|
[ na drutach] Proszę o pomoc w rozpisaniu splotów. Sweter Re |
| Autor |
Wiadomość |
MarzenaAmanda
Milczek

Kraj:

Autor tematu Wiek: 31 Dołączyła: 02 Wrz 2012 Posty: 2
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 02 Wrz, 2012 19:19 [ na drutach] Proszę o pomoc w rozpisaniu splotów. Sweter Re
|
|
|
Zamarzył mi się ten sweter, jednak jeszcze takowych nie wykonywałam. Proszę o pomoc w rozpisaniu 2 splotów. Romby sprawiają mi kłopot, środkowy(główny) splot to już w ogóle czarna magia.
Nie licząc dwóch oczek, które rozdzielają wszystkie sploty prosty romb skada się z 12 oczek. Ten przekładany to już 20 oczek. Zależałoby mi na dokładnym rozpisaniu, tyle ile widać oczek na zdjęciach.
Jeśli któryś z użytkowników mógłby mi pomóc byłabym bardzo szczęśliwa i od razu zabrałabym się do pracy 
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 16:39
|
|
|
Ada ma racje - zamiast zaczynać od swetra zacznij od poćwiczenia warkoczy na próbce jeśli nigdy nie robiła takim wzorem. Jak zrozumiesz o co chodzi z warkoczami to sama sobie poradzisz bez problemu. Te romby w s rodku to najprostsze z możliwych warkocze.
Na youTube jest mnóstwo tutoriali - wystarczy wyszukać
how to knitt cables
np.http://www.youtube.com/watch?v=8Y7qkdyU4Cc
|
_________________ moja galeria |
|
|
|
 |
mróweczka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 50 Dołączyła: 07 Wrz 2011 Posty: 279 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 16:42
|
|
|
Nie wiem czy o to ci chodzi i czy dam radę ale spróbuję:
PODWÓJNE ROMBY
1 rząd: 5 oczek lewych, 4 oczka prawe, 6 oczek lewych, 4 oczka prawe, 5 oczek lewych
2 rząd i wszystkie parzyste robisz tak jak schodzą z drutu
3 rz.: 5 o. lewych, 2 oczka przełożyć na drut pomocniczy z przodu robótki, następne 2 oczka przerobić na prawo, oczka z drutu pomocniczego na prawo, 6 o. lewych, 2 o. na drut pomocniczy z przodu robótki, następne 2 oczka na prawo, 2 oczka z drutu pomocniczego na prawo, 5 oczek lewych
5 rz.: 4 oczka lewe, 1 oczko przełożyć na drut pomocniczy z tyłu robótki, następne 2 oczka przerobić na prawo, oczko z drutu pomocniczego na lewo, 2 oczka przełożyć na drut pomocniczy z przodu robótki, 1 oczko lewe, oczka z drutu pomocniczego na prawo, 4 oczka lewe, 1 oczko przełożyć z tyłu, następne 2 oczka na prawo, oczko przełożone na lewo, 2 oczka na drut pomocniczy z przodu robótki, 1 oczko lewe, oczka z drutu pomocniczego na prawo, 4 oczka lewe.
NIE BĘDĘ PISAŁA ŻEBY PRZEKŁADAĆ NA DRUT POMOCNICZ TYLKO "DO PRZODU" LUB "DO TYŁU" BĘDZIE MNIEJ CZYTANIA
7 rz.: 3 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 2 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 2 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 2 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 3 oczka lewe.
9 rz.: 2 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 4 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 4 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 2 oczka lewe.
11 rz.: 2 oczka lewe, 2 oczka prawe, 6 oczek lewych, 2 oczka do przodu, następne 2 oczka na prawo, oczka z przodu na prawo, 6 oczek lewych, 2 oczka prawe, 2 oczka lewe.
13 rz.: 2 oczka lewe, 2 oczka prawe, 6 oczek lewych, 4 oczka prawe, 6 oczek lewych, 2 oczka prawe, 2 oczka lewe.
15 rz.: przerobić jak rząd 11.
17 rz.: 2 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 4 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka na prawo, oczko z tyłu na lewo, 2 oczka do przodu, 1 oczko na lewo, oczka z przodu na prawo, 4 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka na prawo, oczko z tyłu na lewo, 2 oczka lewe.
19 rz.: 3 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 2 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka na prawo, oczko z tyłu na lewo, 2 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 2 oczka lewe, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 3 oczka lewe.
21 rz.: 4 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 4 oczka lewe, 2 oczka do przodu, 1 oczko lewe, oczka z przodu na prawo, 1 oczko do tyłu, 2 oczka prawe, oczko z tyłu na lewo, 4 oczka lewe.
Musisz zrobić od 1 do 22 rzędu a potem powtarzać rzędy od 3 do 22.
Mam nadzieję, że dobrze opisałam. Jeśli coś jest nie zrozumiałe to pisz. Z uwagi na twój młody wiek nie mam pojęcia jak zaawansowane jest twoje "drutowanie" i czy wszystko będzie dla ciebie jasne.
|
_________________ Pozdrawiam
Marzena |
|
|
|
 |
MarzenaAmanda
Milczek

Kraj:

Autor tematu Wiek: 31 Dołączyła: 02 Wrz 2012 Posty: 2
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 18:21
|
|
|
Doświadczenie w wykonywaniu warkoczy mam - zrobiłam sobie komin na zimę, także nie jestem taka zielona
Romby na początku wydawały mi się bardzo trudne, nie samo krzyżowanie się tylko te skosy. Dużo swetrów zrobiła moja mama, także nie jestem sama
Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas i dokładne instrukcje
A teraz do pracy!
|
|
|
|
 |
mróweczka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 50 Dołączyła: 07 Wrz 2011 Posty: 279 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 19:37
|
|
|
To jeszcze raz ja!
Nie twierdziłam, że jesteś "zielona". Ja też w bardzo młodym wieku zaczęłam "trutać" i teraz robię to co np. zobaczę na wystawie sklepowej. Podoba się to idę do domciu rozpisuję ile zapamiętam i znowu do wystawy, aż do skutku. Tym sposobem zaoszczędziłam "kilka" złotych. I przyjemność przy tym niezmierna
Mam prośbę: jeśli uda ci się zrobić te romby podwójne to daj znać czy poradzisz sobie z pojedynczym czy może będziesz chciała żeby je też rozpisać.
I jeszcze jak mogę się "powymądrzać" (bardzo tego nie lubię) ale postaraj się w wolnej chwili próbować czytać i robić według schematów. Bardzo ci to pomoże teraz i w przyszłości
Życzę powodzenia i czekam na efekt (o rombach mówię) 
|
_________________ Pozdrawiam
Marzena |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|