wydruki do decu - co i jak |
Autor |
Wiadomość |
lola0466
Milczek
Kraj:
Autor tematu Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 33
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 30 Paź, 2006 16:06
|
|
|
Dziewczyny mam pytanie , czy te wzorki to na zwykłym papierze się drukuje? Bo ja
|
_________________ Iwa 66 |
|
|
|
|
Celina
Użytkownik średnioaktywny Pozdrawiam z Elbląga
Kraj:
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 22 Kwi 2006 Posty: 243 Skąd: Elbląg
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 31 Paź, 2006 23:39
|
|
|
ja drukuje na fotograficznym papierze
|
|
|
|
|
Dani
Użytkownik średnioaktywny
Kraj:
Pomogła: 1 raz Wiek: 62 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 126
|
Wysłany: Śro 01 Lis, 2006 11:15
|
|
|
Cytat: | ja drukuje na fotograficznym papierze |
i pozniej to naklejasz?-to ile warstw lakieru musisz dac-60,80
ja drukuje na cienkim papierze, najlepszy jest tzw. sniadaniowy lub ryzowy, w ostatecznosci zwykly do drukarek ale jak najcienszy-max.90. Jak gruby papier musisz duzo i dlugo lakierowac aby wyrownac powierzchnie. Papier fotograficzny uzywam do schematow 3D i innych na kartki
|
_________________ Caluski z Niemiec |
|
|
|
|
lola0466
Milczek
Kraj:
Autor tematu Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 33
|
Wysłany: Śro 01 Lis, 2006 19:36
|
|
|
Wielkie dzięki za informacje . Teraz będę już wiedziała
|
_________________ Iwa 66 |
|
|
|
|
olusia_
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 11:27
|
|
|
Dani, przepraszam, jestem tu nowa i probuje decu od jakiegos czasu (robie to przewaznie na szkle) moje pytanko jest nastepujace... przypuscmy ze drukuje sobie zdjatko na drukarce i chce to przeniesc na obrazek, talerz w formie decu... czy po styknieciu sie nadrukowanego papieru z klejem czy nie rozmarze mi sie obrazek? czy probujecie po wydruku zabezpieczyc obrazek? moze to kwestia techniki naklejania? dziekuje za ewentualna pomoc... i pozdrawiam. Ola
|
|
|
|
|
Dani
Użytkownik średnioaktywny
Kraj:
Pomogła: 1 raz Wiek: 62 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 126
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2007 10:09
|
|
|
jesli bedziesz bardzo ostrozna, nie bedziesz rozmazywac za bardzo kleju po druku, nie powinno nic sie stac.Najlepiec dociakac, a nie mazac-mysle , ze zrozumialas co mam na myli. Dla lepszego zabezpieczenia przed lakierowaniem pryskam taki obrazek lakierem w spraju, wted nie musze juz uwazac co sie stanie.
|
_________________ Caluski z Niemiec |
|
|
|
|
nula
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
Pomogła: 179 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 04 Sie, 2012 07:13
|
|
|
kahoko napisał/a: | Jestem strasznie kapryśną osobą Smile i owszem, serwetki ładne, ale ja bym chciała inny wzór XD i jak tu go wydrukować i przykleić? no i czy trzeba jakiejś super drukarki do tego? bo w sumie to drukarki atramentowe niezbyt ładnie drukują :< może jest jakieś miejsce, gdzie można pójść, oddać płytkę z obrazkami i odebrać? albo w sklepie internetowym? |
no tak, przydałoby się odświeżyć temat.....
drukować możesz sama albo zanieść np. do punktu ksero albo gdziekolwiek gdzie drukują...
najlepiej na laserze - wtedy wydruk się nie rozmazuje.
Można na atramentówce - wtedy musisz wydruk zabezpieczyć przed rozmazaniem - najlepiej fiksatywą albo chociażby lakierem do włosów (podobno) (ja stosowałam fiksatywę i doskonale mi zabezpieczyła obrazki )
Najważniejsze, żeby drukować na jak najcieńszym papierze - nie wiem jakie są możliwości w punkcie ksero, ale w domu drukowałam na papierze śniadaniowym - po zabezpieczeniu fiksatywą przyklejałam normalnie jak papier do decu (z tym, że już go nie moczyłam) - motyw ładnie się wtopił i wcale nie widać, że to nie serwetka.
Jeżeli planujesz dać wydruk na całość - bez wycinania motywu (np. na całe wieczko szkatułki) to możesz wydrukować na zwykłej kartce do drukarki - bo wtedy nie ma znaczenia grubość papieru.
gdzieś czytałam, że można drukować nawet na jednej warstwie serwetki - tej czystej - przyklejonej do zwykłej kartki - ale nie próbowałam.
Może odezwą się dziewczyny, które mają w tej kwestii większe doświadczenie ?
Bo ja na razie popełniłam z wydrukami dopiero dwie eksperymentalne prace
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
|
żabka
Gaduła ;)
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 14 razy Wiek: 49 Dołączyła: 25 Sty 2009 Posty: 3301 Skąd: Swarzędz
|
|
|
|
|
moniq
Milczek
Kraj:
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Lis 2009 Posty: 20 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: Pon 14 Sty, 2013 06:00
|
|
|
Ja drukowałam na laserówce napisy na serwetce białej. Przyklejałam ją do zwykłej kartki, tylko wszystkie warstwy serwetki, nastawiałam na ciemny druk (inaczej może wyjść za jasne choć po przyklejeniu napis ciemnieje) i dopiero potem odrywałam inne warstwy serwetki. Nic się nie rwało i efekt całkiem fajny, myślę że można tak robić na innych kolorach serwetek, nie tylko białych, oby nie za ciemnych.
I nic się nie rozmazuje, no i przyklejając serwetkę na kartkę, trzeba dobrze ją przykleić, żeby nie była zbyt zmarszczona.
Szkoda, że nie mam kolorowej laserówki, to całe motywy mogłabym tak drukować...
|
_________________ moje prace - http://norluc.fotosik.pl/albumy/741272.html |
Ostatnio zmieniony przez moniq Pon 14 Sty, 2013 06:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aiszka4
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 586
|
Wysłany: Wto 17 Cze, 2014 14:03 laserówka i papier ryżowy
|
|
|
Czy takie połączenie jest możliwe?
Potrzebowałam konkretny motyw, nie miałam medium do transferu, ani czasu, by lakierować milion razy. W kilku punktach odmówiono mi druku na papierze ryżowym, bo cyt. "rozpuści się na bębnie i zostanie w drukarce/uszkodzi drukarkę".
Papier ryżowy był przyklejony do zwykłej kartki papieru ksero. W ogóle wszyscy robili wielkie oczy, czego ja chcę.
To jak to w końcu z tym drukowaniem?
|
|
|
|
|
nula
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
Pomogła: 179 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 18 Cze, 2014 16:29
|
|
|
Z papierem ryżowym moim zdaniem nic się nie powinno stać
natomiast......
aiszka4 napisał/a: | Papier ryżowy był przyklejony do zwykłej kartki papieru ksero. |
tu może być pies pogrzebany....
W ten sposób na pewno można drukować na atramentówce (co prawda nie próbowałam z papierem ryżowym, tylko ze śniadaniowym - ale wydaje mi się, że to nie ma znaczenia)
Ale mój M uczulił mnie , żebym czasami nie próbowała tego robić na laserze bo laser się nagrzewa i rozpuści klej z tej taśmy którą mamy przyklejone jedno do drugiego
aiszka4 napisał/a: | bo cyt. "rozpuści się na bębnie i zostanie w drukarce/uszkodzi drukarkę". |
myślę, że to właśnie o to chodziło a nie o to , że rozpuści się papier ryżowy....
ryżowca można by chyba bezpośrednio podać do drukarki - tak mi się przynajmniej wydaje ale pewna nie jestem
Moja Ela jak pracowała w punkcie ksero to proponowała mi, że poeksperymentuje, ale wolałam nie ryzykować i nie narażać jej na to, że w razie czego będzie płacić za naprawę sprzętu z własnej kieszeni
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
|
żabka
Gaduła ;)
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Śro 18 Cze, 2014 17:01
|
|
|
Samego papieru ryżowego drukarka nie chce złapać, za cienki pewnie. Podklejony do kserówki łapie bez problemu.
Drukowałam już na papierze ryżowym doklejonym do kartki taśmą malarską zarówno na zwykłej atramentówce, jak i na drukarce laserowej (bezpośrednio w drukarni). Nie było żadnego problemu. Może dlatego, że drukarka nie była rozgrzana, tylko świeżo włączona
|
_________________ https://picasaweb.google.com/zabcia5791
http://images.chomikuj.pl/button/zielone_cos.gif
|
|
|
|
|
eBeata
Użytkownik aktywny
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Śro 18 Cze, 2014 17:58
|
|
|
moim zdaniem, tak jak napisąła nula w razie jakiejkolwiek awarii panowie z ksero musieliby płacić ogromne odszkodowanie za zniszczenie urządzenia
to jest sposób do zaryzykowania na domowej drukarce a nie na maszynie za ogromne pieniadze
pięc razy sie uda a za szóstym trzeba oddać drukarkę do serwisu
|
|
|
|
|
aiszka4
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 586
|
Wysłany: Czw 19 Cze, 2014 08:38
|
|
|
To chyba zainwestuję w laserówkę, na własne ryzyko.
A na razie wykańczam skrzynkę z wydrykiem atramentowym, ale efekt daleki od ideału
|
|
|
|
|
izetta
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 28 Cze 2011 Posty: 1615 Skąd: Mosina
|
Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 07:27
|
|
|
Słuchajcie a ja w internecie znalazłam opis jak drukowali na papierze śniadaniowym, takim pergaminie, to też się da?
A tak z innej beczki. mam strasznie brzydką skrzynkę na listy, metalową. I chciałabym ją ozdobić jakoś. Czy potrzebuję do niej jakieś specjalne lakiery i kleje? To będzie moje drugie podejście do decoupage'u, pomożecie troszkę?
|
_________________ http://izetta-nawariackichpapierach.blogspot.com/
http://maranciaki.pl/foru...der=asc&start=0 |
Ostatnio zmieniony przez izetta Wto 24 Cze, 2014 07:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
żabka
Gaduła ;)
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Wto 24 Cze, 2014 11:35
|
|
|
izetta napisał/a: | Czy potrzebuję do niej jakieś specjalne lakiery i kleje? | na pewno potrzebujesz lakieru, który zabezpieczy pracę przed wpływem warunków atmosferycznych. Przede mną ozdabianie metalowego stołu do ogrodu, mam już potrzebne materiały, tylko czasu brak Lakier polecił mi pan w budowlanym (o dziwo znał się na rzeczy, wiedział nawet co to decu ), niestety nie pamiętam jego nazwy. Mogę ewentualnie sprawdzić później
|
_________________ https://picasaweb.google.com/zabcia5791
http://images.chomikuj.pl/button/zielone_cos.gif
|
|
|
|
|
izetta
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 28 Cze 2011 Posty: 1615 Skąd: Mosina
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 28 |
|
|