Przesunięty przez: maranta Czw 02 Lip, 2009 07:32 |
kolka u dziecka |
Autor |
Wiadomość |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 11 razy Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 2014
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 21:43 kolka u dziecka
|
|
|
a ja zrobiłam dzisiaj tylko 5 rzędów mała marudziła przez cały dzień, królestwo za skuteczny lek na kolkę 
|
Ostatnio zmieniony przez Grażyna Śro 01 Lip, 2009 13:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gusia_wiki
Milczek

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 21:47
|
|
|
Runa napisał/a: | a ja zrobiłam dzisiaj tylko 5 rzędów mała marudziła przez cały dzień, królestwo za skuteczny lek na kolkę  |
Sab Simplex - podobno najlepszy, w aptekach go nie ma, jest sprowadzany z Niemiec i można go czasami kupić na allegro.
|
|
|
|
 |
Paillette
Użytkownik b. aktywny Sylwia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 51 Dołączyła: 19 Paź 2008 Posty: 2843 Skąd: Lubin
|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 22:04
|
|
|
SabSimplex stosuję prawie od początku, specjalnie sprowadzany z Niemiec. Pomaga na tyle, że młoda ma dwudniowe przerwy (choć nie zawsze :/) a proszku troistego się troszkę obawiam bo to środek przeczyszczający i nie chce go stosowac u takiego malucha. jakoś dam radę jeszcze tylko miesiąc, mam nadzieję
Dzięki za rady 
|
Ostatnio zmieniony przez Runa Wto 30 Cze, 2009 22:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Paillette
Użytkownik b. aktywny Sylwia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 51 Dołączyła: 19 Paź 2008 Posty: 2843 Skąd: Lubin
|
|
|
|
 |
we_st
Użytkownik b. aktywny Weronika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 40 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1689
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 22:43
|
|
|
ciepły okład na brzuszek i gimnastyka "kolankami do brzuszka"
|
_________________ Zapraszam na bloga http://westlandowo.blogspot.de/ |
|
|
|
 |
mordka
Użytkownik b. aktywny na co dzień Monika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 43 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 1328
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 22:50
|
|
|
Runa ja stosowałam chyba wszystko serio moj mały miał kolki do 1,5 roku niestety ale nawet Sab Simplex u nas nic nie działał jak masz dojscie do czeskiej apteki to kup sobie maść czeską PUPIK sie nazywa mam nawet w domu ale jest przeterminowana - kosztuje grosze na nasze odpowiednik w naszej wersji ale raczej ciezko dostac to FLATULIN to super masc na brzuszek - ja najpierw wyprobowalam na sobie, jest chłodna jak sie nia smaruje ale potem delikatnie rozgrzewa i wszystkie gazy usuwa nie znalazlam nic lepszego choc juz cudow stosowalismy na małym tak na plakal calymi dniami serio ( i okłady na brzuszek z ciepłej pieluszki i suszarke przez pieluszke i samolot na rękach dosłownie wszystko) jest jeszcze INFACOL polski odpowiedni sabu niemieckiego ale u nas nie działało, mowia jeszcze maść majerankowa natrzec brzuszek bo tez troszke rozgrzewa tylko smierdzi ale dziecku nie zrobi krzywdy no i to tyle, co ja mam na ten temat do powiedzenia hihihi życzę wytrwałości kiedyś na pewno przejdzie już bliżej niż dalej masz do końca
P.S.
Jak chcesz zrobie fotki opakowań obu : Pupik mam na 1000% jeszcze w lodówce nie wyrzuciłam a Flatulina poszukam moze jeszcze jest w szufladzie.
|
_________________ Pozdrawiam Monika
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=70834
Gość Zapraszam na bloga  |
Ostatnio zmieniony przez mordka Wto 30 Cze, 2009 22:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 22:52
|
|
|
na kolki: pokłady cierpliwości, proszek troisty dawniej zalecany przez lekarzy (sąsiadka stosowała 30 lat temu i poleca), sab simplex nie każdemu pomaga. Tyle wiem, na szczęście moje maleństwo nie ma kolek tylko zawirowania z brzuszkiem i stosuję Esputicon
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 23:12
|
|
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady będziemy walczyć dalej
|
Ostatnio zmieniony przez Grażyna Śro 01 Lip, 2009 13:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
duduś
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 2 razy Wiek: 49 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 155 Skąd: częstochowa
|
Wysłany: Śro 01 Lip, 2009 22:01
|
|
|
RUNAjeśli mogę też coś ze swojego "doświadczenia" z kolką dorzucę. Mój synek miał 6 m-cy jak przeszła kolka i prawdę mówiąc byliśmy już u kresu sił. Któregoś pięknego dnia zadzwoniła do mnie siostra i podała mi numer do ... masażysty - tak do masażysty który był człowiekiem niewidomym i jako osoba niepełnosprawna przeszedł dodatkowe kursy masażu niemowląt z kolką. Nie wierzyłam ale czego się nie zrobi jak dziecko ma kolkę. Po trzech czy czterech masażach nie pamiętam dokładnie Pan powiedział wystarczy. Kolka przeszła
|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 01 Lip, 2009 22:45
|
|
|
skoro już nam ktoś zrobił osobny temat to możemy sobie popisać
My już też mamy dosyć a szczególnie ja bo młoda ma kolke do południa jak mój mąż akurat wychodzi do pracy
Stosujemy Sab Simplex i debridat, masaże, kołysanie, śpiewanie itd. itp. nie mo ę powiedzieć, ze nic nie pomaga, bo wcześniej było gorzej a teraz są nawet przerwy. Był taki jeden piekny dzień, w który ani razu jej nie zabolał brzuszek
Ale dzień, w którym skończy się kolka będzie moim najszczęśliwszym 
|
Ostatnio zmieniony przez Runa Śro 01 Lip, 2009 22:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 10:28
|
|
|
duduś a mogłabyś dac jakieś namiary na tego masażystę? I powiedzieć ile taki masaz kosztuje?
|
|
|
|
 |
Truskaweczka
Użytkownik średnioaktywny Mamusia Muminka

Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 23 Cze 2009 Posty: 240 Skąd: z Rybnika
|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 10:58
|
|
|
już pisałam, ze stosujemy te kropelki. U nas kolka jest od rana czasami od 5 czasami od 6 a czasami później, różnie to bywa, czasami jeszcze wieczorem o sobie przypomni ale rzadziej
|
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 11:10
|
|
|
synek mojego brata miał kolki całymi dniami z przerwą nocną od 23.00 do 5.00. Stosowali chyba wszystko i nic nie pomagało, żeby Go ochrzcić musieli smoczek namoczyć w Nurofenie ;(. Przeszło samoistnie jak skończył 3 miesiące i tydzień
|
 |
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 11:17
|
|
|
to jedyne pocieszenie, że kidyś przejdzie 
|
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1155 Skąd: MV
|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 12:45
|
|
|
wspolczuje wam! Moj synek mial kolki, ale nie az taaaakie. Dostawal jakies kropelki (w Niemczech nasza pediatra dawala to nam na recepte...ale jak to sie nazywalo to musialabym poszperac w domu..) ale one byly dla niego skuteczne.
Jak widac nie na wszystkie dzieci dzialaja - bo moja kolezanka ze swoim synkiem "przetestowali" wszystkie dostepne w Polsce i Niemczech srodki i nic! Przeszlo mu w pewnym momencie samo z siebie.
Zycze Wam duzo cierpliwosci! 
|
|
|
|
 |
Truskaweczka
Użytkownik średnioaktywny Mamusia Muminka

Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 23 Cze 2009 Posty: 240 Skąd: z Rybnika
|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 12:55
|
|
|
Runa napisał/a: | już pisałam, ze stosujemy te kropelki |
oj, faktycznie, ups
My mamy problem z mlekiem, bo od półtora miesiąca je bebiko początkowe, a ostatnio coś mu się poprzestawiało i nie chce go jeść - woli nan, albo bebiko HA. Może dostał uczulenia czy coś? Po prostu wypluwał i dostawał białej gorączki na widok butelki.
A to raczej nie wina partii, bo dawaliśmy z różnych.
Macie takie doświadczenia z karmieniem?
|
_________________ http://sprawydomowe.bloog.pl/
http://truskaweczkadecoupage.blogspot.com/
http://picasaweb.google.com/AgataAdelajda
 |
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 13:41
|
|
|
moje maleństwo w szpitalu dostawało Bebiko i nie trawił go prawidłowo. Teraz jest tylko na piersi
|
 |
|
|
|
 |
jola1010
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Lis 2006 Posty: 862 Skąd: ok.Jeleniej Góry
|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009 16:54
|
|
|
Runa. Z mojego doświadczenia zawodowego przy kolkach jelitowych u dzieci oprócz herbatek, zmiany mleka stosujemy:
- pozycja w pionie po jedzeniu ,aż się dziecku odbije;
- układanie dziecka na brzuszku (oczywiście pod kontrolą);
- masowanie brzuszka;
- stosowanie kropelek Esputiconu regularnie nie tylko wtedy ,gdy dziecko ma kolkę;
- jeśli nic nie pomaga zakładamy suchą rurkę (ponoć można kupić w aptece) polega to na założeniu rurki doodbytniczo w celu uwolnienia gazów, dziecko najczęściej wtedy oddaje gazy i stolec i uspokaja się.
A do czasu ustąpienia kolek życzę dużżżo cierpliwości.
Pozdrawiam Jola.
|
_________________ Mój wątek
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=10819/
Mój blog:
http://grzebyczkowyswiat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
mordka
Użytkownik b. aktywny na co dzień Monika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 43 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 1328
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009 15:15
|
|
|
Współczuje CI Runa kolek wiem co to znaczy mój mial kolki dosłownie przez cały dzień: nie zdazyl pojeśc sobie do porządku bo juz byla kolka i wina było mleko byl na NUTRAMIGENIE i połozna podpowiedziała mi żeby wypróbować Bebilon Pepti załuje że wcześniej nie zmieniłam mleka pewnie kolki by skończyły sie wczesniej a tak kolki mialam przed po i w trakcie karmienia masakra i nie pomagało nic niestety takie malutkie dzieci sie nacierpią, pamietam też że moj synek strasznie łapczywie pił mleko wiec sie nałykał powietrza i gotowe nawet butelki antykolkowe nie podziałały nic, zamiast rurki mozna dziecku delkiatnie włozyć w pupcie nawazelinowany termometr i tez powinno pomoc ale ja tego nie stosowalam bo mozna uszkodzic rozwieracz czy cos takiego jak sie bedzie to robic za czesto dziecku mozna tylko zaszkodzic, ale slyszalam ze ten sposob z rurka dziala - życze powdzenia i wytrwałosci ja pamietam jak mąż kiedys wstał w nocy wzial synka na rece i go nosil i kolysal i spiewal mu a on płakał jakby go obdzierano ze skory i wierzcie lub nie chodzil z nim i spal a potem rano o 6 wstawal do roboty a ja zostawalam z malym no i plakal z powodu kolki na kazde karmienie olub po albo w trakcie niestety
|
_________________ Pozdrawiam Monika
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=70834
Gość Zapraszam na bloga  |
|
|
|
 |
kasiad
Użytkownik średnioaktywny

|
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009 17:43
|
|
|
Nasz pediatra powiedział, że skoro Chińczycy nic na kolkę nie wymyślili, to znaczy, że żadnego skutecznego lekarstwa nie ma, niestety. Kolki pojawiają się, ponieważ układ trawienny niemowlęcia nie jest do końca wykształcony. Jedyne lekarstwo to cierpliwość Możesz jedynie próbować maleństwu ulżyć wszystkimi sposobami podanymi wyżej.
Zyczę wytrwałości - na szczęście kolka po ok. 3 miesiacach mija
pozdrawiam
|
_________________ Pozdrawiam,
Kasia |
|
|
|
 |
weronika5810
Użytkownik aktywny weronika5810

Kraj:

Pomogła: 15 razy Wiek: 64 Dołączyła: 01 Mar 2009 Posty: 414
|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2009 18:29
|
|
|
nie dawać dziecku żadnej herbatki koperkowej to powoduje u dziecko kolki.
|
_________________ weronika5810 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 37 |
|
|