z tego co wiem trzeba mieć szczęście i cierpliwość żeby się ich doczekac, ale zawsze można spróbować.
|
_________________ Pozdrawiam Alma |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 15:00
|
|
|
Kamizelke/top zrobilam z tego schematu

Potem znalazlam ten rozowy sweterek. Wzor troche sie rozni.
wzor
Nie za bardzo wiedziala co znacza te oznaczenia, wiec ten czerwony sweterek robie tak samo jak czany top, ale daje dwa podwojne slupki w srodku.
Teraz jakbym miala robic od poczatku, bo bym jednak zostala z jednym podwojny, bo wtedy latwiej byloby mi je laczyc, a tak to laczenie nie zawsze jest na srodku platka. Czerwone elementy od razu lacze w trakcie roboty, a czarne byly zszywane. Nie wiem jak jest lepiej, bo jak je zszywalam to moglam sobie je wszystkie ulozyc i probowac rozne ksztalty bluzki. Czewone od razu lacze i czasami mam duzo do sprucia, bo nie wychodzi tak jak sobie wyobrazalam.
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
gabrysia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 03 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 20:28 nitki...
|
|
|
z Altin Basaka z Niteczki robię sporo, bardzo ładnie wychodzą serwetki, aniołki itd. Rzuciłam się na głęboką wodę i robię teraz sweterek rozpinany z czarnego 1000m/100g w rozmiarze 50. Dłubanina nieziemska ale efekt cudny, bardzo delikatny wzorek (wybrałam ananaski) jak się dorobię aparatu cyfrowego rzucę zdjęcie.
|
|
|
|
 |
maja1

Kraj:

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Paź 2006 Posty: 218
|
Wysłany: Śro 11 Lip, 2007 22:50 maxi czy może coś innego
|
|
|
Znajoma poprosiła mnie o zrobienie firanki do kuchni ale z takich nici żeby nie trzeba było jej krochmalić. Pamiętam że ktoś robił firanki z Maxi proszę napiszcie czy trzeba je krochmalić.Wklejam próbkę wzoru zrobioną ze snehurki może doradzicie mi z czego jeszcze można ją zrobić

|
| Ostatnio zmieniony przez maja1 Śro 11 Lip, 2007 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 06:47
|
|
|
Ja swoje wyroby z Maxi krochmalę i upinam, ale moja babcia otrzymany ode mnie wyrób zwyczajnie uprała i wysuszyła. Fakt faktem, że wymiary są mniejsze, ale kształt zachował się właściwy. Mam nadzieję, że inne dziewczyny będą mieć optymistyczne wieści dla Ciebie. 
|
|
 |
Antonina
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 09:35
|
|
|
W mojej opinii każda firanka robiona z bawełnianych nici powinna być wykrochmalona i naciągnięta. W przeciwnym wypadku po prostu nieładnie wygląda. No,ale jeżeli ktoś lubi niekrochmalone - to sobie wiesza to co lubi...
Dlatego trudno tu doradzać, jakie nici na niekrochmalona firanke . Snehurka jest cieniutka i delikatna - nie jestem przekonana czy po praniu "utrzyma formę" bez krochmalenia.
Ja bym doradziła, zeby firankę po prostu krochmalić.
|
_________________ Mój blog robótkowy: http://uantoniny.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Poranna
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 50 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 2113 Skąd: Lębork
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 10:38
|
|
|
robiłam firanki ze snehurki i kaji - obie miękkie i muszą być krochmalone, jesli firnaka ma mieć formę i ładnie leżeć; maxi jest chyba jedną z najsztywniejszych nici bawełnianych - można spróbować nie krochmalić, ale wątpię, żeby ładnie się taka firanka prezentowała moim zdaniem, dla dobrego efektu - obrusy, firanki trzeba krochmalić i napinać, chociaz ja też tego nie cierpię ((
|
_________________ BLOG
 |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 12:07
|
|
|
zgadzam się z Paniami! firany< serwety itp. najładniej wyglądają krochmalone.....
i chyba nie ma takiej nitki by bez krochmalenia dała efekt nakrochmalonej!!?? 
|
|
|
|
 |
bjanna
Gaduła ;)

Zaproszone osoby: 4
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Gru 2006 Posty: 3820
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 12:17
|
|
|
całkowicie się zgadzam, trzeba krochmalić, nawet najmocniej skręcona nitka nie da ładnego wyglądu bez krochmalu 
|
|
|
|
 |
maja1

Kraj:

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Paź 2006 Posty: 218
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 13:56
|
|
|
Dziękuje za odpowiedzi Też tak mi się wydawało ale wolałam zapytać ekspertów.Zostanę więc przy snehurce bo kolory odpowiadają przyszłej właścicielce.
|
|
|
|
 |
Nikola5
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 26 razy Wiek: 57 Dołączyła: 22 Mar 2007 Posty: 825
|
Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 17:30
|
|
|
Mam pytanie - czym się różni Maxi od Hemery - bo długość mają taką samą - 563m ???
Maxi znam a Hemery nie.
|
_________________ ~~ Renata~~

|
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 55 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
bean
Gaduła ;) Beata

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 76 razy Wiek: 58 Dołączyła: 29 Lut 2008 Posty: 5131 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 29 Kwi, 2008 10:27
|
|
|
Gdy trafiłam na to forum w internecie i oglądałam Wasze dzieła wyczytałam, że robicie topiki i bluzeczki a nawet sukienki m.in. z Maxi. Ponieważ kolorki są piękne skusiłam się i kupiłam Maxi, ale gdy zaczęłam bluzeczkę to mam wrażenie, że wychodzi trochę sztywno.
Czy powinnam robić większym szydełkiem (teraz robię 1,75mm) czy też wybrać wzór bardzo "dziurawy"?
|
_________________ BLOG
schematy z których korzystałam
pinterest |
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 55 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 37 |
|
|