|
Suknia ślubna z koronki frywolitkowej |
| Autor |
Wiadomość |
dośka
Milczek

Autor tematu Dołączyła: 17 Lut 2011 Posty: 10 Skąd: Bytom
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 27 Kwi, 2011 11:08 Suknia ślubna z koronki frywolitkowej
|
|
|
Witam serdecznie
Jestem tutaj nowa, jednak już od dłuższego czasu obserwuję i czytam Wasze forum, które bardzo mi się podoba i cieszę się niezmiernie, że jest więcej osóbek, które są uzależnione od frywolitkowania i innych robótek ręcznych
Od dość długiego czasu chodzi mi po głowie takie marzenie, żeby na mój własny ślub udziergać sobie samodzielnie sukienkę. Zastanawiam się jaką techniką, to zrobić i tak pomyślałam o koronke frywolitkowej. Jednak obawiam się czy taka sukienka zrobiona w całości z koronki frywolitkowej to dobry pomysł. Może lepiej połączyć koronkę frywolitkową z szydełkiem? I np. górę sukienki udziergać z koronki frywolitkowej może w połączeniu z jakimiś motywami koronki irlandzkiej, a potem dół sukienki wykonać szydełkową siateczką z elementami np. kwiatuszków tu nie tu
Co sądzicie o takim pomyśle?
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Dośka
|
_________________ Zakochana we frywolitkach  |
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Zaproszone osoby: 31
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 10 Sie 2010 Posty: 363 Skąd: Stalowa Wola
|
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 08:54
|
|
|
Aniu, ja już dość długo googlam po necie i szukam frywolitkowej sukni ślubnej, ale niestety nie udało mi się nic znaleźć takiego aktualnego tzn. znalazłam tylko kilka starodawnych sukni wykończonych koronką frywolitkową. Natomiast szydełkowych sukienek jest dość sporo z ciekawymi wzorami. Ale szydełkowa suknia jakoś do mnie nie przemawia tak jak frywolitkowa. Masz może link do tej strony o której mówisz?
Jeśli chodzi o nici z jakich chce wykonać sukienkę, to myślałam o ALTIN BASAK KLASIK, bo z niej znakomicie mi się robi i przede wszystkim jest dość cienka, co powoduje że ładnie się prezentuje koronka frywolitkowa. Zastanawiam się jeszcze nad wzorem jaki wykonam i na razie robię próbki żeby wybrać ten najładniejszy. Myślałam o jakimś przewodnim motywie kwiatowym na sukience może bratki? Hmm albo jakiś inny kwiatek. Zobaczę jeszcze Bo chyba najładniej by wyglądała sukienka w całości z takich drobniutkich kwiatków, w które wplecione będą malutkie koraliki. Mam nadzieję, że uda mi się to wykonać tak jak sobie wymyśliłam
|
|
|
|
 |
ikmis
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 277
|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 11:12
|
|
|
Mnie się też podoba pomysł sukienki z frywolitki. Ale nie dla mnie, tylko dla mojej córki
To, żeby była z drobnych elementów, ułatwi modelowanie wzoru,
ale z drugiej strony - pełno malutkich kwiatuszków, każdy robiony osobno? - można umrzeć z nudów i do tego milion nitek do chowania
najgorzej, gdy się człowiek namęczy, a efekt będzie taki sobie - jak to z szyciem bywa - bo krój nie taki. Możnaby najpierw sukienkę uszyć z czegoś innego i zobaczyć czy dobrze leży, a potem wg wykroju kombinować frywolitkę.
Można pomyśleć o frywolitkowych dodatkach, obszyciach.
Widziałam ślubną frywolitkową maseczkę, ozdoby na kostki u nóg, bransoletę na całe przedramię zaczepianą o środkowy palec, albo buty z frywolitką, szczególnie obcas.
W necie sukienki frywolitkowe - albo dla lalek, albo sprzed stu lat.
Ja wyszperałam coś takiego, może widziałyście już te fotki, ale wrzucę, może się przydadzą:
CZARNA BLUZKA, ALE O POMYSŁ CHODZI
WŁAŚCICIELKA BLOGA TEŻ MYŚLI O SUKNI Z FRYWOLITKI, MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE?
A MOŻE COŚ TAKIEGO?
BARDZO POMOCNY BLOG PROJEKTANTKI
|
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 13:36
|
|
|
ikmis,
wiem, że w necie praktycznie są same sukienki z koronki frywolitkowej ze wstawkami. Mi osobiście one się nie podobają, a podobają się za to proste i skromne sukienki coś w stylu tej tutaj (na dole strony jest zdjęcie) nie jest ona z frywolitek tylko z jakiejś koronki ale wydaje mi się, że w pełni oddaje urok jaki chciałabym osiągnąć koronką frywolitkową.
Co do ilości tych nitek do ukrycia to hehe ja tam z nudów bym nie umarła, myślę że po malutku i uda mi się stworzyć jakieś arcydzieło Ja podczas dziergania to raczej z głodu bym umarła, bo ja jak zaczynam dziergać to zapominam o Bożym świecie wokół mnie, a potem wszyscy się dziwią, że brakuje mi czasu na wszystko
|
|
|
|
 |
anza87
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 38 Dołączyła: 06 Lip 2009 Posty: 311 Skąd: Ruda Śląska
|
|
|
|
 |
ikmis

Kraj:

|
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 15:05
|
|
|
byłam, zobaczyłam i podzielam Twoje zdanie Dośka 
|
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 08:46
|
|
|
| anza87 napisał/a: | Też mam takie marzenie ale frywolitkowej raczej nie dam rady zrobić, więc stawiam na szydełko  |
Szydełkowe sukienki też są prześliczne Ja szukając frywolitkowej sukienki napotkałam na taką sukienkę ślubną wykonaną na szydełku z koronki irlandzkiej bardzo mi się spodobała i przyznam się, że już motywy zaczęłam na próbę robić bo wg mnie jest prześliczna też i zobaczę jak mi wyjdzie to wszystko, bo albo będzie frywolitkowa sukienka albo taka z koronki irlandzkiej - tylko że nigdy nie robiłam takiej koronki irlandzkiej więc na razie zabieram się za frywolitkową
|
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 08:48
|
|
|
| ikmis napisał/a: | byłam, zobaczyłam i podzielam Twoje zdanie Dośka  |
cieszę się, że Tobie również się podoba
Tylko czy mi taka też wyjdzie echhh nie wiem się okaże w końcu do odważnych świat należy
|
|
|
|
 |
anza87
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 38 Dołączyła: 06 Lip 2009 Posty: 311 Skąd: Ruda Śląska
|
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Zaproszone osoby: 31
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 10 Sie 2010 Posty: 363 Skąd: Stalowa Wola
|
|
|
|
 |
alutka171
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 42 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 1357 Skąd: =REDA=
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Kulbisia

Kraj:

|
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2011 19:44
|
|
|
hm, a może po prostu zrobić z koronek górę i rękawy? teraz powoli wchodzi moda na takie wykończenia
Nie jestem pewna czy cała suknia z frywolitek jest dobrym pomysłem. Nie wiem, czy będzie się to ładnie układało, bo przecież ta koronka jest dość sztywna.
Mi się marzą wykończenia do sukni ślubnej z frywolitki, ale ja to mam jeszcze trochę czasu więc pewnie bym i z 5 sukienek całych wysupłała 
|
| Ostatnio zmieniony przez Kulbisia Sob 30 Kwi, 2011 19:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Śro 04 Maj, 2011 09:11
|
|
|
| anza87 napisał/a: | dośka, cudowna. Muszę, po prostu muszę też taką mieć!  |
hehe jak tą sukienkę w necie spotkałam to też tak właśnie pomyślałam 
|
|
|
|
 |
dośka
Milczek

|
Wysłany: Śro 04 Maj, 2011 09:21
|
|
|
kochane pozwolicie że odpisze na Wam wszystkim jednocześnie ?
Dziękuję bardzo za wstawione linki na pewno się mi przydadzą i zaraz będę się przyglądać im i może coś mnie zainspiruje
Jeśli chodzi o wykonanie sukienki z frywolitki, to zdaje sobie sprawę ile czasu na wykonanie w całości takiej sukienki potrzeba czasu oraz że frywolitka jest dość sztywna, ale tak sobie myślę że jak z drobnych elementów frywolitka będzie to powinna dać się w miarę przyzwoicie układać. Poza tym cały czas zastanawiam się nad tą sukienką z koronki irlandzkiej, tylko jakoś jak spróbowałam wykonać jakieś elementy tą techniką i połączyć je, to nie bardzo ładnie mi to wyszło Więc pomyślałam sobie że może ładnie będzie jak połączę frywolitkę z szydełkiem. I górę sukienki wykonam z frywolitki, a potem już sam dół sukienki z takiej siateczki z pojedynczymi tylko kwiatkami z frywolitki hmmm na prawdę nie wiem jak mi to wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie mi coś z tego mojego pomysłu na razie próbuje i zastanawiam się
jeszcze raz dziękuję za wstawione linki
|
|
|
|
 |
ikmis

Kraj:

|
Wysłany: Nie 01 Gru, 2013 00:00
|
|
|
wiem, że temat stary... a'propos - Dośka - zrealizowałaś frywolitkę do sukienki?
Odkurzyłam temat, bo tutaj rozpatrywane były możliwości użycia frywolitki do sukienki.
Właśnie trafiłam na sukienkę frywolitkową.
Ślubna to ona nie jest, ale uznałam, że warto pokazać, bo to rzadkość.
Wszystkim zainteresowanym, jak by to było, gdyby zrobić sukienkę z frywolitki, proszę uprzejmie LINK Będzie on krótkotrwały, bo to aukcja z allegro.
No ale może się komuś przyda.
|
| Ostatnio zmieniony przez ikmis Nie 01 Gru, 2013 00:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czarkotka
Milczek Ania

Kraj:

|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 18:48
|
|
|
szkoda, że nie ma happy and'u zmagań z frywolitką.
Moja córka ostatnio wymyśliła, że chce suknię ślubną właśnie z frywolitek. (dobrze, że mam dużo czasu)
Ma to być prosta sukienka. Niestety nie znalazłam żadnej przykładowej w necie.
Może ktoś może mi podpowiedzieć chociaż jakieś ciekawe wzory które mogła bym wykorzystać .
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 22:20
|
|
|
Na razie znalazłam taką
Ona ma tylko rękawy wykończone frywolitkami
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Sob 18 Paź, 2014 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czarkotka
Milczek Ania

Kraj:

|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 22:57
|
|
|
super wygląda taka sukienka . Trochę pracy będzie.
Czy mogła byś podać link do tych stron bo nie widać dokładnie projektu.
A może ktoś ma propozycję co do wyboru odpowiednich nici.
W pierwszej wersji miała być to suknia jedwabna, niestety pomysł padł bo nie ma na rynku odpowiednich nici do frywolitek.
|
| Ostatnio zmieniony przez czarkotka Sob 18 Paź, 2014 22:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
|
|
|
 |
czarkotka
Milczek Ania

Kraj:

|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 23:01
|
|
|
wzór szydełkowy jest bardzo ciekawy ale myślę, że go przerobię na frywolitkowy, będzie delikatniejszy.
Dzięki za linki 
|
| Ostatnio zmieniony przez czarkotka Sob 18 Paź, 2014 23:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 23:17
|
|
|
Albo inny pomysl. Dziewczyny tutaj na forum robily takie cudenka:
http://maranciaki.pl/foru...r=asc&start=125
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=6572
Moze wykorzystasz forme, a elementy szydelkowe zastapisz frywolitkowymi? Oczywiscie przod nie moze byc rozpinany.
Wzorow koleczek frywolitkowych jest mnostwo do wyboru, a dopasowanie rozmiaru bedzie w takim wypadku dosc latwe. Nawet ananaskowa falbanke tez mozna zrobic frywolitka:
Dzieki uprzejmosci jednej z foremek, mam do niej schemat:

|
|
|
|
 |
czarkotka
Milczek Ania

Kraj:

|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014 23:34
|
|
|
nie wiem czy to nie będzie za duże dla mnie wyzwanie ale spróbuję coś poplątać.
Tylko ciągle nie wiem jakich nici użyć 
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2014 01:09
|
|
|
Tu są albumy Mirosławy Pobryzg, a prawie każdy z sukniami, wprawdzie nie tylko białych, ale każdą można zrobić w bieli, a co najważniejsze do wszystkich są schematy, niekoniecznie frywolitki, ale jak umiesz przekształcać wzór to dasz radę https://picasaweb.google.com/110265757845084750897
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 35 |
|
|