Przesunięty przez: Grażyna Pon 17 Lip, 2006 21:03 |
Na Boże Narodzenie |
| Autor |
Wiadomość |
Malgosia
Użytkownik małomówny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Wrz 2005 Posty: 58 Skąd: Warszawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 07:41
|
|
|
Ja zrobiłam takie dzwonki:
|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 13:36
|
|
|
Odpowiem po kolei na różne wasze pytania:
Aniołki, dzwonki, bombki zrobiłam z takich nici, których nazwy mi nic nie mówią (bo jak wcześniej pisałam - nie jestem szydełkowa, tylko odkurzam dzięki wam swoje umiejętności); na etykietach nici były takie nazwy: Altun basak miya, Snehurka, a na jednych był po prostu napis: bawełna.
Bombki są plastikowe - różnych rozmiarów (od bardzo małych do ogromniastych) i kupiłam je w MPiKu - są we wszystkich MPiKach w Warszawie; cena jednej takiej bombki jest od około 3 zł do około 6 zł (zależne od wielkości).
Bombkę robię zwykle tak: kilka oczek łańcuszka, robię kółeczko i tak coś tam motam po drodze robiąc coraz wieksze koło, przykładam do bombki, żeby wiedzieć, czy się za bardzo nie rozpędziłam. Jak już jestem w połowie bombki, to co rządek muszę zabierać oczka, żeby dopasować robótkę do wymiarów danej bombki. I dokąd się da - robię bez nałożenia na plastikową bombkę. Gdy sprawdzę, że jest to ostateczny moment, aby robótkę wepchnąć na bombkę - robię to i już dalej robię do samego końca na bombce. Zwykle muszę na bombce zrobić około 1/3 lub 1/4 części całej bombki.
Aniołki i dzwonki są usztywnione wodą z cukrem (trzeba zagotować wodę z cukrem, inaczej słabo się usztywni), bombki nie są usztywniane. Acha, te bombki są rozkładane. Można włożyć coś do środka (jakąś ozdobę i zamknąć). Ja sklejam te bombki na klej typu kropelka, bo nie chcę żeby się otworzyły w czasie przekładania, a poza tym wyszłam z założenia, że jak je porządnie skleję, to będę mogła uprać bombki - jeśli zajdzie taka potrzeba (bo nie naleje się do środka woda).
Widziałam bombki w innych kształtach - jak krople wody - też w MPiKu. Myślę, że w MPiKach w różnych miastach powinny być dostępne.
|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 15:55
|
|
|
Znalazłam kiedyś w internecie takie proporcje: 3 łyżki cukru zagotować z 3 łyżkami wody i zwykle tego się trzymam. Jak zwiększam ilość wody, to o tyle samo łyżek zwiększam ilość cukru. Taki gorący cukrowy krochmal wlewam na talerz i kładę w to robótkę, dociskam, ugniatam, żeby wszystko się dokładnie namoczyło. Wyjmuję, odciskam nadmiar krochmalu, nakładam na formę i odstawiam do suszenia. Przed zdjęciem z formy czasami dosuszam suszarką grubsze części robotki - przez chwilę.
|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Śro 26 Paź, 2005 21:39
|
|
|
Kuela, z tego, co zaobserwowalam u siebie w rodzinie, to sporo moich rodzinnych robotkowiczek używa krochmalu z cukru, bo robótki są dłużej w lepszej formie niż w przypadku krochmalu z mąki ziemniaczanej (mówię tu o robotkach typu aniołki, dzwonki). Takie robótki wiszą w mojej rodzinie w kuchni - a tam z wilgocią jest różnie i prace mają się dobrze. Jakoś nie zauważyłam, żeby robótki żółkły więcej i szybciej niż w innych przypadkach. Jeśli tak się stanie - pozostaje pranie i powtórne usztywnienie robótki. Mam w domu całe mnóstwo różnych robotek mojej mamy i babci - starocie okropne, były przez swój żywot usztywniane w różny sposób. Ich biel jest w porządku. Jeśli zauważę, że coś się z nimi dzieje, to piorę i wrzucam do jakiegoś wybielacza (kiedyś używałam zwykłej bielinki, bo przecież nic innego nie było) i wszystko wraca wtedy do normy (oczywiście nie eksperymentuje z wybielaczem w przypadku innych nici niż biała bawełna).
|
|
|
|
 |
minimysz
Milczek

|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2005 13:38
|
|
|
ja też się pochwalę

|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2005 22:50
|
|
|
Kupiłam w MPiKu taką bombkę i mam zamiar zrobić jej ubranko.
[ Dodano: Nie 06 Lis, 2005 09:44 ]
Moja bombka "kropla wody" dostała już białe ubranko, które ozdobiłam metalowymi, kolorowymi motylami i opaskami z okrągłych lusterek. Miałam zabawę z tą bombką. Lusterka musiałam zeszyć ze sobą. Motyle na pasku z lusterkami też są przyszyte, pozostałe motyle przykleiłam, a ponieważ są samoprzlepne - będzie można je zdjąć, gdy sie znudzą jako ozdoba. Bombkę zaczęłam robić od góry. Była to spora trudnośc, ponieważ obwód bombki w tym miejscu jest bardzo mały. Miałam wrażenie, że robię palec rękawiczki na szydełku - i tak to z początku wyglądało. Potem było już coraz łatwiej. jak zrobiłam 3/4 bombkowego ubranka, to wcisnęłam je na plastikową bombkę i obrabiałam już na niej aż do zakończenia robótki. Paski z lusterek są nakładane - jak się znudzą można je zdjąć (podobnie jak motyle) i wtedy bombka będzie zupełnie biała, bez dodatkowych ozdób. I tak zaczęłam sobie niedzielę - od zrobienia bombki.
|
|
|
|
 |
ciaachoo
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 14 Paź 2005 Posty: 722 Skąd: Dabrowa G
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 09 Lis, 2005 22:38
|
|
|
nie powinnam ich pokazywac tyle widzialam tutaj pieknych,ale raz kozie smierc,dzwonki i zaplataly sie 4 aniolki(wszystko dla coreczki do szkoly)
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 52 razy Wiek: 59 Dołączyła: 17 Cze 2005 Posty: 6379 Skąd: Częstochowa
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Fantazja
Milczek

Kraj:

|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2005 09:51
|
|
|
Ciągle mam problem, na czym napiąć zrobiony dzwonek, żeby po namoczeniu w krochmalu i wyschnięciu miał ładny kształt. Wczoraj doznałam nagłego olśnienia podczs zakupów słodyczy. Kupiłam duży pojemniczek Rafaello i dopiero przy kasie uświadomilam sobie, że to jest to, czego szukam. Plastikowe opakowanie po Rafaello doskonale nadaje sie jako forma do większych dzwonków. Tylko popatrzcie:
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2005 15:28
|
|
|
Aga,nici BRAWO.
Pomysł tylko głowa,żadnych schematów.Kształt dzwonków i bombek zawdzieczam tylko odpowiedniej formie,do dzwonków forma dzwonka plastikowego a do bombek zwykły balon do nadmuchiwania.
Dziekuje wszystkim za uznanie mojej pracy 
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2005 16:41
|
|
|
Po wykrochmaleniu np.bombek w środek wciskałam balonik i nadmuchiwałam do oporu.Jak juz więcej nie dało się, to zawiązywałam.Suszyłam na kaloryferach na jakiejś cienkiej sciereczce,co jakis czas obracająć.Potem balon odwiązywałam i wyciągałam przez tą sama dziurke.Nie przebijałam
|
|
|
|
 |
Alina
Milczek Alinka

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 62 Dołączyła: 17 Paź 2005 Posty: 48 Skąd: Rydzyna k/Leszna
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2005 08:40
|
|
|
Pozazdrościłam wam waszych piękności i też coś zmajstrowałam.

|
|
|
|
 |
Halkuk
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 18 razy Wiek: 63 Dołączyła: 25 Sie 2005 Posty: 4709 Skąd: Bytom
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2005 13:00
|
|
|
Ja mniejsze dzwonki naciągam na butelki - ostatnio na buteleczki po kubusiu oraz na plastykowe 1,5 l albo nawet 2 l wszystko zależy od szerokości dzwonka .
Pozdrawiam - Halina.

|
| Ostatnio zmieniony przez Halkuk Sob 10 Gru, 2005 15:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Czw 01 Gru, 2005 16:55
|
|
|
A to moja ostatnia partia bombek - w różnych ujęciach:

|
|
|
|
 |
Malgosia
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Pią 02 Gru, 2005 07:18
|
|
|
Fruzia pytała: Pomysł z pojemniczkiem Rafaello świetny, ale co z mniejszymi dzwoneczkami? Też może coś się znajdzie.
Mam już dla ciebie Fruziu odpowiedź:
Małe dzwonki można naciągnąć na foremkę, którą jest opakowanie po Danonkach. Zrobiłam właśnie na próbę dwa takie dzwonki i wyszły całkiem zgrabnie. Na zdjęciu widać te dzwonki i foremkę.
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

|
Wysłany: Pią 09 Gru, 2005 15:19
|
|
|
Schemat brałam tutaj z forum,w temacie dzwonki.Forme mam w postaci plastikowych już wysłuzonych dzwonków,dlatego wychodzi taki kształt.
|
|
|
|
 |
Alegrias
Milczek

Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 23 Lis 2005 Posty: 48 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 12 Gru, 2005 15:21
|
|
|
Basiu, dziękuję za wskazówki 
|
_________________ Pozdrawiam!
Anna K |
|
|
|
 |
Olivka33
Milczek

Wiek: 55 Dołączyła: 27 Lis 2005 Posty: 31 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Sob 17 Gru, 2005 16:14
|
|
|
Wspaniała Choinka - napewno umili swieta
|
|
|
|
 |
ciaachoo
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 14 Paź 2005 Posty: 722 Skąd: Dabrowa G
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 20:48
|
|
|
Ubralam juz choinke bo dziewczynki bardzo chcialy jeszcze dowiesze pierniczki ,ale sie dopiero pieka .Choinka jest niebiesko-zlota z bialymi aniolkami,dzwonkami i gwiazdkami,swiatelka tez sa niebieskie ale jakos nie widac tego na zdjeciu,podokladalam jeszcze zlote wstazki,niebieskie i zlote kwiaty,plastry pomaranczy,robie jeszcze gwiazdki to kilka dowiesze .Wyszla jak wyszla,dziewczynkom sie podoba
Pozdrawiam Ilona!!!!!
|
|
|
|
 |
Halkuk
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 18 razy Wiek: 63 Dołączyła: 25 Sie 2005 Posty: 4709 Skąd: Bytom
|
Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 17:25
|
|
|
Ilonko - wyszło SUPER
Pozdrawiam serdecznie - Halina.
|
_________________ Pozdrawiam - Halina. |
|
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6003 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 37 |
|
|