Przesunięty przez: Grażyna Śro 17 Lis, 2010 20:16 |
Jakie druty? Bambus czy teflon? |
| Autor |
Wiadomość |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 11:53 Jakie druty? Bambus czy teflon?
|
|
|
Dziewczyny poradźcie... Czy kupować druty nr 3 bambusowe czy teflonowe Inoxu? Kuszą mnie bambusy, ale czy włóczka ( Tęcza ) będzie się po nich gładko przesuwać? Mam na myśli druty proste, bo podobno żeby dziergać na drutach z żyłką trzeba mieć wprawę...
Może ktoś ma już jakieś doświadczenia?
|
_________________ moja stronka:
http://www.karmelek.info |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Wiek: 43 Dołączyła: 03 Wrz 2006 Posty: 482 Skąd: Wrocław
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 12:30
|
|
|
Ja się na drutach wprawdzie nie znam, ale chciałam się zapytać (jak maniaczka:D) ile masz Tęczy i co planujesz z niej zrobić. Kupiłam ostatnie 3 motki w odcieniach brązu i nie wiem czy mi wyjdzie drutowy sweter, bo tak mało wygląda.
Pozdrawiam 
|
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 12:59
|
|
|
mam 4, albo 6 motków sama nie wiem... sprawdzę po południu i Ci napisze na PW. Chciałam zrobić sweter kopertowy z długim rękawem.
na mnie się maniactwo zemściło tak, że rok temu kupiłam włóczkę w odcieniach fioletu i różu, a dziś wybrałabym brąz , albo oliwkę mam nauczkę: nie kupować na zapas, "bo coś z tego zrobię..."
|
|
|
|
 |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 14:56
|
|
|
Jeśli nie masz wprawy, to nie baw się w druty bambusowe, Inoxa są naprawdę fantastyczne.Ucz się na sprawdzonych markach, a to jedne z lepszych.Druty z żyłką ja stosuję w pracach "na okrągło", np. czapka, dół swetra do pach... itd.Jeżeli masz zamiar wydziergać sweterek, kup druty dopasowane do grubości włóczki- producenci włóczek podają taką informację na motkach.Powodzenia, zima już tuż, tuż, a więc koleżanko do dzieła . Zawsze do usług 
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 15:50
|
|
|
dom_Klary, właśnie robię na Inoxach, ale jak pisałam kuszą mnie bambusy. Choć właściwie nie wiem dlaczego?
a wiem, że dziewczyny dziergają na drutach z żyłką i chwalą sobie to, że robótka leży na kolanach i nie trzeba nią machać, jak masz już zrobione np. prawie całe plecy.
|
|
|
|
 |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 16:13
|
|
|
Czy masz druty na żyłce, czy nie i tak musisz machać .Zresztą w tym machaniu też jest sens.Równiejsze oczka wychodzą na drutach bez żyłki i mimo wszystko łatwiej jest utrzymać pracę.Trzeba również spoglądać na opisy zamieszczone we wzorach-mówią wyraźnie na jakich drutach pracować.Jeśli okrągłych-jest to zaznaczone, jeśli na 5 drutach, też to umieszczamy w opisie.Wychodzę z założenia, że na bambusach niech pracują ci, w których kraju ten bambus rośnie.Nic tak nie przeraża, jak św.Mikołaj ze skośnymi oczami.
Pozdrawiam
Zawsze gotowa do pomocy 
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
 |
Eve
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Wiek: 43 Dołączyła: 03 Wrz 2006 Posty: 482 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 23:09
|
|
|
karmelek, dzięki za odpowiedź. Muszę wymyślić jakiś fason, żeby te 3 moje motki starczyły. Może się uda.
Pozdrawiam 
|
|
|
|
 |
Laura S.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 11 Cze 2006 Posty: 475 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 08:41
|
|
|
Odkąd pamiętam robiłam na drutach prostych ,aluminiowych i bardzo sobie chwaliłam. No może dopóki to nie było coś dużego i ciężkiego. I wiecie co dziewczyny? Podczytywałam Anusiaczka i zastanawiałam się czy ja poradziłabym sobie z drutami z żyłką. Oczywiście teraz, bo kiedyś próba wyszła fatalnie. No i się skusiłam,kupiłam z żyłką, bambusowe bo innych nie było akurat i...mam ukochane druty. Leciutkie, nic mi nie spada z drutów np. kiedy odłożę robótkę,jestem bardzo zadowolona.
To kwestia przyzwyczajenia, każdy lubi co innego,ale zawsze warto spróbować.
Pozdrawiam 
|
_________________ "jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"
http://drutamidziabnieta.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
milamirka
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 32 razy Wiek: 73 Dołączyła: 10 Gru 2006 Posty: 2197 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
weisefrau
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 14 Paź, 2007 20:21
|
|
|
Nie jestem drutującą maniaczką , ale od jakichś 30 lat kilka swetrów rocznie popełniam. I głosuję za Inoxem. Mam jeszcze kilka par drutów po babci, aluminiowych, pokrzywionych i nie do zastąpienia. Plastikowe pogryzł mi pies, po przetarciu polerką do paznokci nadają się do użytku. A bambusowe pewnie pies pożarłby do końca i na miejscu... kto nie ma psa, pewnie może je kupić bezpiecznie.
A druty na żyłce to chyba się nadają do robienia wielkich, okrągłych koronkowych serwet. Albo poncho. Trudno się na nich wbrew pozorom robi i nie zawsze oczka ładnie przechodzą z żyłki na drut. 
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Pon 15 Paź, 2007 06:39
|
|
|
Mam zupełnie nowe druty, bambusowe - tzw. drut okrągły. Są zachwycające - ale w przeciwieństwie do moich bambusowych szydełek - dobrze polakierowane, więc cudnie gładkie. I w tym tkwi zapewne clou sprawy.
|
|
 |
moslamawe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 21 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Mar 2006 Posty: 1449
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 15 Paź, 2007 11:21
|
|
|
Na króciutkiej żyłce 
|
|
 |
belari
Milczek optymistka?

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 06 Kwi 2006 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 15 Paź, 2007 13:39
|
|
|
Ja niestety uzywam głównie bambusowych (szkoda mi kasy na nowe, bo tamte są prawie nowe, swego czasu przywiozłam z zagranicy po 2 komplety z każdego rodzaju - proste i na żyłce 80 lub 120 cm), zwłaszcza przy grubszych włóczkach dobrze się sprawują. jedyną wadą jest to, że oczka wychodzą ciut luźniejsze, bo ścisłe trudno schodzą z drutów.
|
_________________ Być może szczęściem jest spokojne życie bez dzieci i psów, ale pechem jest mieć to szczęście  |
|
|
|
 |
moslamawe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2007 06:54
|
|
|
moslamawe, po kilku okrążeniach przestały mi przeszkadzać Bardzo ładnie się w okrąg łączą a zamocowanie żyłki jest baaaardzo elastyczne (choć najpierw martwiłam się, że je uszkodzę, bo tak mocno się żyłka załamywała).
|
|
 |
Leśny Duch
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Maj 2008 Posty: 285 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 16:41
|
|
|
Nigdy jeszcze nie robiłam nic na drutach bez żyłki - jak długie musza być, żeby można było na nich zrobić, np. sweter? Z żylką o nic się nie musze martwić, nie robią się żadne fałdki. jak tego dokonać bez żyłki?
Ja też mam bambusy - są gładkie i dobrze się je trzyma, a gdy trzeba sobie czasem pomóc palcem, to nie wbijają się w palec, bo są delikatniejsze. Mnie się bardzo podobają.
|
_________________ Pozdrawiam!
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 17:07
|
|
|
Druty proste mają standardową długość 35 cm i spokojnie wystarczają do robienia swetra 
|
|
 |
Leśny Duch
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Maj 2008 Posty: 285 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 17:12
|
|
|
Trusiu, może to głupie pytanie, ale jak wygląda robótka np. szerokości 50-60 cm na jednym drucie po skończeniu rzędu? Chyba musi się marszczyć, a oczką mimowolnie chcą uciec?
|
_________________ Pozdrawiam!
Leśny Duch
joasia@nomad.com.pl |
|
|
|
 |
kath
Użytkownik średnioaktywny Kath

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 53 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 179 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 22:28
|
|
|
Na początku nie cierpiałam drutów na żyłce i kupiłam je tylko dlatego, że musiałam jakoś wykończyć dekolt. W tej chwili cały komplet drutów prostuch leży w szufladzie z jednego powodu - drutek na zyłce jest krótszy, siedząc z nim w fotelu z oparciami, koło kogoś obok nie macham nim tak na boki, nie zahaczam.
Dodatkowo mam problem z bólami pleców więc nauczyłam się machać w na leżąco - z zyłkowymi jest to duzo prostrze.
Teflonowe Inoxy to dla mnie mercedesy - nie zamienię ich na nic innego.
Niedawno zaczęłam robic swetry na okrędkę - wystarczają mi do tego druty z zyłką 80 cm (problem jest tylko z mierzeniem).
Jeśli chodzi o bambusy - sprezentował mi je niedawno, na urodziny, mąż. I na razie nie mam zdania - testuję je na ażurowej robótce bardzo cienka nitką i jedyna zaleta, jaką do tej pory zauważyłam (ale pracowałam nimi bardzo krótko) to to, że robótka nie spada z nich tak łatwo jak z teflonowych. Czy ma znaczenie to, że podobno są lżejsze - nie wiem.
|
_________________ Moje wypocinki:
http://picasaweb.google.pl/kyrelee/SzydeKo
http://www.flickr.com/pho...57605071717084/
http://kyrelka.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 06 Sie, 2008 08:53
|
|
|
Leśny Duchu, oczka są zagęszczone ale w życiu mi nic nie uciekło Za to na myśl o przesuwaniu oczek po łączeniu drutu z żyłką mam dreszcze, brrr...
|
|
 |
doorcia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 42 Dołączyła: 08 Lip 2005 Posty: 588 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 13:39 awaryjność sprzętu...
|
|
|
powiedzcie dziewczyny czy tylko mnie to się przytrafia? już drugie druty na żyłce do wyrzucenia, odpadła żyłka od drutu i nie da się już tego naprawić, zaczynam się podejrzewać o jakieś nieświadome znęcanie nad sprzętem bo z szydelkiem było to samo, odpadały od plastikowej rączki, czy ktoś może polecić porządny sprzęt, coby się nie psuł?
|
_________________ mój nowy album https://picasaweb.google.com/110341417982336507624 |
|
|
|
 |
Poranna
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 50 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 2113 Skąd: Lębork
|
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 20:33
|
|
|
| doorcia napisał/a: | | czy ktoś może polecić porządny sprzęt, coby się nie psuł? |
dla mnie rządzą pony i druty i szydła 
|
_________________ BLOG
 |
|
|
|
 |
moslamawe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|