Przesunięty przez: Grażyna Sob 05 Lip, 2008 19:21 |
Chowanie niteczek |
| Autor |
Wiadomość |
gabis
Użytkownik b. aktywny gabis

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 52 Dołączyła: 30 Wrz 2006 Posty: 1660 Skąd: Łódź
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 08:03 Chowanie niteczek
|
|
|
Moje kochane foremki, robie sobie elementową bluzeczkę (wiatraczki). I mój problem, to ładne i szybkie chowanie niteczek. Jest to dla mnie męczarnia!!! Macie może jakieś swoje sprawdzone sposoby? Proszę o pomoc!!!!
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Pon 03 Mar, 2008 15:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 11:08
|
|
|
Gabi ja robiąc bluzkę z elementów
pierwszą nitkę tzn tę rozpoczynająca element
chowam obrabiając kółko.
Zamykającą nitkę elementu to bywa różnie.
Albo szydełkiem staram sie schować po lewej stronie dzianiny,
albo igła i też podszywam po lewej stronie.
Wolę zrobić dwa sweterki niż chować w jednym nitki.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Gonia
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 2 razy Wiek: 55 Dołączyła: 02 Lut 2006 Posty: 233 Skąd: Augsburg
|
|
|
|
 |
alienor
Użytkownik b. aktywny vel 3nereida

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 62 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 2601 Skąd: Katowice
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 16:45
|
|
|
Ja robię tak samo na początku tzn chowam obrabiając koleczko ,koncówkę obcinam od razu Zakończenie robię tak , ze nitke pozostawiam dłuzszą . Jakich sie troche nazbiera chowam igła do zszywania swetrów . Dla mnie ta metoda jest najlepsza , bo mi te niteczki póżniej w czasie noszenia albo po praniu nie wylaża , a jak się takowej zechce wyjść to wiem , że mogę bezboleśnie obciąć . Nic się nie stanie , bo jest schowane na tyle dużo i elementy nie są zagrożone spruciem się .
Staram się to robić sukcesywnie , tylko jeden raz zrobilam cały sweter i chowalam nici do wpół do drugiej w nocy . mam nadzieję , ze drugi raz tego samego błedu nie powtorzę .
|
_________________ Oddam lenia w dobre ręce |
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 55 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 03 Mar, 2008 20:02
|
|
|
| Madzia napisał/a: | | A co to za igła do zszywania swetrów? |
a to takie sprzedawane na sztuki , ( niekoniecznie) grube z dużżżżżżą dziurą , aby te które dłubią po nocach latwo mogly wcelować nitką w otwór 
|
|
|
|
 |
Elżbieta P.
Super gaduła :)) Ela

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 25 razy Wiek: 71 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 8756 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 04 Mar, 2008 08:21
|
|
|
Madziu, te igły mają tępe czubki, żeby nie przerywały nitki w trakcie wkłucia, mam ich kilka różnej długości i grubości i są bardzo przydatne, nie tylko do łączenia elementów, których zresztą jeszcze nigdy nie robiłam metalowe kupowałam jako igły do haftu, a plastikowe do wełny 
|
_________________ moje prace:
http://fruzia155.fotosik.pl/albumy/4297.html
http://picasaweb.google.com/tadelap |
|
|
|
 |
koteccek00
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 647
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 18:34 Najlepszy sposob na chowanie nitek
|
|
|
Moj najlepszy sposob na chowanie nitek.. mam na mysli tych wszystkich supelkow... Przeciagam je na lewa strone i przypalam.. sklejaja sie one dobrze i nie wyjda na prawa strone.. a juz napewno sie nie rozwiaza w praniu..
Tylko UWAGA.. trzeba byc bardzo ostroznym.. najlepiej zgasic zapalke i dotknac taka goraca zapalka supelek.. wloczka sie sklei..
To jest dobry sposob przy grubych wloczkach, ktore sie ladnie "topia".. gorzej z lekkimi, delikatnymi,.. wtedy niestety zaszywam guziolki jakas nitka w tym samym kolorze co wloczka. 
|
| Ostatnio zmieniony przez koteccek00 Pią 14 Mar, 2008 18:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
alienor

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 20:52
|
|
|
Madzia ja to mam bardzo często , zapominam gdzie zapytalam , póżniej sie bląkam po forum, az mnie oświeci .
Co do igieł , to chyba placiłam za jedną 80 gr a w komplecie , do haftu chyba 4 zł ,dawno już je mam i nie pamiętam zbyt dobrze. Szydelkiem też można chować i ja tak robiłam , ale jak robisz cos z elementów i masz masę nitek do schowanie to igła jest szybciej i dokładniej ,nie wychodzą mi w praniu etc ...
|
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 21:47
|
|
|
gabis, tak jak Gonia robię 2 oczka łańcuszka na końcu elementu i mocno zaciskam, ale potem wciskam niteczkę w ucho igły dla słabowidzących i zaszywam ok 0,5 albo 1 cm. Nienawidzę nawlekać igieł.
Obsesję mam na punkcie rozpruwania, gdy zobaczyłam jak zakańczają element koronczarki z Koniakowa: supełek... i ciach, urywają nitkę! Nie wiem czy taka serwetka wytrzyma choć jedno pranie 
|
_________________ moja stronka:
http://www.karmelek.info |
|
|
|
 |
gabis
Użytkownik b. aktywny gabis

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 52 Dołączyła: 30 Wrz 2006 Posty: 1660 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008 19:31
|
|
|
Dziękuję wszystkim za rady!!! Moje wiatraczkowa bluzeczka ma sie zdecydowanie ku końcowi. Wszystkie elementy już udziergane i połączone. Teraz muszę tylko wykończyć wszystkie brzegi i pochować niteczki!!!! 
|
|
|
|
 |
ulayetta
Milczek

Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 15:45
|
|
|
Ja też mam pewien problem. Otóż zrobiłam ostatnio 2 kapelusiki takie jak na zdięciu ma moja córcia, w paski.
Zostawały mi nitki, ale nie byłto duży problem, bo nitki były prawie w jednym rzędzie, robiłam potrójne supełki, tak że supełki poszły na tył kapelusza, no i pod spód oczywiscie.
Teraz chciałam zrobić taki kapelusz jak ma na tym zdieciu ta pani. Tam są różnokolorowe włóczki jednak łączone czasami w jednym rzędzie. Zaczęłam go robić i supełków mam bez liku w wielu miejscach wewnątrz kapelusza. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że jak będę robić kapelusz to np. będzie widać spód daszku od kapelusza, a co za tym idzie będzie widać supełki. :/
Mam pytanie, czy są jakieś kolorowe włóczki tak że jedna niteczka, a wiele kolorów?
Najłatwiej jest mi łączyć kolorowe włóczki, bo mogę dowolnie zestawiać kolory. Ale jak rozwiązać problem supełków. Dwie sprawy najbardziej mnie nurtują:
1 - oczywiscie, żeby supełki w praniu nie pusciły
2 - no i żeby nie było tych supełków widać podczas gdy kapelusz będzie się miał ku końcowi, a co za tym idzie będzie widać np spód daszku
|
| Ostatnio zmieniony przez ulayetta Pon 02 Cze, 2008 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bjanna
Gaduła ;)

Zaproszone osoby: 4
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Gru 2006 Posty: 3820
|
Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 15:54
|
|
|
ulayetta, wg mnie masz do wyboru dwie opcje : albo włóczka melanżowa, jest ich bardzo dużo w różnych kolorach, albo wplatać nitki w ścieg tzn końcówki nitek wciągać w oczka do środka 
|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 23 |
|
|