RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Natalia
Sob 04 Lut, 2012 17:48
Gruba wloczka
Autor Wiadomość
Jadzia 
Milczek


Kraj:
Sweden

Autor tematu
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 05 Maj 2007
Posty: 34

Medale: Brak

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 19:37   Gruba wloczka

Mam za gruba wloczke wiec musze zastosowac co druga igle w dzianiu.
Ale jak zrobic siagac.
Sciagacz bedze na robiony na wszystkich iglach - czy przelozyc 2 oczka sciagacza na jedno oczko dzianiny .Czy bedzie to ok papa

  plus minus  Kto oceni³
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 30 razy
Wiek: 63
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1076
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 12:06   

do grubych wloczek sa inne maszyny --na modzie ani na maszynach o uigleniu 5 nie zrobisz grubej wloczki bo dzinina bedzie sztywna a wielce jest prawdopodobne ze wykszywisz igly !!!!!

na maszynie jednoplytowej nie da sie zrobic sciagacza ! mozna zrobic listwke i zalozyc ja -podwijajac po 20 lub 30 rzedach spowrotem na igly

ozdobna z zabkami mozna zrobic zaczynajac dzienie na co 2 igle 20 rzedow nastepnie podbic do pracy wszystkie igly wykonac jeszcze raz 20 rzedow i zalozyc na igly rzad poczatkowy

mozna zrobic sciagacz na drutach i nalozyc na igly

mozna tez wykonac ze 20-30 rzedow na iglach 1x1 /jedna pracuje druga nie itd./ i zawinac poczatek na igly , utworzy nam sie taki pseudo sciagacz

typowe sciagacze wykonac nalezy na dwuplytowych maszynach !

  plus minus  Kto oceni³
 
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 30 razy
Wiek: 63
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1076
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 12:08   

uiglenie maszyny : ilosc igiel przypadajaca na 1 cal angielski -----2,5cm

  plus minus  Kto oceni³
 
 
 
Jadzia 
Milczek


Kraj:
Sweden

Autor tematu
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 05 Maj 2007
Posty: 34

Medale: Brak

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 12:24   

Hej Natalia
Bardo dziekuje za odpowiedz
Chodzilo mi troche o co innego.

Na "glownej" maszynie wlacze do pracy co druga igle - zrobilam probe - wyglada dobrze - niezbita

Ale jak zrobic sciagac na dostawce sciagaczowej
Przeciez musze uzyc wszystkie igly a nie co druga tak jak na glownej maszynie.
Np

Na Glownej maszynie - 100 igiel ale pracuje co druga igla tzn 50 igiel

Na przestawce sciagaczowej bedzie 100 igiel
Jak przelozyc tez 100 igiel sciagacz na 50 igiel dzianiny.
Czy nalezy przelozyc 2 oczka scizgacza na 1 oczko dzianiny

  plus minus  Kto oceni³
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 30 razy
Wiek: 63
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1076
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 17:30   

prosze napisz jaka Ty masz maszyne ???? bo niebardzo wiem o co chodzi

jesli to maszyna dwuplytowa to do pozycji pracy wsunac nalezy co druga igle na przedniej i tylnej plycie ----sciagacz 1na 1

lub

dwie pracuja jedna nie , dwie pracuja jedna nie itd ---sciagacz 2 na 1

trzeba uwazac by glowki igiel nie nachodzily na siebie bo inaczej ulegna polamaniu w tym celu nalezy korba z prawej strony maszyny tak ustawic plyty by igly byly naprzemiennie

w jednym i drugim pzypadku ustawienie igiel jest identyczne na obydwu plytach!!!!!!!!czyli 1x1 i 2x1

IIxiIIxIIxIIxIIxII
-------------------------------- 2x1

xIIxIIxIIxIIxIIx


IxIxIxIxIx
---------------1x1
xIxIxIxIxI


I----igla pracujaca
x-- igla niepracujaca


plyta tylna
--------------
plyta przednia

  plus minus  Kto oceni³
Ostatnio zmieniony przez Natalia Pon 19 Sty, 2009 18:28, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
 
Jadzia 
Milczek


Kraj:
Sweden

Autor tematu
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 05 Maj 2007
Posty: 34

Medale: Brak

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 17:43   

Hej Natalia
Na pierwszej plycie ,poniewaz wloczka jest dosc gruba, wyciagnelam co druga igle do pracy.

tex 100 igiel na glownej plycie ale w pozycji pracujacej jest 50 igiel.

Jak zrobie sciagacz na 100 iglach i potem przeniose oczka sciaga na glowna plytke.
Ale na niej mam tylko 50 igiel pracujacych/co 2- ga igla7

Troche trudno mi wytlumaczyc .
W kazdym razie zrobilam pliske na glownej plycie bye

  plus minus  Kto oceni³
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 30 razy
Wiek: 63
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1076
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 18:31   

jesli Cie dobrze zrozumialam to po skonczeniu siagacza te niepracujace musisz podbic do pracy wtedy masz tych igile 100czyli tyle ile potrzebujesz i ponakladac dzienine

podam Ci na pw moj numer tel moze latwiej bedzie wytlumaczyc

  plus minus  Kto oceni³
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 18